banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 16:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2012, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
old fashion men je napisao:
Vidi dijećko (je li se tako kaže u Travniku, dijećko?), nači ako tebi ne predstavlja ništa činjenica da je čiča Draža 1948 odlikovan od strane Trumana, tadašnjeg predsjednika USA, a ovaj tvoj efendija je također odlikovan, ali od Hitlera, e ako ti u tome ne vidiš jasnu razliku, onda si ti stvarno slučaj za žaljenje.

Sa tobom se necu ni raspravljati podjebavas vrijedjas itd itd...jos mi samo fali da nesto lanem pa da popijem ban bzvz

Spoiler:
I kaze se decko mada malo ko koristi taj izraz uglavnom momak ili slicno

Spoiler:
Poklopi se usima Travnik je metropola za to tvoje selo ! I ako se u zadnjih 15 godina srozalo na samo dno dna za tebe je jos uvijek pojam :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 18:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ima li neko od vas kakve literature o Kosti Pecancu?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
shakal je napisao:
Ima li neko od vas kakve literature o Kosti Pecancu?

О самом Пећанцу мислим да нема литературе, иако се помиње у већини дела која се баве грађанским ратом у К. Југославији.

Погледај у оној књизи од Карапанџића има један део о Пећанцу.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima knjiga "Kosta Milovanovic Pecanac" izdao moj profesor Pavlovic u BG-u 2007. i treba mi to da procitam pred ispit al' nema ovde kod nas da se nabavi nigdje.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Говор ђенерала Михаиловића војсци и народу 6-ог маја 1945 (на Ђурђевдан и Васкрс) на путу "Босанске голготе":

Citiraj:
"Продужићемо и данас ка постављеном циљу. Тачно у 11 часова, све колоне ће се зауставити на местима где се буду нашле. У сећању на дан васкрса Богочовека, помолићемо се Богу. Свештеници ће одржати кратку службу Божју. А онда, покрет даље. Наша борба и наше патње су за права човека Богом дана. То је пут Господа Исуса Христа на коме је и он страдао, али и воскресао. Векови то нису променили ни оборили, неће ни појаве данашњице. Ми можемо у тој борби и изгинути; али је њена победа сигурна, победа и благодети за преживеле и потоње. Уверан у вашу решеност да истрајете до краја, ја вам упућујем, драги моји саборци, мој поздрав: Христос воскресе!"

Из књиге пппоручника Д. Трбојевића "Церско - мајевичка група корпуса пуковника Драгослава Рачића".

Јако добри мемоари. Ако сте у могућности набавите их. Књига је издана у Америци а друго издање је одрађено од стране штампарије "Нови погледи" из Крагујевца.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
otkad se "slava" definise kao saradnja sa okupatorom i nerealno cekanje saveznika da urade posao za tebe? :roll:

Откада се хорско грактање и необразовање дефинише као квалитетна дискусија на форуму?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Da nije bilo tih partizana koje su komunisti organizovali ni jedno srpsko uvo ne bi ostalo u Krajini, Baniji, Lici i Kordunu. Naspram toga broj stradalih Srba u njemačkim odmazdama u Srbiji je zanemariv.

Са овим се не слажем из простог следећег разлога: Нису партизани ни КПЈ организовали устанак у НДХ тадашњој већ се народ организовао сам (као и у ЦГ и осталим деловима краљевине). Тек ће касније (након уласка СССР у рат) доћи до поделе на партизане и четнике тј. доћи ће до активирања пропаганде са обе стране и окупљања народа око себе.

Приде је тачно да је највише Срба страдало тамо где су КПЈ и њене формације биле најактивиније.

Мањача, Котор - Варош, Прњавор, Челинац и цео тај део Крајине су страдали прилично мало у рату (у односу на остале делове земље) а налазили су се махом под контролом четника. И оно што је изгинуло углавном је настрадало у првом таласу усташких злочина и на крају рата када су стигли "ослободиоци" или у међусобним окршајима четника и партизана.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
old fashion men je napisao:
Gdje nije bilo partizana Srbi nisu ni bili ugroženi, evo ti primjer popa Džujića, gdje je on čuvo Srbe, Srbi nisu najebali, evo i primjer mog Kraja, nači gdje su četnici čuvali, Srbi nisu najebali, iako je to bio teritorij u sastavu NDH, eno ti Drvar, Drvarčani su najebali tek nakon posjete partizana itd. itd.

Ovde su ustaše počele sa klanjem i prije partizana, a četnici su sa mirom sjedili na Manjači.

Па мирно баш нису седели. Писао сам већ овде да је усташка власт имала план за ликвидацију Срба на Мањачи по принципу Дракулића и да је одмах после Дракулића требао да се деси покољ Срба на Мањачи. Усташе су кренуле за Мањачу, међутим како су горе већ били обавештени шта се десило у Дракулићу локални четници су их дочекали спремни. У принципу од свих усташа који су кренули на Мањачу да изврше "задатак" вратио се није ни један а они коју су дошли за њима нашли су своје претходнике побијене и измасакриране. Имам податак да су им четници буквално развукли црева по дрвећу покрај пута да би послали јасни поруку усташама. Колико се то неком свидело или не, Србе на Мањачи су сачували четници и нико други. Можемо сада да поставимо питање да ли су ти четници требали да прискоче даље у помоћ. Можда и јесу али би онда Мањача остала небрањена. Гатачки четници су послани рецимо у Лику и Далмацију да помогну Ђујића и док су они одсуствовали усташе и партизани су преузели читаву територију коју су држали што је довело до тешког страдања локалног становништва.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Vecina ljudi sa Manjace ce i danas reci da su ih cetnici sacuvali tad.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Јасно је да с обзиром на снагу ЈВуО и НОБ-а озбиљнијих борби против Вермахта није ни могло бити. Да се разјаснимо.

kako god, svejedno ostaje nejasno otkud pored slavnog cetnickog pokreta, ja bih ih uporedio sa onim sto danas zovemo specijalne jedinice, iz I svj.rata., dakle kako da takav jedan pokret koji je imao tradiciju, povjerenje naroda da se ne izrodi centrala koja pruza pravi otpor fasistima?
tj. zanemari prethodno pitanje: odakle uopste potreba i kako su se komunisti mogli tako razgranati i organizovati OD NULE, kad je vec postojala jedna organizovana vojna formacija koja je mogla sve konce otpora imati u svojim rukama...?

evo ti primjer iz danasnjice:
isfuramo se ti i ja sto se (specijalna)policija ne bori protiv organizovanog kriminala, i odlucimo da organizujemo "vigilante" grupe koje bi na pravi nacin rijesile problem kriminalaca... zamisli posla koji bismo imali pred sobom koji, ne racunajuci problem u nabavci oruzja i opreme, sa sobom nosi i tajno regrutovanje, obuku, pripreme i sl. o kojoj mi samo imamo neku najsitniju predstavu.

Није тачно. КПЈ је деловала у КЈ већ дуже време. Забрањена је била ако се не варам од 1921. Јако је добро дочекала рат јер је већ имала организовану илегалну мрежу док су четници кренули од нуле, јер су од организоване војске легалне, прешли у тотални илегали без икаквог искуства са том илегалом. Не треба заборавити да је Дража на Равну гору стигао са шаком официра и подофицира и од тога почео.

Што се тиче овог да су Срби чинили 80% партизанског покрета то је вероватно тачно, али су оних 20% других углавном држали главне позиције. Приде, управо због тога јер су Срби чинили толики део НОП-а крио се прави идентитет "друга Старог". Такође податак зашто је толико Срба било у партизанима треба тражити у чињеници да су се од свих народа у КЈ практично само Срби нашли у рату док су остали или одмарали или убијали Србе.

Да је данас 1942-1943 можда би и ја сам био залуђен комунистичком идејом као нечим новим и обећавајућим. Али данас је 2012 и када видите шта нам је донео (тј. шта нам је однео) комунизам и један нормалан Србин не може да буде срећан због тога. Приде, видим да овде неки причају о савезништву са окупатором, што је будалаштина али о томе смо већ дискутивали али ме живо занима једна ствар како им смета савезништво ДМ са Немцима (да га је било а није) а не смета им споразум КПЈ и усташа пре рата који се спродовио једним делом и током рата, поготово у оним деловима где су живели Хрвати и муслимани који су били повезани међусобним познанствима и родбинским везама. Знамо и која је најважнија тачка тог споразума а то је било деловање против Срба и Србије а опет постоји довољно усијаних глава да се "бори" за нешто што је не само пропало, него је уништило српски етнос и национални дух.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 00:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Ima knjiga "Kosta Milovanovic Pecanac" izdao moj profesor Pavlovic u BG-u 2007. i treba mi to da procitam pred ispit al' nema ovde kod nas da se nabavi nigdje.

http://www.novo-videlo.com/knjige/gradj ... -1941-1945

Имаш ПДФ ове књиге коју сам помињао. Један део има о Пећанцу.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 09:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zahvaljujem.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 09:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ташко je napisao:

Ili to ili će reći da su im poklali pola porodice kao što su uradili sa porodicama mojih dede i babe...ali dobro moji su bili u partizanima, a ideološki neprijatelj se mora poraziti, je li tako?
Silvio Dante je napisao:
[
Са овим се не слажем из простог следећег разлога: Нису партизани ни КПЈ организовали устанак у НДХ тадашњој већ се народ организовао сам (као и у ЦГ и осталим деловима краљевине). Тек ће касније (након уласка СССР у рат) доћи до поделе на партизане и четнике тј. доћи ће до активирања пропаганде са обе стране и окупљања народа око себе.
Odmah po početku rata počelo je i agitatorstvo ( je li se tako kaže?) KPJ po selima pod Grmečom i Kozarom radi organizovanja otpora. Ne kažem ja da se narod nije digao sam od sebe, jeste jer mu je glava bila u pitanju, ali oni su organizovali otpor, koristeći i četničke simpatizere.
Silvio Dante je napisao:
Приде је тачно да је највише Срба страдало тамо где су КПЈ и њене формације биле најактивиније.

.
I to nema nikakve veze sa tim što su u tim krajevima bile i najveće ustaške formacije i njihova najveća aktivnost? Zašto se četnici nisu ustalili na Kozari i Grmeču ili u većini srpskih krajeva u Hrvatskoj, područjima koja su najugroženija bila od ustaša?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2012, 09:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ташко je napisao:

Ili to ili će reći da su im poklali pola porodice kao što su uradili sa porodicama mojih dede i babe...ali dobro moji su bili u partizanima, a ideološki neprijatelj se mora poraziti, je li tako?
Silvio Dante je napisao:
[

Isto kao sto su i mog prandjeda i desetak drugih ljudi u selu ubili novokomponovani partizani odmah 41-e... Sacekali ih iza sumarka i iz zasjede poubijali.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 05:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Odmah po početku rata počelo je i agitatorstvo ( je li se tako kaže?) KPJ po selima pod Grmečom i Kozarom radi organizovanja otpora. Ne kažem ja da se narod nije digao sam od sebe, jeste jer mu je glava bila u pitanju, ali oni su organizovali otpor, koristeći i četničke simpatizere.

КПЈ је организовала отпор тек након напада на СССР и то је историјска чињеница. А покољи над Србима су почели већ раније.
Узмимо за пример И. Босну где је народ подигао Јездимир Данигић и неколицина људи од којих је само један накнадно завршио у партизанима а сви остали у четницима. Под вођством Дангића ослобођена је скоро читава И. Босна (Власеница, Соколац, Хан Пијесак, Братунац, Сребреница, итд.) а уз помоћ Рачића и његових одреда и Олово. Е тог Дангића су комунисти стрељали 1947 у Сарајеву као народног издајника а исти тај Дангић је ухапшен у априлу 1942 приликом преласка Дрине за Србију и завршио у логору у Нирнбергу, па у Пољској. Активни је учесник и Варшавског устанка.

Али ето скончао је као "сарадник окупатора и фашиста".

Оно што ја теби хоћу да кажем је да је борба између четника и партизана пре свега била идолошка и да је у том сулудом рату глава била најмање цењена. Због тога је рецимо твој ђед изубио главу али итекако и многи други. Четници су свакако вршили ликвидације партизанских породица и симпатизера али ни друга страна није нимало заостајала, чак шта више била је ту и много агилнија.

Citiraj:
I to nema nikakve veze sa tim što su u tim krajevima bile i najveće ustaške formacije i njihova najveća aktivnost? Zašto se četnici nisu ustalili na Kozari i Grmeču ili u većini srpskih krajeva u Hrvatskoj, područjima koja su najugroženija bila od ustaša?

Па зар ти заиста мислиш да усташка активност у З. Крајини не би била већа да им је то дозвољено? Покољи на Козари су свакако довели до тога да се народ дигне а комунисти су то дизање искористили за своје циљеве. Нећемо заборавити ни покољ станивништа на Козари али је пре тога покоља на простору Козаре успостављена некаква партизанска територија а чим су наишли Немци партизани су испарили али је народ остао.

Ово су наравно радили и четници (Подриње 1941, И. Босна 1942) али су након тога научили лекцију и управо су одмазде и покољи над становништвом ти "кривци" за слабију четничку активност након 1942. Примера ради након слома четника у И. Босни 1942 који је уследио заједничком акцијом усташа и Немаца народ је остао препуштен сам себи. Већина је кренула да се повлаћи за Србију преко Дрине али је између 10 и 15 хиљада махом цивила ухваћено од стране усташа на Дрини и побијено.

Мене опасно забрињава што овде већина не схвата тадашњу ситуацију и време. Мислим искрено ме занима ко би од вас имао храбрости да изврши некакву диверзију или напад ако би знао да наког тога пар стотина људи губи главу и пар села нестаје у пламену. Нисам баш сигуран да би се усудили на било шта.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 08:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Silvio Dante je napisao:
Мене опасно забрињава што овде већина не схвата тадашњу ситуацију и време. Мислим искрено ме занима ко би од вас имао храбрости да изврши некакву диверзију или напад ако би знао да наког тога пар стотина људи губи главу и пар села нестаје у пламену. Нисам баш сигуран да би се усудили на било шта.

Pa bar se kod nas uvijek nalazilo dovoljno bundžija koji su istjerivali svoje bez obzira na posljedice. Svaka pobuna protiv okupatora, bilo gdje na svijetu, je za posljedicu imala surove odmazde vlasti. Od Rimljana, preko Turaka do Nijemaca....Nemoj mi reći da smatraš da se Karađorđe zamislio da li treba da diže ustanak razmišljajući o mogućoj turskoj odmazdi? Niko nije slobodu izvojevao razmišljajući o posljedicama.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 11:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ako se rat za oslobođenje vodi od kuće, bez oružja, nasilja, ubijanja i odmazdi ja sam prvi za takav rat....al je8i ga nije tako.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Pa bar se kod nas uvijek nalazilo dovoljno bundžija koji su istjerivali svoje bez obzira na posljedice. Svaka pobuna protiv okupatora, bilo gdje na svijetu, je za posljedicu imala surove odmazde vlasti. Od Rimljana, preko Turaka do Nijemaca....Nemoj mi reći da smatraš da se Karađorđe zamislio da li treba da diže ustanak razmišljajući o mogućoj turskoj odmazdi? Niko nije slobodu izvojevao razmišljajući o posljedicama.

Да, али Карађорђе је кренуо из потпуно другачије ситуације. Имао је само Србе и био окружен Србима. Повео је устанак, не против централе, него против дахија, који је онда прерастао временом у побуну против Стамбола. И наравно слом устанка је довео до тешких репресалија.
Е сад Карађорђе је наспрам себе имао једно посрнуло царство, једну корумпирану елиту која је за паре сређивала све.

А Срби су у Другом св. рати наспрам себе имали тада најмоћнију силу, феноменално организовану која је успут у самој држави нашла своје сараднике у свим народима. Значи далеко компликованија ситуација него она у време 1804 и даље.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2012, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Dante , sad te stvarno ne razumijem, odnosno tvoja postavka je tako bizarna da je out of mind.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 06:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Dante , sad te stvarno ne razumijem, odnosno tvoja postavka je tako bizarna da je out of mind.

Зато што ти гледаш из једног, а ја из другог угла.

Рецимо да немаш довољно развијен осећај за народ и нацију.

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 2515_n.jpg

Овај цитат осликава можда и главни проблем овдашњих простора а то је гледање строго испред себе, без покушаја да се погледа у страну и прошире видици.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2787 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]