Vlada je tip trenera koji forsira brzu košarku. Odbrana kod njega nikad nije bila primarna, čak je i u vrijeme najvećih uspjeha sa FMP-om, igrao na veliki broj poena, veliki broj šuteva i puno brzih napada. Nije to klasično run and gun, ali recimo neka unaprijeđena verzija toga. Ja sam odmah na početku rekao, pogotovo poslije onih silnih pobjeda nad Partizanom, da Zvezda ima puno sreće u odbrani, sa protivnicima koji fulaju dosta otvorenih šuteva i dosta nerealne procente realizacije u napadu. To jednostavno nije moglo tako da potraje i bolji trener bi vjerovatno pripremio rezervnu varijantu, upravo za situaciju kad dođe do pada forme, a do njega je došlo, kad se poklopilo par stvari. Povreda Nelsona i njegov izostanak sa par mečeva, osvajanje kupa, što je izazvalo negativan efekat, jer su igrači podsvjesno osjetili zasićenje i činjenica da su, postali svjesni da do prvog mjesta u ABA ligi, ne mogu da dođu (čitaj Igokea je imala prilično jasnu situaciju ispred sebe). Od tada počinje pad i otaljavanje posla, umorio se Igor, što je bilo za očekivati jer ima 35 godina, a na svakoj narednoj utakmici, imao je 10-ak godina mlađe protivnike, koji su ga jurili po terenu, a on je za svaki poen i poziciju morao da dobro da se pomuči. I tako dođeš u situaciju da igraš protiv Partizana, gdje je Vujošević lijepo tempirao formu, za finiš sezone, protiv Mege, koja ima dobrog trenera, dobru ekipu, mladu i željnu dokazivanja, i koja iza sebe nije ima puno teških utakmica u sezoni. Onda na scenu isplivaju silni nedstaci, manjak rješenja u napadu, par igrača van forme i kolektivno loša odbrana... Recimo ona mutava preuzimanja. I budala od trenera bi skontala, da kad je Braun u postavi, protivnik ima potpuno dobitnu kombinaciju u napadu. Pick and roll, na njegovoj strani, znaš da dolazi do preuzimanja u 90 odsto slučajeva i protiv teško pokretnog "zabole me dupe za odbranom" Brauna, imaš pokretljivog beka ili mismatch pod košem. Protiv Mege, samo je Rakočević, 2 ili 3 puta, pokušao da ne preuzme igrača, već na bilo kakav način da probije blok. Da se razumijemo, nemaju sve ekipe Stoktona i Melouna u ekipi, pa da taj pick and roll, uvije bude tačan i tečan. U vleikom broju slučajeva, blok nije dobar i čvrst i bek može da se isprati... Zašto niko nije pokušavao, ostaje upitno...
Ja mu recimo zamjeram to, odbranu generalno i neadekvatno korišćenje pojedinih igrača. Skot i Simonović imaju veći potencijal, nego što su korišćeni. Obojica su malo "teži" tip trojke, statičniji, a kod Vlade spoljni igrači moraju stalno da jure oko blokova i traže poziciju za šut. Zato je Lazić često imao otvorene pozicije, jer je pokretljiv i atletski dobar, a Igor cijelu karijeru igra tako. Skot i Simonović su napadački svedeni samo na šuteve, nerijetko preko igrača.
Da se razumijemo, nije Vlada loš trener uopšte, ali ima nedorečenosti u radu, vođenju utakmica i njihove pripreme.
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|