banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 22:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Mar 2004, 22:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Avg 2003, 00:06
"U katastrofalnom požaru koji je zahvatio osam vekova star manastir Hilandar gotovo je uništeno pola manastirskog zdanja, uključujući najveći deo monaških kelija, zatim knjižaru, tri paraklisa (crkve) stare više stotina godina, gostoprimnicu i prostorije namenjene administrativnoj upravi Hilandara.
Na molbu mnogih vernih koji se javljaju u srpsku Patrijaršiju u Beogradu u želji da pomognu u obnovi od posledica požara, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle je blagoslovio otvaranje žiro i deviznog računa, na koje mogu da se uplaćuju prilozi. "

nisam mogao da vjerujem kada sam ovo procitao, to je uzasna steta. nasa svetinja, jedini srpsko-pravoslavni manastir na Svetoj Gori sada je skoro unisten. dobrovoljni prilozi se vec skupljaju i nadam se da ce se sto prije ponovo izgraditi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2004, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
to sto se desilo proslu noc je jedan veliki atak na pravoslavni narod...
a osim toga poznato je kakva je riznica bogatstva upravo Hilandar....

pitanje je zasto se to desilo i sta je uzrok pozara?!
previshe je slucajnosti.... u zadnje vrijeme....
problemi pravoslavne crkve i svestenstva u Makedoniji+ pad aviona makedonske delegacije+zapaljen Hilandar

a Albanija granici sa svim pomenutim :roll: pa bogati albanski lobiji po svijetu... :roll:

samo se nadam da se rat sa nashih podrucja ne seli na jugoistok :roll: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 08:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
Ovo je katastrofa nesagledivih razmera i neprocenjive stete,ujedno pozivam sve pravoslavce da zaborave na sve razmirice i svadje i da pomognu sto brzem obnavljanju ove pravoslavne svetinje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 08:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
I komentari PO DOGOVORU******
Zar nije moguce da se sam zapalio?Po vasem krivac je vec pronaden(Albanci)Stvarno nemam namjeru da zezam jer vrlo dobro znam kako se osjecate iz iskustva kada su gorjele i rusene dzamije i ostali vjerski objekti po B.H. ali treba sacekati barem prve izvjestaje sa uvidaja pa onda donositi zakljucke
POZDRAV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 10:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
cudi me da nemaju para ionako stalno otimaju od naroda
ma u stvari imaju love al` bolje je da to stoji pa nek` narod i dalje placa

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 10:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 23:12
BSE je napisao:
cudi me da nemaju para ionako stalno otimaju od naroda
ma u stvari imaju love al` bolje je da to stoji pa nek` narod i dalje placa

E moj stari, cuj ti to ? Iz tvojih usta u bozije usi !

Da vam uvedu crkveni porez kao i ovdje u svici, vidjeli bi vi svog boga !

A da, kod nas u BiH se neplacaju i ovi porezi kao na dohodak, na promet i ostali !
A za crkveni kad bi ga uveli, da negovorim !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 11:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ma ne cudi me
nismo mi jos dosli do nivoa da drzava raskine sa crkvom vec je svakog dana sve vise uvlaci (Skupstina, polaganje zakletve,....)
idemo u pogresnom smijeru

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 11:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 10:46
Svetinja kao sto je manastir Hilandar mora se ocuvati
nego koji je broj ziro racuna??? :)

e da mi je znati ko ga zapali izazvao bih ga na jedan mec do smrti
naravno paliteljeve

u mem selu ja sam vrlo bitan faktor imam sve prikljucke i sa kabinom traktor

slozicu te kao metar drva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
pa da li se slucajno zapalilo?? moguce je i to sve..mozda neopreznoscu, ali tamo je tako strog rezim da cisto sumnjam.

Cujem navodno da je pozar poceo od krova :roll:

Sigurno znate da je Hilandar pod zastitom, kao i to da za ulazak u Hilandar vam treba VIZA koju dobijate u Ambasadi u Solunu. Znaci ne moze svaki muskarac da udje u hilandar tek tako mora se prethodno traziti odobrenje za ulazak, znaci viza u pasos....mada se sa mora moze svasta napraviti....ccccc :evil:

kazem previse je slucajnosti... :roll:

a po pitanju tog ziroracuna...ne mogu da vjerjujem da ste tako bukvalni. :o
Ja licno sam ateista, ali postujem vjeru i tradiciju. Patrijarh Pavle je blagoslovio racun vjerovatno iz razloga da narod stekne povjerenje i da da svoj skromni prilog....znaci da svojom rjecju animira ljude da pomognu obnovu tog vjersko-istorijskog spomenika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 11:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zgradu je lako popraviti
vazno je da narod prezivi pa ako bude para mozda se i uplati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 12:59 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
zar baš svaka tema koja se otvori mora završiti političkim i drugim nesuvislim komentarima? nespretno definisan pojam "blagoslova" ne mora biti povod za komentare koje čitamo. čovjek je mislio da je njegova svetost g. pavle dao svoj blagoslov, u ovom kontekstu odobrenje, da se taj račun može, u ime crkve, koristiti za svrhu za koju je otvoren. ako neko nije upućen ili ne poznaje običaje u crkvi, ne mora zbog toga sa podsmjehom gledati na sve što se u crkvi kaže ili uradi.
žiro račun na koji se sredstva uplaćuju objavljen je na web sajtu srpske pravoslavne crkve, na adresi http://www.spc.org.yu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 13:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2002, 10:28
Blagosloviti racun ??????
Nemojte to bukvalno da shvatate kao da patrijarh dodje u banku i blagosilja racun
Blagosloviti racun, to znaci da svako postupanje svestenog lica zahtjeva dobivanje blagoslova kao npr :
- trazenje blagoslova da bi se otislo na neki put
- trazenje blagoslova za zenidbu
- trazenje blagoslova za ............
..........

U nasoj sredini umjesto blagoslov koristimo DOZVOLU, ODOBRENJE, PODRSKU...............

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 16:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ja se izvinjavam što je dugo ali nisam mogao kraće. Ako želim dobro objasniti onda to ne mogu uraditi u dvije rečenice.

gipsy_girl je napisao:
pitanje je zasto se to desilo i sta je uzrok pozara?!

To je ubjedljivo najvažnije pitanje.

Rekao bih: mnogo važnije od pitanja kolika je šteta i kad i kako će se renovirati. Jer ako se zanemari pravi uzrok renoviranje nije rješenje...moguć je novi požar ili nešto slično.

gipsy_girl je napisao:
a Albanija granici sa svim pomenutim

Ne bih ja prebrzo svaljivao na Albance. Teško da Albanci imaju veze sa problemima u pravoslavnoj crkvi u zadnje vrijeme.

sikman je napisao:
pozivam sve pravoslavce da zaborave na sve razmirice i svadje i da pomognu sto brzem obnavljanju ove pravoslavne svetinje

A šta ako, samo ako, su taj požar a i drugi problemi u SPC došli Božijom voljom?!?

Vidiš, neki su još ranije (prije valjda dvije godine) povezali neke događaje (u koje je upleten Hilandar na ne baš lijep način), i nije ih čudilo kad su se neke loše stvari desile osobama upletenim u to, a ni sada ih nije začudio ovaj požar i odmah su se pozvali na ono "a sjećate se šta je bilo prije dvije godine i šta smo rekli za to".

sikman je napisao:
ne mogu da se ljutim na tebe, jer ne poznajes pravoslavne obrede i obicaje

Ali bih ja možda mogao reći: "mogu da se ljutim na tebe (vas) jer ne poznajete sržsvoje vjere - Božije učenje izneseno u Svetom Pismu (niti želite da ga upoznate)...a umjesto toga kao poznajete neke tradicionalne običaje koji nisu nikakva odlika ni indikator istinske pobožnosti"?

Sugarmamma je napisao:
jednostavno me isfuravaju ta pretjerivanja i da ljudi sve sto pop ili hodza predloze smatraju bozjom voljom

Baš tako.

Ludi_Milojko je napisao:
e da mi je znati ko ga zapali izazvao bih ga na jedan mec do smrti

A ako ga je Bog zapalio ili odobrio paljenje?

gipsy_girl je napisao:
Cujem navodno da je pozar poceo od krova :roll:

I ja kažem :roll: :roll: :roll:

BSE je napisao:
zgradu je lako popraviti
vazno je da narod prezivi

Baš tako.

Nego...problem nastaje kad masa ljudi vjeruje (jer crkva tako želi) da je njihov opstanak i blagostanje uslovljeno što većim brojem crkvenih objekata. Drugim riječima, više se poštuje neka forma (građenje i očuvanje tih vjerskih objekata) nego suština onoga što su učili svi duhovni velikani i sveti spisi: pravda, istina, ljubav, čisto srce, mir, tolerancija, nenasilje, unutrašnja čistoća.
Da vjerski objekti ne donose narodu blagoslov je očigledno. A i da se vjerski objekti ne prave sa Božijim blagoslovom je očigledno kad se samo pogleda koliko i kako se pravi ovaj objekat u centru Banjaluke i onaj hram Svetog Save u Beogradu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 16:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vidim ovde ono što vidim često, osobe koje inače svojim izjavama na forumu ne odaju utisak pobožne i duhovne osobe su prve kad treba čuvati neke običaje i tradiciju. Čak su bijesi kad se desi ovako nešto kao ovaj požar.
Ko vas je učio da više poštujete formu pobožnosti a zanemarujete nedvosmisleno i jasno učenje Isusa Hrista, apostola, cijelog Svetog Pisma? Ko vas je tome učio? Crkva? Roditelji? Pa znate li vi da je Isus Hrist, koga (podjetiću za mnoge koji to u suštini ne znaju) pravoslavna crkva (bar na riječima) poštuje i slijedi, dakle da je Isus Hrist često, vrlo često, u svom djelovanju žestoko kritikovao poštovanje tradicije, običaja i nekih ispraznih rituala a zanemarivanje suštine duhovnih učenja: ljubav, pravdu, istinu, duhovnost. Ko ne vjeruje u to neka pročita Novi Zavjet a posebno Evanđelja. Čak tradicija koju je on kritikovao je bila dobrim dijelom direktno data Izraelcima od strane Boga (pa su je oni izopačili i pogrešno shvatili) a veliki dio tradicije koju pravoslavna crkva poštuje nije uopšte data nigdje u Svetom Pismu niti ima ikakve veze sa njegovim učenjima, posebno onim suštinskim učenjima.

Sve ovo ne govorim iz bijesa prema SPC i želji da je diskreditujem već iz želje da se bar neko dozove pameti i ne nastavi više cijeniti ono što je manje važno od onoga što je od presudnog značaja. A baš tako se mnogi ponašaju, nažalost.

Mnogi koji su sada žalosni zbog ovog požara su osobe koje ne rade na tome da budu bolje, ne rade na razvoju vrlina (što bi rekao Sokrat), nisu ni čitali Sveto Pismo (temelj svoje vjere) nego često otvoreno griješe protiv učenja Svetog Pisma - a time i protiv Boga.

Božija nauka i Božija volja za ljude je data u Svetom Pismu a ne u objektima od drveta i kamena, ikonama iz 17. vijeka, ni riječima sveštenika kad se te riječi ne poklapaju sa učenjem Svetog Pisma.

I iz ovog požara niko neće ništa naučiti ako bude razmišljao kako vidim da neki na ovoj temi razmišljaju. I umjesto da ovaj požar možda bude poticaj za nešto dobro, za neka preispitivanja i analize, nastaviće se po starom.

Ako je ovaj požar izazvan ljudskom rukom to ne odbacuje Božiji udio u tome i to bi trebalo biti jasno svakome ko poznaje učenje Svetog Pisma. Često je preko ljudi Bog izvršavao svoju volju, pri čemu su ljudi tu Božiju volju vršili ili svjesno ili nesvjesno. I bez Božijeg odobrenja ništa ne može biti, nije bilo ni raspeće Isusa Hrista, a kamoli požar u manastiru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 16:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ove krize u pravoslavnoj crkvi: veoma sporo napredovanje građenja vjerskih objekata, ovaj požar na Hilandar (u "srcu Srpske duhovnosti"), jutrošnja vijest o ostavci vladike Artemije zbog lične isfuranosti, i drugi problemi iz skorije prošlosti, te krize treba na pravi način analizirati. Pravi vjernici znaju da se ništa ne događa bezveze ni bez razloga, znaju da sve trebaju duhovno analizirati, pogotovo kad su događaji vezani za duhovnost i religiju. A tzv. vjernici će samo kukati, galamiti i opet raditi ono što je loše i ono što je dovelo do tih kriza.

Duhovni velikan, vladika Nikolaj Velimirović koga je SPC prošle godine kanonizovala u sveca je o krizi i krizama napisao odličan tekst u svojim "Misionarskim pismima" i baš taj njegov tekst o krizi sam nedavno postavio na temi "Misionarska pisma" na Čovjek i društvo. Između ostalog vladika kaže da je kriza grčka riječ koja znači sud i da bi riječ kriza koju svi često koristimo trebalo pravilno koristiti tj. mijenjati u riječ sud. Jer vladika kaže:

"Jer dok se izgovarala razumljiva reč, sud, znao se i uzrok zbog koga je nevolja došla; znao se i Sudija, koji je nevolju popustio; znao se najzad i cilj popuštene nevolje. Čim je pak upotrebljena reč kriza, reč nerazumljiva svima i svakome, niko ništa ne zna da objasni ni zbog čega, ni od koga, ni k čemu?"

Vladika hoće reći da svaka kriza (sud) ima svoj uzrok na duhovnom planu i da svaka kriza (sud) ima svog Sudiju (Boga).

Sve vas pozivam da pročitate cijeli teskt vladike Nikolaja o krizi i sudu na

http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=156649#156649

I iz ovoga se jasno vidi da nisam protiv SPC i dobrih ljudi u njoj i njihovih dobrih učenja koja su u skladu sa učenjem Svetog Pisma već sam protiv lažne duhovnosti i pobožnosti koje imamo previše ovih godina i koja je glavni i osnovni uzrok što nam je ovako loše po svim osnovama, koja je glavni i osnovni uzrok svim našim krizama.

A ukoliko neko ne želi (pro)čitati šta je vladika Nikolaj napisao i ne želi (pro)čitati Sveto Pismo (a bojim se da je takvih mnogo) a smatra se za nekog vjernika onda nema nikakvo pravo da se buni, žali, žesti i negoduje kad ga neko kritikuje, citiraću velikana Sokrata, kad ga kritikuje "što se više stara za blago, slavu, čast a za pamet, i za istinu i za dušu da budu što bolje, nimalo ne mari...što najvažnije stvari najmanje cijeni, a ništavnije više...što se stara više za tijelo i za blago a manje za dušu, da ona bude što bolja...što ne zna da se vrlina ne rađa iz blaga nego da se blago rađa iz vrline..."

Sokrat je bio legenda. I bio je "nezgodan" jer je ljude volio prorešetavati da utvrdi da li više mare za vrlinu, istinu, pravdu ili za bogatstvo, ugled, slavu. A kad bi utvrdio da neko ne mari mnogo za vrlinu onda ga je dobronamjerno kritikovao. A kritikovati nekoga ko misli da je divan i krasan i pokazati i dokazati mu da nije baš tako divan i krasan je opasan posao. Zato i samo zato su i ubili Sokrata.

Isto ali potpuno isto je bilo i sa Isusom Hristom, i On je kritikovao površnu pobožnost kroz poštovanje rituala, običaja i tradicije a zanemarivanje čišćenja srca, ljubavi, istine, pravde. Pa su ga razapeli oni koji nisu mogli podnijeti te kritike.

Ljudi se ništa nisu promjenili, u vrijeme Sokrata su bili kao i u vrijeme Isusa Hrista, a u vrijeme Isusa Hrista su bili kao što su danas - ne podnose kritike bez obzira koliko one bile dobronamjerne.

Mnogi bi da budu nekakvi vjernici i veliki srbi pravoslavci...ali na što lakši način, kroz paljenje svijeća, slavljenje božića, uskrsa i slava, povremen odlazak u crkvu, kukanje za porušenim crkvama a ne mare već se i ljute kad ih kritikuju, kad im se ukaže da trebaju raditi na sebi, da se trebaju odreći loših stvari (koje oni vole da rade) pa se na takvim "vjernicima" i "srbima pravoslavcima" ispunjavaju riječi apostola Pavla koji kaže da oni: "imaju obličje pobožnosti ali su se sile njene odrekli".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 17:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Najtuznije je u tom svemu sto se desilo sa Hilandarem i mislim da je to tema. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 20:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
BSE je potpuno upravu .. sve sto je materijalno moze se nadoknaditi pa cak i ako je to nesto Hilandar koji je bio (i vjerovatno ce ostati) svetinja srpskog naroda.

Vaderu samo mogu cestitati ... jer je ocigledno ovo sagledao najobjektivnije ... slazem se sa time da je potpuno pogresno svestenike ili bilo koje crkvene predstavnike smatrati Bozijom voljom ... evo ja cu sutra otici upisati teologiju i za 5 godina hocete li i mene smatrati voljom Bozijom? :)

Jedino sto nam je sada ciniti je sjediti i cekati novije/tacnije informacije o uzroku/toku pozara .. dok oni koji mogu to zele, neka slobodno potpomognu renoviranju unistenog manastira ...

E da .. za kraj, mislim da je daleko veca vrijednost stvari koje su izgorile u manastiru ... tj. knjige i spisi .. manastir k'o manastir je ustvari gomila gradjevinskog materijala (ma koliko ovo zvucalo uvredljivo nekome .. znajte da mi to ni najmanje nije namjera) ... uz dovoljno para, restaurirace ga .. za godinu-dve .. onaj ko ne bude znao da je bilo pozara nece nikad ni skontati po spoljnom izgledu.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 00:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
obrisao sam lavinu postova i komentara koje sam sam greskom izazvao i zelim da na taj nacin tok vratim diskusiju na pravi tok, odnosno tragediju koja je nastala tim pozarem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Po poslednjim vijestima

Šteta od požara u Hilandaru oko 10 miliona evra
Ambasador Srbije i Crne Gore u Grčkoj, Dušan Bataković, izjavio je u petak da se šteta koju je požar nanio manastiru Hilandar na Svetoj gori procenjuje na oko deset miliona evra. "Biće potrebno deset godina da se manastirski kompleks obnovi", rekao je ambasador Bataković u telefonskoj izjavi agenciji Srna. On je naveo da je uništeno 60 odsto konaka, četiri paraklisa - male pomoćne crkve ugrađene u zidine manastirskog kompleksa, od kojih je najmanje stradala Crkva Svetog Save. Bataković je rekao da je izgoreo i Beli konak, građevina iz 17. veka, te gostoprimnica i veći deo manastirskih ćelija. "O uzrocima je još rano govoriti. Tek se očekuju stručne istražne ekipe. Ono što se sada može reći je da je zatajila protivpožarna zaštita", rekao je Bataković. On je istakao da su grčke vlasti reagovale vrlo odgovorno i da su odmah na lice mesta poslale vatrogasce, koji su požar lokalizovali. (Srna)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2004, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Dec 2002, 13:32
Ne mogu zamisliti da je mjesto na kome sam bio prije 5 mjeseci izgorjelo!! Naime, moja skola(Gimnazija Gradiska) je isla u Grcku na ekskurziju i zadnji dan smo posjetili Svetu Goru i Hilandar! Prva posjeta(grupna, ekskurzija) poslije 800 godina(tako nam je rekao vodic!!)
A kad smo tamo ulazili dojam mi je bio kao da ulazim u Rivindel :wink: ))
Stvarno nesto velicanstveno!
Bas mi je zao sto je izgorjelo!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]