banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 12:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 66  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zemljotres
PostPoslato: 14 Nov 2012, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
A sto ovi dole talasaju :D. Jel to Ljubinje na silu pokusava da se pripoji CG :D?

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2012, 12:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ma jok, gledala intervju na ulicama Ljubinja, narod se smije, ne vjeruje da je to njihov načelnik odvalio.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
U slučaju da banjalučku ili trebinjsku regiju pogodi zemljotres snage šest stepeni po Rihteru, kakav je nedavno zabeležen na severu Italije, seizmolozi upozoravaju da bi u ovim krajevima skoro u potpunosti bili uništeni celi gradovi, dok bi se broj ljudskih žrtava merio hiljadama! Iako seizmolozi ističu da je teško davati bilo kakvu prognozu o tome kada bi razoran zemljotres mogao pogoditi RS, svi su saglasni u tome da se potresi snage između šest i sedam stepeni Rihterove skale mogu očekivati na ovim prostorima.

Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banjaluku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi zemljotres približe razorne snage kakav je bio onaj na severu Apeninskog poluostrva. Da li će se to dogoditi za pet meseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Verujte da nisam pesimista ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas! Najveći broj objekata koji je građen u ovom periodu ne ispunjava standarde za projektovanje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi zemljotres snage šest stepeni po Rihteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je pre dve godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 odsto stambenih zgrada - upozorava Trkulja.

Znači i ja s vama u kompletu selim na novi forum Ahiret.com

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Moja zgrada je prezivjela onaj iz 1969 pa ce valjda i taj. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2011, 00:44
Ma necemo mi nigdje, ostace nam kafana prazna :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
niko to ne moze predvidjeti, cak ni taj Trkulja ... cuj 70%..pa nisu od kartona

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ziro, ako krenu svi koji te poznaju da kod tebe nađu skrovište...? :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
A pticica ce im sapnuti kad ce udariti zemljotres? :D

http://www.britishpathe.com/video/earth ... banja-luka

Ala, nisam ovo vidio prije. :/

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kako li se moze skinuti ovaj video?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 00:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2011, 00:44
Gledali smo ovo nakon onog zemljotresa nekad na proljece, u BL. Tad sam se bas prepala, Skeva bio na netu a ja spavala, probudile me case i serpe kad su pocele lupati.
Kaze genijalni Skeva:"ne boj se, nije ovo takvo podrucje, nece biti nista jako."
A 69.? e tad se zamislio :D
i tad smo nasli ove snimke na netu, pravo mi bilo zalosno gledati...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

404_forbidden je napisao:

Trkulja je stariji cikica, ali strucan po tom pitanju, tako da zna sta prica. Naravno da niko ne moze predvidjeti tacno, zato je covjek napisao:
Citiraj:
Da li će se to dogoditi za pet meseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Verujte da nisam pesimista ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas!
Ono sto je on pokusao reci, da su noviji stambeni objekti fuseraj zivi i tu se slazem sa njim. Da li ce zgrada vlade prva da pljusne? :-? Nisu bas od kartona, ali nisu ni seizmoloski proracunavane na jacinu zemljotresa iz 1969 jer bi to naravno zahtijevalo dodatne radove i utrosak materijala, tj. vece finansije.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
A.J.V.A.R. je napisao:
404_forbidden je napisao:

Trkulja je stariji cikica, ali strucan po tom pitanju, tako da zna sta prica. Naravno da niko ne moze predvidjeti tacno, zato je covjek napisao:
Citiraj:
Da li će se to dogoditi za pet meseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Verujte da nisam pesimista ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas!
Ono sto je on pokusao reci, da su noviji stambeni objekti fuseraj zivi i tu se slazem sa njim. Da li ce zgrada vlade prva da pljusne? :-? Nisu bas od kartona, ali nisu ni seizmoloski proracunavane na jacinu zemljotresa iz 1969 jer bi to naravno zahtijevalo dodatne radove i utrosak materijala, tj. vece finansije.

Да ли је Тркуља стручан или не, не знам. Али да говори нелогичности (да не кажем глупости), то сигурно.

Каже човјек: "Ако би Бањалуку потресао земљотрес јачине земљотреса који је прије 2 године потресао Краљево, у нашим градовима би се срушило 70% зграда". Прочитајте му изјаву, буквално је то рекао.

Е сад укључите мозак и логику... У БЛ 70% зграда није новоградња. Напротив, отприлике 70% зграда је стара градња, новоградње има око 30%, ако и толико. Дакле, у случају земљотреса као у Краљеву код нас би се срушила сва новоградња плус пола старе градње. Што пола старе градње ако је та градња испитана и прављена да издржи земљотресе те јачине?

Даље, како у Краљеву није порушено 70% зграда? Шта, у Краљеву боља градња него у БЛ? Сумњам. Парадокс је то да се у Краљеву није срушила ни једна зграда (попуцале су породичне куће и падали зидови, ни једна зграда се није сручила), а човјек тврди да би код нас умјесто Борика поново била ливада.

Треће, шта је Тркуља? Сееизмолог или грађевинац? Ако је сеизмолог, откуд се он разумије у статику, уграђене материјале и прорачуне зграда?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 10:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
а човјек тврди да би код нас умјесто Борика поново била ливада.

A Borik sav napravljen neposredno poslije potresa, kada je strah i sjećanje na isti bio najveći....

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 11:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Да ли је Тркуља стручан или не, не знам. Али да говори нелогичности (да не кажем глупости), то сигурно.

Каже човјек: "Ако би Бањалуку потресао земљотрес јачине земљотреса који је прије 2 године потресао Краљево, у нашим градовима би се срушило 70% зграда". Прочитајте му изјаву, буквално је то рекао.

Е сад укључите мозак и логику... У БЛ 70% зграда није новоградња. Напротив, отприлике 70% зграда је стара градња, новоградње има око 30%, ако и толико. Дакле, у случају земљотреса као у Краљеву код нас би се срушила сва новоградња плус пола старе градње. Што пола старе градње ако је та градња испитана и прављена да издржи земљотресе те јачине?

Даље, како у Краљеву није порушено 70% зграда? Шта, у Краљеву боља градња него у БЛ? Сумњам. Парадокс је то да се у Краљеву није срушила ни једна зграда (попуцале су породичне куће и падали зидови, ни једна зграда се није сручила), а човјек тврди да би код нас умјесто Борика поново била ливада.

Треће, шта је Тркуља? Сееизмолог или грађевинац? Ако је сеизмолог, откуд се он разумије у статику, уграђене материјале и прорачуне зграда?

Za ovo oko 70% iz njegove izjave sam shvatila da se odnosi na novogradnju od devedesetih do danas a ne na ukupan stambeni fond BL. Prof Drago Trkulja nije ni gradjevinac ni seizmolog, vec geolog koji se specijalizovao za potrese. Borik bi ostao stajati ali ono naselje izmedju bulevara Desanke Maksimovic i Stepe Stepanovica ne vjerujem. Inace, iskreno se nadam da nisam u pravu i da sam pretjerani pesimista.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
A.J.V.A.R. je napisao:
Prof Drago Trkulja nije ni gradjevinac ni seizmolog, vec geolog koji se specijalizovao za potrese.

Što bi trebalo da znači da je po ovom pitanju kompetentniji jedino vladika?
Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne bi trebalo znaci, cisto navodim njegovo zanimanje jer je shoole pitao. A u BL, nazalost, nemas nikog kompetentnijeg :(.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A.J.V.A.R. je napisao:
Borik bi ostao stajati ali ono naselje izmedju bulevara Desanke Maksimovic i Stepe Stepanovica ne vjerujem.

А зашто ти не вјерујеш? Само зато што је ново? И какве везе има вјера са науком?

Ти ко Тркуља, одокативно процјењујете. Неко ко претендује да је озбиљан (да је геолог, дакле научник), мора да изнесе неки прорачун, неке калкулације кад износи закључке. Иначе је то прича на нивоу кафанских прича.

А не овако, срушило би се 70% зграда. А што се не би срушило 90% зграда? Или 30%? Што баш 70%?

Ево ти кажеш, Тркуља тврди да би се срушило 70% зграда направљених након рата. ОК. Сад ми објасни зашто се у Краљеву није срушила ни једна зграда (има и у Краљеву новоградње, тамо је био прилив становништва са Косова), а код нас би се срушило 7 од 10 нових зграда? Толико код њих супер, а код нас лоше?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 11:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Šole dobro jbt!
Poenta su zemljotresi i to podvlačenje tekstonskih ploča (afrička ploča se podvlači pod našu evropsku).
Šta nam to kazuje, da će u buduće biti više a ne samo jedan jači zemljotres, a opet ko zna, možda sve bude drugačije, po nas manje (s)tresno.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
А зашто ти не вјерујеш? Само зато што је ново? И какве везе има вјера са науком?
Ne vjerujem u ovo jer postoje neki podaci koji su me poprilicno obeshrabrili, a koje iz kolegijalnosti ne namjeravam niti prepricavati niti bilo gdje iznositi.
shoole je napisao:
Ти ко Тркуља, одокативно процјењујете. Неко ко претендује да је озбиљан (да је геолог, дакле научник), мора да изнесе неки прорачун, неке калкулације кад износи закључке. Иначе је то прича на нивоу кафанских прича. А не овако, срушило би се 70% зграда. А што се не би срушило 90% зграда? Или 30%? Што баш 70%?
Na osnovu nekog clanka u novinama ti procjeni da je Trkulja nesposoban? Ima covjek iza sebe i knjiga i udzbenika i naucnih radova, ako malo procackas naci ces sve podatke koji te interesuju. Daleko sam ja od Trkulje, nemam ni jednu knjigu do sada objavljenu niti sam medjunarodno priznati strucnjak :P. Niko ti nece moci sracunati koji procenat zgrada ce ostati stajati u slucaju nekog drmanja od recimo 6 stepeni po Rihteru. Covjek je dao licnu procjenu, koju ruku na srce, niti mozes osporiti niti potvrditi.
shoole je napisao:
Ево ти кажеш, Тркуља тврди да би се срушило 70% зграда направљених након рата. ОК. Сад ми објасни зашто се у Краљеву није срушила ни једна зграда (има и у Краљеву новоградње, тамо је био прилив становништва са Косова), а код нас би се срушило 7 од 10 нових зграда? Толико код њих супер, а код нас лоше?
U Kraljevu nikada u zivotu nisam bila, niti imam pojma kakav je bio prije zemljotresa, a kakav je danas ili kakve su navike njihovih gradjevinara. O tome nemam sta ni da kazem. Sa Banja LUkom sa dijelom upoznata, pogotovo sa novogradnjom i neke stvari mogu i da zakljucim na osnovu sopstvenog znanja iz seizmologije.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Одустајем.

Ниси ти требала бити ићи у Краљево да би установила чињеницу: није се срушила нити једна зграда у том земљотресу.

Такође, нисам рекао да је Тркуља неспособан. Нисам рекао да је Тркуља лош геолог. Само сам питао: што 70, што не 90%?

Такве ствари подлијежу озбиљним рачунима. Тркуља нити има довољно знање о квалитету новоградње нити се озбиљно бавио рачуном.

И то је то.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 66  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]