Ja koliko vidim rasprava je počela oko poslova komercijaliste, a pominju se konobari, trgovci...
Gledajući ponudu, takvih je oglasa zaista najviše (ako izuzmemo oglase koji su "pro forma"), ali problem je što su sve to radna mjesta koja nisu u proizvodnom sektoru.
I to je pravi problem! Manjak mjesta u proizvodnji i ako se ne popravi biće samo gore.
Ne možemo toliko nezaposlenih gurnuti u komercijaliste.
sinip je u pravu, nije svako za komercijaliste.
Shakal je napisao:
Choban je napisao:
Takođe sve više čujem novu mantru: "Treba raditi bilo šta".
Treba. Sve ostalo je sranje. Ta prica kako studentkinja ne treba raditi u butiku je sranje. Sta joj fali, nece izgubiti titulu kontese ako radi u butiku. Nek' radi to pa nek' ide dalje kad nadje nesto bolje. Tako je svugdje, pa i vani, ne vise ni tamo pare na drvetu.
Ja trenutno radim dva posla dok ne nadjem ono sto hocu i nista mi ne fali. Svako ko tvrdi drugacije je seronja.
Ne mislim da ne treba raditi u butiku, nisi me razumio, mislim da treba raditi tamo gdje je plata koliko-toliko redovna ili gdje će je dobiti pa makar i sa kašnjenjem, pa bio butik ili nešto drugo.
Problem je mantra "treba raditi bilo šta" koju najčešće, bar sam čuo da je najčešće, koriste oni koji ne rade bilo šta.
shakal je napisao:
Pa sta ako je plata 500KM, je l' bolje to ili parazitirati na roditeljima dok te neko ne povuce za rukav i zamoli da dodjes raditi u drzavnu sluzbu?
U zadnje vrijeme sve više čujem od ljudi da imaju manju platu od ove koju navodiš.
Za početak mnogima može bit OK i znatno niže od 500 KM, ali problem je ako se kod nekih poslodavaca ne može napredovati i dobiti bar minimalna povišica. To će u startu otjerati pojedine.