banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 17 Dec 2013, 09:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2013, 16:03
Prije (do T420, T520) su tasteri bili u 7 redova pa većini koji su navikli na istu sad smeta ta "zbijenost".
Takođe nekad su uz trackpoint bila pridružena tri fizička tastera, a sad su iz nekog razloga izbačeni i ostavljena polja u okviru touchpad-a koja možeš podesiti kako ti odgovara.
edit: Ipak su izbacili svih pet fizičkih tastera, ne sviđa mi se kuda ovo sve ide.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2013, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Panzer je napisao:
... al' kontam da bi ovo trebalo biti dobro... :D

Processor: Intel Core i5-4300U (2 cores, 1.9 GHz, 3MB, 15W, TurboBoost 2.9 GHz)
Operating system: Windows 8.1 Pro 64bits in option or via Dreamspark
RAM memory: 8 GB DDR3 1600 MHz (1 x 4GB soudée + 1 x 4GB = no free socket)
Hard disk: HDD 500 GB 7,200 RPM
Screen: 14", mat, IPS, 1920 x 1080 px, 16:9
Graphic card: Intel HD Graphics 4400
Autonomy: 3 cells internal + 3 cells external = 48Wh ; Prod Wi-Fi 8h ; Vidéo 5h15
Weight: 1.54 Kg
Size: 331 x 226 x 21 mm
Waranty: 3 years internationnal D+2 on-site (battery 1 year) + Protection Plan

Pa i nije ti neko kontanje :lol:

Šalu na stranu, idemo redom. Ovaj Core i5, osim što u nazivu nosi cifru "5" nema veze sa Core i5 procesorima na koje smo navikli. Sa posljednjom generacijom procesora, Intel je počeo prodavati ime, a bogami i obraz. Ovo je dvojezgraš sa 4 "trida" i samo 3 mege keša koji radi na 1.9GHz. To nije vidjelo ni čestitog Core i3 procesora, a kamoli Core i5, ali eto, to je ta "U" serija. Torbo boost je tehnologija koja mi dobrano ide na živce jer konstantno mijenjanje radnog takta procesora da bi se štedjelo na struji mi ne dozvoljava da normalno radim u aplikacijama. Ali zato ovamo piše potrošnja od 15W, a CPU može da ide na 2,9GHz. Niti je to 15W niti je to stvarnih 2,9GHz. Mogao bih ići na High Performance mode, ali onda tih 15W mogu mačku o rep, kao i bateriju. Radije ću da uštedim 500KM i kupim sebi Pentium i bar znam na čemu sam. Ili uštedim 300 KM i kupim sebi Core i3, ali bar čistokrvni.

Windows očigledno ide samo kao opcija odnosno preko faksa (što kod tebe i jese slučaj), znači - OK!

Osam giga RAM-a je extra, ali koliko sam skontao 4 je integrisano u ploču ili šta već znači taj izraz na francuskom ili čemu već (cijenim da se provaljujem, ali nema veze :D , neko će bar objasniti o čemu se radi). Dodatnih 4 je zauzelo jedini slot. Iskreno, ne razumijem kome i treba više od 8 GB, ali eto, da uzmemo to kao minus.

HDD 500GB 7.200 rpm = dovoljno prostora sa pravom brzinom. Jeste da se vjerovatno dodatno grije i troši više struje, ali ko mu *ebe mater, bar nije toliko usko grlo. Meni odgovara.

Displej koji je IPS Full HD na 14" i to mat ne zaslužuje komentar već duboki klimoglav. Doduše nisam baš siguran koliko je to sitno, ali nema veze. Dobro je za qrčenje :lol: , a vjerovatno za forum i ne treba scroll :-P

Integrisana HD grafika 4400 je jedini plus zbog kojeg bi progutao ovakav i5. Zaista je Intel napravio strašan posao za zadnjom generacijom integracije GPU na procesoru. Ovo mi je daleko draža varijanta nego kad mi nasade neki nezavisni ATI ili NVIDIA čip koji mi generalno više smeta nego koristi.

Baterija mi je nejasna. Ako je standardno troćelijska, a opciono šestoćelijska ("ispupčena") *ebo ti to. Mogu oni pisati da je to ne znam koliko sati autonomije, ali to ti je kad se ovaj "U"s*ani i5 umiri na nivo celerona od prije 4 godine, a displej zatamni da ne razlikuješ bijelu od zelene boje. Normalan rad "posrče" 3 ćelije jako brzo.

Garancija OK.

Zaključak: Progutaću ovaj "marketinški" Core i5, ali ako baterija nije 3-ćelijska. U suprotnom - ne sviđa mi se! :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2013, 19:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sad su počeli sa tim da stavljaju integrisanu bateriju koja se može ukloniti samo rasklapanjem laptopa. A ta dodatna je 3, 6 ili 9 ćelija kao i do sad. Prva ne viri iza, a druga i treća standardno. :)

Taj koncept mi se ne sviđa, mislim da je bio bolji dosadašnji sistem sa drugom ultrabay baterijom kome je baš potrebna velika autonomija.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2013, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
dtb_pro je napisao:
Panzer je napisao:
... al' kontam da bi ovo trebalo biti dobro... :D

Processor: Intel Core i5-4300U (2 cores, 1.9 GHz, 3MB, 15W, TurboBoost 2.9 GHz)
Operating system: Windows 8.1 Pro 64bits in option or via Dreamspark
RAM memory: 8 GB DDR3 1600 MHz (1 x 4GB soudée + 1 x 4GB = no free socket)
Hard disk: HDD 500 GB 7,200 RPM
Screen: 14", mat, IPS, 1920 x 1080 px, 16:9
Graphic card: Intel HD Graphics 4400
Autonomy: 3 cells internal + 3 cells external = 48Wh ; Prod Wi-Fi 8h ; Vidéo 5h15
Weight: 1.54 Kg
Size: 331 x 226 x 21 mm
Waranty: 3 years internationnal D+2 on-site (battery 1 year) + Protection Plan

Pa i nije ti neko kontanje :lol:

Šalu na stranu, idemo redom. Ovaj Core i5, osim što u nazivu nosi cifru "5" nema veze sa Core i5 procesorima na koje smo navikli. Sa posljednjom generacijom procesora, Intel je počeo prodavati ime, a bogami i obraz. Ovo je dvojezgraš sa 4 "trida" i samo 3 mege keša koji radi na 1.9GHz. To nije vidjelo ni čestitog Core i3 procesora, a kamoli Core i5, ali eto, to je ta "U" serija. Torbo boost je tehnologija koja mi dobrano ide na živce jer konstantno mijenjanje radnog takta procesora da bi se štedjelo na struji mi ne dozvoljava da normalno radim u aplikacijama. Ali zato ovamo piše potrošnja od 15W, a CPU može da ide na 2,9GHz. Niti je to 15W niti je to stvarnih 2,9GHz. Mogao bih ići na High Performance mode, ali onda tih 15W mogu mačku o rep, kao i bateriju. Radije ću da uštedim 500KM i kupim sebi Pentium i bar znam na čemu sam. Ili uštedim 300 KM i kupim sebi Core i3, ali bar čistokrvni.

Windows očigledno ide samo kao opcija odnosno preko faksa (što kod tebe i jese slučaj), znači - OK!

Osam giga RAM-a je extra, ali koliko sam skontao 4 je integrisano u ploču ili šta već znači taj izraz na francuskom ili čemu već (cijenim da se provaljujem, ali nema veze :D , neko će bar objasniti o čemu se radi). Dodatnih 4 je zauzelo jedini slot. Iskreno, ne razumijem kome i treba više od 8 GB, ali eto, da uzmemo to kao minus.

HDD 500GB 7.200 rpm = dovoljno prostora sa pravom brzinom. Jeste da se vjerovatno dodatno grije i troši više struje, ali ko mu *ebe mater, bar nije toliko usko grlo. Meni odgovara.

Displej koji je IPS Full HD na 14" i to mat ne zaslužuje komentar već duboki klimoglav. Doduše nisam baš siguran koliko je to sitno, ali nema veze. Dobro je za qrčenje :lol: , a vjerovatno za forum i ne treba scroll :-P

Integrisana HD grafika 4400 je jedini plus zbog kojeg bi progutao ovakav i5. Zaista je Intel napravio strašan posao za zadnjom generacijom integracije GPU na procesoru. Ovo mi je daleko draža varijanta nego kad mi nasade neki nezavisni ATI ili NVIDIA čip koji mi generalno više smeta nego koristi.

Baterija mi je nejasna. Ako je standardno troćelijska, a opciono šestoćelijska ("ispupčena") *ebo ti to. Mogu oni pisati da je to ne znam koliko sati autonomije, ali to ti je kad se ovaj "U"s*ani i5 umiri na nivo celerona od prije 4 godine, a displej zatamni da ne razlikuješ bijelu od zelene boje. Normalan rad "posrče" 3 ćelije jako brzo.

Garancija OK.

Zaključak: Progutaću ovaj "marketinški" Core i5, ali ako baterija nije 3-ćelijska. U suprotnom - ne sviđa mi se! :lol:

To! Tebe sam čekao! :lol:
Da, 4GB RAMa su "zavarena", a što se tiče baterije mislim da nije ispupčena, ako je zaista ispupčena ne mislim to uzimati. Uglavnom, mislim da je autonomija zaista velika, dosta ljudi na faksu ima starije ThinkPad modele i obavezno im je držalo po 4-5-6 sati pri stalnom radu. Ekran mi je malo boljka, navikao sam na 17 inča, a nekad mi i takav ekran bude premalen. I da, Windows je opcija, verzija sa Windowsom košta 200KM više, a te pare mi se ne daju, radije bih da mi instaliraju Linux odmah samo što sam navikao na Windows al' nije kao da nisam nikad radio na Linuxu i da bi mi se bilo teško prebaciti...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2013, 20:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ova baterija nije ispupčena, ali 6 ćelijska viri sa donje strane. Praktično digne zadnji kraj što je malo nezgodno za nošenje u torbi, ali je sigurno plus kad je hlađenje i pitanju.

3-cell
http://www.notebookcheck.net/fileadmin/ ... 3c7ee5.jpg

6-cell
Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2013, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Jedino je lose sto je taj RAM zalemljen na plocu, ako nesto crkne a desava se i ako nema opcije za deaktivaciju onboard rama bilo bi bas veselo :D

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2013, 22:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Možda su to neki trendovi koje ja ne razumijem, ali stvrno poslije xx20 više nije ostalo mnogo stvari po kojima je thinkpad brend bio prepoznatljiv.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Notebook ASUS X55C-SO202 Intel Celeron, 1000M, 1,80 GHz, 4096 MB, 15,6", 1366x768, SATA 500 GB, Free DOS, Intel HD Graphics, DVD±RW, 1x10/100/1000 Ethernet,802.11b/g/n, ne, 1, USB 2.0 2, 2,45 kg, USB 3.0 1

vs

Notenook TOSHIBA Satellite C50D-A-139, AMD Dual-Core E1-2100, 1,00 GHz, 4096 MB, 15,6", 1366x768, SATA 500 GB, Free DOS, AMD Radeon™ HD 8210 G

Po meni je prvi mnogo bolji, ali ne kontam kako ovaj drugi moze biti skuplji, garant nesto propustam... Namjena: surfanje, office, filmovi, muzika...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 00:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
da nije manja baterija kod prvog?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Asus: 6Cells 4400 mAh 47 Whrs

Toshiba: Li-Ion (48Wh, 6-Cell)

Tu su negdje, valjda...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 02:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
dtb_pro je napisao:
Ovo je dvojezgraš sa 4 "trida" i samo 3 mege keša koji radi na 1.9GHz.

"treda", ako cemo pisati kako se cita
ukoliko ti je neko rekao da se cita "trid", u moje ime opali plesku

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 03:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
thread --> tred

http://translate.google.com/#auto/en/thread

ima i mali zvucnik za provjeru :P

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 08:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
BSE je napisao:
"treda", ako cemo pisati kako se cita
ukoliko ti je neko rekao da se cita "trid", u moje ime opali plesku

Znaš me dugo, oduvijek sam govorio "tred" i "hajpertreding". Ali loš uticaj okruženja ti usadi i loše navike. Ovo drugo ne mogu, a bih rado. Pokupio sam to naime od gazde, tako da bi se radilo o sukobu interesa :lol: :lol: :lol:

@Archangel
Nikad, ali NIKAD ne uzimati laptop laptop sa ovom serijom AMD-ova. Celeron 1000M je za njega svijet super-brzine izmislio.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 13:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
znam, znam, ali znas ti kako sam ja to rjesavao :D
samo namontiras "low iq" facu i pitas "a sta ti je to?" :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 15:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Neki prijedlog laptopa do 1500KM u BiH, ziralno placanje? Trebace mi malo i za audio-video editing, pa je dobar procesor must have. Mislio sam ovo uzeti:
http://univerzalno.ba/Artikli.aspx?artikalid=2565

?>

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 16:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Dec 2008, 15:19
r3d je napisao:
Neki prijedlog laptopa do 1500KM u BiH, ziralno placanje? Trebace mi malo i za audio-video editing, pa je dobar procesor must have. Mislio sam ovo uzeti:
http://univerzalno.ba/Artikli.aspx?artikalid=2565

Ja sad uzimam ProBook, sve isto kao ovdje samo je i5, 2.4Ghz. Oko 1100 u HR, sa povratom me dodje oko 850. Takodje za video/audio editing. Citao sam po forumima da se dobro pokazao (osim ako ne radis Hobita na njemu :D) tako da jos sa i7 ne bi trebao imati frke.

Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Baš me zanima kolika je realna razlika između i5 i i7 iz M,U i sličnih serija. Oba su dual core.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2013, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
velika, al u cijeni.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2013, 13:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Ovaj 3632M je quad core. Dual core i7 je marketonski potez :)

?>

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2013, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Onda mu fali slovo Q :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]