banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Maske
PostPoslato: 29 Feb 2004, 02:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Volite li maske?
Koje maske najvise volite da nosite?
Kakav je vas odnos sa maskama drugih i njihovim nastupom?

Nadam se da kuzite sta zelim reci bez mnogo objasnjavanja sa moje strane. Ipak mi imamo mnostvo maski, stoga se nadam da ste kod sebe barem jednu vidjeli.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Feb 2004, 11:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jul 2003, 14:56
Cini mi se da je to Hesse kojeg davno citah ako I nije, ali radije bh pricao o prilagodjavanju – mozda pod tim treba masku razumijeti.
Mlađan momak kada bijah ja, mislio sam da sam višestruk, sad čine mi se dva pola samo, a u suštini samo jedan je pozitiv i u tom pozitivu postoji prilagođavanje odnosno maske kao vid opstojnosti među svekolikim zlom u dobru, treba truda i muke, a bog će dati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 01:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Pa ne volim baš maske ali kad već nabacujem neku omiljena mi je "ovca".
:silly:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 09:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
naravno...
svi nosimo maske, spomocu kojih lakse zivimo.

o ovom sam nesto pisao i na "psihologiji", pod temom "psihologija licnosti".

u covjeku postoji jedna osnova, po kojoj je on izgradjen, stvoren.
ta osnova je covjekova BOGOLIKOST.
to otkrice u svijet, nije unio nijedan psiholog ni psihijatar ni sociolog ni filozof, vec SIN BOZIJI.

zasigurno, to je najuzbudljivije otkrice u istoriji ljudskog roda.saznanje da smo Bozanske prirode.nacinjeni od "bozanske tvari".to nas cini posebnim medju svim stvarima i stvorenjima.cini nas krunom bozijeg stvaranja.

nazalost, covjek je svojim otpadnistvom od sopstvenog tvorca i OCA, doveo sebe na nivo nizih stvorenja.zasto?

pa zato sto se kruna bozijeg stvaranja mogla sijati samo na glavi Stvoritelja!

onog trena kad je covjek odlucio da bez svog stvoritelja gradi sebi buducnost, odredio je sebi i sudbinu.zavrsio je u blatu i izgubio svoj sjaj.

da bi bio ziv, morao je postati ono sto nije.navukao je prvu masku i poceo se pretvarati.

na srecu nasu...Stvoritelj nas je blag i dugotrpeljiv, pa nam je poslao svog jedinorodnog Sina, da nam pokaze sta trebamo ciniti, da se vratimo nasem punom sjaju i da zasijamo tamo gde nam je i mjesto.pokazao nam je kako da odbacimo maske i da zivimo bez njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2004, 19:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
evo sjedim i razmisljam da li da pricam o svojim maskama ili o tudjim. Ma o svojim maskama pisem u dnevniku, a ovdje nije ni publika za tako nesto. ALi sto se tice maski ljudi na ovom foumu, ma to je skroz cudno. Ipak, mislim da niko nije svjestan svojih maski pa ne dize ni galamu oko istih. Znam kad sam primjetio neka uslovljena ponasanja kod mene da to nije bio kraj istih, ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 02:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Pazi, primjetiti masku znaci da si vec dosta svestan, ne pazljiv, jer svesnost je paznja u dva pravca.
Uslovljana ponasanja nisu maske. To su reakcije na novu situaciju koje su vec dobro utvrdjene. Vec pomalo automatizmi.

Sto se tice ljudi i primjecivanja maski, :) malo njih ima pojma kada djeluju maske a kada su "oni". Tj. i kada znaju za maske, nece priznati. Za to je potrebna petlja. Ne zbog drugih, vec zbog sebe. Pocetak te petlje je iskrenost prema sebi.
Obzirom na to znas i sam kako je tesko biti iskren prema sebi. :wink:

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 12:25 
Pripravnik
Pripravnik

Uslovljena ponasanja imaju iza sebe kao temelj maske. To mi je jasno. Ali zasto bi se ponasao uslovljeno? Pa zato sto ne smijem da ispoljim ono cega se stidim, i zato koristimo maske i potiskujemo ono cega se stidimo?!

Ali problem je sto za sve emocije, maske i reakcije znamo onda kada su prosle, a ne dok djeluju. To mi je najveci problem iskrenosti, trenutno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 01:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
Ovo je vise tema za psihologiju nego religiju.

Ajde da probam da joj dam "duhovni" spin: ako ne pokazujes svoje pravo lice, znaci da pokazujes masku (nesto moras od ta dva), tj. da ne bi bio rob maski, trebas prvo da pronadjes svoj pravi lik.

A sta je to "pravi lik"? To je ono kad nemas masku. Htedoh reci - primecujem da imam masku/e samo po tome sto ne mogu da dosegnem svoj pravi, istinski lik.

Inace, kako da primetis svakodnevnu masku? Ne mozes, izgleda kao da to jesi bas TI. Dobro, osim ako nije nesto cisto trivijalno psiholosko - namerno se foliras u drustvu, kad primetis da lazes iz koristi, iz straha...

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2004, 11:18 
Majstor
Majstor

ishitreni je napisao:

A sta je to "pravi lik"? To je ono kad nemas masku. Htedoh reci - primecujem da imam masku/e samo po tome sto ne mogu da dosegnem svoj pravi, istinski lik.

sta je pravi lik!?
pa to je lik po kom je covjek i stvoren.
covjek je stvoren po liku Bozijem.covjek je dakle bogoliko bice i ono sto je u njemu jedino istinito i iskreno to je bog u covjeku.
no, kao sto se covjek krije od Boga krije se i od svog pravog lika.

Covjek zivi odvojeno od Boga, pa nemoze tako lako ni spoznati svoj pravi lik vec luta trazeci i pitajuci se "ko sam"?
luta i trazi, prekopavajuci po svojim "maskama", po svojim laznim likovima, nekad ih razotkrivajuci i osvjetljavajuci, pa ti lazni likovi u njemu od svjetlosti same bivaju i unisteni.
ali nekad covjek nemoguci da nadje svoj pravi lik, a zedan mira i sklada u sebi, prihvata nesretno sve likove koje ima dajuci im zbirnu ali laznu imenicu..."ja".
"ja sam sve to" kaze covjek u sebi.
ili kaze..."moram sebe prihvatiti takvog kakav sam".

i tako covjek prihavti i laz i istinu kao samog sebe a laz i istina nemogu skupa.
gle, u covjeku je laz i istina skupa, pa covjek posta bolestan i smrtan!

a neznate li vi da smo mi, ljudi, besmrtna vjecna bica!?
neznate li da se zivi vjecno!?

pozvani smo na vjecni zivot, jer to smo.
vjecna bogolika stvorenja.to je nas pravi lik.lik koji se krije u nama i ceka da ga otkrijemo.a to mozemo samo odbacivanjem svake lazi od sebe i svake maske, dakle.

s Mirom Bozijim

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2004, 20:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
rio je napisao:
ishitreni je napisao:

s Mirom Bozijim

koliko znam u Bibliji pise da poslije smrti nema zivota i da treba da vjerujemo u drugi Hristov dolazak a onda ce se "odvojiti zito od kukolja" :wink:

Svi mi imamo maske, lica "po potrebi". Pitanje je samo kako sa njima izlazimo na kraj.
Poznajem jednu zenu koja je jednom prilikom rekla da je njen zivot savrsena gluma i da je odavno zasluzila oskar... Tragicno :cry:

Spavalica vec rece da mu/joj omiljena maska ovce...... Divna maska :wink:

Poslednji put menjao indijanka dana 11 Okt 2004, 16:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 01:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
rio je napisao:

Lepo. Zasad ne znam. Treba postovati i to. Sve u svoje vreme....

Citiraj:
...a to mozemo samo odbacivanjem svake lazi od sebe i svake maske, dakle.

Kakva je to superiorna-natprirodna iskrenost kojom covek moze da vidi kroz svoje maske (kao u matrixu)? To valjda ne moze odma, kao kod psihoanalize ili terapije primalnog krika itd. - napni se, napni se, budi iskren, budi jos iskreniji... da puknes... aaaa!!!!

Nego valjda polako, kao kad bodibilder nabija misice, malo po malo. Tako i sa iskrenoscu, malo po malo, zid po zid, maska po maska...

Svaka moja pala maska je mozda mali korak za covecanstvo, ali veliki za mene!

indijanka je napisao:
Poznajem jednu zenu koja je jednom prilikom rekla da je njen zivot savrsena gluma i da bi je odavno zasluzila oskar...

Pa sto se malo ne potrudi? Ceka da joj padne s neba? Svi smo zivi ljudi, tj. u slicnom smo sosu, tako da i ona mora da se pokrene kao sto moram i ja. Ako nece, lepo, eto joj onda tako.

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 09:43 
Pripravnik
Pripravnik

ishitreni je napisao:
Inace, kako da primetis svakodnevnu masku? Ne mozes, izgleda kao da to jesi bas TI.

Da, to je problem. Ali mozes da sam sebe istrazujes, proucavas ili da se das nekome ko zna sta bi sa tobom, ili sve troje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 10:06 
Majstor
Majstor

pozdrav svima...

indijanka je napisao:
rio je napisao:

s Mirom Bozijim

koliko znam u Bibliji pise da poslije smrti nema zivota i da treba da vjerujemo u drugi Hristov dolazak a onda ce se "odvojiti zito od kukolja" :wink: ....

tacno "indi".u Bibliji pise da ce Hrist ponovo doci da "sudi zivima i mrtvima".ali vjerujem da znas i sta dalje pise..."Carstvu Njegovom nece biti kraja".a u tom Carstvu smrt ce biti pobjedjena, pa ce i svi ZIVI, zivjeti vjecnim zivotom.

dakle, zivi se vjecno "indi".a svi pa i ja i ti pozvani smo na taj vjecni zivot.
na nama je da ga i zasluzimo.otuda i Hristov prvi dolazak, otuda i osnivanje crkve i hriscanstva.otuda i sve podviznistvo kom se podvrgavaju hriscani od njegvoog osnivanja.

Mir ti i Zdravlje od Boga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 10:16 
Majstor
Majstor

pozdrav jos jednom...

ishitreni je napisao:
Citiraj:
...a to mozemo samo odbacivanjem svake lazi od sebe i svake maske, dakle.

Kakva je to superiorna-natprirodna iskrenost kojom covek moze da vidi kroz svoje maske (kao u matrixu)? To valjda ne moze odma, kao kod psihoanalize ili terapije primalnog krika itd. - napni se, napni se, budi iskren, budi jos iskreniji... da puknes... aaaa!!!!....

da, nemoze "to odma".
a kakva je to "superiorna-natprirodna iskrenost"?
to "superiorno-natprirodno" ima svoje ime a ono je....Bog.
ima ono jos imena, kao recimo...Ljubav, Istina, Znanje, Mudrost, Svijetlost...
no, sve te rijeci odnose se na jedno i jedino "superiorno-natprirodno" Bice
od kog smo svi postali i koji je jedini u mogucnosti da nam podari ovo vidjenje o kom ti ja pricam.

covjek NEMOZE samo svojim naporom i voljom postici to, da se oslobodi maski o kojima pricamo, vec jedino i iskljucivo, spregom spostvene volje, truda i...Bozije volje.
a ja ti tvrdim, jer to ZNAM, da je Bozija volja da se svi spasimo laznih maski sa kojim zivimo.

No Bog, to mnogi ljudi znaju, nece upotrebiti svoju svemogucu silu da nas spasi nikakve maske, ako mi to nezasluzimo, svojom odanoscu i iskrenom ljubavi prema njemu.jer On, Bog, iznad svoje volje, vise postuje nasu!
i to je prijatelju...Ljubav.kad postujes drugog.jedini je Bog koji nas ljude tako voli.

Mir ti i Zdravlje od Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 10:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
razumijemo se profesore :wink:

mislila sam da aludiras na "sadasnju" vjecnost

maske su ponekad divna odbrana od pogresnih ljudi :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 16:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Citiraj:
Svaka moja pala maska je mali korak za čovječanstvo ali veliki korak za mene.
:) bravo kralju!
Treba raditi, treba se "bildati"!

Maske jesu korisne ponekad, kao odbrana od pogrešnih ljudi npr. što reče indijanka ali je dobro znati da to nismo mi. Dobro je što znam da to nisam pravi ja iako ne znam ko jesam pravi ja. :o tako nekako. Najlakše bi bilo nabaciti masku nekoga ko bi mi željeli biti i reći to sam ja! A iza maske -pakao.E sad pretpostavićemo da Bog vidi iza tih maski i šta onda!? :oops: Opet je jako bolno i čovjeku kad skonta da su neke njegove osobine maska ali jbga možeš da biraš da ne kopaš po sebi tj svojim maskama i budeš blaženo glup ne poznajući se ili pravdajući se ili možeš putem kojim se rijeđe ide. Kad jednom počneš gotovo je. Ne možeš nazad, ne možeš da se praviš da ništa nisi skonto. Doduše neki i mogu...
Ovo je već konfuzno...
Haj zdravo odo glancati masku trebam izaći večeras

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
...јелинска мисао ствара један диван појам “космоса”, тј. јединства и хармоније, један космос пун унутрашњег динамизма и естетске пуноће, космос заиста “добар” и “божански”. Међутим, у том космосу немогуће је да се појави непредвидљивост и слобода: Све што прети космичкој хармонији и што се не објашњава “логосом”, који “сабира” и узводи ову хармонију и јединство свега, за одбацивање је и осуђено је на пропаст.[6] То важи и за човека.

Човеково место у овом “логосном” јединственом свету представља тему древне јелинске трагедије. Управо се ту случајно (?) јавља израз προσωπον – лице, са древним јелинском значењем. Наравно, овај израз је присутан у речнику древних Јелина и ван позоришне употребе. Изгледа да он најпре означава управо онај део главе “испод лобање”.[7] То је његово “анатомско” значење.[8] Но, како и ради чега се догодило да се врло брзо поистовети овај појам са маском (личином - προσωπον), која се употребљава у позоришту?[9] Какве везе има између “маске” глумца и човековог лица (προσωπον)? Да ли просто због тога што “маска” (προσωπειον), на неки начин “подсећа” на право лице (προσωπον)?[10] Или можда постоји неки дубљи разлог који спаја ова два начина употребе израза (προσωπον)?

Позориште, нарочито трагедија, место је где се одигравају сукоби човекове слободе са логичком нужношћу јединственог и храмоничког света како су га поимали древни Јелини. Управо у позоришту, човек покушава да постане “лице” (личност), да подигне свој стас против овог хармоничког јединства, које му се намеће као логичка и етичка нужност. Ту се он бори против богова и против своје судбине, ту греши и преступа закон, али ту увек и учи – по стереотипном начелу древне трагедије, да на крају нити може избећи судбину, нити продужити “хулу” против богова некажњено, нити грешити а да не буде подвргнут последицама. Тако он трагично констатује да је његова слобода ограничена или, још горе, да за њега слобода и не постоји – јер би “ограничена слобода” била противречна у себи самој, и сходно томе, да његова “личност” није била ништа друго до “личина” (маска), нешто пто није везано за његово право постојање, нешто без битијног (онтолошког) садржаја.

Ово је једна страна, један појам маске (личине). Међутим, заједно са њом, постоји и једна друга, тј. да је благодарећи тој маски човек, глумац, али тим пре и гледалац, стекао известан укус слободе, извесно нарочито постојање (ипостас), извесну битијност коју му разум и етичка хармонија света у коме живи одричу. Наравно, тај исти човек је благодарећи својој маски стекао такође и горки опит последица свога бунта. Али, благодарећи маски, постао је личност, макар то било и на кратко, и сазнао шта значи постојати као слободно, једниствено и непоновљиво биће.[11] Личина није без односа са личношћу, но њихов однос је трагичан: У древном јелинском свету бити личност значи додатак бићу, а не његово истинско постојање (ипостас). “Ипостас” још значи “природа”, “суштина”.[12] Требаће да прођу још многи векови да би јелинска мисао стигла до историјског поистовећења “ипостаси” и “лица личности” (προσωπον).

Цели текст је овде: http://www.avva.faithweb.com/maska_licnost.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2004, 13:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Eh, kada mi je moj brat blizanac skinuo sve maske, zacrvenila sam se i osjetila kao ogoljena, bi mi strasno neugodno. Kasnije sam shvatila koliko je to lijepo osjecanje, biti ono sto jesi, biti shvacen u svoj "sirovosti" svog razmisljanja....

Ipak, jos uvijek imam i nosim milion maski, jer ja sam to sto jesam :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2004, 12:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 08:09
nada je napisao:
Eh, kada mi je moj brat blizanac skinuo sve maske, zacrvenila sam se i osjetila kao ogoljena, bi mi strasno neugodno. Kasnije sam shvatila koliko je to lijepo osjecanje, biti ono sto jesi, biti shvacen u svoj "sirovosti" svog razmisljanja....

Ipak, jos uvijek imam i nosim milion maski, jer ja sam to sto jesam :D

Fino receno, ali kakve to ima veze sa temom maske?

Drugo me zanima Sta je to sto ti Jesi?

Ovo nije provokacija, nemoj samo to da pomislis.. :(

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 13:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2004, 19:28
Kakav uzas! :evilbat: [/list][/url]

Vrh