banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 11:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
E, Maki prijatelju...poznato je da su mnogi ljudi u teškim okolnostima, kao što je rat, npr., pili svoju mokraću i jeli štošta da bi preživjeli.
Lično, nisam ni znao za ovaj događaj, ali zaključak koji si izveo je stvarno mudar! :(

A sad za tebe jedno pitanje:

Ako Božija zapovijed glasi: NE SVJEDOČI LAŽNO NA BLIŽNJEG SVOG,
zašto ti lažeš?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 13:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Dec 2003, 13:02
Mi samo vjerujemo u Allaha svoga koji nas vjecno cuva i idemo svaki dan i svako jutro u Dzamiju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2004, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Видесте ли ону слику са демонстрација у Љубљани... на једном транспаренту пише: "НО ЂАМЈА ЗА НАС, НО БУРЕК ЗА ВАС".... :lol: :lol: :lol:

Која уцена, ха ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2004, 13:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ovdje bih skrenuo pažnju onima koji prate ovu temu, pogotovo onima koji nisu islamske vjeroispovjesti, na vrlo zanimljivu seriju pod nazivom "Zabranjena ljubav" koja se daje na ATV kao i na BH TV.
Najveća vrijednost te serije po mom mišljenju je prilika da se na vrlo zanimljiv i neposredan način čovjek upozna način života i razmišljanja onih kojima je islam religiozni put, i to sa svim pozitivnim i negativnim stranama.
Uzgred i sjajnu izreku o odgoju djece koju sam ranije citirao, mislim baš na ovoj temi, čuo sam tamo iz usta jednog od mojih omiljenih likova "strica Alija". :D
Na indirektan način u toj seriji su pokrenuta pitanja nad kojima bi bilo dobro da se zamisle oni koji pripadaju islamu (pogotovo onom koji smatraju da je jedini ispravan put strogo i ortodoksno slijeđenje pravila koja su onda i za one životne prilike date prije svega Arapima preko Muhammeda), ali još više pitanja je postavljeno onima koji ga preziru ili u njemu vide isključivo nešto loše i potpuno neprimjereno današnjem vremenu.
Tim prije što su jedno nasuprot stavljeno manje ili više ortodoksan život po islamskim pravilima i potpuno svjetovan način života toliko karakterističan za većinu ljudi u današnjim "hrišćanskim" zemljama.
Vrlo vrlo zanimljivo.
Takođe, izdvojio bih uglavnom vrlo dobru, pa čak na momente izvanrednu glumu (pogotovo nekih aktera) i u pojedinim momentima izvanredne dramatske situacije kroz koje se vide sve dobre i loše strane svakog od ova dva životna pristupa.
Jednom riječju, čovjek se zaista može duhovno izgrađivati, učiti i napajati i sa najneočekivanijeg mjesta kao što je jedna ovakva dugometražna serija.
Uostalom, svojevremeno je i serija "Pravo na ljubav" (sa sasvim drugačijom situacijom) pokazala koliko može da bude poučna i korisna jedna ovakva stvar koja mnogima služi samo za zabavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Има ли неког присутног мухамеданца да га приупитам пар детаљчића о њиховој секти ? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2004, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
U ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!

Esselamu alejkum braco i sestre u islamu,pozdrav i postovanje ostalima....
Mislim da je pravo vrijeme da vam se svima javim,srdacno pozdravim i zahvalim na lijepim zeljama....no izgleda da me Allah stavio na zestoko iskusenje..."Hvala Njemu Velikome i Mudrome koji je dao i uzeo :(....mislim da shvataju oni pametom obdareni....nego da ne skrecem s teme :)

Da pozdravim i ovog naseg provokatora koji trazi nesto sto ne moze naci,koji ce se mozda uz Allahovu volju malo okrijepiti svojih crnih misli u umisljenja.

«Gospodaru moj. Tebi pripada svaka hvala .Niko ne može nikome oduzeti život, ako mu je određeno da živi i niko ne može dati život ako mu je došao čas da umre., osim Ti. Nema spasa i upute onima koje si Ti ostavio u zabludi, a niti može zalutati onaj, koga si ti uputio.

Niko nikome ne može dati ono što mu Ti ne daš, a ni oduzeti ono što mu Ti daš. Niko se ne može približiti Tebi , ako si ga Ti udaljio , a ni udaljiti, ako si ga ti približio.

Gospodaru moj , prospi na nas svoj berićet, milost, dobrotu i opskrbu.

Gospodaru moj, molimo Te za život obasut tvojim blagodatima koje neće prestajati i nestajati.

Molimo Te, Gospodaru, za pomoć u teškom času i za sigurnost u času straha.

Utječemo se Allahu moj, Tebi, od svake vrste zla, znanog i neznanog.

Gospodaru naš, omili nam iman i s njim okiti naša srca, a učini da mrzimo nevjerstvo, griješenje i nepokornost. Uputi nas na pravi put. Kad dođe nam smrtni čas , učini da umremo kao muslimani, i da budemo proživljeni kao muslimani. Učini da se pridružimo tvojim dobrim robovima , koji nisu osramoćeni i na kušnju stavljeni.

Gospodaru moj, ubij nevjernike koji u lažutjeruju Tvoje poslanike i koji odvraćaju od Tvoga puta . Spusti na njih svoju srdžbu i stradanje.

Gospodaru moj, ubij nevjernike kojima je dana knjiga, a ne vjeruju Allaha.»

Ovo je dova upucena Allahu swt. od pejgambera Muhammeda,a ja je ucim za sva izgubljena srca da pronadju svoj put da im Allah subhanehu weteala ukaze svoju milost i dopusti pristup melekima do njihovih usiju.Amin!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2004, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Е баш добро што си се јавила да си ту... ево, мени нешто није јасно, па да приупитам... Питање је:

МОЖЕ ЛИ БОЖЈИ ПОСЛАНИК ДА НАРУЧИ УБИСТВО ?

Прича Џабир бин Абдулах:
Алахов посланик рече, "Ко је вољан да убије Каб бин Ал-Ашрафа који је повредио алаха и његовог посланика?" Након тога устаде Мухамед бин Маслама говорећи, "О алахов посланиче! Желиш ли да га ја убијем?" Пророк рече, "Да." Мухамед бин Маслама рече, "Онда ми дозволи да га оклеветам." Пророк рече, "можеш то да кажеш." ... ... ... Када га је Мухамед (бин Маслама) чврсто ухватио, рече (својим пратиоцима), "Држите га!" И убише га и одоше код пророка да га обавесте. Абу Рафи је био убијен после Каб бин Ал-Ашрафа. (Букари 5,369)

Прича Ал-Бара бин Азиб:
Алахов посланик је послао групу људи код Абу Рафија. Абдулах бин Атик је ушао у његову кућу ноћу, док је он спавао, и убио га. (Букари 5,370)

Дакле ? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2004, 23:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Bas interesantno da tebi nesto nije jasno?
Kako to moze biti? 8)
Maki..........dali si ikad cuo za pozdrav?
Ako nisi ,pozdravljam te...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2004, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Хвала на поздраву, мада би ме више обрадовало да си објаснила на који начин је то Мухамед имао за право да наручује убиства људи... :roll:

Или још боље... зашто би ико био следбеник неког убице ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 20:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Volio bih cuti komentar Maran Ate na intervju koji je dao MICHAEL SELLES, profesor komparativne religije, inace covjek srpskoga porijekla, jer mu majka potice iz srpske poroce, dobar poznavalac nasih politckih prilika, nase istorije i knjizevnosti, ali izuzetan poznavalac religija. U tom intervju izmedju ostaloga govori o:

-odnosu religije i nasilja,
-zloupotrebi mitova i simbola,
-"turskom sindromu" srpskih nacionalista
-Andricu i Njegosu i njihovom uticaju na svijest ljudi,
-vehabizmu i muslimanima
-izdaji katoilicke ideje biskupa Perica itd,itd.

Sve ovo mozete procitati ako otvorite POLITIKA, Intervji: Oni imaju sta kazati, a mozete nabaviti i njegovu najnoviju knjigu, koja se moze kupiti u Sarajevu, a vjerovatno i u Banja Luci, pod naslovom" Iznevjereni most:Religija i genocid u Bosni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Нисам читао тај интервју, али ме нешто ни не интерсује. Јер, шта год да је рекао, реч је о само још једном субјективном мишљењу човека коме је мајка наводно била из српске породице. По чему је он релевантан да буде било каква референца ? Ни по чему...

И шта нама треба некакав "познавалац религија", који је догађаје пратио преко ЦНН-а, кад има нас који смо били на лицу места и знамо врло добро шта се дешавало, и ко је одсецао главе коме чак и у овом задњем рату. Али... то је већ домен људског глиба, који мене у принципу не интересује.

Имаш ли ти икакав коментар на "божјег посланика" који је наручивао убиства ? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 09:05 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Zaista ne poznaješ Sveto Pismo.
Stari Zavjet je prepun "ubica" u ime Božije. Neposrednih ili posrednih.
Jer svako ko je bio postavljen nad ljudima morao je da se suoči i sa tim da nekoga mora da smakne.
Isus i apostoli to nisu činili jer njihova zadaća (tada) nije zadirala u domen ljudskih carstava, osim utoliko što je tražila od ljudi začetak duhovne promjene u okviru postojećih carstava.
Ali poštujući vlasti koje postoje (iako znamo kakvo je rimsko carstvo bilo tada, a pogotovo kakvi su carevi bili), apostol Pavle skreće pažnju da vlasti "ne nose uzalud mač".
Da je njihov zadatak tada bio drugačiji, nosili bi mač i oni! I ne uzalud.
Uostalom, šta onda kažeš za "svete" pravoslavne vladare i heroje vjere koji su i sami bili okrvavljenih ruku (pa čak i bili i bratoubice i oceubice), pa ipak mnogo puta to nije bilo neopravdano.
Muhamedov zadatak je obuhvatao i duhovnu komponentu, ali i vladarsku.
A sa vladarskom, dokle god su ljudi ovakvi kakvi su, ide i mnogo neprijatnih dužnosti. Zato treba raditi na promjeni naroda u što većem broju, pa ni vladari neće morati da priobjegavaju drastičnim mjerama.

(Naknadno dodano:
Posredna ili neposredna ubistva od strane Božijih ljudi zabilježena su i u Novom Zavjetu. Naime, poznat je slučaj Ananije i Safire, kada su pogubljeni djejstvom moćne riječi od strane apostola Petra, vidjeti 5. poglavlje Djela apostolskih. Takođe, vrlo je zanimljiv slučaj koji sam već objasnio na jednoj od tema, kada je Isus praktično kaznio apostole Jovana i Jakova, sinove Zebedejeve zbog častohleplja, jer ih je praktično naveo da sami sebi odrede "čašu koju će ispiti".
Sve u svemu, stvari nikad nisu crno bijele, osim za one ispranih očiju.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 15:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Nisam ni malo iznenadjen stavom, da ne zelis procitati pomenutiu intervju i dati svoj komentar. Tako rade svi oni koji sebe uzimaju za mjerilo svih stvari na svijetu, tako rade oni koji se plase da bi neka nova saznanja mogla uticati na korekciju ili promjenju njihova stava.

Ja ne mogu dati nikakvo mislnjene o Muhamedu a.s, jer kao sto znas za prevodjenje Kur,ana moras ispuniti dva uslova:

a- moras biti izvanredan poznavalac arapskog jezija,
b- moras biti izvanerdan poznavalac islamske filozofije misljenja.

Ja ne govorim arapski, a na univerzitetskim studijama izucavao sam IV semestra samo zapadnu filozofiju misljenja, pa bi od mene bio veliki grijeh, da se upustam i da tumacim nesto sto ne poznajem.

Sigurno je, da svi prevodioci Kur,ana nisu ispunjavali ove oslove. Ono sto je najgore, medju njima je bilo i onih koji su mnoge stvari i naopako-zlonamjerno prevodili, iznoseci samo lazi, kao sto je uradjeno sa knjigom" Istorija covjecanstva , napredak nauke i intelekta" koje je izdao UNESKO. Sve je to bilo utiranje puta u satanizaciji islama, ciji je vrhunac, ali i njegovo razotkrivanje, dostignut bas u nasem vremenu. Ne znam, mozda i vi imate isti zadatak.

Prije petnaestak godina, imao sam u rukama jednu knjigu, iz koje sam vidjeo, da ima nekoliko skola tumacenja Kur,ana, ali kako je to bilo davno, bilo bi grijeh da tumacim nesto sto sam zaboravio,a nemam mogucnosti da se podsjetim, jer su kjnige najvjerovatnije zavrsile na nekom od smetljista Banja Luke.Sigurno je, da ima ljudi koji bi na ovu temu imali sta kazati.

Ono sto znam, jeste to, da put do srece medju ljudima ide preko tolerancije u nacionalnom i vjerskom smislu. Kada pogleamo na krvoprolica izasvana nacionalnom i vjerskom netrpeljivoscu, tokom citave covjekove istorije, pa sve do najnovijih dana, onda ne mogu a da se na zapitam, kome to jos treba kako kazete" fikarenja-odsijecanja glava". Na nasu zalost, mnogi gledaju samo na otfikarene glave svoga naroda, a ne gledaju na one otfikarene glave, koje su otfikarili predstavnici njegova naroda. Otfikarena glava ma cija bila, tragedija je za pojedinca, njegovu porodicu, ali i narod kome primada, bilo da je odfikarena, ili da ju je otfikario.

Ja volim citati sta pisu ljudi sirokih pogleda kao sto su: , "Aharon, "Zivota", "Vader", sestra Dzenita. Posebno cijenim ova tri gospodina, jer najvjerovatnije nisu islamske vjeroispovijesti. Ono sto me zadivljuje kod njih, jesu moralni kvaliteti , siroko obrazovanje i izvanredno poznavanje problematike religije.

Kada su jednom pitali grckog filozofa Sokrata,( misli cu navesti po sjecanju, ali one odrazvaju sustinu stvari), DA LI VISE MORALNO GRIJESI ONAJ KOJI :
a- zna da cini greske, znaci svjestan ih je, ili
b- onaj ko ne zna, ko nije svjestan svojih gresaka.
Mi bi svi kazali, da je vise moralno kriv onaj koji zna da cini greske, ali Sokrat zakljucuje drukcije, pa kaze, da je vise moralno kriv onaj koji ne zna da cini greske, jer onaj sto zna da cini greske, jednoga dana ce prestati, dok ovaj drugi, cinit ce greske do poslednjeg dana svopga zivota.

Ja mislim M. Ata, da bi se ova zadnja konstatacija mogla dovesti u vezu sa vama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Грешка у корацима "реинакрнисани" Ахароне... јер, није Св. Петар убио те људе, него Дух Свети. А и о томе како је сасвим ОК да "посланик" наручује убиства и пре тога дозвољава да се човек оклевета, паметни људи ни не покушавају да оправдају, чак ни на основу Старог Завета. Да не причам о томе како је мухаеданство измишљено 6.5 векова после Христа, и након што је Свето јеванђеље ступило на снагу. Кад мало боље размислим, и Кришна који важи као "бог љубави" је убио две особе...

Подвизи боли глава. :roll:

ПС: За овог поклоника којекаквих људских и ограниених философија... Прика, насупрот тим философијама, стоји апсолутна Божја Истина. И зашто бисмо се замалћивали са мишљењима оних који су нам равни ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 02:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pozdrav Maran Ata!

Ja mislim da je suvisno da komentarisemo o islamu,posebno sa osobom poput tebe,koja "misli" da o islamu sve zna,a neznam ni ja "sve" sto je moja religija,iz svoje religije krijes detalje koje bi te mozda i zbunile da ti ih spomenem,mada smatram da je grijeh da to cinim,pa necu....
Dali si ti cuo Maran Ata,kada neko kaze,"ja sam kao mrtav"?
Da,ima tih ljudi puno,a oklevetan covjek je zaista kao mrtav covjek!

Marane,Allah(Bog)je Onaj Svevisnji kojeg napadas tvoj i moj Bog!
Marane,poslanik kojeg ne pustas iz svojih komentara,je i tvoj poslanik,i bices pitan tako mi Allaha za sve ovo.Probudi se Marane ne spavaj,sutra mozes umrijeti a kud ces takav pred Njim?

pozdrav i blagoslov

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 03:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Gospodaru moj!

Kao ptica slobodna,leprsam stranicama cistoce Kur`ana.Divim se Tvojim rijecima Uzvisenim i jasnim.

Zahvaljujem ti o,Svevisnji,sto me razumom obdari,pa mi rijeci Tvoje teskim ne ucini,hvala Ti

O Allahu Svevisnji,ponizno pred Tobom stojim,divim Ti se i bojim i volim,kakav je samo to poj?

Taj poj ezana,ucenje Kur`ana koji to slavuj velica tim lijepim glasom ime Tvoje o Allahu

Koja je samo radost u mome srcu,kada bi samo ostali znali,kada bi samo znali,trazili bi Te

Trazili bi Te o Uzviseni,divili se Tvom stvaralastvu i svakom kamenu i zvjezdi i oblaku

Divili bi se i onom malsesnom krvnom zrncetu i embrionu i celiji bez koje oni nebi zivjeli

Samo kad bi znali ,o Allahu samo kad bi znali,divili bi se Tebi i oprost trazili za ohole duse njihove

Kada bi mozda o krompiru razmislili,ili o caju koji piju kad ih grlo zaboli,no kad ih prodje

ipak govore protiv Tebe,kako su samo nezahvalne te duse robovske?Kako je samo covjek nezahvalan?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dzenita je napisao:
Dali si ti cuo Maran Ata,kada neko kaze,"ja sam kao mrtav"?
Da,ima tih ljudi puno,a oklevetan covjek je zaista kao mrtav covjek!

Marane,Allah(Bog)je Onaj Svevisnji kojeg napadas tvoj i moj Bog!
Marane,poslanik kojeg ne pustas iz svojih komentara,je i tvoj poslanik,i

Рекло би се да мухамеданци дају себи за право да суде ко је "мртав" а ко није. А Господ Бог - Исус Христос нам рече "не судите да вам се не би судило". Мислећи при томе не Његов Страшни Суд. А из датог примера се да видети да је преварант Мухамед дао дозволи да је неко оклевета, иако је Господ Исус Христос рекао - "не сведочи лажно". Довде већ имамо две суште супротности Божје Истине, насупрот сатанистичке мухамеданске секте.

Пагански бог Алах, коме се ви клањате није Господ Бог - Сведржитељ Неба и Земље. Добро размисли коме се ти то клањаш, пре него кренеш у клањање. Мухамед је од говмиле паганских тотема Арапа, одбацио све, а задржао једног, чији је симбол... гле чуда... и пре Мухамеда био - полумесец.

Сем тога, педофил, убица и пљачкаш каравана - Мухамед, није никад био нити ће бити мој посланик. Прави посланици и пророци Божји су увек били пример и узор морала међу људима, а не развратници попут тог вашег епилептичара. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 17:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2003, 19:05
ni meni stvarno nije jasno, sto Arapi nisu sebi uzeli nekog drugog za poslanika, nekog sa malo boljim psiholoskim profilom, jer ka god pomenete muhameda, ja se upitam: Boze, jel ovi ljudi stvarno cene,postuju tog nikogovica, ili nas zafrkavaju, jer prosto ne mogu da verujem da taj i takav smrtnik moze nekome da bude uzor u zivotu, model ponasanja, itd?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 20:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

;) pravo?.....ma idi begaj :D

Citiraj:
Пагански бог Алах, коме се ви клањате није Господ Бог - Сведржитељ Неба и Земље. Добро размисли коме се ти то клањаш, пре него кренеш у клањање. Мухамед је од говмиле паганских тотема Арапа, одбацио све, а задржао једног, чији је симбол... гле чуда... и пре Мухамеда био - полумесец.

Allah je moj bog,moj Stvoritelj!

Citiraj:
Сем тога, педофил, убица и пљачкаш каравана - Мухамед, није никад био нити ће бити мој посланик. Прави посланици и пророци Божји су увек били пример и узор морала међу људима, а не развратници попут тог вашег епилептичара. :roll:

Muhammed a.s je moj poslanik,moj primjer!

Tebi tvoja,meni moja vjera

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 03:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Allah je moj bog,moj Stvoritelj!

То је онај чије три кћери су наведене у курану... Пагански богови нису никад никога створили, јер је реч о људским измишљотинама - мртвим тотемима.

Citiraj:
Muhammed a.s je moj poslanik,moj primjer!

Као што смо видели на примерима из мухамеданских књига: пљачкаш каравана, убица, клеветник, педофил, блудник, итд... је твој пример. Е дакле свакога људи себи узимају за идоле... 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]