banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 07:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 34  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Mar 2012, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Nov 2011, 13:29
Evo čija će Makedonija uskoro biti, a i sve makedonije antičkog, novijeg doba:
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/311837/Turska-gradi-podzemnu-ulicu-u-Skoplju

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 15:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
Nije mi jasno kako ima Srba koji govore da je Makedonija J. Srbija a te stanovnike te teritorije niti ne razumiju ako polagano ne govore.
Dažu da je bugarski puno sličniji makedonskom od ostalih južnoslavenskih jezika. Da li je tako, ne znam. Ako jeste mogu shvatiti , ne pravdati, Bugare. Ali ako se Makedonci osjećaju zasebnom naciom i imaju zaokruženu teritoriju, od kuda pravo drugima da im to spore. I ja smatram da su Muslimani velikim djelom nastali od Hrvata. Ali to je davna prošlost. Oni se oddavno osjećaju zasebnim narodom. Meni je to žao ali imaju pravo na to. Neće moći pobjeći od te činjenice da su do nedavno bili djelovi njihovih susjeda ali danas je drugačije.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 16:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
A meni nije jasno kako Dalmacija i Slavonija mogu biti u istoj drzavi, kad vise slicnosti imaju crno i bijelo nego ove dve regije...
Cuj kako ima Srba koji to govore, sram ih bilo, pa ima svakakvih ljudi, jel treba ih sad sve isticati i generalizovati ? Stara Srbija, ukljucujuci Makedoniju je vise bila u sastavu Srbije nego jedan Beograd, i ima vise dodirnih tacaka kroz istoriju, kulturoloskih itd. nego opet taj Beograd.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 16:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Josipe i ti si vjerovatno Hercegovac (ako si iz Mostara) pa si usvojio da si Hrvat! Ok super niko ti ne brani to!

Ono sto je meni neobicno su novi nazivi nacija:
Muslimani su sljedbenici Islama!
Makedonci su originalno ipak anticki Grci!

Pravo pitanje je kako je doslo do tih naziva, kada i zasto?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 18:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Josip321 je napisao:
Nije mi jasno kako ima Srba koji govore da je Makedonija J. Srbija a te stanovnike te teritorije niti ne razumiju ako polagano ne govore.

Zašto Hrvati smatraju Istrijane Hrvatima ako ih uopšte ne razumiju kada ovi krenu govoriti svojim narječjem? Ko razumije Gustafe alal mu ćufta....

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 18:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Citiraj:
Čija je Makedonija?

Која, источна или западна? :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 18:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_зока je napisao:
Josip321 je napisao:

Zašto Hrvati smatraju Istrijane Hrvatima ako ih uopšte ne razumiju kada ovi krenu govoriti svojim narječjem? Ko razumije Gustafe alal mu ćufta....

A tek Hvorane i brocane, a da one dudeke kajkavce ne pominjem :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 19:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2011, 00:36
_зока je napisao:
no_pasaran je napisao:
u etnickom smislu Makedonci imaju malo sta zajednicko sa izvornim Bugarima...cak sta vise, vise su vezani sa severom grcke po meni..medj njima ima vise cincara vlaha i tako nekih malih grupacija ali gro makedonaca su Srbi...jedino sto ih vezuje sa Bugarskom je kultura kad kad nametnuta u proslosti

Kada sam spomenuo Bugare mislio sam na kulturološku sličnost ne genetsku. U suštini,kulturološko nasljeđe,jezik i istorija je ono što određuje neku etničku grupaciju,naročito na Balkanu gdje smo svi genetski mješavina desetak različitih naroda.Vlasi su zasebna etnička grupacija.

Znas kako kad sam napisao vlasi mislio sam na one izvorne vlahe kojih je ustvari stvarno bilo i ostalo malo...kod nas se taj naziv posle ustalio jos u srednjem veku za stocare odnosno ljude iz brdskijih predela koji se bave stocarstvom...
ovo oko mesanja razlicitih naroda se uopste ne slazem mislim da se jednostavno kao i svuda u evropi radi o razvoju jednog naroda unutar manjih i vecih geografskih celina nakon naseljavanja na ove prostore...
evo gledam italiju za nju mozes komotno da kazes da su nastali spajanjem mnogih naroda iz vremena rimskog carstva(svi putevi vode u rim jelte) ali uopste nije tako radi se o jednoj etnickoj grupi uglavnom italo-keltima...npr nemas neke velike razlike izmedju kalabreza i toskanaca istina da su toskanci vecina njih npr. plavi ali vidis i jednima i drugima da su italijani!!!...jedinu crtu koju bih mogao da podvucem to je ona od apenina na gore jer se tu radi o nekoj drugoj etnickoj grupi po meni cak sta vise imaju neke slicnosti sa nama...ista prica sa nemcima sa severa i juga a opet svabu provalis sa kilometar bar mi imamo istancan njuh sto se njih tice :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 19:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Пре пар мјесеци било у неком истраживању да имамо више генетске сличности са Хрватима него Русима. Сви смо овдје измјешани, сем Албанаца.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 21:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Detalji sa ceremonije otkrivanja spomenik Aleksandru Makedonskom u Skopju koji baš i nema neke veze sa našim Makedoncima!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wx982Cs8SSc[/youtube]

Tito je legenda!

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 23:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Spacedwarf je napisao:
A meni nije jasno kako Dalmacija i Slavonija mogu biti u istoj drzavi, kad vise slicnosti imaju crno i bijelo nego ove dve regije...
Cuj kako ima Srba koji to govore, sram ih bilo, pa ima svakakvih ljudi, jel treba ih sad sve isticati i generalizovati ? Stara Srbija, ukljucujuci Makedoniju je vise bila u sastavu Srbije nego jedan Beograd, i ima vise dodirnih tacaka kroz istoriju, kulturoloskih itd. nego opet taj Beograd.

Bila je i Dalmacija pod Mletcima pa to ne znači da su Dalmatinci Venecijanci ili Talijani. Bila je i Srbija tolike godine pod turskom, odnosno Osmanlijama, ali ne znači to da su Srbi u biti Turci.
Dakle, usporedba ti ne stoji.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 23:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

fijesta je napisao:
Josipe i ti si vjerovatno Hercegovac (ako si iz Mostara) pa si usvojio da si Hrvat! Ok super niko ti ne brani to!

Ono sto je meni neobicno su novi nazivi nacija:
Muslimani su sljedbenici Islama!
Makedonci su originalno ipak anticki Grci!

Pravo pitanje je kako je doslo do tih naziva, kada i zasto?

Makedonija je povjesna grčka pokrajina. Antički Makedonci nisu što i npr. sadašnji makedonci koji pričaju grčki. Ali u svakom slučaju imaju više prava na to Makedonsko ime od slavenskih makedonaca. Jer su linijom povjesne evolucije povezaniji sa njima od slavenskih makedonaca. Ali i Slavenski Makedonci su tolika stoljeća tu da i oni imaju sada pravo na to ime.

A za Muslimane. Oni se sada pokušavaju riješiti toga za njih nametnutog imena. Ali ni oni sami ne znaju koako da se zovu. Što je još jedan pokazatelj koliko kaskaju za drugim narodima u vidu nacionalnih preporoda. Odnosno dok su se svi drugi u Europi oblikovali u tome pravcu već 100-150 godina, oni su to razdoblje prespavali jer su se za pogrešnu domovinu vezali u vrijeme kada su se događali ti preporodi. Odnosno, pokazalo se, što je drugima jasno odavno bilo ali njima ne, da ipak to niej njihova domovina. Oni mogu imati nekakvu domovinu u vidu BH ali moraju biti svjesni da ona nije samo i ekskluzivno njihova i da nije nužno ovakva za uvijek. Kada kažem ovakva mislim na ZAVNOBIH-ska. Zapravo ona već neko vrijeme nije takva.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 23:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Josip321 je napisao:

Čakavci i štokavci se iznimno dobro razumiju. Međusobno bez problema, usprkos mnogim turcizmima i latinizmima. Da si to rekao za neke od ovih sa kajkavcima to bi donekle stajalo. Međutim, ni to ne bi držalo vodu. Jer je kajkavština daleko najraširenija bila do dolaska Turaka. Teritorijalno mislim.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 23:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
_зока je napisao:
Josip321 je napisao:

A tek Hvorane i brocane, a da one dudeke kajkavce ne pominjem :lol:

Ako si gledao Gruntovčane skontao bi da se sve apsolutno razumije. Usprkos tome što je na kajkavštini.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 23:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

no_pasaran je napisao:

Znas kako kad sam napisao vlasi mislio sam na one izvorne vlahe kojih je ustvari stvarno bilo i ostalo malo...kod nas se taj naziv posle ustalio jos u srednjem veku za stocare odnosno ljude iz brdskijih predela koji se bave stocarstvom...
ovo oko mesanja razlicitih naroda se uopste ne slazem mislim da se jednostavno kao i svuda u evropi radi o razvoju jednog naroda unutar manjih i vecih geografskih celina nakon naseljavanja na ove prostore...
evo gledam italiju za nju mozes komotno da kazes da su nastali spajanjem mnogih naroda iz vremena rimskog carstva(svi putevi vode u rim jelte) ali uopste nije tako radi se o jednoj etnickoj grupi uglavnom italo-keltima...npr nemas neke velike razlike izmedju kalabreza i toskanaca istina da su toskanci vecina njih npr. plavi ali vidis i jednima i drugima da su italijani!!!...jedinu crtu koju bih mogao da podvucem to je ona od apenina na gore jer se tu radi o nekoj drugoj etnickoj grupi po meni cak sta vise imaju neke slicnosti sa nama...ista prica sa nemcima sa severa i juga a opet svabu provalis sa kilometar bar mi imamo istancan njuh sto se njih tice :lol:

Vlasi. Da ne sklapam defnicije ili pretpostavke koje kruže u znanosti citirat ću Wikipediu.
Citiraj:
Vlasi (Rumâni, Rumîńi, Români, Rumâri, Armăni, Arumunji, Aromuni) su skupni naziv za više malenih srodnih etničkih grupa iz jugoistočne Europe, potomke rimskih kolonista i romaniziranih domaćih antičkih naroda poput Ilira i Tračana. Nastanjuju teritorije jugoistočne Rumunjske, istočne Srbije, dijelove Makedonije, sjeverne Grčke i sjeveroistočne Albanije, BiH i Hrvatske. Glavne grupe Vlaha su Cincari, Meglenski Vlasi, Ćići, Vlasi (Bufani, Carani, Ungurjani), Morlaci, i drugi.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Josip321 je napisao:
Ako si gledao Gruntovčane skontao bi da se sve apsolutno razumije. Usprkos tome što je na kajkavštini.

Ne mislim na te kajkavce, već na one kao onaj štef iz Pervanove "večernje škole".

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 00:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Josip321 je napisao:

Ne mislim na te kajkavce, već na one kao onaj štef iz Pervanove "večernje škole".

Taj je prigorac!!!!

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 06:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Josip321 je napisao:
Ali i Slavenski Makedonci su tolika stoljeća tu da i oni imaju sada pravo na to ime.

Nisu baš 100 % na mjestu gdje su antički makedonci bili - odnosno Makedonci su danas gdje su bili Tračani tako da mi stvarno nije jasno zašto imaju naziv Makedonci.

Negdje sam pročitao da je taj naziv bila Titova ideja da Jugoslavija izađe na Egejsko more i to mi se čini najtačnijim.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 06:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Josip321 je napisao:
A za Muslimane. Oni se sada pokušavaju riješiti toga za njih nametnutog imena. Ali ni oni sami ne znaju koako da se zovu.

Još jedan od Titovih Bisera. :P

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2012, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
у пригорју се два сусједна села не могу разумјети камо ли са неким другима.
на оној теми о томе да су српски и хрватски исти језик сам оставио и имена тих села што ми је дала другарица иначе са тих крајева.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]