klauss je napisao:
Crna Gora je lijepa zamlje, posebno ovaj kontinentalni dio. Istina je muče muku sa smećem i nedostatkom turističke infrastrukture odn iskustva. Ali, kad se uporede cijene i ono što dobiješ, mislim da je to sasvim OK i rado idem kad god mogu. Izbjegavam Budvu i generalno sva ta komercijalna ljetovališta i najčešće sam na ulcinjskoj rivijeri koja mi savršeno odgovara, posebno Velika plaža ( mislim da sam pisao o tome). Kad uporedim sa drugim zemljama u kojima sam ljetovao, recimo Grčka, Kipar, Egipat, Španija, HR i ostalo, ne bih se baš složio da prednjače u odnosu na cijene. Kada u Larnaki na Kipru moram da platim jedan običan kebab odn giros 9 evra, prevrne mi se želudac jer to nije normalno koliko je skupo. A ništa posebno. Imam osjećaj da naši ljudi imaju kompleks od niske plate od koje jedva odvoje za ljetovanje pa kad odu u CG zakeraju, iako je smještan jako jeftin a cijene usluga pristupačne. Najčešća priča je, "joj nema TV u sobi", " smještaj je daleko od plaže", " čekam na kusur 20 minuta"," Crnogorci ne vole Srbe". itd...
Meni ne treba TV na odmoru i dalje ne mogu shvatiti zašto je nekome, ko ima TV kući, isti potreban tokom jedinog godišnjeg odmora. Ne mogu shvatiti i džaba.
Koliko platiš, toliko klatiš - cijene smještaja od 6 eura po danu sigurno znači neko brdo, 2 km od plaže.Možda ne jedino u Sutomoru.I onda ljudi kao budu iznenađeni. Šta hoćeš za 6 eura? Koliko je smještaj u BL za jednu noć, recimo u februaru??? I zašto je problem šetati 2 km do plaže? Nemamo noge badava. To je najčešće problem baš onima koji svakodnevno šetaju npr iz Piskavice do BL. Još jedan kompleks.
Meni se dešavalo da čekam kusur duže vrijeme i na moje višestruko urgiranje, jedva sam dobio nakon 15 minuta. Iz tog razloga nisam ostavio napojnicu niti više ikada ušao u isti restroan plus sam desetinama ljudi savjetovao da isto ne idu. Poslije sam našao mjesta koja mi odgovaraju i nemam više problema sa tim. Ako vidiš da je gužva u lokalima, naravno da ćeš čekati kusur a ja bježim od čekanja i gužve.
Nikad niko mi nije opsovao srpsku majku ili bilo šta slično. A ljetovao sam ove godine i u kontinentalnom i primorskom dijelu. Biram ljude i mjesta gdje neću nailaziti na takve gluposti i ne znam kako određeni pronalaze načina da im se to desi i onda im kao smeta.
Meni se čini da ljudima smeta što nemaju dovoljno novca a iz nekih njihovih samo poznatrih razloga, svakog ljeta se forsiraju na ljetovanje. Ja sam u mogućnosti da ljetujem svake druge ili treće godine i radije se strpim i odem opušteno negdje nego se cimam sa kešom prije i poslije puta.Stičem utisak da se više ljetuje zbog pritiska, što mi je fuj.
Iskreno se nadam da će CG početi rješavati problem sa smećem na plažama i vodom jer to me jedino može otjerati, iz ove po meni najljepše zemlje u Evropi nakon Austrije.
Za sada, nastavljam da idem dole jer to sebi mogu priuštiti bez većeg cimanja i ima još puno mjesta koje nisam obišao a želio bih.
Pa ko zeli da hoda do plaze 2 km? Imas li djecu? Da li bi sa njima hodao po vrucini uz jos punu torbu stvari, npr 15-20 min?