Trebaće ti 9-12 verzija. Ako ćeš 1/48 mislim da je najbolje da uzmeš GWH kao što je Željo donosio na izložbu (9-12 late type), jer je bolji od Academyja a u kutiji dolaze i metalni dijelovi. Nije jeftin, ali ako budeš kupovao Academyja pa posebno dodatke, kontam da će te izaći ista cijena, a GWH plastika je klasa iznad Academy. Dekali imaju Lift-here.
To je ova maketa, samo čini mi se da je u zadnje vrijeme nema u proizvodnji, pa traži po ebay i slično:
http://modelingmadness.com/scott/mod/previews/gwh/l48011.htm1/72 je još uvijek najtačniji Italeri, iako je maketa dosta gruba i s malo detalja
(LINK); kokpit, izduvnici i naoružanje su najslabije tačke. Istu maketu pakuje Tamiya. Ja imam Italerija i radiću ga sa SFRJ oznakama, staviću mu višak naoružanja i sjedište od Su-27, a izduvnike ću pokušati u samogradnji.
Airfix nije loš, detalji su ljepši, ali su krila veća nego što bi smjela biti i ima neki problem s nosom
(LINK). Kalup je takođe dosta grub, ali su izduvnici i naoružanje mnogo tačniji nego kod Italerija.
Hasegawa (koju je pakovao i Revell) je totalno netačna, to izbjegavaj. Takođe izbjegavaj Fujimi, Kondor, Smer i posebno izbjegavaj Zvezda. ICM je sličan Italeriju, ali oni imaju samo verziju 9-13 koja nije bila u upotrebi u SRJ pa i to otpada...
Znači, što se tiče 1/72 ostaje ti da izabereš između Italeri i Airfix. Ni jedna nije vrhunska, a ja bih dao blagu prednost Italeriju jer mislim da je overall tačnija. Ako ćeš ulagati u detalje za doradu, najbolje da se koncentrišeš na izduvnike, kokpit, naoružanje i nosače naoružanja.
Lift here radi
dekale za sve SRJ mašine. Siva boja je Humbrol 127, a zelena se pravi miješanjem Humbrol 127 i revell 360. Eto, nadam se da sam ti pomogao