banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 15:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 114  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Okt 2012, 14:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
da

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2012, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Tako je. Postavi u BIOS-u RAM frekvenciju na AUTO ukoliko su moduli različite frekvencije da ih ploča sama iskalkuliše.

Edit: već odgovoreno.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2012, 07:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Јел може неко укратко да ми објасни разлике између Radeon-а 6450, 6570, 6670 и 6870. :) Са нагласком на шта би био "бест бај" по питању односа цијена/техничке карактеристике. Колико видим, 6870 би био неки "хај енд" за играчке залуђенике?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2012, 08:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Northern Islands (GPU family)

Summa summarum, 6400, 6500, 6600 su entry level, dok su 6900 high end; 6700 i 6800 su negdje između. Best buy je grafička koju nisi naveo, 6770, koja je ustvari rebrandirana 5770...

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2012, 08:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Radeon 6450 je dno dna grafičke kartice. Što bi rekao moj kolega, to nije grafički ubrzivač (akselerator) već grafički usporivač :-D. U svakom slučaju Prvi pravi dostojan nasljednik smeća zvanog Radeon 9200.

Radeon 6570 nisam nikad testirao, ali ne vidim nikakvu potrebu za tom karticom jer cjenovno ne može biti nekakva razlika u odnosu na Radeon 6670. A ova druga je solidna kartica koja sad nije ni nešto skupa, a služi svrsi. Ali ja bih ipak išao na 6770 i to u GDDR5 izvedbi jer cijena im trenutno nije puno veća u odnosu na 6670 (a još treba uzeti u obzir da je 6670 kod nas uglavnom prisutna sa GDDR3 memorijom).

Radeon 6870 ima smisla kupiti od nekog "zaluđenika" kako si ih nazvao koji ju je malo isfurao pa mu dosadila i već je prešao na 7000 seriju (jer takvi obično to i rade). Ili eventualno preko neta zbaviti ako nađeš jeftino. Sad kupovati novu nema nikakvog smisla, naročito uzevši u obzir da cijene Radeon 7000 serije polako postaju pristojne.

Uglavnom, Radon HD 6770 1GB GDDR5 bi bio moj izbor (naravno u 6000 seriji jer si za to pitao).

A što se tiče performansi, mojne nas sinipe molim te :-P Pa bar tebi ovako nešto ne predstavlja problem:
Ko ima veći...

EDIT: <Enter_name> je bio kraći, konkretniji i brži :-D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2012, 08:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Благодарим. :) Што се тиче 6770-ке, до Ибеја је, није ми понудио то као избор са стране. :) Ево сад гледам...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2012, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Prijatelj oce da kupio onu "tablu za crtanje",on pise na podlozi a ono prenosi to na ekran.
kako se to cudo zove,gdje ima kupiti,koliko od prilike kosta i na sta da obrati paznju.Hvala.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2012, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Wacom je firma.
Klik.
Klik2.
A4 modeli su od 500KM i više.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2012, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Trebaju mi prodavnice za podrucije bL.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2012, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako traži jeftinije (za amatere i onima kojima to nije baš alat za posao) onda mogu poslužiti Genius-ove.
Ukoliko traži bilo šta ozbiljnije, onda je Wacom neizbježan (ali je i skup). I jedno i drugo slabo ko drži na stanju, odnosno nabavlja se po narudžbi. Manji formati se mogu nabaviti i za dan -dva. Veći - to je već problematično.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2012, 18:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2012, 07:51
Ne znam na kojoj bi temi,pa cu ovde :D
Na koji nacin se ispituju raznorazne komponente racunara??? Rastavio sam dva stara kucista i izvadio dve maticne,dva napajanja,cetiri ram memorije,mreznu kartu,dve graficke itd. itd. E sad nznm sta je od toga ispravno,pa se pitam kako da provjerim???

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2012, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

grindelwald je napisao:
Na koji nacin se ispituju raznorazne komponente racunara???

Na raznorazne načine :-P

Prije početka potrebni su ti tastatura (miš za kasnije) i monitor. Za početak ti je potrebno sigurno i dobro napajanje (novo po mogućnosti). Da li će biti u kućištu ili ne, zavisi od toga da li si dovoljno vičan da s pločom barataš na stolu.

Da bi upalio ploču potreban ti je odgovarajući procesor (to ćeš teško naći neispravno :-) ) i jedan odgovarajući modul RAM-a za koji znaš da je testiran i ispravan (jbg. moraš nešto imati za testiranje). Ukoliko ploča nema integrisanu grafiku, biće ti potrebna i grafička karta. Odokativnom metodom uvijek možeš utvrditi da li ima naduvanih kondenzatora (koji su na jeftinijim i starijim pločama najveći problem). Ako ih ima, ploča može i upaliti, ali to već nije to. Nakon paljenja ostaje ti da u BIOS-u provjeriš napone na kanalima (da li odgovaraju predviđenim vrijednostima i da li variraju, naravno pod uslovom da je napajanje onakvo kakvo smo rekli na početku) te kako se kreću temperaturne vrijednosti. Postoje i PCI testeri za ploču, ali to je već smaranje. Za detaljnije stvari, ukoliko insistiraš, moraćeš podignuti neki OS.

Ispravnost napajanja se testira za to predviđenim testerom. Ko se želi zanimati tim, mogu se zbaviti jeftiniji digitalni testeri, koji će poslužiti svrsi (očitavanja vrijednosti napona po granama). Što se tiče kvaliteta, tu se može pričati danima. U suštini kad ga uzmeš u ruke i vidiš da nema ni "dva'est deka", odmah ti sve bude jasno. Jeste primitivno, ali je i dalje efikasan test. Kad ti u šake dopane nešto što ima kilo gvožđurije i 120mm in + 80mm out ventilatore na sebi, znaćeš o čemu pričamo. Natpisi na deklaraciji su naročito na jeftinim Kinezima jako upitni, ali u suštini odmah možeš pogledati vrijednost na +12V grani. Sve ispod 16A je baš zlo, (ispod 18A ako misliš koristiti i neku grafičku kartu). Većina će reći kako ima PSU sa 14A na toj grani i da sve radi OK, ali kao što rekoh, to sad zahtijeva širu raspravu.

Za testiranje RAM-a ti treba ispravna ploča (kontra situacija od testiranja ploče :-) ). Moraćeš spojiti optički uređaj da bi ubacio CD koji ima na sebi neki od alata za testiranje memorije (Windows Memory Diagnostic, Memtest86, Memtest64 itd.). Ili da napraviš sebi boot-abilan USB stik ukoliko ploča podržava boot sa USB drive-a pa da na njega nabaciš te alate. Ostalo je u suštini čekanje rezultata testova koji se pokreću sami.

Mrežnu kartu ubaciš u neki komp koji je OK i spojiš je na mrežu. Ako radi - radi, ako ne radi - ne radi :-). Šalim se! Ali, tao jeste najjednostavnije. Kao alternativu možeš podići sistem sa nekim Live CD-om pa pustiti bar kontinuirani ping prema nekom uređaju na mreži da vidiš šta će reći o brzini odziva, eventualnim osciliacijama u tom odzivu te da li ima izgubljenih paketa. Nije baš neki test (totalno noob-ovski iskreno), ali je jednostavan i poslužiće.

Za grafičku kartu nema improvizovanja. Ubaciti je u spreman računar sa OS-om na sebi i pustiti neki benchmark da se vrti (tipa FurMark, 3DMark i sl.). Potrebno je naravno poznavati barem osnovne specifikacije grafičke karte da bi se moglo znati šta ona u testovima može podnijeti, a šta ne.

I to je to recimo za početak. Ono najosnovnije :-D.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2012, 10:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2012, 07:51
Hvala :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 20:37 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 15 Nov 2012, 20:20
imam komp. koje mu je konfiguracija

CPU : AMD X2 5200+ DUAL CORE 2,6
MB GIGABYTE AMD790,FIREWIRE,E-SAT
RAM : 3gb DDR2, TRANSCEND
HDD : 320 GB WD3200JS
GPU: GF 9500GT 1 GB DDR 2

e sad njega zelim da prodam. bio sam u racunarskoj radnji kazu mi da za njega mogu samo dobiti 220km. ja ipak mislim da mogu vise zato trazim vase misljenje. :)

komp. koristim za net i za igre tako da sad ovaj komp. zelim prodati i uzeti neki do 1000km, pa ako imate neke prijedloge cijenio bih. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Zovi naseg kolegu sa foruma "mickey1984" ....on ce ti dati najbolju ponudu i najbolji.savjet sta uzeti,na sta se isplati dati pare,a sta ti je manje potrebn..za 1000km mozes napravoti super masinu...a vidi sa njim ,mozda ti moze uzeti ovaj stari u racun

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2012, 17:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Dje ste sektasi :D

Planiram uzimati laptop/racunar (vjerovatno ovo drugo).
Meni treba uglavnom za standardno gubljenje vremena na racunaru, za neke gradj. programe:
AutoCAD, Tower, Matematika, Gavran i ostalo. Oni nisu pretjerano zahtjevni.
I to je manje-vise to. Igrice mi nisu toliko bitne. Ono, mozda i instaliram nekad nekakvu, ali rijetko ih igram. HDD takodje. Nisam nikad ni ovih 80GB napunio, a kamo li nesto vise.

Pa ako neko ima nekih prijedloga...
Vjerovatno cu uzimati u Comtrade-u, ali da pogeldam i ostale.
Bila je ona fora na nekoj od ovih tema; da sebi sam ubacujes komponente online, a on ti zaracunava tamo koliko sta :D
Na cijem je to sajtu bilo?

Kontam da se za 'iljadu moze uzeti fina masina.

P.S. I treba mi neki monitor obican, samo da radi. Da ga mogu drljati na ovom starom racunaru, posto ovaj blinka svako malo, mozak mi trne.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2012, 17:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
ArmCAD ništa? :)

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2012, 17:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2012, 15:14
Mozes za iljadu kupiti dobru stvar, a te online kalkulatore batali jer im cijene nisu apdejtovane od zemljotresa '69. jos im stoje na sajtovima busene kartice i vakuumske cijevi..

A vidio sam da si se zalio i na monitor, sada za 200 i nesto marki mozes uzeti full HD od 22 inca. Pra'o jeftino. ;)

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2012, 21:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Meni treba uglavnom za standardno gubljenje vremena na racunaru, za neke gradj. programe:
AutoCAD, Tower, Matematika, Gavran i ostalo. Oni nisu pretjerano zahtjevni.

E moj Taško... Ovo je dovoljno za jedno desetak komentara žestokog pod*ebavanja, da ti niko i ne spomene mašinu koju bi trebao uklopiti.
Ja ću ti samo skrenuti pažnju da se ne zalećeš tako paušalnim izjavama, da ne kažem, nešto teže.

Govorimo li o mašini i monitoru da se sve zajedno uklopi u 1000 KM ili je samo mašina u pitanju?
Ako je samo mašina u pitanju, za hiljadarku možeš sklopiti mašinčinu sa recimo Core i3, 8+GB RAM-a, na kvalitetnoj MBD, uparenu sa recimo HD 7750 grafikom, proizvoljnom optikom i diskom 500GB SATA III. Sve to u kućištu sa kvalitetnim napajanjem. I to sve u BL, provjereno.
Ako si i monitor planirao da uklopiš u tu hiljadarku, onda ne možeš ići ispod 21.5" (bar u tvom slučaju), a to već onda drastično smanjuje manevarski prostor za računar. Ali opet se može nešto solidno skombinovati.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2012, 02:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
ovo masincina i i3 ne idu bas zajedno;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 114  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]