banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 19:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Sep 2012, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Da , ja sam srpski ustaša i nemam pojma ni o čemu, ili mi smo svi ovdje budale , a ti nam otvaraš oči jel ?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 15:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Silvio Dante je napisao:
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Dante , sad te stvarno ne razumijem, odnosno tvoja postavka je tako bizarna da je out of mind.

Зато што ти гледаш из једног, а ја из другог угла.

Рецимо да немаш довољно развијен осећај за народ и нацију.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 2515_n.jpg

Овај цитат осликава можда и главни проблем овдашњих простора а то је гледање строго испред себе, без покушаја да се погледа у страну и прошире видици.

Ovdašnji prostori o kojim i govori Bata imaju isti problem a on je upravo preuveličan osjećaj za naciju koji za rezultat ima dizanje u visine bivših naciovođa kojima su ruke krvave do lakata.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
ili mi smo svi ovdje budale , a ti nam otvaraš oči jel ?

Nismo svi, već ti i možda još dvoje na forumu, a nama ostalima je sve poprilično jasno. capisce?

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 18:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ne rise...

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Da , ja sam srpski ustaša i nemam pojma ni o čemu, ili mi smo svi ovdje budale , a ti nam otvaraš oči jel ?

Па не знам сад како се ти осећаш. На крају крајева то је твоја ствар. За себе знам да нисам будала сигурно, као и да сам прилично упућен у материју о којој пишем. То је све.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 23:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Svodeći četnički pokret kroz sliku pojedinca unutar predmetnog pokreta Vi postajete ne kompetentna masa poput kakvih osnovaca koji se na velikom odmoru svađaju ko ima jačeg ujaka, strica ili komšiju. Četnički pokret je cjelina uramljena krvavim okvirima srpske istorije i sunovrata čitave jedne ideologije. Na pepelu osmanskog carstva nikla je nova srbija koja je sebi uzela težak put put rata. Od tada do danas na balkanu nema mira, odnosno nema razuma. Da je srbija izbjegla samo jedan rat i poklopila glavu danas bi bilo lakše svima koji žive na balkanu.
Zapravo mislim da pokreti koji pozivaju na obračun sami po sebi donose nesreću i patnje onima koji takve pokrete i podržavaju. Gledajte Vi to kako hoćete ali ravnogorski pokret Čiča Draže i majora Mišića nije nikada mogao da okupi one srpske snage koje bi mogle da adekvatno odgovore istorijskom momentu u koji su neminovno zakoračili aprila davne 1941. godine.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 23:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
De matere ti pročitaj pravilnik i piši postove normalnim fontom ako ti je cilj da ih neko pročita.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 07:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:

Па не знам сад како се ти осећаш. На крају крајева то је твоја ствар. За себе знам да нисам будала сигурно, као и да сам прилично упућен у материју о којој пишем. То је све.

Nije dovoljno samo kopirati dokumente sa Pogleda od nesretnog Samardžića ili neke linkove sa jutjuba, treba ponešto i zaključivati.Bez frustrirane ostrašćenosti, ali koliko vidim to ti nešto teško ide.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 07:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, ne treba gledati partizanske filmove i čitati komunističke čitanke i dozvoliti da ti te baljezgarije formirasju mišljenje...., pa jedini ti Jovo nemaš mišljenje. Tvoji zaključci su proporcionalni epilozima partizanskih filmova, nači slušao tvoje priče ili odgledao neki ideološko propagandni partizanski film dođe isti kurac :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 08:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ofmane, jes ti ono zivio u inostranstvu ? Ajde nam kazi ko je dobio rat 1945 ? Pa kad to saznas onda cemo razradjivati temu.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 11:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Povući paralele između četničkog i ustaško pokreta jednako je kao porediti razvoj nuklearne medicine i reorganizaciju društvenih preduzeća u privatnu svojinu. Ustaški pokret, gledajući sa vremenske distance, predstavlja sofisticiranu alatku koja je materijalno tehnički poslužila svrsi i koja je obezbjedila prostor sličnim ideologijama za djelovanje u budućnost na barem 300 godina. Dotle, četnički pokret je imao samo jedan cilj koji nije uspio da ispuni u bilo kojem segmentu svoje ideološke doktrine. Svaki za sebe okupljali su ljude sa ovih prostora koji su se međusobno dobro poznavali i koji su mogli da odgovore situaciji koja im se nametnula kao političko okruženje. Treći onaj partizanski pokret "titovi partizani" izašao je kao nužni odgovor zapada na moguć nepovoljan rasplet jugoslovenske krize i kao takav upravljao je ovim prostorima sve dokle je bilo potrebno da se segmenti istorije prikažu kao imaginacije i kolektivne halucinacije zaluđenih srba koji imaju ili čiji su apetiti prevazišli i one njemačke iz drugog svjetskog rata.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 15:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
I ti istoriju u šake...četnički pokret i istorija istog su mnogo stariji od ustaške organizacije. Za ove koji vatreno pljuju partizanski pokret u NOB neka pogledaju BBC dokumentarac na History channel "WW secret army" prvu epizodu u kojoj je riječ o Titu i NOB pa nek se onda javi da čujem šta ima reći.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 02:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:

Nije dovoljno samo kopirati dokumente sa Pogleda od nesretnog Samardžića ili neke linkove sa jutjuba, treba ponešto i zaključivati.Bez frustrirane ostrašćenosti, ali koliko vidim to ti nešto teško ide.

Другар ја се овом материјом бавим већ преко 10 година. Од дотичног Самарџића немам ама баш ни једну књигу или чланак код себе.

Препоручио бих ти да се ипак мало латиш књиге.

Непокорени, Би-Би-Си документарци и документарци оног тв канала хистори су тешка срања. Ето то је проблем кад људи имају паре и све услове да направе нешто а праве искључиво у друштвено-политичке сврхе.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 07:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se mene tice mozes se baviti i 20 godina. Kad bih krenuo da postujem iz emograntske stampe i knjiga ( onih koje imam), sve njihove baljezgarije, ova tema bi bila vrlo brzo zakljucana.Naravno nije mi na kraj pameti da gubim vrijeme na ovoj temi i da postujem npr. gomilu clanaka iz knjiga recimo Laze M . Kostica ( dosta ih posjedujem), stampanih od Kanade do Australije, a neke bogami i u Njemackoj. Nikakva korist.Ili memoare raznih vojvoda kojima su svi krivi za njihovu emigrantsku stvarnost.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 11:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Silvio Dante je napisao:
Непокорени, Би-Би-Си документарци и документарци оног тв канала хистори су тешка срања. Ето то је проблем кад људи имају паре и све услове да направе нешто а праве искључиво у друштвено-политичке сврхе.

To se slažem, ali ima jedno zanimljivo svjedočenje boraca NOB pa vrijedi poslušati, što je najbolje nije sihronizovan govor.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 11:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kao kompetentne dokumente, odnosno istorijski authentičnu literaturu preporučujem Vam djela Dr. Alije Konjhodžića.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A tek Mustafe Mulalica.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 17:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se mene tice mozes se baviti i 20 godina. Kad bih krenuo da postujem iz emograntske stampe i knjiga ( onih koje imam), sve njihove baljezgarije, ova tema bi bila vrlo brzo zakljucana.Naravno nije mi na kraj pameti da gubim vrijeme na ovoj temi i da postujem npr. gomilu clanaka iz knjiga recimo Laze M . Kostica ( dosta ih posjedujem), stampanih od Kanade do Australije, a neke bogami i u Njemackoj. Nikakva korist.Ili memoare raznih vojvoda kojima su svi krivi za njihovu emigrantsku stvarnost.

Не знам шта би ти то епохално открио нама свима. Али волео бих да видим.

Ако се доста домаћих историчара а такође и страних (Русија, Енглеска, Америка, Немачка) слаже да покрет ДМ није био квислиншки ни у једном погледу, ја не видим чему константно потезање питања на које је историја већ дала одговор.

То питање може да потегне само неко неупућен.

Твој проблем је што ти нећеш да прихватиш реалну чињеницу а она је да су оба покрета била антифашистичка али да ни један ни други нису могли да се супроставе фашистичким окупационим силама (ту пре свега мислим на Немачку). Можеш ти сад да трубиш о 7 непријатељских офанзива али чињенице говоре нешто друго. Оне говоре да је КПЈ 1941 највише деловала у Србији одакле је протерана па је своје војно деловање пребацила на И. Босну и ЦГ. Па је и одатле протерана за Западну Босну и тек овде је деловала војно озбиљније али исто тако у тој З. Босни нема Вермахта (бар не као војне силе) већ је то теруторија НДХ и ту делују домобрани и усташе.

У лето 1944 КПЈ покушава прелазак дрине и улазак у Србији и доживљава комплетан фијаско. У јесен 1944 у Србију из правца Румуније и Бугарске улази Црвена армија и искористивши тај моменат Дрину прелазе и партизанске јединице. Црвена армија ослобађа Београд 9 октобра а тек сутрадан у Београд стижу партизани (Тито се налазио сво време у Мосвки, па из Москве слеће у Вршац а из Вршца долази за Београд).

Да би се доказали пред савезницима партизани отварају потом три фронта која треба да пресеку повлачење немачке војске. Један, најпознатији, сремски, други на Драви и трећи на потезу Централне и Западне Босне (овај је био најмањи) који треба да пресече повлачење Вермахта из Грчке.

Сремски фронт је плаћен смрћу око 70.000 људи, махом српске омладине, насилно мобилисане, без обуке и адекватног оружја.
Немачке јединице у повлачење, деморалисане и под константнин ударом савезничке авијације пружају такав отпор ЈА (тада већ проглашена Југословенска Армија) и чак разбијају фронт у једном тренутку. У том тренутку Врховни штаб ЈА у Београду пакује кофере и спрема се за напуштање града.

На Драви Немци потискују партизане и ови се повлаче све до Мађарске границе.

У Босни Вермах без већих проблема крчи себи пут ка Словенији и Аустрији.

Значи ради се о крају 1944 када је већ постало јасно да је Немачка поражена. Вермахт у фази распада и такав Вермахт без проблема разбија ЈА на два фронта а на трећем ЈА добија пирову победу али главница балканског Вермахта је већ извршила повлачење ка Мађарској и даље ка Аустрији па је велико питање да ли се Сремски фронт може окарактерисати и као некаква победа.

Ово су чињенице а оне само потврђују оно што свако реалан већ зна а то је да ни партизани ни четници нису били озбиљна снага нити су могли да воде неку озбиљнију антифашистичку борбу после 1941. У тој 1941 они су још увек активни али након тога они се махом окрећу међусобним борбама и ако прочитате депеше и команде које су стизале из оба штаба видећете да је као непријатељ на првом месту означена противничка идеологија.

Реално би било да се више не заваравате. Ту мислим на поједине за које је важећа историја она коју су гледали у "Отписанима" и шунд филмовима Вељка Булајића.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
koja je razlika izmedju domobrana i ustase?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Skoro pa nikakva, domobrani su bili nešto kao ustaše light.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]