banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 19:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Buuuuuuuuuuuuuu
PostPoslato: 12 Mar 2013, 15:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Banjaluka: Dom omladine pred zatvaranjem? .

utorak, 12 mart 2013 11:32 ..

69 2G+0

Iako je Dom omladine za kratko vrijeme postao jedna od najposjećenijih ustanova u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj, njegov dalji opstanak je pod znakom pitanja, naglašavaju nadležni u ovoj instituciji.

Oni kažu da Omladinski savjet Banjaluke i Dom omladine za ovu godinu nisu dobili sredstva iz budžeta grada, zbog čega su bili prinuđeni da početkom godine Dom omladine zatvore srijedom, ali i zbog čega već od aprila Dom omladine neće imati program, aktivnosti, niti bilo kakva dešavanja, a samim tim ni sredstva da se plati devet zaposlenih u njemu.

- Novac je ukinut kada je najpotrebniji. Ne postoji nijedna ustanova, odnosno institucija u državi koja funkcioniše kao mi i koja ostvaruje prihode i zavidne rezultate, na šta su naši građani, bar većina njih, veoma ponosni - rekla je za Press RS Karolina Karalić, portparol Doma.

Ona kaže da je prošle godine Dom omladine posjetilo preko 100.000 ljudi, organizovane su brojne radionice, izložbe i drugi događaji. Samim tim, zatvaranje Doma neće ići u korist nikome.

- U 2012. godini radili smo možda više nego bilo koja druga institucija u zemlji i pružili smo mladim ljudima mogućnost edukativnih programa, poput kurseva stranih jezika i različitih radionica koje smo organizovali sa našim organizacijama članicama. Galerija Doma omladine, otkako je otvorena nije bila prazna, svaki mjesec održavane su dve do tri izložbe. Posjetioci su mogli da vide razne predstave, koncerte... U Domu se dnevno dešavalo desetak različitih aktivnosti. Banjalučani su u posljednje dvije godine navikli da kod nas uvijek mogu da pronađu raznovrstan program i da se za svakoga može naći ponešto, a dokaz za to je više 100.000 zadovoljnih posjetilaca u 2012. godini - kaže Karalićeva.

S druge strane, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada, Radenko Đurica, ističe da do zatvaranja Doma neće doći.

- Grad Banjaluka je uložio velika sredstva za adaptaciju, sanaciju, opremanje i funkcionisanje Doma omladine, zbog čega će navedeni prostor i dalje služiti za potrebe mladih, a način upravljanja i funkcionisanja navedenog prostora odrediće nadležni organ gradske uprave - tvrdi Đurica. Prema njegovim riječima, razlog zbog kojeg novac za 2013. godinu nije uplaćen na račun Doma omladine leži u tome što OSBL nije uskladio svoja akta sa novim Pravilnikom o upisu u Omladinski registar.

- Novi Pravilnik stupio je na snagu 31. maja 2012 godine, a u OSBL imali su šest mjeseci da usklade svoja akta, što oni nisu učinili. Shodno tome, sredstva im nisu ni dodijeljena - naglašava Đurica. Banjalučani, naročito oni mladi, razočarani cjelokupnom situacijom mole nadležne da što prije riješe ovaj problem, kako bi Dom nastavio sa daljim radom.

- Dom omladine je institucija koja veoma mnogo znači omladini. Više puta su mi dolazili i prijatelji iz drugih gradova, tako da pouzdano znam da je Dom bio od koristi i omladini koja ne živi u Banjaluci. Bio sam na mnogim odličnim koncertima koje sam jeftino plaćao. Vidio sam veliki broj izložbi koje uopšte nisam platio i pogledao nebrojeno mnogo predstava. Ovo je jednostvano kolevka kulture i mjesto u koje trebaju da izlaze mladi, da se druže. Jer dok su ovde nisu na ulici. Strašno je da se uopšte pominje riječ "zatvaranje" kada svi znamo koliko je ovo značajna ustanova - smatra Nikola Davidović.

Bogat mart, april u pitanju

Do kraja mjeseca marta svi zainteresovani biće u prilici da pogledaju dokumentarni film "Posao revolucija" ali i video-intervju na temu subliminarne poruke. U okviru trećeg Aplauz festa biće prikazane predstave "Možemo mi tako do sudnjeg dana", "Bog", "Jazavac pred sudom", "Datebook". Biće održane i manifestacije "Dani frankofonije" i "Dani glamočke kulture". Čitav program do kraja mjeseca marta, cijene ulaznica i početak projekcija mogu da se vide na zvaničnoj stranici Omladinskog savjeta Banjaluke.

(Press RS)

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/drustvo/ba ... z2NKoZPEQd

Ovo je jedno veliko buuuuuuuuuuuuuu, ako se Dom omladine ugasi.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2013, 18:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jedan događaj, kome sam bi svjedok i koga se stidim, krenuo sam nešto da kopiram u Jevrejskoj, i one picerije na prizemlju tržnog centra, prošao sam pored jedne, a jedan nesrećnik je kopao po kanti za smeće vadeći iz nje ostatke pice i sendviča, sve je to nijemo posmatrala masa srednjoškolaca i ja, pa da sam mu makar kupio komad pice, ali ne, više sam bio zatečen onim što sam vidio. Čovjek je bez ikakvog ustručavanja povadio sve ostake pice i sjeo za sto među omaldinom da ruča. :(

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 19:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Nov 2010, 10:17
Данас био у ДО, рече ми неки момак да га затварају...

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 19:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

bagra ce unistiti sve sto valja u ovom gradu, a multifunkcionalnije ustanove ja ne vidjeh u ovom gradu

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 20:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Nov 2010, 10:17
Ако је у Бањалуци овако, не смијем ни помислити шта се дешава у другим градовима.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 20:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
Koliko sam ja shvatila neće ga zatvoriti, stav je Grada da su previše sredstava uložili i da Dom mora da nastavi sa radom. Caka je u tome da hoće da se riješe trenutnog rukovodstva, a to rade na način da im ometaju aktivnosti, odnosno neuplaćivanjem sredstava ih prisiljavaju da sami smanjuju broj aktivnosti i broj dana kada su otvoreni.

Ukratko, hoće da postave neku svoju "omladinu" na čelo Doma.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 20:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Nije "omladinu" nego omladinu. Trenutni sastav i lihvari su "omladina".
Ja bih to ranije rastjerao, da sam neki faktor ko sto nisam/

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja ne znam da li će oni biti omladina ili "omladina", jer ne znam koja će starosna grupa biti u pitanju, odnosno da li će svi imati manje od 30 godina pa će biti omladina ili više od 30 pa će biti "omladina". Tako da se za sad držim znaka navoda.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da je uslov za omladinske organizacije da imaju preko 2/3 clanova od 15-30 godina... Mozda imaju i neki uslovi za upravni odbor, predsjednika, predsjednika skupstine i slicno. Vjerovatno i oni moraju biti u tom rangu godina.
Ferijalni savez i slicni su sve samo ne omladinske organizacije.
Znam da gore od ovih sad ne moze.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Zato sto su seuvukli beteri i papci kojima se nista ne radi, a provalili da za malo truda mogu od grada uzeti dobru lovu... Mozes, ali do kada, da je normalna dzava svi bi u zatvor :)

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Bilo je to na vijestima... u rukovodstvu Doma po zakonu ne smiju biti ljudi stariji od 30 godina, a tamo ih ima koji su debelo prebacili i sisaju sisu (drzavnu).

Poslednji put menjao shakal dana 01 Apr 2013, 21:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

naravno.
snsd-ov milje uglavnom

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Po mom mišljenju je Dom sa ovim rukovodstvom radio više nego dobro. Kad je smjenjena stara struktura sa Grebenarom na čelu Dom je procvjetao što se moglo vidjeti po broju aktivnosti i omladine koja je svaki dan prolazila kroz njega. Nisu se bazirali samo na koncerte, tu je i galerija i pozorište i kantina.

Ta priča o starosnoj granici je nategnuta od početka, jer je teško instituciju od koje očekuješ profitabilnost i ozbiljnost u radu dati u ruke nekome samo zato što ima 15-30 godina. Kao što bi Dom penzionera morao da zapošljava samo penzionere da bi zadržao takav naziv, a to nema mnogo smisla zar ne? To su institucije koje u nazivu daju objašnjenje ko su korisnici usluga, a ne ko sačinjava upravu.

Što se mene tiče, nemam pojma koliko ko u Domu ima godina (osim što Antonić ima sigurno više od 30) ni ko kojoj političkoj opciji pripada, ali reći da gore od ovih ne može ili da bi ih sve otjerao ili da su beteri i papci je bezveze, jer bar u ovom slučaju djela pokazuju više od riječi.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne govorim ja o Domu, nego o Omladinskom savjetu. Tu smo se mimoisli.
Sto se tice Doma i radnika i aktivnosti, ja sam zadovoljan. Bilo je tu nejasnoca navodno dosta, ali ja sam par puta od njih nesto trazio i dobio sam.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa svo vrijeme pišemo o Domu. :lol:
Za Savjet sam saglasna, njih ni za glavu ni za rep ne možeš uhvatiti.

EDIT: Da ne bih pisala novi post i stvarala još više zabuna, ja sam ovdje mislila na OSRS, a ne na OSBL.

Poslednji put menjao mesečeva_kći dana 01 Apr 2013, 21:42, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A dobro, Dom je sam alat OSBL-a. Ja bih mijenjao strukturu aktivnosti u Domu, ali i sa ovima sam zadovoljan.
vise bih obrazovnih ubacio i izbacio alkohol. Sem, kad su svirke... Pobornik sam alkohola :D ali nisam za to da se prodaje u Domu Omladine.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Citiraj:
Grad upravlja Domom omladine

Administrativna služba grada će preuzeti upravljanje Domom omladine jer Omladinski savjet Banjaluka (OSBL) nije obavio registraciju i svoju organizaciju uskladio sa novim zakonom, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Dodao je da je Odjeljenje za društvene djelatnosti dobilo obavještenje od resornog ministarstva da OSBL nije uskladio svoja opšta akta, niti organizaciju sa novim zakonom, prenosi "Glas Srpske".

- Oni nemaju pravni subjektivitet i dok to ne urade, ne mogu da koriste sredstva iz budžeta. Mi ćemo preuzeti Dom omladine i on neće biti zatvoren za omladinske organizacije i sve koji imaju svoje programe i aktivnosti - dodao je Gavranović.

http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... adine.html

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
dugo je i radio ,ne moze kod nas nista kako treba :angry4: ja veceras odem na spanski,oni daske nekakve skidaju,niko se nije udostojio ni javiti nikom da traze nove lokacije,kao da je nesto sto mora za 2 h nestati :confused2:

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2013, 21:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ni nama nisu javili za ruski... Havarija. I mi nismo naravno javili ljudima. To su dve minute telefonom... Jazavci.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2013, 14:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
Citiraj:
Grad upravlja Domom omladine

Administrativna služba grada će preuzeti upravljanje Domom omladine jer Omladinski savjet Banjaluka (OSBL) nije obavio registraciju i svoju organizaciju uskladio sa novim zakonom, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Dodao je da je Odjeljenje za društvene djelatnosti dobilo obavještenje od resornog ministarstva da OSBL nije uskladio svoja opšta akta, niti organizaciju sa novim zakonom, prenosi "Glas Srpske".

- Oni nemaju pravni subjektivitet i dok to ne urade, ne mogu da koriste sredstva iz budžeta. Mi ćemo preuzeti Dom omladine i on neće biti zatvoren za omladinske organizacije i sve koji imaju svoje programe i aktivnosti - dodao je Gavranović.

http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... adine.html

Poslali su saopštenje gdje objašnjavaju ovakve napise. Izdvojiću nekoliko paragrafa, a čitavo saopštenje se nalazi u spojleru.

Citiraj:
Ovom prilikom želimo i da demantujemo Gradonačelnika Slobodana Gavranovića koji je za medije izjavio da OSBL nema pravni subjektivitet, te stoga Grad preuzima Dom omladine. OSBL ima puni pravni subjektivitet, čak šta više, i dalje je najveća nevladina organizacija u zemlji sa vrhunskim bilansom i stanjem uspjeha. Širenje ovakvih dezinformacija je postalo jedini argument ASGBL za preuzimanje Doma omladine od svojih građana i onih koji su ga stvarali i uspješno vodili.

Citiraj:
OSBL nije dobio rješenje Ministarstva da je uveden u registar omladinskih organizacija prema novom Zakonu o omladinskom organizovanju, što znači da i dalje funkcioniše po Zakonu, samo nije ispunio uslove kao „omladinska organizacija“ nego „organizacija za mlade“. Da bi se ovo shvatilo mora se poznavati Zakon o omladinskom organizovanju koji je Vlada RS predložila a Skupština RS usvojila, a koji nam je donio rezultat da je kompletno omladinsko organizovanje u RS jednim potezom gotovo uništeno. U RS trenutno po tom novom zakonu funkcioniše samo Omladinski savjet Srebrenice.

Citiraj:
Za primjer, najstarije i najveće omladinske organizacije u Banjaluci, koje su izvele na put desetine hiljada mladih, OKC (Omladinski komunikativni centar), te Zdravo da ste omladinski centar, prema novom zakonu nisu omladinske organizacije i nemaju pravo biti članicama Omladinskog savjeta?!

Spoiler:
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Svjedoci smo različitih informacija i izjava koje su ovih dana u medijima, a tiču se rada banjalučkog Doma omladine. Pokušaćemo da zbunjenu javnost informišemo o činjenicama pa neka ona sama presudi šta se krije iza prestanka rada ove ugledne ustanove. Grad Banja Luka je upravljao Domom omladine preko instrumenta koji se zvao upravnik. To je period od 2008. do 2010. godine i tada su se u DO desile svega dvije ili tri omladinske aktivnosti, dok je Omladinski savjet, koji je „sarađivao“ sa upravnikom imao godišnji platni promet u visini oko 15 hiljada KM.

Od 2010., tačnije od marta, Dom omladine na upravljanje je preuzeo Omladinski savjet Banjaluke (OSBL), koji bira novo rukovodstvo i počinje sa reformom samog OSBL-a kao i pristupa Domu omladine. U saradnji sa tadašnjom načelnicom Odjeljenja za društvene djelatnosti, pronalaze se rješenja za funkcionisanje Doma uz podršku Grada i OSBL-a. Od tada obim aktivnosti, platni promet i sama veličina OSBL-a idu uzlaznom putanjom. Uskoro OSBL postaje najveća organizacija ove vrste u cijeloj BiH a Dom postaje najposjećeniji kulturno-obrazovni centar. Uspjesi se nižu i nakon samo dvije godine OSBL broji preko 30 organizacija članica, a preko pedeset pravnih subjekata realizuje aktivnosti u Domu, a platni promet i broj aktivnosti su povećani 2000% (dvije hiljade posto). Grad je u tom periodu godišnje obezbjeđivao oko 40% potrebnih sredstava, dok se OSBL snalazio da iznađe preostala sredstva i u tome uspjevao, tako da su sredstva uglavnom bila iz vlastitih izvora obezbjeđenih radom i aktivnostima u Domu, kao i sa poziva drugih donatora. Treba naglasiti da su sredstva koja je Grad uplaćivao za DO bila na nivou neklasifikovanih troškova Banskog dvora, ili oko dvadeset puta manja od izdvajanja za tu instituciju. Navešćemo i da načelnik odjeljenja godišnje zaradi skoro dvostruko više od gradskih godišnjih izdvajanja za OSBL. Mogu se uraditi razna poređenja ali to ostavljamo novinarima i čitaocima.

Uprkos svemu, Dom je ostao na poziciji najbolje ustanove te vrste u cijeloj BiH sve do 2013. Hiljade aktivnosti, pohvale i podrška mnogih organizacija, institucija, stranih ambasada kao i predstavnika gradova pobratima, nisu bili nikakav argument. Sa početkom 2013. ASGBL odlučuje da prestane saradnju sa OSBL. Bez obavještenja prestaju da uplaćuju novac koji je predviđen budžetom, kao i da izbjegavaju sastanke sa predstavnicima OSBL. Gradonačelnik se nije udostojio odgovoriti ni na jedan od brojnih poslanih dopisa, kao ni novi načenik Odjeljenja za društvene djelatnosti, koji je samo jednom posjetio Dom i tom prilikom odbio da kaže njegovu viziju ili plan Odjeljenja za Dom u budućnosti, i to riječima „ne morate vi sve da znate“.

Ovom prilikom želimo i da demantujemo Gradonačelnika Slobodana Gavranovića koji je za medije izjavio da OSBL nema pravni subjektivitet, te stoga Grad preuzima Dom omladine. OSBL ima puni pravni subjektivitet, čak šta više, i dalje je najveća nevladina organizacija u zemlji sa vrhunskim bilansom i stanjem uspjeha. Širenje ovakvih dezinformacija je postalo jedini argument ASGBL za preuzimanje Doma omladine od svojih građana i onih koji su ga stvarali i uspješno vodili. Gradonačelnik Slobodan Gavranović nas je posjetio, jednom, za vrijeme predizborne kampanje, kada je obećao veću i značajniju podršku, očigledno samo za svrhe kampanje jer je prvi sljedeći potez bio smanjivanje budžeta za mlade i raspuštanje Doma omladine.

OSBL nije dobio rješenje Ministarstva da je uveden u registar omladinskih organizacija prema novom Zakonu o omladinskom organizovanju, što znači da i dalje funkcioniše po Zakonu, samo nije ispunio uslove kao „omladinska organizacija“ nego „organizacija za mlade“. Da bi se ovo shvatilo mora se poznavati Zakon o omladinskom organizovanju koji je Vlada RS predložila a Skupština RS usvojila, a koji nam je donio rezultat da je kompletno omladinsko organizovanje u RS jednim potezom gotovo uništeno. U RS trenutno po tom novom zakonu funkcioniše samo Omladinski savjet Srebrenice. To znači da u cijeloj RS omladinsko organizovanje trpi zbog jako loših zakonskih rješenje koja su načinila udar na postojeće omladinske organizacije koje su desetkovane. Ionako teški uslovi za rad su postali još teži a sva potrebna rješenja su izostala. Povećana je administracija i birokratija koje sprečavaju i uništavaju svaku volju za bavljenjem omladinskim aktivizmom velikom broju organizacija. Za primjer, najstarije i najveće omladinske organizacije u Banjaluci, koje su izvele na put desetine hiljada mladih, OKC (Omladinski komunikativni centar), te Zdravo da ste omladinski centar, prema novom zakonu nisu omladinske organizacije i nemaju pravo biti članicama Omladinskog savjeta?! Nespretnim radom i načinom donošenja zakonskih regulativa, ili zlom namjerom, situacija u omladinskom sektoru je dramatično pogoršana i može se reći da je Republika Srpska pretrpila značajan udar na same temelje, a to su mladi ljudi koji najviše trpe zbog neznanja i nestručnosti ljudi koji sjede na pogrešnim mjestima.

Iako je poslovao u otežanim uslovima sa vrlo organičenim sredstvima, OSBL je postavio sve rekorde kako za Banjaluku ali i mnogo šire. Sam rad i funkcionisanje hvalili su redom svi u gradskoj upravi, što je uneseno i u brojne dokumente Odjeljenja za društvene djelatnosti i Komisije za mlade. OSBL je i nosilac diplome Grada Banja Luka, kao i brojnih drugih priznanja, a najljepše riječi hvale za nas su imali i svi gosti i saradnici, uključujući gradonačelnike partnerskih gradova Pule i Kranja, ambasadore i atašee raznih evropskih zemalja kao i brojni gosti iz regiona i šire, a što je najbitnije i gotovo svi mladi ljudi koji su ikada posjetili Dom omladine.
Da će se desiti „političko preuzimanje“ Doma omladine, upozoravali smo javnost i prije više mjeseci, a sada je došlo do toga te Dom omladine kakav je bio do sada, više ne postoji. OSBL je potpuno samostalno finansirao Dom omladine cijelu dosadašnju 2013. godinu bez ikakve pomoći Grada. Nakon što su potrošena sva sredstva, a Grad nije ponudio nikakvo rješenje, aktivnosti su obustavljene a volonteri brinu o samom objektu dok ne dođe novi upravnik koga će postaviti ASGBL, kako saznajemo iz medija, odakle jedino i dobijamo informacije.
OSBL će u narednom periodu izvršiti sve neophodne korake kako bi nastavio služiti mladim ljudima i organizacijama koje se njima bave.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]