banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 21:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1082 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Sep 2013, 09:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Odvratni su svi koji prozivaju radnike pozorista kao neradnike. Pogledajte taj bogati mjesecni repertoar.
http://www.np.rs.ba/index.php?option=co ... 15&lang=en

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2013, 15:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2008, 20:06
Gradsko pozorište Jazavac

Repertoar za oktobar ’13

http://gpj.ba/?p=348

Dobrodošli u Jazavac!

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2013, 15:55 
Veteran
Veteran

Jazavac ima bogatiji oktobarski program od Narodnog.

Da li je neko bio na otvaranju sezone? Kakvo je novo pozoriste?

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2013, 22:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Gradsko pozorište Jazavac

Međunarodni Festival mladog glumca ZAPLET 05

REPERTOAR

Utorak, 22. Oktobar u 20h

Beogradsko dramsko pozorište, Beograd

USAMLJENI ZAPAD, Martin Makdona

Otvaranje festivala

Cijena ulaznice: 15 KM

Srijeda, 23. Oktobar u 20h

Grad pozorište, Gradiška

GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA, Dušan Kovačević

Cijena karte: 5 KM

Četvrtak, 24. Oktobar u 20h

Pozorište Prijedor, Prijedor

HELVEROVA NOĆ, Ingmar Vilkvist

Četvrtak, 24. Oktobar u 22.30h

NEVID TEATAR, Banjaluka

ZVAĆE SE HAMLET, autorski projekat

Petak, 25. Oktobar u 20 h

Pozorište mladih, Sarajevo

NJUŠKALO, Anthony Shaffer/Harold Pinter

Cijena karte: 10 KM

Subota, 26. Oktobar u 20h

Teatar EXIT, Zagreb

SUTRA (NI)JE NOVI DAN, autorski projekat

Cijena karte: 15 KM

Nedelja, 27. Oktobar u 20 h

Magacin kabare, Sarajevo

ŠEJTAN NA (KANAFI), kabare

Predstava u čast nagrađenih

Cijena karte: 10 KM

Cijena kompleta karata za sve predstave je 50 KM.

Informacije i rezervacije na telefon 051 462 887 od 10 do 14h ili u inbox FB stranice.

Dobrodošli u Gradsko pozorište Jazavac!

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
je li gledao neko Principa i drugove? valja li čemu? taksi? gidra?

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 09:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Je l' to "Četrnaesta"? Kažu da traje kao gladna godina....

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 19:49 
Veteran
Veteran

Nisam odgledao, nikako da uhvatim vremena, a necu ni u oktobru. Mozda novembar. Interesuje me kako ce Principa i druzinu predstaviti u ovoj i u narednoj godini. Procitao sam "Mali mi je ovaj grob". Sad cekam "Cetranestu" i "Zmajubice".

Cuo sam da predstava traje 140 minuta i da je dokumentaristickog karaktera.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2013, 01:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

gledao generalnu probu, poslednju. veliki posao. ozbiljan reditelj, odlična glumačka podjela i temeljan rad. bravo za njih.

da, predstava traje oko 115 minuta, ali meni ni u jednom trenutku nije bilo dosadno. naprotiv, držalo me od početka do kraja. bitna tema za koju je rediteljka našla veoma tačnu formu, a glumci preciznom i koncentrisanom igrom ispratili i nadogradili njene ideje. inače, primjedbe oko trajanja ne mogu da uzmem kao suštinske.

ko ne ide u pozorište samo da se zabavi, ima šta da vidi.

p.s. navratite do gradskog pozorišta jazavac. večeras počeo ZAPLET. ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2013, 08:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Dec 2012, 09:58
Petar Handke zamera "Kuhinji" gde je preduga, kako je treba skratiti za pola sata. Onda će trajati koliko? 45 minuta? Za 14-tu, opet, preduga.
Hristić u svojim radovima žali što predstave ne traju "onoliko koliko treba", celo veče, kao "Orestija" ili neki drugi tekstovi, tragedije kao trilogije, što su prvobitno bile. Smatrao je gde pozorišni doživljaj i fizički i duhovno mora biti potpuno prožimajući za gledaoca.
Ovo oko trajanja bilo kog dela, svodi se na percepciju gledaoca kao potrošača koji traži nešto kratko, brzo, rasterećujuće, bez udubljivanja. Poznavaoci istorije teatra lako će naći argumentaciju gde se još u vreme Rima (koji, brat bratu osim razvoja mime kao izraza nije mnogo šta doprineo pozorišnoj umetnosti) došlo do skraćivanja grčkih tragedija: prvo nam se prepriča u čemu je zaplet, onda se izvedu najbolji monolozi ili delovi i to u skraćenoj verziji, hor se izvede na scenu i korsiti samo za neke od značajnijih delova drame, do gubitka svega toga i svođenja predstave na čistu mimu, kasnije u doba Tita Flavija i potom Domicijana došlo dotle da se na pozornici izvodila predstava (e sad ne mogu se setiti naslova) u kojoj se glavni glumac menjan na kraju zatvorenikom i ubijan od strane gladnog medveda. Potpuni spoj života i teatra, čista avangarda.
Zašto ovo pisakaram? Čisto zbog želje da ukažem gde se nije mnogo šta promilo u percepciji onih koji bi gledali predstavu: traže jednostavno, shvatljivo, nesvakidšanje, zabavno, katarzično (makar kao smrt stvarnu na sceni). Zar današnja avangarda i performansi u kojima se izvođač recka žiletom ili dopušta publikumu da to čini, nije ublažena slika medeveda i osuđenika? I skraćenje predstave upravo je nešto što je uvod u smrt na sceni...
Nego, ko je umetnički direktor Jazavca?

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2013, 11:57 
Veteran
Veteran

Istina je da je tvrdnja o "pravoj" dužini predstave subjektivna. O skraćivanju se može raspravljati. Kritičari smatraju da postmodernizam nema potrebe za velikim temama i da se poslije genocida Jevreja u WW2 nema smisla pisati veliek teme ni velike romane. Uostalom, ko ima pravo da piše definicije i o romanima i predstava, te o njihoj dužini?!
Meni ne smeta ni 7 sati ni 30 minuta predstave ukoliko se ima materijala, talenta i kreativnosti za prikazivanje (opet subjektivnost, zar ne?!).

Nisam čuo da nekome smeta dužina predstave, već nedostatak pauze.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2013, 13:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ah, kritičari... Piš pauza je veoma bitna radi opuštanja.
Nego, kad smo kod velikh tema, grčka tragedija (svih 31 sačuvana) nije se bavila Ilijadom ili Odisejom, mada bi se svak uhvatio te teme, već samo epizodama, naznakama, mutnim legendama koje prethode ili su post festum velikog događaja.
Uostalom, moderna kritika kao svi oni koji se bave avangardom (opet Hristić J. koji primećuje gde je avangarda izgubila ili zaboravila razlog postojanja, tj. traganje za novom osećajnošću) drži Floransa Dipona kraj uzglavlja, poput nove Biblije kod jezuitskog pripravnika, držeći se onog stava gde je pisac nužno zlo. "Ne treba nam Džojs koji kao bog nezaintersovano čačka nokte." Ne reba tumačenje, već samo aplauz i slava koja traje koliko i on - rukoklap.
U krajnju ruku, ima onaj nemački reditelj što je napravio predstavu i bez glumaca. Soba sa stvarima gde stoji radio, neki obični predmeti i ništa više. I gledalac, naravno, razmišlja o samoubici koji je ostavio sobu takvom kakvom jeste. To je, daklem, predstavljenije... Iliti instalacija? Bolje to zvati teatarom, pošto ga videsmo na Bitefu, jer se lakše naplaćuju ulaznice. I gledalac bira trajanje: pet minuta ili može prespavati.
Slažemo se, dakle, gde je realno vreme potpuno izgubilo na značaju. Uz to i vreme koje predstavlja predmet analize (trajanje same radnje u realnom vremenu, zadiranje u prošlost ili (i) budućnost o kojoj dramski tekst govori), postaje višak. Bitan je reditelj. Ostalo sve nepotrebno i opterećujeće.
Uostalom, imate performans u Prijedoru:http://www.nadlanu.com/pocetna/zabava/zanimljivosti/Skoro-mesec-dana-stoji-na-trgu-u-Prijedoru-i-quotglasno-cutiquot-VIDEO.a-205271.299.html
Kud ćeš crnju avangardu? :(

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2013, 15:17 
Veteran
Veteran

Bitan je reditelj, ali i o tome se moze nasiroko. U Galebu je toliko prisutan, da je cak i na sceni. U Otelu nema Sekspira, vec Lolic u svom talentu (sjajna rezija, najbolja, ali je to glorifikovanje reditelja), a sta cemo sa onima koji kazu da "reditelj treba da nestane u glumcima i scenografiji".

Kriticari kao kriticari, meni je suludo izricito tvrditi i pisati pravila sta je dobro, a sta lose, kao i koliko treba predstava trajati. To je subjektivno. Kritiku volim kad se stvori rasprava subotom u Kulturnom dodatku izmedju Pavkovica, Medenice, nekad Mandica i ostalih o Pozorju, Bitefu i sl...koliko su ostali doslijedni sebi i koliko je tema festivala ispostovana.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2013, 12:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Slažem se.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 12:53 
Veteran
Veteran

Ono što nije Narodno pozorište uradilo na početku ove sezone jeste „Jazavac“.

Što se tiče Narodnog pozorišta, niti su objavili koje predstave će raditi u toku sezone, niti su uveli neku novinu, već počeli novom predstavom i evo, sada tek najavili još dvije bez mnogo promocije. Lijepo je biti na državnim parama, dobiješ ih radio ili ne radio ništa.
Jazavce moram da pohvalim, jer je „Zaplet“ lijepo marketinški popraćen, sjajan plakat. Ne znam kakve su predstave jer nisam gledao. Koliko su mogli pristojno su sredili prilaz i mogu reći da sve to dobro izgleda. Imate utisak da ulazite u pozorište a ne dvoranu a i sala je sasvim ok sa onim skulpturama ili instalacijama ili šta već.

Na predstavi „Art“ je bila puna sala. Možda zbog cijene (ako jeste i neka je) ali je lijepo vidjeti punu salu.
Predstava je dobra. Tekst je dobar, to ću uvijek ponavljati i odlično prikazuje odnose prijatelja, različitosti, dovodi u pitanje vrijendnosti, prave i lažne...dobar tekst, mnogo bolji od forsiranog „Bog masakra“.

O glumcima ne bih previše...rekao bih standardni. Niko ne oduševi ali i ne razočara. U svakom slučaju najbolja predstava na daskama „Jazavca“ (nisam gledao „Svinju“).

P.s. I dalje mi nije jasno zasto nema repertoara na sajtu Jazavca za novembar, a 3.11. je.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2013, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
taksi je napisao:
Na predstavi „Art“ je bila puna sala. Možda zbog cijene (ako jeste i neka je) ali je lijepo vidjeti punu salu.
Predstava je dobra. Tekst je dobar, to ću uvijek ponavljati i odlično prikazuje odnose prijatelja, različitosti, dovodi u pitanje vrijendnosti, prave i lažne...dobar tekst

Potpisujem.
Kako odavno nisam usetala u Narodno pozoriste zbog manjka interesovanja za predstave sa trenutnog repertoara, odlucih se prosetati do Jazavca. Predstava je dopadljiva u cjelini. Tekst odlican, gluma solidna (generalno imam manjih komentara na interpretaciju likova od strane Branka Jankovića), a posebna pohvala za obradu detalja u predstavi (tri mudra majmuna: mizaru, kikazaru, iwazaru :D).

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2013, 09:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
I ja sam svratio da pogledam Art. Dopadljivo.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2013, 00:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
taksi je napisao:
"Krivica" je vrlo dobra predstava.

Prvo bih pohvalio glumce - bez mane su odradili posao.
Tekst je dobar, na nekoliko mijesta predvidljiv (konopac koji stoji na ormaru, abortus) ali je reditelj odradio nešto što je predstavu diglo na nivo neočekivanosti - fenomenalan kraj. Taj kraj je toliko dobar, da predstavi daje višeznačajnost koja ne bi bila da se desilo ono što je publika očekivala.

Preporuka!

Posto me gospodin asistent rezije prosle godine za*ebao za karte tek sada sam pogledao predstavu
Potpis od do
Nikolina i Ljubo, nestvarno dobri :oops:

Makar jesam u jednom momentu htio ustati i otici u onu sobu da se na*ebem Aci mile majke :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2013, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
aman i klevete!

to sto sam ja zaboravio sta se tacno tada desilo ne znaci da ti nisi usrao stvar :)

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 13:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pored Večernje scene, Studija Jazavac i Zapleta Gradsko pozorište JAZAVAC sa ponosom otvara i JUHU SCENU - scenu za djecu!

CRVENKAPA

Subota, 23. novembar u 18h - Premijera predstave i otvaranje JUHU SCENE
I Repriza 30. novembar u 12h

Poslednji put menjao gidra dana 17 Nov 2013, 13:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 13:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
gnusni_snjesko je napisao:
aman i klevete!

to sto sam ja zaboravio sta se tacno tada desilo ne znaci da ti nisi usrao stvar :)

Iznenadjujuce, nisam
Mada, sve je na kraju dobro ispalo
:lol: :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1082 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]