gnusni_snjesko je napisao:
taksi je napisao:
POZICIJA DJETETA
si vidio kada izadju tek iz Bukuresta na selo koliko smo isti cigani

Luminita me podsjetila na Jasnu Djuricic, konkretno kod Novkovica u Belom Belom Svetu. Prvenstveno pozorisne glumice (s tim da je Luminita igrala u nekima od najboljih filmova rumunskog novoga talasa) koje su se pojavile i pojele film. Razvan Radulescu se ovim zacementirao kao lik kojeg zoves u Rumuniji kada treba pisati film.
Sve vise potvrdjujem teoriju da smo kao ljudi svi isti - stoka. Isti policajac kojem treba usluga, isti uticaj novca, pa cak i rijeci kad dijete pogine su iste...Razlika je samo da li je drzava bogata i ima malo sredjeniji sistem pa ti komsija ne moze pustati glasnu muziku kad pozeli. Ljudi su stoka. Za Rumuniju mi je jasno. Vise sam se iznenadio osudjivacki nastrojenim Dancima u Hunt, i Parizanima u Blue is the warmest color, posebno roditeljima one jedne kada ovoj drugoj pricaju kako bi trebala naci bogatog muza ako se misli baviti umjetnoscu.
Da, donekle je to ta gluma, te gestikulacije i mimika. Jasna Djuricic je apsolutno najbolja srpska glumica. (Vesna Trivalic je u novim Otvorenim vratima pokazala da to vise nije). Ne bih se slozio da je prvenstveno pozorisna. Nema vise srpskog filma bez nje. I uglavnom briljira i u pozoristu (Galeb je vrhunac) i na filmu. Moram pomenuti blago razocarenje u Krugovima. Preglumljivanje je ocigledno i unistilo joj je ulogu.
Citao sam o tom scenaristi. Vidim da je napisao i 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana. I jos neki film ciji sam naziv zaboravio, a nisam ga ni gledao. U tom clanku, cini mi se Jutarnjeg lista, je takodje pomenuta interesantna cinjenica - da ovi filmovi, tj. novi rumunski nisu gledani na domacem trzistu.