Nisam ni malo iznenadjen stavom, da ne zelis procitati pomenutiu intervju i dati svoj komentar. Tako rade svi oni koji sebe uzimaju za mjerilo svih stvari na svijetu, tako rade oni koji se plase da bi neka nova saznanja mogla uticati na korekciju ili promjenju njihova stava.
Ja ne mogu dati nikakvo mislnjene o Muhamedu a.s, jer kao sto znas za prevodjenje Kur,ana moras ispuniti dva uslova:
a- moras biti izvanredan poznavalac arapskog jezija,
b- moras biti izvanerdan poznavalac islamske filozofije misljenja.
Ja ne govorim arapski, a na univerzitetskim studijama izucavao sam IV semestra samo zapadnu filozofiju misljenja, pa bi od mene bio veliki grijeh, da se upustam i da tumacim nesto sto ne poznajem.
Sigurno je, da svi prevodioci Kur,ana nisu ispunjavali ove oslove. Ono sto je najgore, medju njima je bilo i onih koji su mnoge stvari i naopako-zlonamjerno prevodili, iznoseci samo lazi, kao sto je uradjeno sa knjigom" Istorija covjecanstva , napredak nauke i intelekta" koje je izdao UNESKO. Sve je to bilo utiranje puta u satanizaciji islama, ciji je vrhunac, ali i njegovo razotkrivanje, dostignut bas u nasem vremenu. Ne znam, mozda i vi imate isti zadatak.
Prije petnaestak godina, imao sam u rukama jednu knjigu, iz koje sam vidjeo, da ima nekoliko skola tumacenja Kur,ana, ali kako je to bilo davno, bilo bi grijeh da tumacim nesto sto sam zaboravio,a nemam mogucnosti da se podsjetim, jer su kjnige najvjerovatnije zavrsile na nekom od smetljista Banja Luke.Sigurno je, da ima ljudi koji bi na ovu temu imali sta kazati.
Ono sto znam, jeste to, da put do srece medju ljudima ide preko tolerancije u nacionalnom i vjerskom smislu. Kada pogleamo na krvoprolica izasvana nacionalnom i vjerskom netrpeljivoscu, tokom citave covjekove istorije, pa sve do najnovijih dana, onda ne mogu a da se na zapitam, kome to jos treba kako kazete" fikarenja-odsijecanja glava". Na nasu zalost, mnogi gledaju samo na otfikarene glave svoga naroda, a ne gledaju na one otfikarene glave, koje su otfikarili predstavnici njegova naroda. Otfikarena glava ma cija bila, tragedija je za pojedinca, njegovu porodicu, ali i narod kome primada, bilo da je odfikarena, ili da ju je otfikario.
Ja volim citati sta pisu ljudi sirokih pogleda kao sto su: , "Aharon, "Zivota", "Vader", sestra Dzenita. Posebno cijenim ova tri gospodina, jer najvjerovatnije nisu islamske vjeroispovijesti. Ono sto me zadivljuje kod njih, jesu moralni kvaliteti , siroko obrazovanje i izvanredno poznavanje problematike religije.
Kada su jednom pitali grckog filozofa Sokrata,( misli cu navesti po sjecanju, ali one odrazvaju sustinu stvari), DA LI VISE MORALNO GRIJESI ONAJ KOJI :
a- zna da cini greske, znaci svjestan ih je, ili
b- onaj ko ne zna, ko nije svjestan svojih gresaka.
Mi bi svi kazali, da je vise moralno kriv onaj koji zna da cini greske, ali Sokrat zakljucuje drukcije, pa kaze, da je vise moralno kriv onaj koji ne zna da cini greske, jer onaj sto zna da cini greske, jednoga dana ce prestati, dok ovaj drugi, cinit ce greske do poslednjeg dana svopga zivota.
Ja mislim M. Ata, da bi se ova zadnja konstatacija mogla dovesti u vezu sa vama.
|