Citiraj:
Odmah po početku rata počelo je i agitatorstvo ( je li se tako kaže?) KPJ po selima pod Grmečom i Kozarom radi organizovanja otpora. Ne kažem ja da se narod nije digao sam od sebe, jeste jer mu je glava bila u pitanju, ali oni su organizovali otpor, koristeći i četničke simpatizere.
КПЈ је организовала отпор тек након напада на СССР и то је историјска чињеница. А покољи над Србима су почели већ раније.
Узмимо за пример И. Босну где је народ подигао Јездимир Данигић и неколицина људи од којих је само један накнадно завршио у партизанима а сви остали у четницима. Под вођством Дангића ослобођена је скоро читава И. Босна (Власеница, Соколац, Хан Пијесак, Братунац, Сребреница, итд.) а уз помоћ Рачића и његових одреда и Олово. Е тог Дангића су комунисти стрељали 1947 у Сарајеву као народног издајника а исти тај Дангић је ухапшен у априлу 1942 приликом преласка Дрине за Србију и завршио у логору у Нирнбергу, па у Пољској. Активни је учесник и Варшавског устанка.
Али ето скончао је као "сарадник окупатора и фашиста".
Оно што ја теби хоћу да кажем је да је борба између четника и партизана пре свега била идолошка и да је у том сулудом рату глава била најмање цењена. Због тога је рецимо твој ђед изубио главу али итекако и многи други. Четници су свакако вршили ликвидације партизанских породица и симпатизера али ни друга страна није нимало заостајала, чак шта више била је ту и много агилнија.
Citiraj:
I to nema nikakve veze sa tim što su u tim krajevima bile i najveće ustaške formacije i njihova najveća aktivnost? Zašto se četnici nisu ustalili na Kozari i Grmeču ili u većini srpskih krajeva u Hrvatskoj, područjima koja su najugroženija bila od ustaša?
Па зар ти заиста мислиш да усташка активност у З. Крајини не би била већа да им је то дозвољено? Покољи на Козари су свакако довели до тога да се народ дигне а комунисти су то дизање искористили за своје циљеве. Нећемо заборавити ни покољ станивништа на Козари али је пре тога покоља на простору Козаре успостављена некаква партизанска територија а чим су наишли Немци партизани су испарили али је народ остао.
Ово су наравно радили и четници (Подриње 1941, И. Босна 1942) али су након тога научили лекцију и управо су одмазде и покољи над становништвом ти "кривци" за слабију четничку активност након 1942. Примера ради након слома четника у И. Босни 1942 који је уследио заједничком акцијом усташа и Немаца народ је остао препуштен сам себи. Већина је кренула да се повлаћи за Србију преко Дрине али је између 10 и 15 хиљада махом цивила ухваћено од стране усташа на Дрини и побијено.
Мене опасно забрињава што овде већина не схвата тадашњу ситуацију и време. Мислим искрено ме занима ко би од вас имао храбрости да изврши некакву диверзију или напад ако би знао да наког тога пар стотина људи губи главу и пар села нестаје у пламену. Нисам баш сигуран да би се усудили на било шта.