Banjaluka: Dom omladine pred zatvaranjem? .
utorak, 12 mart 2013 11:32 ..
69 2G+0
Iako je Dom omladine za kratko vrijeme postao jedna od najposjećenijih ustanova u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj, njegov dalji opstanak je pod znakom pitanja, naglašavaju nadležni u ovoj instituciji.
Oni kažu da Omladinski savjet Banjaluke i Dom omladine za ovu godinu nisu dobili sredstva iz budžeta grada, zbog čega su bili prinuđeni da početkom godine Dom omladine zatvore srijedom,
ali i zbog čega već od aprila Dom omladine neće imati program, aktivnosti, niti bilo kakva dešavanja, a samim tim ni sredstva da se plati devet zaposlenih u njemu.
- Novac je ukinut kada je najpotrebniji. Ne postoji nijedna ustanova, odnosno institucija u državi koja funkcioniše kao mi i koja ostvaruje prihode i zavidne rezultate, na šta su naši građani, bar većina njih, veoma ponosni - rekla je za Press RS Karolina Karalić, portparol Doma.
Ona kaže da je prošle godine Dom omladine posjetilo preko 100.000 ljudi, organizovane su brojne radionice, izložbe i drugi događaji. Samim tim, zatvaranje Doma neće ići u korist nikome.
- U 2012. godini radili smo možda više nego bilo koja druga institucija u zemlji i pružili smo mladim ljudima mogućnost edukativnih programa, poput kurseva stranih jezika i različitih radionica koje smo organizovali sa našim organizacijama članicama. Galerija Doma omladine, otkako je otvorena nije bila prazna, svaki mjesec održavane su dve do tri izložbe. Posjetioci su mogli da vide razne predstave, koncerte... U Domu se dnevno dešavalo desetak različitih aktivnosti. Banjalučani su u posljednje dvije godine navikli da kod nas uvijek mogu da pronađu raznovrstan program i da se za svakoga može naći ponešto, a dokaz za to je više 100.000 zadovoljnih posjetilaca u 2012. godini - kaže Karalićeva.
S druge strane, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada, Radenko Đurica, ističe da do zatvaranja Doma neće doći.
- Grad Banjaluka je uložio velika sredstva za adaptaciju, sanaciju, opremanje i funkcionisanje Doma omladine, zbog čega će navedeni prostor i dalje služiti za potrebe mladih,
a način upravljanja i funkcionisanja navedenog prostora odrediće nadležni organ gradske uprave - tvrdi Đurica. Prema njegovim riječima, razlog zbog kojeg novac za 2013. godinu nije uplaćen na račun Doma omladine leži u tome što OSBL nije uskladio svoja akta sa novim Pravilnikom o upisu u Omladinski registar.
- Novi Pravilnik stupio je na snagu 31. maja 2012 godine, a u OSBL imali su šest mjeseci da usklade svoja akta, što oni nisu učinili. Shodno tome, sredstva im nisu ni dodijeljena - naglašava Đurica. Banjalučani, naročito oni mladi, razočarani cjelokupnom situacijom mole nadležne da što prije riješe ovaj problem, kako bi Dom nastavio sa daljim radom.
- Dom omladine je institucija koja veoma mnogo znači omladini. Više puta su mi dolazili i prijatelji iz drugih gradova, tako da pouzdano znam da je Dom bio od koristi i omladini koja ne živi u Banjaluci. Bio sam na mnogim odličnim koncertima koje sam jeftino plaćao. Vidio sam veliki broj izložbi koje uopšte nisam platio i pogledao nebrojeno mnogo predstava. Ovo je jednostvano kolevka kulture i mjesto u koje trebaju da izlaze mladi, da se druže. Jer dok su ovde nisu na ulici. Strašno je da se uopšte pominje riječ "zatvaranje" kada svi znamo koliko je ovo značajna ustanova - smatra Nikola Davidović.
Bogat mart, april u pitanju
Do kraja mjeseca marta svi zainteresovani biće u prilici da pogledaju dokumentarni film "Posao revolucija" ali i video-intervju na temu subliminarne poruke. U okviru trećeg Aplauz festa biće prikazane predstave "Možemo mi tako do sudnjeg dana", "Bog", "Jazavac pred sudom", "Datebook". Biće održane i manifestacije "Dani frankofonije" i "Dani glamočke kulture". Čitav program do kraja mjeseca marta, cijene ulaznica i početak projekcija mogu da se vide na zvaničnoj stranici Omladinskog savjeta Banjaluke.
(Press RS)
Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala:
http://www.banjalukalive.com/drustvo/ba ... z2NKoZPEQdOvo je jedno veliko buuuuuuuuuuuuuu, ako se Dom omladine ugasi.