Tacno RBA,nekoliko puta sam napisao,a evo i sad cu pojasniti. Ni ova,ni prethodne politicke garniture nisu tu dosli ni na silu,ni nekom revolucijom,vec uglavnom plebiscitarnom podrskom naroda,i ne vidim tu nekog velikog prostora za ljutnju na politicare,jer je davno receno da "svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje". Prostora za ljutnju ima na sud i tuzilastvo,koji se uopste ne mijesaju u svoj posao za koji su basnoslovno placeni za nase uslove. Njihov kukavicluk i nezamjeranje mi stvarno izazivaju nagon za povracanjem. Mali tracak nade i svjetlo na kraju tunela mi uliva susjedna Hrvatska,jer ko je prije dve godine mogao i sanjati da ce u zatvoru zavrsiti jedan Polancec,Cehok,Barisic,Sanader....? Mozda se i ponavljam,jer sam dosta puta pisao o pravosudju,ali prijatno me iznenadio bas Mile Dodik,prije tri dana u novogodisnjem intervjuu BN televiziji,gdje je o kukavicluku naseg pravosudja govorio mnogo ostrije nego ja! Vidim da ste pametni momci,pa sam iznenadjen sto se nekoliko puta ponavlja kako nema rjesenja za bolje sutra. E tu se ne mogu sloziti.Nije tacno da rjesenja nema,vec moj pesimizam izaziva sto elite nece da ta rjesenja pokrenu,vjerovatno zbog uticaja stranih mentora koji nam objasnjavaju sta je dobro za nas.
RJESENJA 1-Zastita domace poljoprivredne proizvodnje donosenjem jako velikih taksi na uvoz svih proizvoda koje nas seljak moze proizvesti! To je zakon koji bi vrlo brzo ozivio nase selo,doprinio da i ljudi iz gradova koji nemaju perspektivu,odlaze na selo i pokrece stotine i hiljade malih farmi,vocnjaka i sl....Medjutim,iako u svojim zemljama imaju rigidne zakone po tom pitanju,odmah bi evropski dusebriznici rekli "ovaj zakon vam nije proevropski,morate imati potpuno otvorene granice". Ja sam uvjeren da bi nam vise pomogli takvi zakoni nego srljanje u EU po svaku cijenu,jer ovakva situacija pogoduje samo uvoznom lobiju i stranim proizvodjacima dok srpsko selo umire. 2-Otpustiti dvije trecine zaposlenih u javnoj upravi,vladi,agencijama,opstinama,javnim preduzecima (pogotovo zeljeznica)!!! Znam da zvuci puno,ali i to sto ostane bi bilo previse! Nikome ne bih dao otkaz,ali bih to redukovao na nacin da se novi radnik moze primiti na budzet,samo kad TROJICA prethodnih odu u penziju. To bi u dogledno vrijeme donosilo ustede od stotina miliona maraka godisnje,koje bi bile iskoristene u pokretanje malih gazdinstava,stimulaciju proizvodnje,a naravno i pravednija i bogatija socijalna davanja. 3-Potpuna i sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema,sa posebnim osvrtom na hiperprodukciju nepotrebnih kadrova sa privatnih fakulteta! O ovome mislim da uopste ne treba trositi rijeci.Planski vrsiti upis u srednju skolu,treba nam pet puta vise agronoma,sumara i poljoprivrednih zanimanja a pedeset puta manje managera,ekonomista i pravnika sa smijesnih fakulteta kojima je jedini zivotni cilj zaposliti se u zgradu Vlade,Opstine ili neku agenciju na budzetu.
To su tri zakona koja se mogu donijeti sledece sedmice u Narodnoj Skupstini Republike Srpske a koje bi dramaticno unaprijedila kompletnu Republiku Srpsku samo za par godina.
Pitate za koga glasati. Pa za one koji vam ponude ovakve zakone,pa makar to bio i SNSD. A ako vas slazu,odmah ih kazniti na sledecim izborima. A ako jos neko obeca i zakon o porijeklu imovine,reformu pravosudja i transparentnost prilikom javnih nabavki,onda se treba puzeci odvuci do glasackog mjesta ako treba,a ne ovako ne izaci na izbore i onda 4 godine kukati.
I pobogu,vec jednom da nas narod na glasackom mjestu donosi odluku po tome da vaze razliku izmedju obecanog i ispunjenog u zadnje 4 godine,a ne po tome ko je sta kome rekao i ko kako prica. Sve dok se ne pocnemo po tim parametrima ponasati na dan izbora,nismo ni zasluzili bolje.
_________________ "Možete da budete najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve je to zabluda''
Poslednji put menjao Schlager dana 02 Jan 2012, 14:14, izmenjena samo jedanput
|