banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 13:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 53  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jugoslavija
PostPoslato: 17 Apr 2013, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ucenici nadmasili ucitelja :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Наслеђе „старе Југе”

„Стари, твоја Југа је велики зајеб тебе и твојих комуњара.”

Понекад могу да разумем југоносталгичаре. Југославија је била лепа, велика земља. Имала је дивно море и ужурбане градове. Сјајну музичку сцену и јаку фудбалску лигу. Била међународно поштована и прихваћена. Земља у којој се живело добро, без потребе да се размишља о будућности. Управо у том одсуству промишљања о последицама, лежи разлог распада Југославије. Јер, све набројано је тек форма. Суштина је систем чије наслеђе и данас усмерава правце развоја у постјугословенским земљама.Некритички однос према југословенском социјализму нарочито је узео маха у кризним годинама кроз које пролази наше друштво. Недостатак ширег отклона од пракси тоталитарног режима, пролонгирана транзиција и дефицит свежих политичких идеја, условили су идеализовање историјски превазиђеног система.

У сфери економије, социјализам је показао одсуство способности да ствара и расподељује друштвено богатство, те је посвуда оставио катастрофалне последице. Источна Немачка се још увек није у потпуности опоравила, иако је већ две деценије део једне од најјачих светских економија. Југословенска ситуација се донекле разликовала, јер је овдашњим властима специфичан геополитички положај дозвољавао да економски искориштавају позицију државе као тампон зоне између истока и запада. У суштини, иако је просечан грађанин тада живео добро и могао доста да приушти себи, то је практично био живот на кредит који су други отплаћивали.

Грађани су узимали кредите са дугачким роковима отплате, које никада не би враћали јер би их за неколико година „појела“ инфлација (СФРЈ је у периоду од 1961. до 1991. имала просечну годишњу стопу инфлације од 75%). Ови дугови су покривани новцем иностраних кредитора, који су имали политички интерес за позајмицама Југославији. Крајем осамдесетих, Хладни рат се приводи крају, СФРЈ губи повлашћени положај, а дугови долазе на наплату. Таква ситуација, у комбинацији са изузетно неефикасном „самоуправном“ привредом, доводи до колапса економије. На кризу су се логично надовезала нерешена етничка питања и пробуђене националне аспирације, доводећи до крвавог распада државе. И поред тога, у нашем друштву није идентификована логичка нит узрока (социјалистичког система) и последице (економског краха). Управо супротно – уместо тенденције ка промени, долази до идеализације прошлих времена и тежње за повратком на њих.То се очитава у сасвим једноставним, али опште раширеним ставовима: државни посао се гледа као једини пожељан, приватна иницијатива се осуђује као „преварантска“ делатност; приметна је апсолутна ненавикнутост на токове тржишта, спутавање предузетничког духа и схватање државе као некога чија је примарна функција „да нађе посао“, „да помогне” и „да уради”. Србија данас функционише на фундаментално погрешном принципу неразумних намета ионако слабом приватном сектору, како би се од тог новца могла одржавати нерационална буџетска потрошња. И опет, такав систем се напаја позајмицама из иностранства, уз понављање већ виђене грешке.

Друга сфера проблема је политичка. Недостатак демократске културе, мањак политичке одговорности, тенденције обрачуна са неистомишљеницима – неке од ових особина нашег политичког живота су директно наслеђене из социјалистичког система, док су друге постојале раније, а систем их је додатно укоренио. Нарочито је значајно премештање политичког одлучивања из државних институција у недржавне центре моћи, у политичке партије. Тај парадокс директно произилази из прожимајућег комунистичке партије и институција државе. Одлучивање је премештено из влада и скупштина у централне органе партије, успут правећи од генералног секретара партије свемоћну и непогрешиву личност.

Данас је у Србији очигледно да моћ одређене фигуре одређује позиција унутар политичке странке, а не значај конкретне државне функције. Примера ради, претходни председник Републике своју моћ није црпео из уставних овлашћења, већ из чињенице да је на челу владајуће странке. На сличном принципу то данас чини потпредседник Владе. Услед премештања моћи из институција система у политичке партије, партијска лојалност долази испред законских и институционалних токова, а кључне врлине појединца у политици постају послушност и оданост – што штети квалитету политичког живота, али и друштвеном напретку у целини.

Трећи конкретни проблем јесте перцепција глобалног положаја наше земље. Још увек није превазиђена илузија величине Југославије. Данас се у кључним стратешким документима Србије може очитати спољнополитичка збуњеност која исходи из некадашњег положаја СФРЈ. Покушава се наставити принцип савезништава „са свима“: и са истоком и са западом, и са несврстанима и са великим силама – иако су међународни контекст и капацитети саме државе потпуно другачији. Илузија величине и историјске мисије, те потпуно неразумевање промена у којима се свет нашао крајем осамдесетих, довеле су и до масовне подршке руководству које у тренутку општег распада комунизма у свету прокламује себе као последњег браниоца социјалистичких идеја.

Ово „гурање прста у око“ читавој Европи, ефективно ствара непријатеље у моменту када су савезници преко потребни, узгред усађујући својеврстан менталитет опсаде у српско друштво. Такође, несумњиво је да је „цртање“ републичких граница унутар Југославије и грађење државе на подстицању разлика између шест народа, значајно допринело распаду СФРЈ. Ова немерљива историјска траума, са којом нација тек треба да се суочи, додатно компликује начин на који грађани Србије данас посматрају односе у свету.Шта је решење за ову наслеђену ситуацију? Критичко промишљање, идентификовање и одбацивање пракси преузетих из једног фундаментално погрешног и нефункционалног система, мора да постане део свакодневице у Србији. Политичари морају окончати покровитељски однос према грађанима, те коначно почети да врше једну од кључних функција политичара – образовање грађана. Садашња пракса „продаје“ обећања и чињења краткорочних потеза зарад још које године власти, само је наставак неодговорног деловања без промишљања о последицама. На нама, као младим људима који су жељни да мењају и ојачају Србију, јесте да политичаре на то натерамо. Да учинимо да се воде принципом дугорочног планирања. Да их притискамо док етика одговорности не постане опште усвојена вредност. Док идеја, иницијатива и марљив рад не почну да се цене више од пуког климања главом. Док коначно не направимо државу какву заслужујемо.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 15:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
moja dijagnoza raspada yu je mnogo kraća...jednostavno,bankari su odlučili da sve to razyebu i dobiju 6 marionetskih banana republika čija prirodna bogatstva će izmusti pod plaštom "neophodnosti stranih investicija",a čije stanovništvo će im slućžiti kao jeftina radna snaga u jednom robovlasničkom odnosu...

sa ozbiljnim državama,to ide malkice teže,ali ove karikature od država "partnerski" ispunjavaju čak i ono što se ne traži od njih....to je bar moje mišljenje.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 21:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2013, 07:33
Ovi su odlucili da razjebu finu drzavu u banana republike i da se napasu novaca.

Slika
Štefaniji Kučan suprugi Milana Kučana na bankovnom računu u Meksiku pronašli preko 220 mil $

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 07:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Schlager je napisao:
moja dijagnoza raspada yu je mnogo kraća...jednostavno,bankari su odlučili da sve to razyebu i dobiju 6 marionetskih banana republika čija prirodna bogatstva će izmusti pod plaštom "neophodnosti stranih investicija",a čije stanovništvo će im slućžiti kao jeftina radna snaga u jednom robovlasničkom odnosu...

sa ozbiljnim državama,to ide malkice teže,ali ove karikature od država "partnerski" ispunjavaju čak i ono što se ne traži od njih....to je bar moje mišljenje.

Otprilike i ja mislim tako......Krupnom kapitalu nije bilo u interesu da ima stabilan Balkan koji će upravljati svojim resursima.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 11:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
slazem se sa onim djelom u kome kaze da u kljucnim momentima nismo imali saveznike, a Srbija radi istu gresku, za BiH se ne brinem mi smo u prinudnom savezu sa Amerikom, ja se nadam Istoku (Rusija ili Kina) ali ako to potraje sta ja znam par decenija ne isplati se cekati njih

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Sve što se silom sastavi, kad tad se silom i rastavi. Jugoslavija nikad i nije trebala da postoji. Zahvalan sam svakom ko je bio aktivan na rušenju tog frankeštajna, prvenstveno mislim na slovenačko i hrvatsko rukovodstvo, a to što Srbi nisu znali bi li piškili ili kakili, jesu li Srbi ili Jugosloveni, žele li Srbiju ili Jugoslaviju... pa se nisu snašli i najviše najebali, e to je njihov problem.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Schlager je napisao:

Ima dosta istine.
Dobro nebi bas ovo "banana" to asocira na neku zivotinju...

Malo je primjera u istoriji da su drzave nastajale same od sebe bez vanjskih uticaja, tako isto i nestajale.

Ono sto je nastalo neprirodnim putem rusi se kao kula od karata bez problema, bez kapi znoja…krvi.

Samo naivni i oni sto nece da znaju vjeruju da su se dogadjaji u bivsoj Jugi odvijali spontano ili slucajno a ne po vec starom oprobanom scenariju, koji i i sad fura i donosi srecu okolo...

Ne trebas okruzit cijeli svijet da bi shvatio da je nebo svugdje plavo ….ako ti je dosadno i volis hodat izvoli…

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 15:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
shakal je napisao:
У сфери економије, социјализам је показао одсуство способности да ствара и расподељује друштвено богатство, те је посвуда оставио катастрофалне последице. Источна Немачка се још увек није у потпуности опоравила, иако је већ две деценије део једне од најјачих светских економија. .

DDR ekonomija je poslije ujedinjenja namjerno i planski da ne bi bile konkurencija zapadnim kompanijama (Robotron, Ernest Telerman) dok su neke integrisane u zapadne koncerne koje su im bile od koristi npr Karl Cajs koji proizvodi optiku za satelite i Merkel Zul koji se bavi oružjem. Zato je na istoku nezaposlenost ogromna, jer su veliki industrijski centri razmontirani i preseljeni tako da su gradovi izgubili ekonomski značaj.
shakal je napisao:
Грађани су узимали кредите са дугачким роковима отплате, које никада не би враћали јер би их за неколико година „појела“ инфлација (СФРЈ је у периоду од 1961. до 1991. имала просечну годишњу стопу инфлације од 75%). Ови дугови су покривани новцем иностраних кредитора, који су имали политички интерес за позајмицама Југославији. Крајем осамдесетих, Хладни рат се приводи крају, СФРЈ губи повлашћени положај, а дугови долазе на наплату. Таква ситуација, у комбинацији са изузетно неефикасном „самоуправном“ привредом, доводи до колапса економије.

Šta reći za situaciju danas? Ogromna zaduženost kod MMF a valuta nam je vezana za euro da bi se sakrila inflacija zbog nepostojeće ekonomije....
shakal je napisao:
Друга сфера проблема је политичка. Недостатак демократске културе, мањак политичке одговорности, тенденције обрачуна са неистомишљеницима – неке од ових особина нашег политичког живота су директно наслеђене из социјалистичког система, док су друге постојале раније, а систем их је додатно укоренио. Нарочито је значајно премештање политичког одлучивања из државних институција у недржавне центре моћи, у политичке партије. Тај парадокс директно произилази из прожимајућег комунистичке партије и институција државе. Одлучивање је премештено из влада и скупштина у централне органе партије, успут правећи од генералног секретара партије свемоћну и непогрешиву личност.

Danas nema komunističke partije ali ima milion malih partijica koje se glođu među sobom i kradu ovo malo što je ostalo, a valadjuća partija vedri i oblači u svim sferama života....a to da nije bilo demokratije, evo ti današnje slobode pa imamo poplavu nekulture, srozavanja morala i sl i demokratsko pravo da kerpamo bez ikakve zaštite i zakona o radu, osiguranju itd.
Schlager je napisao:
Трећи конкретни проблем јесте перцепција глобалног положаја наше земље. Још увек није превазиђена илузија величине Југославије. Данас се у кључним стратешким документима Србије може очитати спољнополитичка збуњеност која исходи из некадашњег положаја СФРЈ. Покушава се наставити принцип савезништава „са свима“: и са истоком и са западом, и са несврстанима и са великим силама – иако су међународни контекст и капацитети саме државе потпуно другачији. Илузија величине и историјске мисије, те потпуно неразумевање промена у којима се свет нашао крајем осамдесетих, довеле су и до масовне подршке руководству које у тренутку општег распада комунизма у свету прокламује себе као последњег браниоца социјалистичких идеја.

Eto primjera Švicarske, Norveške, Danske kako oni gone po svom a okruženi EU sa svih strana.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 19:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
ne znam kako je to ispalo da si mene citirao,ali to je suvise pametno i gramaticki tacno napisano,da bi to bio moj post :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2013, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

МАСЕКТОМИЈА ИЛИ ЛОБОТОМИЈА

Ово је прича коју сви, на жалост, предобро знамо јер у њој живимо.

Тужна прича сироте Р.С, девојчице од непуних осам година, последње од шест кћери своје покојне мајке, генетски детерминисане да оболи. Да ли ће мала јунакиња ипак доживети срећан крај, по најновијем узору из Холивуда? Kренимо редом…

Да ли ће Анђин пример спасити нашу малу Р.С?

Свако време носи специфичну тежину, нарочито за младе, привлачне и самосталне жене – тако беше и оно у којем је расла и стасавала мајка мале Р.С. У младости је социјално узлетела на крилима бескомпромисне борбе против зла. Али, очигледно немајући у рукама бољега заната ни у глави мудријега плана, даље се сналазила уз помоћ богомданих лепоте и шарма. Несмотрено је легала са сваким богатим удварачем, уживајући у моменталним материјалним плодовима креветских акција али слабо размишљајући о могућности да враг покуца и наплати своје. Када је рођена мајушна Дежела, схватила је да је нечастиви ипак однео шалу.

Тада је већ било прекасно јер су се редом рађале: Кроатида, Бесна и Мекадоња (чији је долазак на свет једини прошао без крвавих мука). После сваког проблематичног порођаја, мајка је бивала све слабија. Кажу да се буквално физички смањивала. Није јој ишло у прилог ни што су се бивши љубавници-спонзори редом окретали од ње као од куге, признавали и одводили децу, лишавајући је било каквог утицаја на њихово васпитавање. Коначно се и тело окренуло против ње – канцер је захватио основне ћелије.

Тачка на злу судбину мајке стављена је управо на дан када се зачуо први плач мале Р.С. и њене, пар минута старије, сестре Черне. Док је бабица секла везу породиље и близнакиња, дуготрајном борбом са подмуклом болешћу ослабљена жена је последњи пут склопила очи и блажена напустила долину плача. Отишла је у историју, што би рекли. Да мука буде већа, децу су јој преваспитали, те ће остати упамћена више по бурном љубавном животу, но по херојској жртви за слободу и правду. Њу ће да баштине неке друге, промућурније мајке.

Мања али жилавија, Черна се одмах боље снашла, док су природно туњавој Р.С. чак допадали и хрђави педагози. Били они погубљени, грамзиви, самољубиви или једноставно зли – сироту девојку су водали најтамнијим странпутицама. Недавно су јој додељени старатељи парафирали замену срца непровереним папирнатим сурогатом и то само да би разликом у цени платили нагомилане рачуне бриселским и вашингтонским лекарима-специјалистима. А управо су јој они, током скупих контролних процедура, детектовали постојање СНСПСГ17+ гена у ДНК. Присуство и концентрација тог гена значе 90% вероватноће распадања од истог рака који јој је однео мајку. То што неки прекасно лобирају да се будући прегледи јефтиније обаве у Москви није никаква утеха престрављеној девојчици.

Али искра је синула тамо где би се човек најмање надао – на насловним странама таблоида. Осведочена добротворка њене треће сестре, холивудска суперзвезда Анђелина Џоли је недавно, нашавши се у сличном проблему, отклонила сваку опасност по свој живот хируршким одстрањивањем обе дојке. „Треба само да се решим ових сиса!“, срећна је помислила лаковерна Р.С. Али у томе лежи нови проблем.

Пошто се ни једна здравстена процедуре над малолетницом (злонамерни је називају и малоумницом) не може спровести без старатељског парафа – а у њиховим редовима има највише оних којима одговара опстанак сиса у живоу Р.С. – почело је озбиљно убеђивање штићенице да права опасност прети од мозга. Њега треба умањити, ако не и одстранити. Мастектомија или лоботомија? У епизодама које следе ћемо сазнати епилог приче. Не пропустите узбудљиво финале сезоне, само на Свакој српској телевизији!

Autor: Škabo

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2013, 19:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2013, 07:33
Džoni Štulić: Jugoslavija je okupirana, zato ne sviram!

Imao sam jugoslovenski pasoš. Od kada ta zemlja ne postoji, ja drugi pasoš nisam ni tražio ni imao. Priče o pregovorima za koncerte u Zagrebu i Beogradu, za koje mu se navodno nude velike pare, demantuje, a na insistiranje da kaže pod kojim uslovima bi svirao na prostorima bivše Jugoslavije, Štulić odgovara: Da odgovorim teoretski i uslovno na to pitanje. Znači da nema telefonije, da nema snimanja, da nema interneta, da nisam toliko važan koliko ispada da sam važan i da je ta zemlja slobodna kao što je nekada bila slobodna. Ona je sada okupirana, a ja ne sviram na okupiranim teritorijama.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2013, 20:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovom je od droge odavno pregorela faza, sad samo prdi u cabar gdje god stigne.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2013, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
shakal je napisao:
Ovom je od droge odavno pregorela faza, sad samo prdi u cabar gdje god stigne.

Ne diraj Dzonija.
Nista nije slago. Jel znas sta je rekao Bori Corbi kad mu se ovaj uvlacio u guzu, nadji to...

Covjek je ima neke svoje stavove kao i ti i ja. Nema veze, idelista...pa sta.
Ja bi na ovo njegovo prislonijo

Bob, Dylan
No one is free, even the birds are chained to the sky.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2013, 11:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

http://danas.net.hr/hrvatska/na-spomeniku-franji-tudjmanu-osvanuo-tito

:evil:

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cudo niko ne komentarise ovaj novi izvjestaj CIA-a na osnovu kojeg tvrde da Tito nije bio Jugoslovenskog porijekla

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 15:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa niko ga nije postavio. Ja sam komentarisao na fejsu...Čovjek je Zagorac slovenskog porijekla. Je l' čudno da nije bio dobar sa s-h jezikom? Jesi gledao kad "Gruntovčane"? Da ne govorimo o tome da je analiza urađena na jednom govoru iz sedamdesetih, znači kad je čovjek uveliko gazio osamdeste, bio slab, bez zuba (ok imao je protezu al' kakve su bile proteze iz tog doba?)....

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
shakal je napisao:
Cudo niko ne komentarise ovaj novi izvjestaj CIA-a na osnovu kojeg tvrde da Tito nije bio Jugoslovenskog porijekla

Odavno poznato sada samo podvrdjeno sta ima da se tu komentarise imao je svoj zadatak obavio ga poslije uspjesno odradjenog posla nema vise potrebe da se to sakriva et kraj price...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 16:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Koji mu je zadatak bio? Da otme Istru od Italije?

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2013, 16:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Neee, da sje8e Srbe i Srbiju, ono slaba Srbija jaka Jugoslavija....a 80% Srba u vlasti :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 53  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]