hazoous je napisao:
Uh...starac. Nije baš to tako jednostavno kao što ti misliš. Kao prvo, ne radi se o gravitacionoj sili, nego o energijama - jer se tijelo kreće i nalazi na određenoj visini u odnosu na djelujuće gravitaciono polje. Da ne odem opet u stranputicu, u opšte nije problem sletanje na Mjesec. Problem je taj što je za napuštanje gravitacionog polja zemlje potrebno razviti drugu kosmišku brzinu. Ista iznosi 11,2 km/s ili 40320 km/h. Zbog toga sam i pitao koliko treba goriva do tamo i nazad. U pitranju su resursi. Ne znam baš da bi se isplatilo samo toliko goriva napumpati da bi se donijela dva-tri kamena sa Mjeseca i ostavila američka zastava - da se viori...
Ja sam napisao pojednostavljeno, ali to je sustina.
Drugo, kosmicku brzinu je potrebno razviti ako nema dodavanja energije. Ako postoji kostantno dodavanje energije tijelo ne mora ici tom brzinom. Moze se kretati i 1km/s uz konstantnu brzinu. Prvo nauci sta znaci kosmicka brzina. To znaci kad se tijelo izbaci tom brzinom
bez dodavanja energije i bez uticaja otpora vazduha da ce ono odletjeti na Mjesec.
Da pojednostavim prakticno to na primjeru. Ako uzmemo top i ispalimo djule prema Mjesecu brzinom od 12km/s kad nebi bilo atmosfere na zemlji to bi djule ili metak doslo do Mjeseca bez ikakvog dodavanja energije i palo na Mjesec. Dakle, ispalis iz puske "metak" prema Mjesecu brzinom od 12km/s i on ce pasti na Mjesec nece se vratiti na Zemlju (kad nebi bilo atmosfere jer kad je atmosfera ona ce ga usporiti pa bi morao malo brze da se ispali). Medjutim, ako raketa ide 1km/s konstantnom brzinom ona ce stici do Mjeseca iako nema kosmicku brzinu zato sto ima konstantno odrzavanje energije potrebne za savladjivanje gravitacionog polja.
Sustina je da postoji otpor atmosfere i da nebi bila dovoljna ni kosmicka brzina bez dodavanja energije da se stigne na Mjesec i zato je potrebno konstantno dodavati energiju koja se gubi savladjivanjem gravitacionog polja i otpora atmosfere, i to se cini gorivom.
Tacno je da su potrebne ogromne kolicine goriva, nekoliko tona za svaki kilogram korisnog tereta koji se posalje u svemir, ali to nije puno ako je u pitanju vaznost nacije, jer sjetimo se da samo americki vojni avioni toliko trose svaki dan, ako ne i vise.
Ali da se ide stalno na Mjesec i nazad, to im se jednostavno ne isplati ako nema neku svrhu. A u hladnom ratu svrha je bila da prvi dodju na Mjesec. Kao sto sam napisao sad se napori uglavnom usmjeravaju na odlazak na Mars, a to je mnogo krupniji zalogaj jer je Mars puno dalje, a ima i vecu gravitaciju od Mjeseca, kao i atmosferu pa bi bilo potrebno puno vise goriva za povratak. Njima nije problem poslati letjelicu na Mars i to su radili vec vise puta, ali je problem poslati covjeka i da se covjek vrati. I zato su se sad vecina snaga usmjerili na taj cilj jer Mars ima daleko veci znacaj posto je puno slicniji zemlji od Mjeseca i uz male korekcije mogao bi se cak i naseliti, dok Mjesec nema takve prirodne uslove i mogao bi biti samo kao neka baza ili stanica.