banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 08:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Feb 2012, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
holiwud

Cisto da ukazem s kim se vi raspravljate.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2012, 16:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
mislis ti se raspravljas??? 8) :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Josip321 je napisao:
hazoous je napisao:
Ako nije bitan potisak i ako se raketni motor "pali" i bez atmosfere - onda pogledajte sliku i recite mi koliko treba goriva za "tamo i nazad." Kanister jedan?

Što se ne može paliti bez atmosfere???
Pa kisik je ubrizgavan da može sagorijevati.
A da li ste ikada vi čuli za aerodinamiku??? Što je ona važna ljudima ovdje na planeti??? Što se radi na poboljšavanju iste???
Pa jedan od osnovnih razloga je da se što je moguće više smanji otpšor i tako smanji i potrošnja goriva. Dakle gore je se trošilo puno manje goriva nego što ti misliš. Nisam siguran ali mislim da se puno više goriva potroši dok se izađe iz zemljine atmosfere nego na cijelome putu od planete Zemlje do Mjeseca.

...pa naravno, slažem se u svakom slučaju. Samo ti meni reci koliko treba goriva "za ponijeti?" Kisika takođe?!

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Stvarno mi nije jasno, neki ljudi komentarisu o teorijama zavjere, a ne znaju gradivo iz osnovne skole, sestog i sedmog razreda ako se dobro sjecam kad se uce Njutnovi zakoni. Princip rada raketnog motora. Ubrizgavaju se gorivo i kisik koje raketa nosi sa sobom i sagorijevaju u komori za sagorijevanje. Produkti sagorijevanja izlaze na zadnji dio u obliku gasova i potiskuju silom reakcije raketu kroz prostor. Dakle ne treba nikakva atmosfera jer sila reakcije radi i u vazdusnom i u bezvazdusnom prostoru. Ovo se uci u osnovnoj skoli. Jedina mogucnost pogona u bezvazdusnom prostoru je reaktivni pogon. Sad silu reakcije mogu izazvati gasovi kao u slucaju rakete, a u novije vrijeme se cak teoretski razmatra daleko jeftinije gorivo u obliku fotonskog pogona, ali to je jos na nivou teoretisanja. Dakle, osnovni princip reakcije je da sagorjeli gasovi idu na jednu stranu, a raketa na drugu stranu. Treci njutnov zakon kaze F1=-F2. Normalno gasovi idu znatno brze jer su laksi, ali se proporcionalno masi i brzini izlaska gasova krece raketa. Dakle po drugom i trecem nz, F1=m1*a1 za gasove i F2=m2*a2 za raketu. Posto je F1=-F2, to je m1*a1=m2*a2. Iz ovoga vidimo da je umnozak mase i ubrzanja gasova koji izlaze iz rakete jednak umnosku mase i ubrzanja rakete. Ako izlaze gasovi kad sagore u raketi, a izlaze jer se vidi plamen, onda se po ovom zakonu mora kretati i raketa. Treci Njutnov zakon. To se uci u osnovnoj skoli. Ne znam cemu tolika nejasnoca o spustanju na Mjesec, jer da ne radi taj zakon rakete nebi mogle ni ici u svemir, niti bi avioni mogli letjeti na visini vecoj od par kilometara jer vec iznad visine od 5 kilometara vazduh je toliko rijedak da nikakvi propeleri ne mogu da pogone avion. Samo mlazni pogon, odnosno raketni. Kod spustanja na Mjesec raketni motori se suprotstavljaju gravitacionoj sili Mjeseca, a to je m*g, gdje je g mjesecevo gravitaciono ubrzanje, a m masa rakete. Otprilike za svaki kilogram korisnog tereta sto ga raketa nosi u svemir potrebno je sagoriti nekoliko tona goriva i kisika.

Uh...starac. Nije baš to tako jednostavno kao što ti misliš. Kao prvo, ne radi se o gravitacionoj sili, nego o energijama - jer se tijelo kreće i nalazi na određenoj visini u odnosu na djelujuće gravitaciono polje. Da ne odem opet u stranputicu, u opšte nije problem sletanje na Mjesec. Problem je taj što je za napuštanje gravitacionog polja zemlje potrebno razviti drugu kosmišku brzinu. Ista iznosi 11,2 km/s ili 40320 km/h. Zbog toga sam i pitao koliko treba goriva do tamo i nazad. U pitranju su resursi. Ne znam baš da bi se isplatilo samo toliko goriva napumpati da bi se donijela dva-tri kamena sa Mjeseca i ostavila američka zastava - da se viori...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
hazoous je napisao:
Uh...starac. Nije baš to tako jednostavno kao što ti misliš. Kao prvo, ne radi se o gravitacionoj sili, nego o energijama - jer se tijelo kreće i nalazi na određenoj visini u odnosu na djelujuće gravitaciono polje. Da ne odem opet u stranputicu, u opšte nije problem sletanje na Mjesec. Problem je taj što je za napuštanje gravitacionog polja zemlje potrebno razviti drugu kosmišku brzinu. Ista iznosi 11,2 km/s ili 40320 km/h. Zbog toga sam i pitao koliko treba goriva do tamo i nazad. U pitranju su resursi. Ne znam baš da bi se isplatilo samo toliko goriva napumpati da bi se donijela dva-tri kamena sa Mjeseca i ostavila američka zastava - da se viori...

Ja sam napisao pojednostavljeno, ali to je sustina.
Drugo, kosmicku brzinu je potrebno razviti ako nema dodavanja energije. Ako postoji kostantno dodavanje energije tijelo ne mora ici tom brzinom. Moze se kretati i 1km/s uz konstantnu brzinu. Prvo nauci sta znaci kosmicka brzina. To znaci kad se tijelo izbaci tom brzinom bez dodavanja energije i bez uticaja otpora vazduha da ce ono odletjeti na Mjesec.
Da pojednostavim prakticno to na primjeru. Ako uzmemo top i ispalimo djule prema Mjesecu brzinom od 12km/s kad nebi bilo atmosfere na zemlji to bi djule ili metak doslo do Mjeseca bez ikakvog dodavanja energije i palo na Mjesec. Dakle, ispalis iz puske "metak" prema Mjesecu brzinom od 12km/s i on ce pasti na Mjesec nece se vratiti na Zemlju (kad nebi bilo atmosfere jer kad je atmosfera ona ce ga usporiti pa bi morao malo brze da se ispali). Medjutim, ako raketa ide 1km/s konstantnom brzinom ona ce stici do Mjeseca iako nema kosmicku brzinu zato sto ima konstantno odrzavanje energije potrebne za savladjivanje gravitacionog polja.
Sustina je da postoji otpor atmosfere i da nebi bila dovoljna ni kosmicka brzina bez dodavanja energije da se stigne na Mjesec i zato je potrebno konstantno dodavati energiju koja se gubi savladjivanjem gravitacionog polja i otpora atmosfere, i to se cini gorivom.
Tacno je da su potrebne ogromne kolicine goriva, nekoliko tona za svaki kilogram korisnog tereta koji se posalje u svemir, ali to nije puno ako je u pitanju vaznost nacije, jer sjetimo se da samo americki vojni avioni toliko trose svaki dan, ako ne i vise.
Ali da se ide stalno na Mjesec i nazad, to im se jednostavno ne isplati ako nema neku svrhu. A u hladnom ratu svrha je bila da prvi dodju na Mjesec. Kao sto sam napisao sad se napori uglavnom usmjeravaju na odlazak na Mars, a to je mnogo krupniji zalogaj jer je Mars puno dalje, a ima i vecu gravitaciju od Mjeseca, kao i atmosferu pa bi bilo potrebno puno vise goriva za povratak. Njima nije problem poslati letjelicu na Mars i to su radili vec vise puta, ali je problem poslati covjeka i da se covjek vrati. I zato su se sad vecina snaga usmjerili na taj cilj jer Mars ima daleko veci znacaj posto je puno slicniji zemlji od Mjeseca i uz male korekcije mogao bi se cak i naseliti, dok Mjesec nema takve prirodne uslove i mogao bi biti samo kao neka baza ili stanica.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 18:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
jellyfish je napisao:
Ja sam napisao pojednostavljeno, ali to je sustina.
Drugo, kosmicku brzinu je potrebno razviti ako nema dodavanja energije. Ako postoji kostantno dodavanje energije tijelo ne mora ici tom brzinom. Moze se kretati i 1km/s uz konstantnu brzinu. Prvo nauci sta znaci kosmicka brzina. To znaci kad se tijelo izbaci tom brzinom bez dodavanja energije i bez uticaja otpora vazduha da ce ono odletjeti na Mjesec.
Da pojednostavim prakticno to na primjeru. Ako uzmemo top i ispalimo djule prema Mjesecu brzinom od 12km/s kad nebi bilo atmosfere na zemlji to bi djule ili metak doslo do Mjeseca bez ikakvog dodavanja energije i palo na Mjesec. Dakle, ispalis iz puske "metak" prema Mjesecu brzinom od 12km/s i on ce pasti na Mjesec nece se vratiti na Zemlju (kad nebi bilo atmosfere jer kad je atmosfera ona ce ga usporiti pa bi morao malo brze da se ispali).

Znam da znaš i da ovo govoriš samo njima da im što jasnije dočaraš. Ali da te dopunim. Kada npr. ne bi bilo atmosfere oko Zemlje istina jeste da bi metku sa Zemlje ispaljenom trebalo puno manje energije da dođe do Mjeseca, jer jednostavno bez atmosfere otpora nema. Ili kod zanemarive Atmosfere zanemariv je i otpor. Ali sumnjam da bi to, odnosno ta energija bila dovoljna za svladavanje gravitaciske sile. Jer metak iako ne bi morao svladavati otpor atmosfere morao bi se izboriti sa silom gravitacije dok ne izađe iz područija na kome ona utječe. Ne znam koja je to udaljenost od planete ali nije ni ta razdaljina zanemariva.
Dakle, mislim da bi u tome slučaju metak morao imati ili početnu enormnu energiju ili bi morao dodavati energiju dok ne izađe iz ralja gravitacije. A onda, kakva god brzina bila, dovoljna bi bila za putovanje do neke nove sile koja bi utjecala na metak. U ovome slučaju mjesečeva, ako pogoti mjesec. Odnosno ako mu do tada ne pobjegne.

jellyfish je napisao:
Kao sto sam napisao sad se napori uglavnom usmjeravaju na odlazak na Mars, a to je mnogo krupniji zalogaj jer je Mars puno dalje, a ima i vecu gravitaciju od Mjeseca, kao i atmosferu pa bi bilo potrebno puno vise goriva za povratak. Njima nije problem poslati letjelicu na Mars i to su radili vec vise puta, ali je problem poslati covjeka i da se covjek vrati. I zato su se sad vecina snaga usmjerili na taj cilj jer Mars ima daleko veci znacaj posto je puno slicniji zemlji od Mjeseca i uz male korekcije mogao bi se cak i naseliti, dok Mjesec nema takve prirodne uslove i mogao bi biti samo kao neka baza ili stanica.

Što se Marsa tiče. Svakako da jeste zanimljiviji ljudima od Mjeseca. Ali sumnjam da bi ikada bio nastanjiv. Kao prvo, temperatura je preniska. Tako da bi ljudi mogli boraviti samo u posebnim nastambama. Atmosferu nalik Zemljinoj ne mogu stvoriti i tako ugrijati planetu. Kada bi tlo i otali faktori bili tu za razvoj biljaka opet sav kisik ne bi ostao u atmosferi jer je ipak Marsk premal i sa premalom gravitacijom da zadrži sve elemente koji tvore našu atmosferu. A i bez te atmosfere kako bi se štitili od svemirskog zračenja. Znači, te nastanbe bi trebale biti tako konstruirane da štite ljude. A onda kretanje., ne bi bilo to kretanje kao na Mjesecu. Ali ne bi bilo baš kao i Zemljino. A tko bi se patio sa takvim kretanjem?! Jer ipak je ljudsko tijelo dizajnirano za Zemljinu gravitaciju.

Toliko za sada od mene!

:D

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 21:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012, 23:02
Josip321 je napisao:
Što se Marsa tiče. Svakako da jeste zanimljiviji ljudima od Mjeseca. Ali sumnjam da bi ikada bio nastanjiv. Kao prvo, temperatura je preniska. Tako da bi ljudi mogli boraviti samo u posebnim nastambama. Atmosferu nalik Zemljinoj ne mogu stvoriti i tako ugrijati planetu. Kada bi tlo i otali faktori bili tu za razvoj biljaka opet sav kisik ne bi ostao u atmosferi jer je ipak Marsk premal i sa premalom gravitacijom da zadrži sve elemente koji tvore našu atmosferu. A i bez te atmosfere kako bi se štitili od svemirskog zračenja. Znači, te nastanbe bi trebale biti tako konstruirane da štite ljude. A onda kretanje., ne bi bilo to kretanje kao na Mjesecu. Ali ne bi bilo baš kao i Zemljino. A tko bi se patio sa takvim kretanjem?! Jer ipak je ljudsko tijelo dizajnirano za Zemljinu gravitaciju.

Toliko za sada od mene!

:D

Pogledaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming

Što se teme tiče ne bih ulazio u raspravu, besmisleno :)

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 21:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Ovdje isti ljudi nekih 4-5 sedmica mlate po istim argumentima koji su nebrojeno puta pobijeni, onda se malo odmore, pa opet ispocetka.
Najjace su tvrdnje tipa pa kad su otisli na Mjesec 1969 sto ne odu danas. Shvatite vec jednom da su korist i interes sve danas, a koja je svrha ponovnog odlaska na Mjesec, pokupiti kamenje i uzorke tla ? Pa to mogu i roboti, zasto trositi milijarde dolara na ljudske posade. I neki ovdje ne znaju ni elementarne podatke o apolo programu vec samo vicu "ma to su ameri iscenirali".

Da vas podsjetim bilo je 6 ljudskih posada koje su spustene na Mjesec, iscenirali su svih 6 ? Projekt je kostao 25 milijardi dolara i indirektno u njega je ukljuceno 350 hiljada ljudi. Potrosili su tolike resurse i na kraju odlucili snimiti sletanje u nekom studiju ? Kako mislite da se tajna cuva toliko godina ? Zasto niko iz apolo programa nije progovorio o tome ako je iscenirano, i Armstrong i Oldrin su odali mnoge nasine tajne u kasnijim godinama zivota, sto ih je moglo skupo kostati ali su odlucili cutati o isceniranom spustanju ?
Ili argumenti tipa u odsjaju kacige astronauta vidi se drugi astronaut sa fotoaparatom u rukama, ili nema zvjezda na slikama, da toliko su maloumni da su na montirano sletanje koje treba podvaliti milijardama ljudi zaboravili nakaciti zvjezde...ljudi dragi pocnite koristiti sta god imate u tim glavama. Za 43 godine nijednog opipljivog dokaza ili argumenta nema o isceniranom spustanju, pa Rusi bi ih prvi raskrinkali. Sve ovo vrijeme prica o teoriji zavjere dolazi od propalih naucnika ili teskih marginalaca koji zele da dospiju u centar paznje i zarade na ponekoj knjizi koja eto objasnjava kako su oni genijalni umovi uspjeli raskrinkati nasu.

Ko je donio uzorke tla sa Mjeseca, ko je postavio reflektujuca ogledala, kako to da je sva oprema i dan danas na povrsini Mjeseca, kako to da je tv signal potvrdjeno dolazio sa povrsine te 1969 godine...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 22:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2009, 20:04
TodoR je napisao:
Pogledaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming

Što se teme tiče ne bih ulazio u raspravu, besmisleno :)

Sve je to na dugu štapu. Opet ostaju ista pitanja. Kako pobjediti malu gravitaciju Marsa tako da zadržava proizvedene plinove? I recimo, ti gore nekada rođeni ljudi, kako bi na Zemlji opstali kada bi recimo došli na ekskurziju? Manja gravitacija-manja koštana masa.
Da se paze ovdje kao štiglići?
Ipak to nije ostvarivo. Osim možda nekih baza gdje bi boravili astronauti.

Da li je bolje ispasti glup ili iz auta??

Ako umrete izgubili ste važan dio svoga života.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Ja sam vidio da pokojni Tito ima kamen sa mjeseca tako da jesu oni
sigurno bili na mjesecu.
Mislim.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2012, 23:37 
Veteran
Veteran

tito bio na mjesecu i otamo si doneo kamen??? :D :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 00:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
tito bio na mjesecu i otamo si doneo kamen??? :D :lol: :lol: :lol: :lol:

Ма то му Мујо преко везе набавио...

Знаш онај рад - "Мујо кује коња по Мјесецу..." :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 00:10 
Veteran
Veteran

dokaz!!! 8) :D :D :D da su ljudi bili na mjesecu i prije amerike!!! 8) :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 00:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Josip321 je napisao:
Ali sumnjam da bi to, odnosno ta energija bila dovoljna za svladavanje gravitaciske sile. Jer metak iako ne bi morao svladavati otpor atmosfere morao bi se izboriti sa silom gravitacije dok ne izađe iz područija na kome ona utječe. Ne znam koja je to udaljenost od planete ali nije ni ta razdaljina zanemariva.
Dakle, mislim da bi u tome slučaju metak morao imati ili početnu enormnu energiju ili bi morao dodavati energiju dok ne izađe iz ralja gravitacije. A onda, kakva god brzina bila, dovoljna bi bila za putovanje do neke nove sile koja bi utjecala na metak. U ovome slučaju mjesečeva, ako pogoti mjesec. Odnosno ako mu do tada ne pobjegne.

Nesto si shvatio iz srednjoskolske fizike, ali jos imas neke stvari koje su u opstem svijetu prihvacene kao gotove pa su presle u mit. Ono sto nisi shvatio je da je izracunata energija kosmicke brzine sasvim dovoljna za put bez dodavanja energije jer je uracunata gravitacija tokom cijelog puta (naravno uz cinjenicu da zanemarimo otpor vazduha). Ta brzina "bjezanja" se zove kosmicka brzina i izracunava se http://en.wikipedia.org/wiki/Escape_velocity
Dakle, imas 4 brzine. Prvom kosmickom brzinom kad ispalis metak iz puske on ce pobjeci iz zemljinog gravitacijskog polja i ta brzina je oko 7,5km/s, i kad nema dodavanja energije to mu je dovoljno ako nema atmosfere. Drugom ako ga ispalis on ce otici u Suncev sistem i ta brzina je potrebna da odes recimo na Mars. Ako ispalis metak brzinom 12km/s i ciljas u Mars on ce pasti na Mars bez ikakvog dodavanje energije jer formulama sa gornjeg sajta je izracunata ta energija koliko je potrebno. Naravno ovo vrijedi kad na Zemlji nebi bilo atmosfere. Da bi otisao van suncevog sistema potrebna mu je brzina oko 16,6 km/s, a da bi otisao van galaksije potrebna je jos nesto veca brzina oko 550km/s i ona se naziva cetvrta kosmicka brzina. Dakle kad bi ispalio metak iz puske brzinom vecom od 550km/s on bi otisao van nase galaksije i nastavio bi se kretati vjecno ako ga nebi zaustavila eventualno na putu neka gravitacijska sila. I to vrijedi samo pod uslovima kad nebi bilo atmosfere na zemlji jer atmosfera stvara trenje i pri tim brzinama bi se raketa istopila od trenja od vazduh. Zato su kosmicke brzine vise kao pojam u astronautici jer sluze pri izracunavanju kad se sateliti postavljaju u orbitu da nebi pali nazad jer moraju uci pod odredjenom brzinom i uglom u zavisnosti od funkcije.

Evo pojasnjenja:

Za prvu > http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 0%BD%D0%B0

Za drugu > http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1% ... 0%BD%D0%B0

Za trecu > http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1% ... 0%BD%D0%B0

Za cetvrtu > http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0% ... 0%BD%D0%B0

Dakle, sva ta prica o kosmickim brzinama je ovdje nepotrebna, samo sam odgovorio na neciji komentar ko je rekao da se na mjesec nije moglo letjeti bez te brzine, sto je glupost, jer ta brzina vazi samo za tijelo kom se ne dodaje energija, a to nije slucaj za rakete i svemirske letjelice. A cak i da jeste slucaj prakticna primjena bi bila nemoguca jer bi se raketa pri toj brzini istopila od trenja od vazduh. Dakle, to uopste ne moze biti kao "dokaz" neodlaska na Mjesec, vec moze samo dokazati suprotno onima koji vjeruju u teoriju zavjere.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 01:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Čekaj malo, ja sam učio i u osnovnoj i u srednjoj da se prvom kosmičkom brzinom izlazi iz gravitacionog polja Zemlje, ali ne da se kreće beskonačno, nego samo zato da bi tijelo - kao npr. satelit - mogao kružiti oko iste bez korišćenja bilo kakve energije. Tako vrijedi i za drugu. Dakle, tijelo zanemarljivo male mase izlazi i napušta Zemljino gravitaciono polje i upada pod gravitaciju drugog tijela - u ovom slučaju Mjeseca.
Nisam siguran kako se zove onaj satelit koji kruži u Sunčevom sistemu. Kod njega je u pitanju treća. Četvrta je, analogno tome, da se tijelo kreće kao i galaksija. Dakle, ako nisam u pravu, ispravi me. Zato sam i bio ubjeđen da je potrebna druga kosmička da se uđe u orbitu Mjeseca kada sam pomenuo ovo kao dokaz.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2012, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hazoous je napisao:
Čekaj malo, ja sam učio i u osnovnoj i u srednjoj da se prvom kosmičkom brzinom izlazi iz gravitacionog polja Zemlje, ali ne da se kreće beskonačno, nego samo zato da bi tijelo - kao npr. satelit - mogao kružiti oko iste bez korišćenja bilo kakve energije. Tako vrijedi i za drugu. Dakle, tijelo zanemarljivo male mase izlazi i napušta Zemljino gravitaciono polje i upada pod gravitaciju drugog tijela - u ovom slučaju Mjeseca.

Ako procitas moj gornji post ja sam napisao da ce se tijelo kretati beskonacno i izvan galaksije sa cetvrtom kosmickom brzinom a to je 550km/s. Za prvu kosmicku brzinu je tacno sto si rekao i to je onaj "metak koji postaje satelit" kad bi se ispalio brzinom oko 7km/s.
Da vidimo u cemu je stos kod kosmickih brzina. Kod druge kosmicke brzine stos je da tijelo pobjegne gravitacionom polju Zemlje, kod trece kosmicke brzine stos je da pobjegne gravitacionom polju Sunca jer ono ima vecu gravitaciju iako je udaljenije pa zato treba i veca brzina.
A sta je stos kod cetvrte kosmicke brzine? Pa stos je da pobjegne gravitacionom polju galaksije, koja se sastoji od milijardi zvijezda i jos u sredistu ima crnu rupu pa je samim tim gravitacija ogromna i zato je potrebno ispaliti "metak" ili neko drugo tijelo brzinom od 550km/s da bi on napustio galaksiju, dok vidimo da bi metak napustio zemlju dovoljno bi ga bilo ispaliti brzinom od desetak km/s.
I sta se onda desava kad metak napusti galaksiju. Dolazi u prostor bez gravitacionog djelovanja, odnosno sa malim gravitacionim djelovanjem okolnih galaksija koja se ponistavaju jer su djelovanja sa razlicitih strana. Prema Njutnovom zakonu gravitacije takvo tijelo ce se kretati beskonacno jer nema gravitacije koja bi ga usporila. Osim ako ne naidje opet na neku galaksiju ili osamljenu zvijezdu koja ce ga uvuci u svoje gravitaciono polje. U slucaju da ne naidje ni na kakvu prepreku, a za to je velika vjerovatnoca, to tijelo ce se kretati vjecno prema Njutnovom zakonu gravitacije. Jer taj zakon kaze da se mase dva tijela koja se privlace mnoze i dijele sa kvadratom rastojanja. Posto je masa drugog tijela nula, onda je i gravitacija nula i tijelo ce se kretati datom pocetnom brzinom vjecno jer ga nista nece usporavati (osim ako naleti na neko gravitaciono polje dovoljno jako da ga privuce da bi postalo satelit ili palo na njega, u slucaju da dodje pod odredjenim uglom i brzinom).

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2012, 00:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Haveru, slažem se... nego, ne odgovori ti meni na pitanje: Da li je potrebna onda druga kosmička brzina za otići na Mjesec ili ne? :D
Razumijem ja da si ti potkovan znanjem, nije o tome riječ. I reci mi da li je onda raketa zanemarljivo male mase, ako je gledamo kao
osnovni referentni sistem...? (Opet se vraćam na temu: Koliko je goriva potrebno da se ode na Mjesec?)

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2012, 01:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hazoous je napisao:
Haveru, slažem se... nego, ne odgovori ti meni na pitanje: Da li je potrebna onda druga kosmička brzina za otići na Mjesec ili ne? :D

Druga kosmicka brzina kao ni prva, kao ni jedna nije neophodna za otici na Mjesec jer se energija za kretanje konstantno dodaje pomocu raketnih motora. Da se razumijemo jos jednom. Raketa moze ici i 1cm/s i stici ce do Mjeseca nekad ako se konstantno dodaje energija. Kosmicka brzina je potrebna ako se tijelo samo ispali i ne dodaje mu se energija vise, kao na primjer metak. Za razliku od metka, raketi se stalno dodaje nova energija i ona ne treba ni jednu kosmicku brzinu da dodje do Mjeseca ali je zbog ustede goriva u najboljem interesu da raketa ide brze, a ne da puzi. Ako si mislio hipoteticki, odnosno fizicki, da li bi ispaljenom tijelu kada na zemlji nebi bilo atmosfere, na primjer metku, bila potrebna druga kosmicka brzina da dodje na Mjesec, da. Ali ponavljam, raketi nije potrebna ta brzina jer se energija konstantno dodaje, odnosno najvecim dijelom puta.

Citiraj:
I reci mi da li je onda raketa zanemarljivo male mase, ako je gledamo kao
osnovni referentni sistem...?

U interesu potrosnje goriva, pozeljno je da raketa bude sto laksa. Medjutim, ona ne moze biti "zanemarljivo male mase" jer nosi veliki teret kao i kolicinu goriva i kisika u svemir. Sagorijevajuci gorivo, dijelovi u kojima je bilo sagorjelo gorivo se odbacuju da se sto vise smanji masa kako se penje, a ostaju samo dijelovi koji su puni goriva.

Citiraj:
Opet se vraćam na temu: Koliko je goriva potrebno da se ode na Mjesec?

Da bi se odgovorilo na to pitanje, potrebno je izvrsiti puno proracuna koje bi i kompjuteru uzele dosta vremena. A to zavisi od mnogih faktora. Od mase koja se nosi u svemir (ukljucujuci instrumente i kosmonaute), od brzine kojom ce se kretati raketa, od udaljenosti Mjeseca u tom trenutku, otpora vazduha koji je znacajan pri tim brzinama itd. Kao sto sam rekao, citao sam negdje da pri maksimalnoj iskoristivosti za svaki kilogram "korisne" mase koja se nosi je potrebno sagoriti nekoliko tona goriva sa kiseonikom. Ako se uzme masa astronauta, hrana, instrumenti, odjeca, oprema itd., vidimo da kolicina goriva nije ni malo mala. Ali kao sto sam rekao to zavisi od puno faktora i da se izracuna to bi trebalo puno stvari uzeti u obzir, i naci optimalnu brzinu i ispaliti raketu kad je Mjesec najblize kako bi se potrosilo sto manje goriva.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2012, 03:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Naravno. Svaka ti dala.
Pošto ja to gledam sa inženjerske strane, utrošci su najbitniji u cijeloj stvari. Dakle, po kilogramu tereta neka je samo pola tone... nije to mala stvar. Da se razumijemo, radi poređenja samo. Što se tiče poređenja metka i rakete, teška tema. Obje stvari imaju ograničen dovod energije i na dva načina - temporarno i recimo, kvazi-stacionarno. Način kretanja je potpuno isti, zanemarujući mikro- i makro-uslove.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2012, 11:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Dajte ljudi smješni ste, vi govorite o troškovima goriva, pa kome je ozbiljnom to stavka bitna za bilo šta, a sa druge strane, danas je sve mnogo lakše, izmišljeni su lakši materijali hardver je hiljadu puta lakši i jeftinij, pa jebote moj desktop na kojem kucam ovaj post nema ni 15 kila koštao je nov milju, a jači je od nasinog iz 68' koji je bio poput šlepera i koštao milione.
I vi nekog pokušavate uvjeriti kako su 68' otišli na mjesec, a kao danas ne mogu i nemaju para, mnogo ste smiješni :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]