Propozicije takmičenja u tekućoj sezoni ABA lige...
Obratiti pažnju na član 6, stav 6.1.
"Pravo igranja u natjecanju Eurolige u sezoni 2013/14 ostvariti će klubovi ABA lige
isključivo na osnovu konačnog plasmana u natjecanju ABA lige u sezoni 2012/13 i to dva (2) najbolje plasirana kluba."
Sa svakog pravnog aspekta, moguće je ovo tumačiti na svoj način i nešto mi je krajnje sumnjivo da su ljudi koji su pravili propoziciji sebi dozvolili takav lapsus. Naime da ovja član, odnosno podvučeni dio glasi recimo, "isključivo na osnovu konačnog plasmana u ligaškom dijelu takmičenja u sezoni 2012/13", onda bi sve bilo jasno... Ovako je to poprilično podložno manipulacijama i različitim tumačenjima, a da se ovaj pravilnik uopšte ne povrijedi... Jednostavno Evroliga kao pobjednika i drugog najbolje plasiranog, vidi ekipe koje uđu u finale i to je to...
Može biti da sam ja negdje nešto propustio i da ima neki dodatak ili drugi član, koji to pojašnjava, ali nemam vremena d čitam cijeli pravilnik...
Ima tu još manjkavosti u pravilniku... Recimo Član 8, propisuje takmičenje za sezonu 2013/14, pa se navodi da Budućnost, MZT i Solnok, već imaju obezbjeđeno učešće za narednu sezonu, a malo niže stav 8.8 kaže da klub koji zauzme posljednje mjesto, nema pravo nastupa u idućoj sezoni. Ako posljednji bude Solnok, što nije nimalo nerealno, imamo situaciju koja je blago rečeno kontradiktorna...
Sve u svemu neozbiljno i (polu)amaterski...
Evroliga je ipak organizacija zasnovana na kapitalu, dobiti i pokrivanjem prvo sopstvenih interesa, a ABA liga se trudi da obezbjedi mjesto svojim klubovima u tom takmičenju, a ne obrnuto, tako da će na kraju biti onako kako kažu lideri Evrolige, a Lisac i Bilić, mogu da duvaju u brk do mile volje...