banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Sep 2004, 22:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Prije par dana (kontaktirala sam Gregori ne znam da li je uspio vidjet ovo) na BBC2 jedan fantasticno uradjen program, vise zanimljiv nego impresionirajuci, o zivotu na zemlji u roku 5 miliona godina, sve ovo znanje je bazirano na naucnim cinjenicama i znanjem koje mi ljudska bica imamo uopsteno o galaksiji klimi itd. Naravno nakon sto covjek izumire i sa njim mnoge vrste zivotinja, nakon sto je zemlja pod uticajem LEDNOG doba, iz vjeka u vjek one zivotinje koje su prezivjele i mjenjale se prihvatajuci klimu i sa tim bijuci dio tadasnje prirode, kompjuterizovane na ovom programu i izgledom zemlje, mene je ovo prilicno zabavilo. Ali izgledalo nekako logicno uistovremeno.

Ne znam koliko od vas vjeruje u IZUMIRANJE ljudske rase, ali recimo da se zabavimo sa naucnim cinjenicama i da prihvatimo ono sto oni tvrde da je istina, iz tog ugla, sta mislite o zivotu u buducnosti, ne samo klimaticki vec intelektualno isto, vjerujete li da cemo mi ljudi unistiti same sebe ili mozda da cemo kreairati neku vrstu masina koje ce se okrenuti protiv nas, mislite li da cemo postati kao SC FI film primjer lebdjenja i tehnologije da cemo sa svim tim biti korak blize ka pocetku kraja nasih zivota. Mislim samo RECIMO -DA????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2004, 23:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Nedavno je i kod nas (na hrvatskoj televiziji) prikazan taj serijal. Vidio sam samo dio. :-(
Što se tiče ljudske budućnosti, mislim da ljudi neće izumrijeti. Možda će im se drastično smanjiti broj (kao posljedica neke opšte katastrofe).

50 mil. godina je ipak velika brojka.

Neki naučnici predviđaju da će čovjek kolonizirati neke druge planete i satelite u Sunčevom sistemu i van njega, da će (genetskim putem) stvoriti super-rasu - bića koja će biti prilagođena nekim funkcijama (npr. boravku u bestežinskom stanju).
Sve su to SF maštanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2004, 08:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
onog trenutka kad napustimo maticnu planetu i
naselimo neku od drugih planeta, npr. mars
tj. kolonizujemo je, izumiranje ljudske rase se svodi samo
na sf napad vanzemaljaca milion puta superiornijih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2004, 11:43 
Pripravnik
Pripravnik

Not now, John! je napisao:
Nedavno je i kod nas (na hrvatskoj televiziji) prikazan taj serijal. Vidio sam samo dio. :-(
Što se tiče ljudske budućnosti, mislim da ljudi neće izumrijeti. Možda će im se drastično smanjiti broj (kao posljedica neke opšte katastrofe).

50 mil. godina je ipak velika brojka.

Neki naučnici predviđaju da će čovjek kolonizirati neke druge planete i satelite u Sunčevom sistemu i van njega, da će (genetskim putem) stvoriti super-rasu - bića koja će biti prilagođena nekim funkcijama (npr. boravku u bestežinskom stanju).
Sve su to SF maštanja.

Naravno.mozda

Mi ljudi smo takve prirode i mi zelimo da mislimo da smo inteligentni i profesionalni toliko visoko da se mozemo boriti protiv prirode i tako da izbjeci katastrofe(skoro nemoguce prezivjeti) sa nasim znanjima i mastama sprovedenima u djela.ALI. Sve ovo gledajuci na vulkanske erupcije il ledeno doba i sl zivot tada logicno nece moci prezivjet na zemlji osim ako je van ove zemlje
MOZDA<< ipak kad sam gledala tu seriju, dio price bio je o majmunima, koji se bore za zivot hvatajuci ribu raznim srestvima.(Zemlja je tada HUMANS FREE) Onako kontam sta ako zaista sve ovo opet pocne IZPOCETKA, evolucija zivota na zemlji, majmun se pretvara i usavrsava u covjeka. ON AND ON *SAMO MISAO *#
Malo bi bilo deprseivno, ali, ko nam daje zagarantovano da se sve ovo sto se desava nama i sada NIJE VEC JEDNOM DESILO.. mnogo misterija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2004, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
ja licno cisto sumnjam da cemo mi zivjeti jos i milion godina, a o 50 da i ne govorim, pogotovo ako ovako nastavimo...
Citiraj:
NIJE VEC JEDNOM DESILO

Vjerovatno jeste! Ako se ne varam svemir se siri do neke odredjene granice (ko zna koliko godina to traje...) a onda pocne obrnut proces do onog "pra atoma". Bolje da ne budemo tu kada se to bude desavalo... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2004, 09:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Ako se ne varam svemir se siri do neke odredjene granice (ko zna koliko godina to traje...) a onda pocne obrnut proces do onog "pra atoma". Bolje da ne budemo tu kada se to bude desavalo...

To je za sada jos uvijek hipoteza i uveliko nedokazana. Ali je moguce...

Gledao sam i ja na HRT-u i emisija je ok, mada su mi neke situacije malo nategnute.

Ako nas bude, za 5 mil godina cemo i mi definitivno evoluirati. U narednih 10 000 godina bi uveliko trebali naseliti galaksiju. A za 1 000 000 godina nam mozda planete i nece biti potrebne za zivot. Sto se tice fizickih odlika, naucnici vele da cemo izgubiti kosu, neki vele da cemo se malo smanjiti, neki vele da cemo biti veci rastom ali vitkiji.

Medjutim, ukoliko ukljucimo ljudski faktor u mijenjanju genetickog materijala, mozda evolucija bude brza. To bi naravno zahtjevalo strahovito opako visok stepen drustvene i individualne duhovne razvijenosti s obzirom na mogucu zloupotrebu.

Citiraj:
onog trenutka kad napustimo maticnu planetu i
naselimo neku od drugih planeta, npr. mars
tj. kolonizujemo je, izumiranje ljudske rase se svodi samo
na sf napad vanzemaljaca milion puta superiornijih.

Tacno. Naravno, pod uslovom da se sami ne poubijamo jer nazalost naucno i tehnolosko napredovanje nije praceno drustvenim razvojem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2004, 10:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
da ali moguce je samo doci do medjuplanetarnih ratova
jer funkcija drzava ce polako opasti onoig trenutka kada se
naseli nekakva planeta

mislim da ce svijet onda teziti da bude pod jednom unijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2004, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Sa sigurnoscu pretskazati gdje cemo biti za 50 miliona godina je nemoguce, mislim da se svi slazemo sa tom cinjenicom. Svi komentari na tu temu su ciste hipoteze cije dokazivanje u stvarnosti mi vjerovatno necemo dozivjeti :) Moje misljenje je manje vise identicno sa ajsmenovim i Jedijevim, ili ce nas neko jaci od nas nalupat' ili cemo se sami polupat' :)
Ono sto bi se po meni moglo desiti i pored tog "istrebljenja" ljudske rase je da grupa entuzijasta koja mozda predvidi taj dogadjaj odluci da ode negdje dalje, van nama (njima - za X godina) poznatog svemira i odluci da pocne sve otpocetka (dobro, ne bas od samog pocetka :) nebili nekako spasila ljudsku rasu ...

P.S.

Jel se meni cini il' su sve te teorije vec opisane u SF filmovima/pc igrama? Mozda ce vam zvucati glupo ali potrazite na internetu kompletnu pricu blizzardovog RTS-a iz 1998 - StarCraft-a i procitajte je, jako je interesantna, a govori o ne tako dalekoj buducnosti. ~2400 godina je u pitanju.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 09:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
V@nja je napisao:
Sa sigurnoscu pretskazati gdje cemo biti za 50 miliona godina je nemoguce

Ja bih se ozbiljno uzdražao predviđanja i za narednih 10 godina.

Da je ovo 1578. godina ili 1887. ili 1974. ili tako neka onda bi se možda i moglo malo predviđati za nekoliko godina unaprijed. Ali ovo je 2004.

Uvijek se nasmijem kad vidim da naučnici, stratezi, političari, ekonomi i drugi nešto planiraju za 5, 10 ili više godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
V@nja je napisao:

Da je ovo 1578. godina ili 1887. ili 1974. ili tako neka onda bi se možda i moglo malo predviđati za nekoliko godina unaprijed. Ali ovo je 2004.

Uvijek se nasmijem kad vidim da naučnici, stratezi, političari, ekonomi i drugi nešto planiraju za 5, 10 ili više godina.

Slazem se s' tobom u potpunosti. Treba recimo pogledati neka ranija SF ostvarenja i vidjeti sta su oni predvidjali za kraj 20 i pocetak 21. vijeka .. ni 5% od toga se nije ostvarilo. Istina je da reditelji nisu naucnici ali na kraju krajeva svi ljudi imaju manje vise slicnu viziju buducnosti.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 16:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Citiraj:

Tacno. Zapravo ja mislim da razlog neostvarivanja nekih predvidjanja u pogledu tehnickih dostignuca nije nemogucnost ljudi da to urade...

Recimo da spustimo ljude na Mars... to uopste nije van domasaja nase civilizacije... ali jeste van domasaja jedne svemirske kompanije(znam da planiraju ali stalno odgadjaju misiju).
Mi ljudi kao civilizacija koliko god brusili o svom napretku uopste nismo civilizacija posvecena nauci a kamoli svemirskom istrazivanju(nazalost).
Sva naucna otkrica se prvo pokrecu zbog komercijalne primjene a tek onda radi opsteg dobra covjecanstva.

Citiraj:
Treba recimo pogledati neka ranija SF ostvarenja i vidjeti sta su oni predvidjali za kraj 20 i pocetak 21. vijeka .. ni 5% od toga se nije ostvarilo.

Naravno. Npr. Demolition Man, Terminator itd.

Lucas je to pametno odradio i stavio long time ago, in galaxy far far away.

Ovo sto sam ja napisao u prethodnom postu je ono sto ja smatram za neminovnost. Tj. da bolje objasnim... tehnologija se kako tako razvija i u narednih 100-200 godina ce biti proboja u pogledu antigravitacije i uopste pogona, isto tako bice pomaka u pogledu energije, genetike itd. Ukoliko svoju ljudsku prirodu ne usmjerimo na nesto pozitivno i plemenito, i ukoliko ne nadjemo modus protiv zloupotrebe tih novih dostignuca ta ista dostignuce ce nas unistiti ili mnogo unazaditi. Dakle, po meni, svemir i nase izucavanje istog kao i izucavanje nas samih(jer smo dio svemira) je neminovnost ako zelimo opstati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 17:52 
Pripravnik
Pripravnik

Vader je napisao:
V@nja je napisao:

samo da ispravim.. nije planirano vec naucno dokazano, malo se razlikuju ova dva pojma.
I plus za 5 miliona godina covjek nece postojati na zemlji to je cinjenica, a kad ce poceti da izumrjeva i sto ce se desiti u meduvremenu niko ne zna, mozda je pozelo sad a mozda i nije >raspad svjeta i unistavanje ljudskih bica.. do tada ce vec biti ON, to je ono zasiguno , mada mi licno nikada necemo znati da li je ovo tacno.
LOL

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 18:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Sta ima veze gdje cemo biti (ako cemo uopste) za 5 mil. godina? To je daleeeeeeeeko u buducnost i to nama nebi trebalo da zabrinjuje danas.
Najbolje da gledamo za buducnost nase djece i njihove djece, sta ce biti poslije toga, Boga pitaj....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2004, 19:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Grigorii Rasputin je napisao:
Najbolje da gledamo za buducnost nase djece i njihove djece

Ja bih rekao da je najbolje da gledamo na sadašnjost, ili u budućnost samo u smislu "da sutra budem bolji nego što sam danas".
Ako se potrudimo da mi budemo bolji onda će nam i biti bolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2004, 22:24 
Pripravnik
Pripravnik

Grigorii Rasputin je napisao:
Sta ima veze gdje cemo biti (ako cemo uopste) za 5 mil. godina? To je daleeeeeeeeko u buducnost i to nama nebi trebalo da zabrinjuje danas.
Najbolje da gledamo za buducnost nase djece i njihove djece, sta ce biti poslije toga, Boga pitaj....

Isto tako zvucis mi kao da te uopste ne zanima ni proslost ,
recimo pitas li se ikada PITANJA??

cak i kada nemas odgovor, dal bar se usudjujes upitat!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2004, 15:54 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2004, 09:39
Ne vjerujem ja da se u zivotu radi o dobru, i takvim stvarima. Ako budes radio dobro, bit ce ti dobro. To je bajka kad se gleda na zivot u citavom opsegu. i jednom kad covjecansvo napusti Zemlju, covjek ce biti nesto drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2004, 18:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
cuj ne zanima ga proslost, pa cijeli potpis mu je o proslosti :D

sto ljudi vise nece biti ljudi kad se nasele na drugu planetu? Meni je to sasvim ok pojam da cemo jednoga dana biti naseljeni na Mars( ili mozda i neku drugu pogodnu planetu), samo mi je zao sto vjerovatno ja to necu moci docekati :cry: (kad sam bila mala htjela sam da budem astronaut kad porastem :D )

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2005, 23:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2004, 21:59
Za pet milona godina?!!!!!!!!

Herbert Dzordz Vels i VREMENSKA MASINA! :wink:

Slobodan Miloąević govori pripadniku OVK u Hagu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 10:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2005, 11:27
Ja ne znam zasto je autor uopste postavio temu na 50 mil godina.
To je suludo predskazivati.
Daleko je logicnije sta bi bilo recimo kroz 2000 godina...
Inace sto se mene tice neki su naveli za milion godina da bismo uveliko trebali kolonizovati svemir ali sudeci po evolutivnom skoku koji se desava u poslednjih 100 godina sasvim je realno pitati sta ce biti za 200 a ne za toliko...??? Po meni bi kolonizacija uveliko mogla sasvim realno da bude kroz 200 godina, a mozda i prije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2005, 09:41 
Ako ce nas nesto ubiti verujem da to nece biti ni oruzje ni vanzemaljci...jedino moguce je globalno zagrijavanje...klima se drasticno promenila u zadnjih 50 godina. Apsolutne maksimalne temperature su oborile rekorde, a ozonski omotac se ne smanjuje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]