no_pasaran je napisao:
Znas kako kad sam napisao vlasi mislio sam na one izvorne vlahe kojih je ustvari stvarno bilo i ostalo malo...kod nas se taj naziv posle ustalio jos u srednjem veku za stocare odnosno ljude iz brdskijih predela koji se bave stocarstvom...
ovo oko mesanja razlicitih naroda se uopste ne slazem mislim da se jednostavno kao i svuda u evropi radi o razvoju jednog naroda unutar manjih i vecih geografskih celina nakon naseljavanja na ove prostore...
evo gledam italiju za nju mozes komotno da kazes da su nastali spajanjem mnogih naroda iz vremena rimskog carstva(svi putevi vode u rim jelte) ali uopste nije tako radi se o jednoj etnickoj grupi uglavnom italo-keltima...npr nemas neke velike razlike izmedju kalabreza i toskanaca istina da su toskanci vecina njih npr. plavi ali vidis i jednima i drugima da su italijani!!!...jedinu crtu koju bih mogao da podvucem to je ona od apenina na gore jer se tu radi o nekoj drugoj etnickoj grupi po meni cak sta vise imaju neke slicnosti sa nama...ista prica sa nemcima sa severa i juga a opet svabu provalis sa kilometar bar mi imamo istancan njuh sto se njih tice

Vlasi. Da ne sklapam defnicije ili pretpostavke koje kruže u znanosti citirat ću Wikipediu.
Citiraj:
Vlasi (Rumâni, Rumîńi, Români, Rumâri, Armăni, Arumunji, Aromuni) su skupni naziv za više malenih srodnih etničkih grupa iz jugoistočne Europe, potomke rimskih kolonista i romaniziranih domaćih antičkih naroda poput Ilira i Tračana. Nastanjuju teritorije jugoistočne Rumunjske, istočne Srbije, dijelove Makedonije, sjeverne Grčke i sjeveroistočne Albanije, BiH i Hrvatske. Glavne grupe Vlaha su Cincari, Meglenski Vlasi, Ćići, Vlasi (Bufani, Carani, Ungurjani), Morlaci, i drugi.