Патријарх Московски и све Русије Кирил оштро је осудио акцију групе Pussy Riot у московском храму Христа Спаса.
„Ми немамо будућности ако почнемо да се ругамо великим светињама и ако неки то ругање буду сматрали храброшћу, изразом политичког протеста, прикладним дјелом или безазленом шалом“, казао је Патријарх у суботу након Литургије у московском храму Полагања ризе Пресвете Богородице.
Предстојатељ Руске Православне Цркве је признао да му се срце цијепа због тога што међу онима који оправдавају ово богохуљење или га умањују, има оних који „називају себе православним хришћанима“.
Патријарх је инцидент назвао ђаволском махинацијом.
„Ми сада пролазимо кроз Велики пост. Ђаво се подсмијава свима нама, уносећи толико жалости у дане када се морамо уклањати од брига овог свијета, погружавати се у молитву, ограничавати себе постом и кајати се за своје гријехе“, казао је он.
Истовремено, Патријарх сматра да је ово искушење послато вјернима у дане Великог поста „да би сви били свјесни одговорности за нашу земљу, за Свету Русију, за православну вјеру“.
„Православан човјек своју одговорност првенствено изражава усрдном молитвом Богу. Ти људи не вјерују у моћ молитве. Они вјерују у моћ пропаганде, моћ лажи и клевета, моћ интернета, моћ мас медија, моћ новца и оружја. Ми вјерујемо у моћ молитве“, истакао је Патријарх.
Он је позвао сву Цркву на „усрдну и ватрену молитву за нашу земљу, за нашу вјеру, за наш народ, да би нам Господ опростио гријехе и поново нам ниспослао своју милост. Да би, прошавши кроз искушења, из њих изашли очишћени, оснажени, способни да изградимо своју будућност у складу са Божијим законом и људском савјешћу“.
Како је раније пренијето у медијима, феминистичка група Pussy Riot извела је 21. фебруара једну од својих пјесама пред царским дверима храма Христа Спаса, назвавши ово дјело „панк молебаном“.
Чланице групе оптужене су за „хулиганство“ и против њих је покренут поступак.