BeckaSkola je napisao:
Manitu slozili smo se, dodjosmo do poente.
I opet u zacaranom krugu.. a univerzalnog rijesenja nema. Tuzlacima dajem optimisticno jos nekih 2-3 dana zustrih protesta. A ove banjalucke protestante na satnicu necu ni komentarisati, ni zasluzili nisu.
To sam od prvog posta na temi objasnjavao. Imamo tri istorije i tri istine a da bi smislili univerzalnu i tacnu, koja je negdje izmedju, svako treba smoci snage i uci u kozu onoga drugoga te sagledati njegovre razloge. Bosnjaci su zadnjih 15 godina ekstrmno lose indoktrinirani i ne mislim da je tu narod kriv ali takva je bila politika njihovih elita, i sada se jako tesko mogu pribliziti nekoj zajednickoj sredini. Pazi kada niko nije ustao i rekao daj da pogledamo te dokaze za zlocine u Podrinju. Alo, pa tako se ne gradi ni suzivot ni pomirenje. Niko, nego cjela nacija napravi kolektivnu redukciju i kaze Hag je njega oslobodio?!? Je l mi zivimo u Hagu ili zajedno u Bosni? A sud u Hagu je dominantno politicki, ne sporim da treba kazniti zlocince ali i po broju zrtava i po broju protjeranih ispade da od Srba nije niko stradao?!? I to je sad aksiom u Sa, i taj neko ih je zaveo da namjerno opstruisu i neciju drugu istinu u BiH. Medjutim, tako je istovremeno i ubijaju. Znaci, nema sumnje da su osudjeni zlocini u Sreberenici, Tomasici, Zvorniku, Prijedoru, Sanskom mostu, Bijeljini...i da ce jos trebati procesljati i kazniti sve ubice koje okaljase srpski obraz, ali sta je sa tim Sjekovcem, sta sa Podrinjem, Tarcinom. Mi mozemo krenuti samo od 0, a to je da svi odgovaraju za sve, stvaranje neke politicke istine vodi u propast. Srbi su takodje daleko od cvjecki, bahatost i preimucstvo u naoruzanju iskoristena je za nevojnicko i nehumano izivljavanje, zaplasivanje i protjerivanje civila, Hrvati su podmetali gdje su god mogli. I sta sad, samo Srbi trebaju odgovarati? Evo ti nekozistenosti bosnjacke politike: Recimo da je u BiH bio i gradjanski rat ali je bilo i elementa vjerskog i agresije itd. Ako je sudjeno i presudjeno hrvatskim generalima za projekat Herceg Bosne i posredno hrvatskoj politici za pokusaj cjepanja BiH, zasto je centralna vlast za agresiju tuzila samo Srbiju a nije Hrvatsku? Ili, ako je referndum legalan bez jednog konstitutivnog naroda, zasto sad referendum Hrvata i Srba o disoluciji ne bi bio legalan, opet je dva na jedan? Missim, ako je legalan zasto je jedan od kljuceva Dejtona zastita vit. nac. interesa? Previse je jednostavnih stvari koje bosnjacka politika ne zna rijesti i tako su proizveli i Lemija i na kraju, ucinili dejtonsku strukturu kao realnost iz koje Srbi ne smiju izaci jer se Bosnjaci ponasaju veoma neprijateljski i opasno prema njima. I to je politicka realnost kao osnov za dalji nastavak egzistencije BiH. Uvijek odem u off i bespotrebne digresije jer bih stvarno volio da narodi u ovj zemlji zive bolje. Medjutim, oni su toliko glupi da ni milion ovakvih i slicnih recenica ne moze promjeniti zabetoniranu ideologiziranost u tintarama.