banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 20:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Maj 2013, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Pravu cifru žrtava je nemogućeutvrditi tako da se ne zna o kojoj se razlici radi.
I ne radi se o ničemu skrivenom opasnijem ,kako to Jovo podmeće,već o možda namjernom napumpavanju žrtava pošto suprotna strana radi na velikom umanjivanju.
Mislim,koliko čovjek treba da ude glup da povjeruje u priču o pogonskom gorivu za budučće ratove i stigmatizaciji ustaša.Kao nišu dovoljno crni pa će ih srbi još više ocrniti. :roll:
Dođe ti isto kao kad bi neko rekao da je voda u Župi mokrija od one u Lijevču.
Ako je nešto glupo od strane intelektualaca onda je to ova zavrzlama oko SANU i knjige Viktora Novaka.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 14:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Samo glupi ljudi imaju konačne stavove o ovakvim stvarima i samo idioti mogu da povjeruju kako put za Goleše vodi upravo preko žrtava iz NOR-a. Mi, možemo slobodno reći nama je dosta i mi prihvatamo realnost! Jasenovac je daleka prošlost, odnosno ajdemo da se okrenemo budućnosti. Taj spor sa hrvatima treba rješiti na najbezbolniji način i prestati sa pozivanjem i prozivanjem žrtava.
Toliko glup i kratkovid može biti samo neko ko zaistinu nema ni miligram elementarnog poznavanja srpsko-hrvatskih ili hrvatsko-srpskih odnosa. Problem imena "Jasenovac" se odvija u etapama i ima svoje kulminacije u okviru prelomnih istorijsko političkih dešavanja na lokalnom i globalnom planu. Treba sagledati kako hrvati gledaju na taj problem i kako hrvatski puk gleda na srpsko prisustvo zapadno od beograda i sjevernije od čačka. Te stvar se nikada kod hrvata nisu promjenile. Dobra duhovna, odnosno potpuna duhovna indoktrinacija u kombinaciji sa čvrstim političkim koncenzusom o hrvatskom pitanju dovela je srbe i srpski narod u stanje u kojem se oni nalaze.
Najveći hrvastki "liberal" neće postaviti svoje demagoško pitanje ispod nacionalne ljestvice o čemu i koliko se može pričati. Oni na savjesti nemaju niti jedan jasenovac, niti jedno jastrebarsko, niti jednu kozaru ili jame po hercegovačkom kršu. Nisu ustaše došle iz Italije, nego su ustali iz srca naroda hrvata. Ponavljam samo glup i sociološki retardiran čovjek može pomisliti kako se projekat "Jasenovac" zaustavio 1995. godine sa kolonama izmrcvarenih krajiških srba koji su u nepreglednom bujici paćenika napustili prostor koji nikada nije pripadao hrvatima.
Nedaj bože, al neka se sjeti neko ovih postova kada na krovu automobila bude napuštao svoje mjesto stanovanja u nekim budućim vojnopolitičkim pregrupisavanjima koja zasigurno neće zaobići prostore na kojima žive srbi i hrvati.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
spijo je napisao:
Pravu cifru žrtava je nemogućeutvrditi tako da se ne zna o kojoj se razlici radi.
I ne radi se o ničemu skrivenom opasnijem ,kako to Jovo podmeće,već o možda namjernom napumpavanju žrtava pošto suprotna strana radi na velikom umanjivanju.
Mislim,koliko čovjek treba da ude glup da povjeruje u priču o pogonskom gorivu za budučće ratove i stigmatizaciji ustaša.Kao nišu dovoljno crni pa će ih srbi još više ocrniti. :roll:
Ako je nešto glupo od strane intelektualaca onda je to ova zavrzlama oko SANU i knjige Viktora Novaka.

Moram priznati da sam ne glup , nego ekstremno glup, posto ovaj tvoj post uopste ne razumijem , niti kapiram sta si htio reci.Zaboga , otkud u ovoj prici Viktor Novak i njegova odlicna knjiga Magnum Crimen( vjerovatno si na to mislio , a da li si citao to je drugo pitanje) ?

Poslednji put menjao dr. Jovo Ubiparip dana 14 Maj 2013, 16:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 16:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Schlager je napisao:
kako protumačiti ovaj srpski poriv da se smanjuje broj žrtava jasenovca,da se piše da se pretjeruje sa tim brojkama i da ti koljači nisu "pobili baš toliko ljudi"?
ajd da neko zna tačno,npr,ubijeno je 146 725 ljudi,pa da piše,ali ovako nagađati i smanjivati,pisati o naduvavanju broja ubijenih,ne razumijem...

da se povede ovakva rasprava o broju ubijenih srebreničana,ja vas uvjeravam da se nije rodio bošnjak koji bi pisao da je 8000 ljudi prenaduvano,ili hrvat za blajburg,doduše tu bi se i našao možda pokoji...

zašto smo mi takvi?

da li je to naša prednost što nismo kao oni,ili naš usud i prokletstvo? :-?

a i inače,kod bošnjaka nema nijedna nataša kandić,borka pavićević,biljana srbljanović,čedomir jovanović,sonja biserko,srđa popović,vesna pešić i ostala bulumenta,a kod hrvata ima jedan ili dva (zoran pusić i puhovski,vedrana rudan).....u čemu je fazon?

Ovo je klasicno zavodjenje za Goles planinu. Kao svi lazu , sto ne bi smo i mi, pa makar malo, a ovdje pricamo o razlici od pola miliona !? Ljudi ne zele da shvate da je takvo laganje degradiranje samih realnih zrtava i da se tu krije nesto puno opasnije ( ovdje sad ne mislim samo na Jasenovac), a to je pogonsko gorivo za neke buduce ratove , obracune bez kraja, jer se sa ovim pricama ( ma sa koje strane dolazile) truju buduce i sadasnje generacije , koje ce mozda, AKO , na bazi osvete ispravljati krive Drine po svom nahodjenju, kao nismo mi njih pobili koliko su oni nas, znaci cekamo da neko opet zapuca iz startnog pistolja.E brale meni je toga dosta , kao sto mi je dosta necijih lagarija i mastarija , pogotovo nekih sumnjivih intelektualaca koji jos uvijek predaju na fakultetima i gostuju po tv studijima raspredajuci oprobane seme. Dokle ?

Zvuci mi poznato...1945. i politika nivelacije broja zrtava i ucesca u ratu? Neko novo bratstvo i jedinstvo?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 16:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne, ovdje je u pitanju istina, jednostavna i cista, samo sto ju neki ne prihvataju.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 16:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Moram malo ironije. Nije direktno na temu ali ne mogu odoljet kad citam neke komentare.
Kog ne zanima nek preskoci.

Da treba stavit sve na pravo mjesto.
Citajuci neke komentare shvatam kako sam bio manipulisan i kako su me varali.

Eto naprimjer to oko neprijatelja i prijatelja Srpskog naroda, jer iza pojedini komentara ako malo razgrnes da se zakljucit sledece.
Ironija do kraja.

Najveci prijatelji Srba su u stvari Njemci.
Ti isti Njemci koji se tako podmuklo pokusavaju ocrnit i degradirat kroz istoriju a stalno su bili tu da pomognu Srbima.

Hitler je bio tako naivan i nasjeo na Ustasku Pavelicevu ideologiju koja se onda rasirila po Njemackoj i prerasla u Nacizam.

Kazu dobri poznavaoci razgovora iz vucije jame Hiter je cijelo vrijeme je govorio Gebelsu i Himleru.

“Gebi” moramo nekako ujedinit taj Balkan da mu pomognemo, eto bar da bude ko mi.
Mamicu mu, ovaj Pavelic oce da razbija to i da unistava Srbe. Hej zamislite koga…. Srbe, dok sam ja ziv necu to dozvolit. Pa vas dva me znate, pa znate sta su meni moji Srbi,Jevreji i Cigani. Geri reci im i ti.

A sta da radim, ljudi strah me je.
Ma Pavelic je tako mocan, pa znate da ne smije niko prdnut u Evropi a da nema njegovu dozvolu. Joooj sta radit, a Srbe moram spasit oce ih u logor, pa zivotinja gdje je to samo vidio i cuo…logor.
A kako tako nesto odradit bez njegovog odobrenja kako.

Molim te Gebi prati me ako riknem i pripazi na Evu da nije negdje u njegovoj blizini .

Kako samo oblatise princa Pavla zbog pakta sa Hicom, a Pavle je to osjetio, osjetio je tu Njemacku brigu za Srbima.
Imao je sluh tanani…i dobro je sto nije sluso patrijarh Gavrila, Velimirovica i bratiju sto mu je govorise ne primici Srbe Njemackoj, Hitleru, fasizmu, nacizmu, sjebat ces narod …da da, isti Gavrilo zavrsi u Dahau zbog te price.

Eh covjek se uci dok je ziv…

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 16:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
spijo je napisao:

Moram priznati da sam ne glup , nego ekstremno glup, posto ovaj tvoj post uopste ne razumijem , niti kaipram sta si htio reci.Zaboga , otkud u ovoj prici Viktor Novak i njegova odlicna knjiga Magnum Crimen( vjerovatno si na to mislio , a da li si citao to je drugo pitanje) ?

Evo da probamo na drugu
Kažem da se možda radi o namjernom napumpavanju broj žrtava da bi se doskočilo suprotnoj Hrvatskoj strani koja priznaje cifru od 50 -80 hiljada.Svako čuva svoje pozicije i ne odstupa od njih tako lako slično kao i u stvarnom ratu.Za primjer uzmi nastanak RS i njene pozicije prije Dejtona gdje je kontrolisala preko 70% teritorije da bi se na kraju zadovoljili sa 49.E sad da smo držali stalno tih 49,koliko bi se dobilo u Dejtonu,25%,30% ili ništa.
Tako ti je i sa istorijom gdje se ne može utvrditi tačan broj žrtava i gdje obe strane drže svoje pozicije.
Dalje,nisam rekao da si glup(to nikome nisam rekao)nego da je to onaj ko vjeruje u tvoju priču o pogonskom gorivu za budući rat.
I na kraju
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/ ... en.lt.html

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
spijo je napisao:

Moram priznati da sam ne glup , nego ekstremno glup, posto ovaj tvoj post uopste ne razumijem , niti kaipram sta si htio reci.Zaboga , otkud u ovoj prici Viktor Novak i njegova odlicna knjiga Magnum Crimen( vjerovatno si na to mislio , a da li si citao to je drugo pitanje) ?

Evo da probamo na drugu
Kažem da se možda radi o namjernom napumpavanju broj žrtava da bi se doskočilo suprotnoj Hrvatskoj strani koja priznaje cifru od 50 -80 hiljada.Svako čuva svoje pozicije i ne odstupa od njih tako lako slično kao i u stvarnom ratu.Za primjer uzmi nastanak RS i njene pozicije prije Dejtona gdje je kontrolisala preko 70% teritorije da bi se na kraju zadovoljili sa 49.E sad da smo držali stalno tih 49,koliko bi se dobilo u Dejtonu,25%,30% ili ništa.
Tako ti je i sa istorijom gdje se ne može utvrditi tačan broj žrtava i gdje obe strane drže svoje pozicije.
Dalje,nisam rekao da si glup(to nikome nisam rekao)nego da je to onaj ko vjeruje u tvoju priču o pogonskom gorivu za budući rat.
I na kraju
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/ ... en.lt.html

Ovo je zanimljiva teorija, dakle da bi smo osujetili minimiziranje mi ćemo ( ili bilo ko drugi, npr. u vezi Srebrenice), bezgranično maksimalizirati, nema veze što je jedno i drugo stupidno, ali jbg , to je tvoj zaključak.Iako se ovdje broj žrtava MOŽE OKVIRNO odrediti , samo se ne želi. Pa ne govorimo da li je bilo 135 000 ili 152 000 pa nismo sigurni, nego je ovdje razlika abnormalna do nivoa samoobmane.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ako su provjereni neprijatelji Srbije i Srba rekli da je bilo 700 tisuća pobijenih, ja sam tada sklon vjerovati da je ta cifra bliža milionu, jer šta mogu pogane komunjare na čelu sa provjerenim srbomrscem Jožom uraditi nego umanjivati srpske žrtve.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Ako su provjereni neprijatelji Srbije i Srba

ofm, koji su to ima ih vise...budi konkretan.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 21:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Brale001 je napisao:

Sjedi, jedan.
(zbog nepoznavanja lika i djela OFMa), budi redovan na casovima u buduce i radi domace zadatke.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Brale001 je napisao:

Sjedi, jedan.
(zbog nepoznavanja lika i djela OFMa), budi redovan na casovima u buduce i radi domace zadatke.

Hajd ti baci malo svijetla sa vrha Teokale na me....

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 00:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Schlager je napisao:
kako protumačiti ovaj srpski poriv da se smanjuje broj žrtava jasenovca,da se piše da se pretjeruje sa tim brojkama i da ti koljači nisu "pobili baš toliko ljudi"?
ajd da neko zna tačno,npr,ubijeno je 146 725 ljudi,pa da piše,ali ovako nagađati i smanjivati,pisati o naduvavanju broja ubijenih,ne razumijem...

da se povede ovakva rasprava o broju ubijenih srebreničana,ja vas uvjeravam da se nije rodio bošnjak koji bi pisao da je 8000 ljudi prenaduvano,ili hrvat za blajburg,doduše tu bi se i našao možda pokoji...

zašto smo mi takvi?

da li je to naša prednost što nismo kao oni,ili naš usud i prokletstvo? :-?

a i inače,kod bošnjaka nema nijedna nataša kandić,borka pavićević,biljana srbljanović,čedomir jovanović,sonja biserko,srđa popović,vesna pešić i ostala bulumenta,a kod hrvata ima jedan ili dva (zoran pusić i puhovski,vedrana rudan).....u čemu je fazon?

Моје мишљење је да је у Јасеновцу (са пропратним логорима) страдало око пола милиона људи. Пази то је моје мишљење. Али опет напомињем немогуће је утврдити стваран број јер је државна комисија СФРЈ на лице места изашла тек наконо скоро 20 година. И сад ја постављам логично питање да ли је нормално да прође скоро 20 година од затварања логора Јасеновац да би државна комисија изашла и урадила истраживање а ради се о највећем логору који је настао на подручју окупиране Краљевине Југославије а и о највећем стратишту Срба, као и о најмонструознијем логору у Европи у Другом светском рату. Јасеновац је по методама ликвидације превазишао Аушвиц, Дахау, Маутхаузен, итд.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 00:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.magacin.org/2013/04/ajmone-f ... -u-evropi/

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 07:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Silvio Dante je napisao:
,И сад ја постављам логично питање да ли је нормално да прође скоро 20 година од затварања логора Јасеновац да би државна комисија изашла и урадила истраживање а ради се о највећем логору који је настао на подручју окупиране Краљевине Југославије а и о највећем стратишту Срба, као и о најмонструознијем логору у Европи у Другом светском рату. Јасеновац је по методама ликвидације превазишао Аушвиц, Дахау, Маутхаузен, итд.

Vidi, meni na prvom mjestu nije jasno zašto su partizani zaobišli Jasenovac i pustili zarobljenike da se sami probijaju iz logora....Nažalost, mnogo pitanja iz tog perioda će ostati otvoreno, barem za našeg života....

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Brale001 je napisao:

Hajd ti baci malo svijetla sa vrha Teokale na me....

Postoji samo jedan tacan odgovor, po OFMu. Vidim da nisi dugo ovdje, pa ti se moze oprostiti, a sad dosta, da ne spamujemo ozbiljnu temu.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2013, 01:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Silvio Dante je napisao:
,И сад ја постављам логично питање да ли је нормално да прође скоро 20 година од затварања логора Јасеновац да би државна комисија изашла и урадила истраживање а ради се о највећем логору који је настао на подручју окупиране Краљевине Југославије а и о највећем стратишту Срба, као и о најмонструознијем логору у Европи у Другом светском рату. Јасеновац је по методама ликвидације превазишао Аушвиц, Дахау, Маутхаузен, итд.

Vidi, meni na prvom mjestu nije jasno zašto su partizani zaobišli Jasenovac i pustili zarobljenike da se sami probijaju iz logora....Nažalost, mnogo pitanja iz tog perioda će ostati otvoreno, barem za našeg života....

Између осталог једно од питања које засигурно заслужује пажњу поготово када се зна да су партизани и у току самог рата имали на подручју Поткозарја јединице солидног броја а да сам логор Јасеновац није био чуван већим снагама. Сигурно је да су можда и у рату могли да покушају ако ослобађање а онда бар напад на логор. О томе да на крају рата када су већ били апсолутно доминантни нису ослободили логор не знам шта да кажем. Подсетићу само да је највећи број логораша убијен на почетку и на крају рата. Такође добар део трагова како се у логору ликвидирало и шта се све радило уништен је на крају рата.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2013, 19:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
E sad to je malo pitanje čudno kojeg sam se često pitao :scratch:
Broj jedan: Najveći zločini u Jasenovcu su se desili poslije ofanzive na Kozaru (oko 20K ljudi pohvatano) a tad su tu bile veoma jake snage ustaša i Njemaca, dok je partizana preostalo svega nešto više od 1000 koji su sa komandantom Šošom izbjegli obruč i kako god okreneš nisu mogli ništa da urade na tom pitanju (odnos snaga 10:1) Kozarski odred je dobio punu snagu tek krajem 1944 godine.
Broj dva: Konfiguracija i položaj logora koji je okružen Savom i Lonjskim poljem koje je veći dio godine močvara postavlja pitanje izvlačenja velikog broja iznemoglih logoraša i da ih oslobode. Rijekom ne mogu od jakih njemačkih monitora na Savi, pruga se strogo pažena sa velikim snagama + blindirani vozovi, a kroz Lonjsko je samoubistvo satrala bi ih avijacija pod odmah.
Broj tri: Partizanske jedinice tog kraja su bile desetkovane a neprijatelj se dobro utvrdio na bitnim tačkama prema Savi i Jasenovcu, tako da bi bilo kakav pokušaj napredovanja završio katastrofalnim gubitcima bez većeg uspjeha, tek krajem 44te kad su jedinice NOVJ već razbije neprijatelja to je bilo moguće, a to su ustaše znale i krenule sa likvidacijom logora. Slično stanje je bio sa nacističkim logorima u Evropi primjer Dahau i Aušvic, čim je postalo gusto SS straža je počela da ubija logoraše tako da je mali dio sam preživio do dolaska saveznika (nisu stigli sve da potamane - stižu Rusi, bjež'te noge usra vas guzica :confused2: ) a dosta je logoraša spasilo preseljavanje jer su saveznici presjekli puteve povlačenja...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2013, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nepokoreni, ima tu elemenata ima, moze se prihvatit nesto..

Izgleda poznajes materiju.
Dobro ti opravda partizane, hajd da i pordje to nekako slabi, razbijeni, ...hajd sad objasni sta cenici ucinise da spasu taj Srpski i ostali nevini zivalj.

Kako je isla njihova muka ...zbog Jasenovca.
Ne znam jeli bio plan, sigurno da jeste, nako mislim ko laik, taj podvig to jest da su cetnici napali Jasenovac, pa nesto mislim i neuspijeh bi bio mozda veci od uspijeha recimo par hiljada pobijeno u pokusaju.
To bi u stvari bila win/win situacija.

Koji bi to prestiz bio, koja slava, postovanje u narodu, Krajini, Jugi i sire.
Staljin bi se zamislio a tek Cercili i kompanija ehhe.

Ima li ista ste strane?

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2013, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Brale001 je napisao:
Izgleda poznajes materiju.

Je pozna, gledao je sve partizanske filmove i pročitao sve priče o Mirku, Slavku i naravno Joži :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]