Ne trebam tražiti testove, testirao sam ih lično i više nego dovoljno. Pusti testove na netu koji služe kao marketing za prodaju. Standardni današnji laptop sa 15,6" LED displejom najčešće ima 6-ćelijsku bateriju, rjeđe 8-ćelijsku. Govorimo o našem tržištu, naravno. Najmanje struje troše AMD C50 i C60 i to 9W (od modela koji se mogu naći kod nas), s tim što su kod nas rijetki modeli koji imaju taj APU u 15,6" laptopima. Takav laptop uz štedljiv mod rada izdržaće 4 sata na bateriji. Izdržaće i 6 sati, ako 3 sata koristiš laptop, a 3 sata ne radiš ništa, ali to nije štednja baterije i ne može se to tako gledati.
Više sati mogu izdržati ili modeli sa nestandardnom, pojačanom baterijom ili netbook modeli (10,1" i 11,6" - manji ekran=manja potrošnja). A i Archangel i ti ste naveli laptope, odnosno 15,6" modele. Jedan od navedenih je sa AMD procesorom koji troši 18W, što bi trebalo značiti da baterije kod njega duže traje. jer Celeron 1000M i Pentium 2020M (druga dva modela) troše po 35W struje. Ali razlika je vjerovatno jako mala jer taj AMD je njesra od procesora i da bi normalno radio stalno je pod punim opterećenjem, dok Inteli to nisu. U svakom slučaju sva dosadašnja moja iskustva mi kažu da je 3 do 3 i po sata nekim maksimum za našeg korisnika. Govorim o ukupnom neprekidnom radu na laptopu i to u Power Saver režimu rada gdje se displej gasi čim se odmakneš od laptopa, a odlazak u hibernaciju je brži od odlaska u WC.
Uzevši u obzir da naš standardni korisnik u suštini pola vremena provede na forumu

, a po 1/4 na Youtube-u i drndanje igrica na FB onda i 3 sata postaju teško dostižna.
Review-i laptopa na netu najčešće služe u marketinške svrhe i ne mogu se uzimati zdravo za gotovo. Jedno je kuckati u Wordu 2 sata gdje, sem displeja, laptop uopšte da i ne radi, a sasvim druga stvar je puštanje audio/video materijala ili surfanje po stranicama prepunih java i flash apleta. Uostalom svi review-i ovoga svijeta ne mogu zamijeniti lično iskustvo, samim tim ako su tvoja dobra tim bolje po tebe i onda tuđa mišljenja ne treba da ti znače mnogo. Stoga nema smisla da se dalje ubjeđujemo.
Što se tiče preporuke, svi koji me poznaju su već čuli moju preporuku za kupovinu laptopa. Ukoliko je namjena laptopa Home/Office odnosno surfanje po netu, slušanje muzike, gledanje filmova, kuckanje u Wordu i sl. onda je izbor jednostavan: Najjeftiniji model sa dvije godine garancije. Ako može neka tu bude Toshiba ili Asus ili Lenovo ili Acer. I to tim redoslijedom.
HP/Compaq za mene nikada nije opcija (već par puta sam ovdje objašnjavao zašto), ali on je već prvim uslovom isključen jer standardno dolazi sa 12 mjeseci garancije pa makar bio model od 3 milje maraka. Garancija duža od toga se posebno kupuje/doplaćuje.
Toshiba mi je prvi izbor (ne oduvijek i ko zna u budućnosti, ali već jedno duže vrijeme ipak jeste). Uzmite u obzir da ovo piše čovjek koji laptope servisira više nego što prodaje, tako da znate s koje strane dolaze moja iskustva i zaključci. Pouzdan, ne kvari se lako, zadovoljavajuća cijena, mogućnost registracije za "Toshiba No Matter What" garanciju (jako bitno za naše ljude koji su skloni tome da im laptop ispadne i da po njemu proliju svašta) i solidna mogućnost izbora kod nas.
Asus je osim što nema "No Matter What" za mene isto kao i Toshiba. Osim što je u i istom cjenovnom rangu uglavnom ljepši od Toshibe. Što je stvar ukusa, naravno.
Lenovo i Acer su već dobro iza prva dva iz prostog razloga što za jeftinije modele uglavnom nemaju preko 12 mjeseci garancije. Lenovo kod nas pritom ima slab izbor, a Acer je uvijek "koliko para - toliko muzike".
Dell je uvijek skuplji od ostatka ekipe kada se upoređuju laptopi istih specifikacija, ali on je to pravdao kvalitetom te garancijama od 3 pa čak i 5 godina kod skupljih modela. Nažalost kod Inspirona 5100 serije koji su najprisutniji na našem tržištu se pokazalo da su im baglame, odnsno preklapanje poklopca velika boljka. Ukoliko se ne pazi, odnosno ukoliko neko nije baš nježan, veoma lako se korito sa nosačem baglame smrvi (naročito ako se poklopac sa ekranom tjera u krajnji podignuti/zavaljeni položaj). Ko ima takav model, neka pripazi jer garancija u takvim situacijama ne pije vode.
Ostali sporadični proizvođači imaju očajan servis i podršku kod nas tako da od njih bukvalno treba bježati.
Elem, Toshiba sa Celeronom 1000M bi bio moj izbor. Isto tako može proći i Asus sa Pentiumom 2020M jer iako je malo skuplji ipak je i mao brži u radu. I jedan i drugi bi morali imati 24 mjeseca garancije (barem kod mene takvi modeli imaju). Ako je tako, nećeš pogriješiti koji god da izabereš. AMD jednostavno zaobiđi. Jeste, troši manje struje, ali troši i daleko više živaca. Uostalom, možeš malo i ovdje uporediti:
Intel Celeron 1000M vs AMD E2-2000. Čisto da imaš osnovnu predstavu.
Eto... Uzgred, kažu ljudi da puno pričam, ne znam odakle im to. Svašta...