Panzer je napisao:
... al' kontam da bi ovo trebalo biti dobro...

Processor: Intel Core i5-4300U (2 cores, 1.9 GHz, 3MB, 15W, TurboBoost 2.9 GHz)
Operating system: Windows 8.1 Pro 64bits in option or via Dreamspark
RAM memory: 8 GB DDR3 1600 MHz (1 x 4GB soudée + 1 x 4GB = no free socket)
Hard disk: HDD 500 GB 7,200 RPM
Screen: 14", mat, IPS, 1920 x 1080 px, 16:9
Graphic card: Intel HD Graphics 4400
Autonomy: 3 cells internal + 3 cells external = 48Wh ; Prod Wi-Fi 8h ; Vidéo 5h15
Weight: 1.54 Kg
Size: 331 x 226 x 21 mm
Waranty: 3 years internationnal D+2 on-site (battery 1 year) + Protection Plan
Pa i nije ti neko kontanje
Šalu na stranu, idemo redom. Ovaj Core i5, osim što u nazivu nosi cifru "5" nema veze sa Core i5 procesorima na koje smo navikli. Sa posljednjom generacijom procesora, Intel je počeo prodavati ime, a bogami i obraz. Ovo je dvojezgraš sa 4 "trida" i samo 3 mege keša koji radi na 1.9GHz. To nije vidjelo ni čestitog Core i3 procesora, a kamoli Core i5, ali eto, to je ta "U" serija. Torbo boost je tehnologija koja mi dobrano ide na živce jer konstantno mijenjanje radnog takta procesora da bi se štedjelo na struji mi ne dozvoljava da normalno radim u aplikacijama. Ali zato ovamo piše potrošnja od 15W, a CPU može da ide na 2,9GHz. Niti je to 15W niti je to stvarnih 2,9GHz. Mogao bih ići na High Performance mode, ali onda tih 15W mogu mačku o rep, kao i bateriju. Radije ću da uštedim 500KM i kupim sebi Pentium i bar znam na čemu sam. Ili uštedim 300 KM i kupim sebi Core i3, ali bar čistokrvni.
Windows očigledno ide samo kao opcija odnosno preko faksa (što kod tebe i jese slučaj), znači - OK!
Osam giga RAM-a je extra, ali koliko sam skontao 4 je integrisano u ploču ili šta već znači taj izraz na francuskom ili čemu već (cijenim da se provaljujem, ali nema veze

, neko će bar objasniti o čemu se radi). Dodatnih 4 je zauzelo jedini slot. Iskreno, ne razumijem kome i treba više od 8 GB, ali eto, da uzmemo to kao minus.
HDD 500GB 7.200 rpm = dovoljno prostora sa pravom brzinom. Jeste da se vjerovatno dodatno grije i troši više struje, ali ko mu *ebe mater, bar nije toliko usko grlo. Meni odgovara.
Displej koji je IPS Full HD na 14" i to mat ne zaslužuje komentar već duboki klimoglav. Doduše nisam baš siguran koliko je to sitno, ali nema veze. Dobro je za qrčenje

, a vjerovatno za forum i ne treba scroll

Integrisana HD grafika 4400 je jedini plus zbog kojeg bi progutao ovakav i5. Zaista je Intel napravio strašan posao za zadnjom generacijom integracije GPU na procesoru. Ovo mi je daleko draža varijanta nego kad mi nasade neki nezavisni ATI ili NVIDIA čip koji mi generalno više smeta nego koristi.
Baterija mi je nejasna. Ako je standardno troćelijska, a opciono šestoćelijska ("ispupčena") *ebo ti to. Mogu oni pisati da je to ne znam koliko sati autonomije, ali to ti je kad se ovaj "U"s*ani i5 umiri na nivo celerona od prije 4 godine, a displej zatamni da ne razlikuješ bijelu od zelene boje. Normalan rad "posrče" 3 ćelije jako brzo.
Garancija OK.
Zaključak: Progutaću ovaj "marketinški" Core i5, ali ako baterija nije 3-ćelijska. U suprotnom - ne sviđa mi se!