banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 21 Avg 2013, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
potrazi test za neki takav laptop, vidjeces da je surfanje preko 4h a maximum preko 6h uz maximalnu stednju baterije.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2013, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Lenovo ThinkPad X230

To be honest, it really is hard to believe that Lenovo ThinkPad X230 can last for more than whooping 20 hours. This 12-inch laptop can use sheet battery as well of 9-cell and even without any extra battery it lasts for 12 hours. This ultra portable device simply can’t be matched with any other laptop when we talk about battery life and its specifications are 3rd gen Intel Core i7 processor, Windows 7, 4 GB DDR3 RAM and 500 GB hard drive. I recommend this latest laptop to everyone who is looking for a new laptop with top notch specs and great battery life, and that’s not just due to its battery life but also because of its power, design and sleekness.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2013, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Ne trebam tražiti testove, testirao sam ih lično i više nego dovoljno. Pusti testove na netu koji služe kao marketing za prodaju. Standardni današnji laptop sa 15,6" LED displejom najčešće ima 6-ćelijsku bateriju, rjeđe 8-ćelijsku. Govorimo o našem tržištu, naravno. Najmanje struje troše AMD C50 i C60 i to 9W (od modela koji se mogu naći kod nas), s tim što su kod nas rijetki modeli koji imaju taj APU u 15,6" laptopima. Takav laptop uz štedljiv mod rada izdržaće 4 sata na bateriji. Izdržaće i 6 sati, ako 3 sata koristiš laptop, a 3 sata ne radiš ništa, ali to nije štednja baterije i ne može se to tako gledati.

Više sati mogu izdržati ili modeli sa nestandardnom, pojačanom baterijom ili netbook modeli (10,1" i 11,6" - manji ekran=manja potrošnja). A i Archangel i ti ste naveli laptope, odnosno 15,6" modele. Jedan od navedenih je sa AMD procesorom koji troši 18W, što bi trebalo značiti da baterije kod njega duže traje. jer Celeron 1000M i Pentium 2020M (druga dva modela) troše po 35W struje. Ali razlika je vjerovatno jako mala jer taj AMD je njesra od procesora i da bi normalno radio stalno je pod punim opterećenjem, dok Inteli to nisu. U svakom slučaju sva dosadašnja moja iskustva mi kažu da je 3 do 3 i po sata nekim maksimum za našeg korisnika. Govorim o ukupnom neprekidnom radu na laptopu i to u Power Saver režimu rada gdje se displej gasi čim se odmakneš od laptopa, a odlazak u hibernaciju je brži od odlaska u WC.
Uzevši u obzir da naš standardni korisnik u suštini pola vremena provede na forumu :-), a po 1/4 na Youtube-u i drndanje igrica na FB onda i 3 sata postaju teško dostižna.

Review-i laptopa na netu najčešće služe u marketinške svrhe i ne mogu se uzimati zdravo za gotovo. Jedno je kuckati u Wordu 2 sata gdje, sem displeja, laptop uopšte da i ne radi, a sasvim druga stvar je puštanje audio/video materijala ili surfanje po stranicama prepunih java i flash apleta. Uostalom svi review-i ovoga svijeta ne mogu zamijeniti lično iskustvo, samim tim ako su tvoja dobra tim bolje po tebe i onda tuđa mišljenja ne treba da ti znače mnogo. Stoga nema smisla da se dalje ubjeđujemo.

Što se tiče preporuke, svi koji me poznaju su već čuli moju preporuku za kupovinu laptopa. Ukoliko je namjena laptopa Home/Office odnosno surfanje po netu, slušanje muzike, gledanje filmova, kuckanje u Wordu i sl. onda je izbor jednostavan: Najjeftiniji model sa dvije godine garancije. Ako može neka tu bude Toshiba ili Asus ili Lenovo ili Acer. I to tim redoslijedom.
HP/Compaq za mene nikada nije opcija (već par puta sam ovdje objašnjavao zašto), ali on je već prvim uslovom isključen jer standardno dolazi sa 12 mjeseci garancije pa makar bio model od 3 milje maraka. Garancija duža od toga se posebno kupuje/doplaćuje.
Toshiba mi je prvi izbor (ne oduvijek i ko zna u budućnosti, ali već jedno duže vrijeme ipak jeste). Uzmite u obzir da ovo piše čovjek koji laptope servisira više nego što prodaje, tako da znate s koje strane dolaze moja iskustva i zaključci. Pouzdan, ne kvari se lako, zadovoljavajuća cijena, mogućnost registracije za "Toshiba No Matter What" garanciju (jako bitno za naše ljude koji su skloni tome da im laptop ispadne i da po njemu proliju svašta) i solidna mogućnost izbora kod nas.
Asus je osim što nema "No Matter What" za mene isto kao i Toshiba. Osim što je u i istom cjenovnom rangu uglavnom ljepši od Toshibe. Što je stvar ukusa, naravno.
Lenovo i Acer su već dobro iza prva dva iz prostog razloga što za jeftinije modele uglavnom nemaju preko 12 mjeseci garancije. Lenovo kod nas pritom ima slab izbor, a Acer je uvijek "koliko para - toliko muzike".
Dell je uvijek skuplji od ostatka ekipe kada se upoređuju laptopi istih specifikacija, ali on je to pravdao kvalitetom te garancijama od 3 pa čak i 5 godina kod skupljih modela. Nažalost kod Inspirona 5100 serije koji su najprisutniji na našem tržištu se pokazalo da su im baglame, odnsno preklapanje poklopca velika boljka. Ukoliko se ne pazi, odnosno ukoliko neko nije baš nježan, veoma lako se korito sa nosačem baglame smrvi (naročito ako se poklopac sa ekranom tjera u krajnji podignuti/zavaljeni položaj). Ko ima takav model, neka pripazi jer garancija u takvim situacijama ne pije vode.

Ostali sporadični proizvođači imaju očajan servis i podršku kod nas tako da od njih bukvalno treba bježati.

Elem, Toshiba sa Celeronom 1000M bi bio moj izbor. Isto tako može proći i Asus sa Pentiumom 2020M jer iako je malo skuplji ipak je i mao brži u radu. I jedan i drugi bi morali imati 24 mjeseca garancije (barem kod mene takvi modeli imaju). Ako je tako, nećeš pogriješiti koji god da izabereš. AMD jednostavno zaobiđi. Jeste, troši manje struje, ali troši i daleko više živaca. Uostalom, možeš malo i ovdje uporediti: Intel Celeron 1000M vs AMD E2-2000. Čisto da imaš osnovnu predstavu.

Eto... Uzgred, kažu ljudi da puno pričam, ne znam odakle im to. Svašta... :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2013, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Sehxor

12 inča, 9-ćelijska baterija i dva dana tvog surfanja po netu samo da bi sutra platio kavu jer se praviš pametniji dok sam ja stariji. E Piro, Piro... :lol:
Uzgred kao dokaz da i ja znam koristiti Google: Top 10 laptops with best battery life 2013. Interesantni su mi ovi žuti dugmići sa natpisima "Check Price". Onako, baš simpatični. Uzgred daću ti ja da probaš kako izgleda raditi na Core i5 U procesoru u Eco modu kad se ne pali Turbo Boost. Clock mu padne na 1,7 i onda mu džaba i njegov HT i njegovih 17W. Troši i moj Ford ispod 6 litara nafte. Kad ga na 70 km/h ubacim u petu i krenem niz pravac po mogućnosti nizbrdo. Ali nešto ne mogu to da održim ujutro kad ga načepim dok dođem na posao. Baš čudno, a? :lol:

Javi se sutra kad ustaneš oko 12 - 1 pa da pijemo kafu+cedevitu!

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2013, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja kod sebe na laptopu kad ukljucim u struju traje baterija i po par dana dok ne iskljucim iz uticnice, kako sad to? :D

Javicu se vazi :P

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2013, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TDP nije isto sto i potrosnja. a i ti AMD proceaori su radjeni u 40um dok su ova dva intela u 22um

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2013, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Jedno ne toliko tehnicko koliko finansijsko pitanje / Koje firme u BL, a da imaju iole pristojan izbor laptopa, a da imaju saradnju sa Unicredit bankom pa da se kod njih moze putem Unicredit Visa Classic kartice moze laptop uzeti na rate?
Drugar sa posla nije bas pri gotovini pa bi ga kupio na taj nacin, a ne bi da se uvlaci u neku klasicnu proceduru kreditiranja / otplate na rate.

Dana ugledah Brauna kako ženi provlači Visa karticu koja je tako platila komp na 12 rata. Dakle: MOŽE, s tim što mora biti Unicredit Banka, BL, ZG - svejedno. Jeste da malo kasnim s odgovorom, ali nije zgoreg da ipak javim :-P.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2013, 21:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
dtb_pro je napisao:
Ako može neka tu bude Toshiba ili Asus ili Lenovo ili Acer. I to tim redoslijedom.

Lenovo stavi na prvo mjesto, a Asus na zacelje (izbacivali su neke znj serije, tipa SX ili tako nesto, koji krsevi) i to je otprilike to
ps. Fujitsu se dobrano popravio otkako su raskrstili sa Simensom

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2013, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2013, 01:23
goxon je napisao:
40um 22um
Vjerovatno misliš na 40µm i 22µm (mikrometar) ali je zapravo tačno 40nm i 22nm (nanometar) :lol: Čak je i prvi procesor (1971 god.) imao sitniju mikroarhitekturu od te tvoje Ok, tipfeler :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2013, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da, moja greska

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2013, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vjerovatno je napisao u da ne kuca/trazi sad micro (µ), a ti odma poletio da ispravljas :P

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 07:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
dtb_pro je napisao:
V@nja je napisao:
Jedno ne toliko tehnicko koliko finansijsko pitanje / Koje firme u BL, a da imaju iole pristojan izbor laptopa, a da imaju saradnju sa Unicredit bankom pa da se kod njih moze putem Unicredit Visa Classic kartice moze laptop uzeti na rate?
Drugar sa posla nije bas pri gotovini pa bi ga kupio na taj nacin, a ne bi da se uvlaci u neku klasicnu proceduru kreditiranja / otplate na rate.

Dana ugledah Brauna kako ženi provlači Visa karticu koja je tako platila komp na 12 rata. Dakle: MOŽE, s tim što mora biti Unicredit Banka, BL, ZG - svejedno. Jeste da malo kasnim s odgovorom, ali nije zgoreg da ipak javim :-P.

Bolje kasno nego nikad
Hvala
:D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 14:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:
Vjerovatno je napisao u da ne kuca/trazi sad micro (µ), a ti odma poletio da ispravljas :P
You missed the point. Nije glavna poenta što je napisao ''u'', a ne ''µ'' - nego je poenta što je promašio za hiljadu puta; treba ''nm'' (nanometar), a ne ''µm'' (mikrometar). :P Ali svejedno je bio tipfeler..

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Jebote zgembo jeli tebi onaj rahmetli trojka sta u rodu

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 14:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nije srećom, on je još gori od mene.. ajd idi nazad u Bangladeš ili Etiopiju i ne prdi :P

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2013, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Tesko da ima gorih of tebe. Cuj idi nazad. :D

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2013, 10:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jul 2013, 17:14
Sta predlazete za 600-700 KM? Laptop mi je potreban ya neki osnovni rad, ya ucenje. I pored toga ya internet. Privukao me je dell 15.6" sa 3 godine garancije (679 KM u pc media) i u infocomu sam vijela neki lenovo g580(649 KM) sa dvije godine garancije. Molim vas recite ako imate neki prijedlog i gdje kupiti laptop? Znam da biscom nudi na otplatu ali su kreteni. Racunar sam uyela tako i instalirali mi trial versiju antivirusnog. Kad ga odnesem na popravak bude 10 dana i uopste mi ne instalraju antivirusni a debelo naplate.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2013, 10:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2013, 17:35
Uzmi polovan desktop računar bez garancije. Što jeftiniji samo da možeš instalirati windows xp i web browser i da ti web aplikacije (java i flash player) mogu raditi bez mnogo opterećenja. Kad ti nešto izgori u kompu nađeš drugi dio na pik.ba i ugradiš i neka ide dok ide. To govorim zato što tebi ne trebaju neki žestoki resursi ni njihova mobilnost a plaćaš to vrlo skupo. Ako se osloniš na garanciju imaj u vidu da servis ima puno pravo da proizvod na garanciji zadrže do 45 dana i to što su tebi vraćali za 10 dana je prava pravcata sreća. Ovako, kad kupiš polovno sranje i kad se pokvari nađeš dio zamjeniš i gotovo. I opet izađe jeftinije nego da kupuješ nov laptop. Ako planiraš igrati igre na njemu onda mora biti nov. Bar grafička mora biti nova.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2013, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Ima li gdje u bl kupiti asus n serije?

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2013, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Teško da ćeš naći. Jedva da bude koji bolji iz K serije.

U svakom slučaju ako ideš do Bg bolje tamo potražiti. Na primjer

http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/30

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]