banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Avg 2025, 19:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 308 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Отприлике се слажем са Гиометром...

Али Борац, као европски шампион у рукомету, побједник купа ИХФ, сигурно није мали локални клуб, већ понос Републике Српске, али 99% људи у РС то не зна, јер Борац нема маркетинг...

Отприлике исте успјехе у рукомету је остварио Борац у рукомету као нпр. Звезда у фудбалу...

Али и да није, ја бих га волио јер је мој, домаћи...

Опет кажем, не улазим у то ко за кога навија, нити имам жељу да неког критикујем, само расправљамо, и хвала Богу да се јавио неко нормалан за расправу (Гиометар)...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 30 Jun 2010, 20:01
Smijem li se drznuti i od moderatora zatraziti da se ova tema dobrano precisti od raznih gluposti i uvreda?! Vecina forumasa je promasila temu, tako da ne vidim cilj postojanja iste na ovaj nacin.

Ja sam oduvijek gajio posebne osjecaje prema svom gradu i ljudima u njemu. Da li se to naziva lokal patriotizmom, ja ne znam. Nisam mrzio ljude zato sto su iz drugog grada ili drzave, sto navijaju za drugi klub, nego sam o njima razmisljao kroz prizmu djela ili zlodjela.

Kako sam u Banjaluci rodjen, i tu zivim citav zivot, tu sam stekao i svoju porodicu, meni je potpuno prirodno da imam poseban osjecaj prema svemu sto dolazi iz mog grada. Kako je vecina vas pricu o lokal patriotizmu svela na podrsku nekom klubu, evo i ja cu rijec, dvije o tome.
Jednog kisnog dana 1986. moj otac odlucio da me odvede na utakmicu Borac - Iskra Bugojno. Teren katastrofa, igra Borca, standardna za tu sezonu, nikakva :) i od tad pa evo i dan danas meni je Borac vise od kluba, navijanja itd...To je jednostavno dio mene. Sa tribina naseg stadiona imam mnogo lijepih uspomena. Ne bih da privatizujem forum, ali cu reci da su taj klub i taj stadion za mene svetinja. Neke od najljepsih trenutaka mog djetinjstva i rane mladosti, u drustvu pokojnog oca, sam proveo na tim tribinama. E onda je dosao nesretni rat u kojem ja gubim dio sebe. Mog Borca nije bilo na Gradskom stadionu, a oni koji me poznaju znaju da sam i ja, kao i mogi drugi nazalost, izgubio mnogo vise. Izvinjavam se na izlivu emocija ali to je nesto sto mene veze za taj stadion i taj klub.
Nemam ja problem sa ljudima koju navijaju za C. Zvezdu, Partizan, Juventus, Real ili druge. Problem nastaje onog trenutka kad neko pocne vrijedjati, omalovazavati moj klub i moj grad. Tad je direktno uvrijedio i mene.
Volite, simpatisite, navijajte za koga god zelite a nas pustite na miru...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
ja uopste ne znam sta bi bilo ko mogao ili trebao napisati nakon ovoga,apsolutno je sve receno,i imam osjecaj da bi svaki sledeci post bio glup.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Pekmen je napisao:
Priča vam prolazi tako što vas oko 800 bude na utakmici.

A ne, to sam samo ja, u moru ljudi koji budu. :) Ozbiljno.

Lokal-patriotizam sa osvrtom na fudbal.. Hm.. Paaaa.. da. Borac, šta drugo?
Meni je shvatljiva i potpuno razumljiva ljubav prema klubu. Ježim se kada Lešinari svi kao jedan pjevaju u glas i srčano, i kada prave sjajne atmosfere na stadionu. Meni je to sjajno, i ne može u meni, a da se ne probudi ta neka fina emocija, koja jeste vezana za lokal-patriotizam. Jer iako ne pratim tabelu, iako propustim da odem na svaku utakmicu, iako ne umijem da nabrojim sve igrače Borca po brojevima sa dresa ili kako bilo, ipak ja mogu da kažem da volim Borac, i da ako to nije lokal-patriotizam, onda ne znam šta jeste.
Ključne tri riječi, kada govorimo o fenomenu zvanom navijačke skupine jesu: podrška, bodrenje, ljubav. Kod njih je to najotvorenije pokazano. Navijači su zaista skupina ljudi koja svoje emocije pokazuje otvoreno i bez zadrške. I kad bodre. I kad psuju. I kad navijaju. I kad negoduju. Meni se to sviđa. U tom odnosu Klub-Navijači nema lažnih, niti površnih emocija. I nema zadrške, nema ničega, emocionalno su potpuno otvoreni i ogoljeni su pred svojim klubom.
Ko god je bio na stadionu i osjetio tu atmosferu, zna o čemu govorim. Energija.

<Popke, slažem se da lokal-patriotizam nije i ne smije biti vezan samo i isključivo za sport, ali u duhu pdf-a koji ovdje stoji, ja sam temu shvatila i povezala sa Borcem, a lokal-patriotizam zaista može biti sjajna tema i u bilo kojoj drugoj oblasti vrijednoj naše pažnje.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
(Lešinarko mala, mojne mi sad tu nešto patronizovati :D Početno pitanje je glasilo "zašto ne navijati za klub iz svoga grada umjesto za "velike"? Ja sam ga samo logički proširio: zašto lokalne stvari i u drugim oblastima ne stavljati na prvo mjesto, bez obzira na kvalitet? I to je ono na šta mi niko nije odgovorio, a prilično sam siguran i zbog čega - jer je većini jasno da ne mogu ostati dosljedni u tome. Jer bi onda čitava konstrukcija građena u ovih 14 stranica pala u vodu.)

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
osamstotinazena je napisao:
Lokal-patriotizam sa osvrtom na fudbal.. Hm.. Paaaa.. da. Borac, šta drugo?
Meni je shvatljiva i potpuno razumljiva ljubav prema klubu. Ježim se kada Lešinari svi kao jedan pjevaju u glas i srčano, i kada prave sjajne atmosfere na stadionu. Meni je to sjajno, i ne može u meni, a da se ne probudi ta neka fina emocija, koja jeste vezana za lokal-patriotizam. Jer iako ne pratim tabelu, iako propustim da odem na svaku utakmicu, iako ne umijem da nabrojim sve igrače Borca po brojevima sa dresa ili kako bilo, ipak ja mogu da kažem da volim Borac, i da ako to nije lokal-patriotizam, onda ne znam šta jeste.
Ključne tri riječi, kada govorimo o fenomenu zvanom navijačke skupine jesu: podrška, bodrenje, ljubav. Kod njih je to najotvorenije pokazano. Navijači su zaista skupina ljudi koja svoje emocije pokazuje otvoreno i bez zadrške. I kad bodre. I kad psuju. I kad navijaju. I kad negoduju. Meni se to sviđa. U tom odnosu Klub-Navijači nema lažnih, niti površnih emocija. I nema zadrške, nema ničega, emocionalno su potpuno otvoreni i ogoljeni su pred svojim klubom.
Ko god je bio na stadionu i osjetio tu atmosferu, zna o čemu govorim. Energija.

<Popke, slažem se da lokal-patriotizam nije i ne smije biti vezan samo i isključivo za sport, ali u duhu pdf-a koji ovdje stoji, ja sam temu shvatila i povezala sa Borcem, a lokal-patriotizam zaista može biti sjajna tema i u bilo kojoj drugoj oblasti vrijednoj naše pažnje.

Свака част за цуру,овако би требало да размишља сваки нормалан човјек.Мислим да је погодила у саму срж локал патриотизма,љубави према клубу,навијачима.Све је описала у 1 посту.Још једном,СВАКА ЧАСТ! :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 10:43
Popokatepetl, znam odlicno tu pricu o konstrukcijama identiteta. Izmedju ostalog bavljenje takvim stvarima mi spada u struku. Ne zalijeci se kada nesto nazivas konstrukcijom. Hajde, odluci jednog dana da pocnes pricati i misliti drugim jezikom nego tvojim maternjim. Jeste, i taj jezik je (vremenom nastala) konstrukcija, ali ga ne mozes promijeniti kao kosulju. Tako i druge oblike socijalizacije koji doduse nemaju tu snagu jezika, ali isto tako ne mogu da se tek tako odloze. Konstruisanost ne znaci proizvoljnost.
Ja bar ne tvrdim da je navijanje za Borac jedini ili najvazniji oblik lokal patriotizma. Sticajem okolnosti sam vec godinama 'lokalpatriotski' upetljan i u sport i u kulturu. U sport (fudbal prije svega) kao navijac, a u kulturu (obrazovanje) jos vise jer sam neposredno radio na ostvarivnju saradnje nekih nasih obrazovnih institucija sa njemackim partnerima. To sve na dobrovoljnoj bazi. Nemam marke od toga, a za hljeb inace zaradjujem u Beogradu. Dakle, znam tu pricu iznutra i znam da postoje razlike kada se radi o sportu, kulturi, obrazovanju. Sve te moje aktivnosti imaju jedan izvor, ali rad na svakom od tih podrucja je sasvim drugaciji. U obrazovanju i kulturi npr. moras da imas vise rezerve prema onom sto hoces da unaprijedis i promovises napolju nego u sportu. Takva je priroda tih stvari. U kulturi neces daleko stici navijackim odnosom jer on ne stoji u temelju odnosa spram kulturi pa ni onoj najrodjenijoj. U sportu je navijacki odnos motor, osnova na kojoj se onda mogu izgraditi i neke druge stvari.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2011, 14:43
kitopsina je napisao:
U sportu je navijacki odnos motor, osnova na kojoj se onda mogu izgraditi i neke druge stvari.

ODLICNO RECENO!!!

Citiraj:
Nisam govorio samo o drugim fudbalskim klubovima u Banjaluci, već uopšteno ljudima iz Banjaluke koji imaju neka značajna i zanimljiva postignuća. Evo, prvo mi pade na pamet hor "Banjalučanke", prije par dana su osvojile zlatnu medalju na Malti, i to im je drugo zlato ove godine. Važe za jedan od najboljih ženskih horova na svijetu, i siguran sam da, uz dužno poštovanje i čast "Borcu", mnogo bolje predstavljaju Banjaluku u svijetu. E sad, živo me zanima da mi učesnici ove rasprave iskreno odgovore, da li su znali za ovaj podatak, i da li su bili na njihovom koncertu u skorije vrijeme?

Po cemu "banjalucanke" bolje predstavaljaju Banja luku? To je tvoje subjektivno misljenje. Ja licno ih slusao vise puta i volim ih slusati i kada imam priliku uvijek cu ih rado slusati, da ne kazem da sam siguran 100% da je svaki Banjalucanin ponosan na njih da su nase.
Ti prosipas bas suplju pricu al onu najgoru. Ja cu ti reci da je sport najbolji pozitivni ambasador jednog grada, jedne regije pa i drzave, a u prilog mu ide i to da ima milenijksi auditorij, sto ne umanju znacaj i uspjeh "banjalucanki" i ostalih predstavnika grada Banja Luke na drugim poljima.

Citiraj:
Lokal-patriotizam, u obliku u kojem se ovdje pokušava predstaviti je najobičnija konstrukcija, ili narodski rečeno, prodavanje muda pod bubrege. Navijanje za Borac nije odraz lokal-patriotizma, to je samo jedan od mnogih načina da se ubije vrijeme, bez obzira kako velikim i važnim to neki pokušavali predstaviti

Poslije svega recenog i odgovora, pokusavas prebaciti pricu na sve aspekte lokalpatriotizma sto je navodno i nebetno makar na ovom dijelu forumu, pa i tu ti se objasni i nakon svega ti napises konstrukcija.
Najobicniji si provokator i bacas najsupljije price za koje nemas nikakve podloge.

Citiraj:
Lešinarko mala, mojne mi sad tu nešto patronizovati Početno pitanje je glasilo "zašto ne navijati za klub iz svoga grada umjesto za "velike"? Ja sam ga samo logički proširio: zašto lokalne stvari i u drugim oblastima ne stavljati na prvo mjesto, bez obzira na kvalitet? I to je ono na šta mi niko nije odgovorio, a prilično sam siguran i zbog čega - jer je većini jasno da ne mogu ostati dosljedni u tome. Jer bi onda čitava konstrukcija građena u ovih 14 stranica pala u vodu.)

i opet supljak.
Doslijednost, samo ne znam sta to za tebe znaci. Da volimo vise slusati druge grupe nego banjalucke? Je li to tebi dokaz nedoslijednosti? Volim vise piti neko pivo da nije Nektar? itd. Imal i onda i jedan grad ili ljudi u gradu na ovome svijetu koji su toliko doslijedni poput "tebe"?
Banja Luka se identifikuje sa SD Borcem (u sportskom smislu), tu pocinje i zavrsava prica. U budzetu grada je takodje navedeno da je od posebnog znacaja za grad Banja Luku, po tom osnovu se zasniva i posebno finansiranje.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

giometar je napisao:
Jos prije nego sto sam otvorio temu, pretpostavljao sam da ce glavni argument biti Englezi, i koje li slucajnosti, spominju se vec u prvoj recenici. Sto mi moramo kopirati Engleze? Ako oni jedu govna ne moramo i mi. Ako oni snime Green Street Elite, ne moraju banjalucki klinci poletjeti da i oni budu ti mangupi sa filma. A bas to se desava, ono sto je starijih stane u prva tri cetiri reda, ono ostalo nema preko 15 godina.
Te podjele unutar jednog naroda, lokal patriotizam, je nesto najgore sto se moze desiti jednom narodu, to ga malo po malo unistava. Ne samo u sportu, nego u svakom smislu! To sto je svaka regija imala svoje, sto se narod podjelio na krajisnike, hercegovce, crnogorce, vojvodjane, sumadijce je dovelo da se drzava raspada, da svako hoce svoje parce zemlje, a da na primjer, Srbi iz Beograda ne podnose Srbe iz Krajine i obratno.
Umjesto pozdrava, vidimo se 26. na stadionu, kao i svaki put!

Nisu Englezi argumenti vec primjer, a ima jos puno boljih primjera po Italiji, Njemackoj i drugim zemljama. Evo ti i BiH kao primjer, zasto se u Zenici ne navija sa sarajevske klubove, ili u istocnom Mostaru ili u Tuzli? U Srbiji su ljudi okrecu sve vise svojim klubovima i gradovima ali sam proces zahtjeva godine i godine strpljenja.
O kakvom kopiranju ti pricas? Navijackog pokreta?
Podjela unutar jednog naroda ce uvijek biti, to nema veze sa lokalpatriotizmom , vec sa ljudskim bicem.
Raspad drzave takodje nema veze sa tim podjelama na Krajisnike, Vojvodjane itd. kako ti kazes, trebali bi sada diskusiju povesti kako nastaje jedna drzava itd. ali odosmo u neke druge teme koje namaju veze sa sportom.

Citiraj:
Navijati za neki od tih klubova je bilo kao navijanje za reprezentaciju. I ja ne vidim nista lose u tome. Znaci svi mozemo navijati za Srbiju, ali treba da mrzimo klubove iz Beograda, oni nisu nasi? Razumijem da se mrze Sarajevo, Zeljeznicar, Fenerbahce, itd... Ali da se ne smije navijati za neki srpski klub? Pustite price tipa "ajd ti u Beogradu se prosetaj u Borcevom dresu, pa ces vidjeti kako ces zavrsiti!". Beograd i beogradski klubovi su svjetlosnim godinama daleko od nas po sportskom ugledu. Sta sad, treba jedna Banja Luka da se sveti Beogradu?

Srz problema je ovaj tekst.
Ne moze biti navijati za jedan klub kao da navijas za reprezentaciju. Reprezentacija je od nas svih, a beogradski klubovi su klubovi Beograda i predstavljaju ni manje ni vise nego Beograd. Prica da je neko veci Srbin jer navija za blizance a ne za Radnicki ili Slobodu ili neki drugi klub je glupost neunistiva. To je najobicnija propaganda, a mjeri se tima sto blizanci su imali najvise uspjeha na sportom planu, pa se sa tim ljudi automatski poistvjecuje, iako sam uspjeh treba da je najmanje bitan prilikom poistovjecivanja sa jednim klubom.
Ne mrzi niko Beogra, ali su totalno razliciti motivi neljubavi prema Beogradu ili tacnije receno prema blizancima (OFK, Rad pa i Zemun i ostali klubovi iz regije nemaju nista sa tim) i Sarajevu.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Volim Borac je napisao:

Nisu Englezi argumenti vec primjer, a ima jos puno boljih primjera po Italiji, Njemackoj i drugim zemljama. Evo ti i BiH kao primjer, zasto se u Zenici ne navija sa sarajevske klubove, ili u istocnom Mostaru ili u Tuzli?

Je l' se momci iz Celinca i Laktasa trebaju okrenuti svom klubu, a ne Borcu?
Problem jeste kompleksan. Ali sto se mene tice neka navija ko za koga hoce. I bez nametanja i pljuvanja drugih. Mozda jeste previse evropski sto b' se reklo, ali tako mi je najprirodnije.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Volim Borac je napisao:

Nisu Englezi argumenti vec primjer, a ima jos puno boljih primjera po Italiji, Njemackoj i drugim zemljama. Evo ti i BiH kao primjer, zasto se u Zenici ne navija sa sarajevske klubove, ili u istocnom Mostaru ili u Tuzli?

Je l' se momci iz Celinca i Laktasa trebaju okrenuti svom klubu, a ne Borcu?
Problem jeste kompleksan. Ali sto se mene tice neka navija ko za koga hoce. I bez nametanja i pljuvanja drugih. Mozda jeste previse evropski sto b' se reklo, ali tako mi je najprirodnije.

Za mene su Prnjavor, Celinac, Lakasi sire podrucje Banja Luke i normalno mi je da se okrecu Banja Luci, sto ne znaci da zapostavljaju svoje. Ne zelim uvrijediti sada ljude od tamo, ako oni ne zele da se postivjecuju sa Banja Lukom. Sa Borcem se nekada citava Krajina poistovjecivala, u smislu simpatisanja kluba iz regiona. E ako cemo to porediti sa ovim o cemu se prica na ovoj temi onda ne znam...

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hocu da kazem da je princip isti. Nama je normalno da se Krajina poistovjecuje sa Borcem. Tamo nekom je normalno da se Srbija poistovjecuje sa Zvezdom i Partizanom. Veci klubovi i odmah je veci uticaj. Sire podrucje djelovanja.

P.S. Na sta si mislio kad si rekao "sa ovim o cemu se prica na ovoj temi"?
Price se ovdje o svemu i svacemu :)

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Hocu da kazem da je princip isti. Nama je normalno da se Krajina poistovjecuje sa Borcem. Tamo nekom je normalno da se Srbija poistovjecuje sa Zvezdom i Partizanom. Veci klubovi i odmah je veci uticaj. Sire podrucje djelovanja.

P.S. Na sta si mislio kad si rekao "sa ovim o cemu se prica na ovoj temi"?
Price se ovdje o svemu i svacemu :)

pa o ovome sto si napisao u prvoj recenici, da se svodi da citava Srbija navija za Partizan ili Zvezdu. Mogu razumijeti da iz sela se ljudi pale na pomenute, mogu razumijeti da ti starci prenesu ljubav prema nekom klubu (iako i to do odredjenih godina), ali ne mogu shvatiti da ljudi iz vecih gradova koji imaju klubove sa tradicijom u svojim gradovima se okrecu klubovima ne znam koliko km udaljenim od tvoga grada i regiona. A jedan od glavnih razloga je i uticaj o kojem ti pises i medijska masinerija.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jebiga; tako je. Najmocniji i najveci imaju najvise uticaja na medije, jer donose najvise para.
Zato mtes ima one akcije za Partizan i Zvezdu. Jer ce one donijeti najvise novca. Kao da oni to rade iz ljubavi prema pomenutim klubovima i kao da bi neko uzeo broj(ili dopunu, nisam siguran) da se radi o Indjiji i Sevojnu.
Ja sam za razvoj i podrsku manjim klubovima. Ali bez da se iko sili, fizicki ili verbalno, da navija/podrzava odredjeni klub. Po volji svakome.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 12:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Da, Englezi su bas arugment! Kad god sam sa nekim navijacem pricao, uvijek je pocinjalo "Druze, kako u Engleskoj svako ima svoj klub". Ali eto, neka nisu samo Englezi, neka su i Talijani i Svabe... Sve je to drugacije od nas. Drugacije je sto su Engleska, Italija, NJemacka, zemlje koje imaju po deset milionskih gradova, medjusobno nezavisnih, i u svakom gradu makar po jedan jak klub, svi ti klubovi su medjusobno skoro jednaki po kvalitetu, i naravno da su se razvile u gradu jake navijacke baze, usljed medijskog prostora koji je svaki klub dobijao. Kod nas je sasvim druga situacija, ima jedan velegrad od tri miliona stanovnika i mnogo malih sredina, gradica od maksimalno tristo hiljada stanovnika. I svi se okrecu tom velegradu kao centru, ne samo u sportu, nego u svemu. Normalno je da ce klubovi iz tog grada biti najjaci, sa najvise uspjeha, da ce imati najvise prostora, najvise ugleda, i da ce ih citava drzava pratiti. Moze se pricati to je bio komunizam, ljudi su bili primorani da navijaju za Zvezdu ili Partizan. Ali i da nije bilo komunizma, i neke propagande, ne bi bilo nista drugacije, jer je sam raspored stanovnista u drzavi to odredio. Pa kad je svako seosko dijete od Zlatibora do Banata znalo napamet sastave Zvezde i Partizana, sta je ono znalo o komunizmu. Kakav tamo neki Borac iz Cacka ili Jedinstvo iz Bihaca, znalo se kad igraju Zvezda i Partizan, to je kao da igra Jugoslavija.
A sta sad, vise nismo ista drzava, sad smo svoji, malo smo se digli iznad provincije, pa nam kao oni vise ne valjaju,mi smo dobri, a oni su smece, samo zato sto nisu iz istog grada? Pa isti smo narod majku mu, treba li da se mrzimo zbog sporta? Treba li sad svaka selendra imati navijace koji ce svim srcem navijati za neki klub iz seste lige i pljuvati sve ostale?
Jednostavno, ta dva kluba su ponos svih Srba, kao i reprezentacija. Tesko je naci nekoga kome nije drago kad Zvezda ili Partizan uspiju u Evropi. Pocevsi od mene, iako navijam za Zvezdu, postujem taj Partizan na neki cudan nacin, preksinoc sam se radovao kao malo dijete kad su okrenuli u Milanu. Sta je lose u tome? Nemojte sad provaljivati one price "glupo je navijati za klub na cijem stadionu nikad nisi bio". Velika vecina ljudi je rijetko gledala Srbiju uzivo, pa ipak navija za nju, jel tako?

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Giometar,
sve je to tacno, ali vremena se mijenjaju. I te male sredine, a posebno recimo Banja Luka se sada nalaze u drugim uslovima nego prije rata. Stvar je u tome da se nadje neka zdrava mjera. Posebno kada se radi o finansiranju klubova i sportova. Republici Srpskoj su potrebni njeni brendovi. A opet nismo bas u stanju da podizemo dvadeset klubova u Banjaluci, a ni u Republici Srpskoj, a opet ne treba sve svesti na jedan grad i jedan klub. Tako je i sa sportovima. Ne mozes zapostaviti, recimo atletiku, a opet treba podrzati one koji imaju najvise potencijala. Najprije ce FK Borac, ali i RK Borac promovisati Banja Luku, pa i Republiku Srpsku. To je trenutno stanje. Da smo pare od raftinga i kojecega ulozili u ova dva kluba oni bi bili internacionalno prisutni i zapazeni, a sa njima grad i entitet.
Sto se tice manjih klubova iz Banjaluke. Sjecam se ovogodisnjeg finala Kupa grada. Cijeli Laus se spustio na Gradski stadion i navija za Laus. Bas mi bilo simpaticno. Eto, Laus sa svijih 30000 (?) stanovnika treba da dobije vecu podrsku, da im se izgradi stadioncic i prateca infrastruktura. Tu je potencijal. Od toga mogu samo svi da profitiraju.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 13:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Okt 2010, 18:41
Пекмен ако те могу замолити на културан начин да мало спустиш доживљај и да престанеш да вређаш више БОРАЦ и рад наше групе , ако не , онда ћемо другачије да причамо, пратим те већ 3-4 стране како само вређаш и клуб и град и рад наше групе, почео си оапсно да ми живац дижеш , превиеш си се момчино дигао са земље , требало би тебе мало спустити на земљу, ти уопште ниси навијач партизана, ја сам рекао 100 % си муслиман

У болу и радости Одан до Изнемоглости !!!

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pekmen je obicni provokator. Njegovo pljuvanje Borca je najbolje ignorisati.
Nece on dugo opstati.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 13:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
kitopsina je napisao:
Popokatepetl, znam odlicno tu pricu o konstrukcijama identiteta. Izmedju ostalog bavljenje takvim stvarima mi spada u struku. Ne zalijeci se kada nesto nazivas konstrukcijom. Hajde, odluci jednog dana da pocnes pricati i misliti drugim jezikom nego tvojim maternjim. Jeste, i taj jezik je (vremenom nastala) konstrukcija, ali ga ne mozes promijeniti kao kosulju. Tako i druge oblike socijalizacije koji doduse nemaju tu snagu jezika, ali isto tako ne mogu da se tek tako odloze. Konstruisanost ne znaci proizvoljnost.
Ja bar ne tvrdim da je navijanje za Borac jedini ili najvazniji oblik lokal patriotizma. Sticajem okolnosti sam vec godinama 'lokalpatriotski' upetljan i u sport i u kulturu. U sport (fudbal prije svega) kao navijac, a u kulturu (obrazovanje) jos vise jer sam neposredno radio na ostvarivnju saradnje nekih nasih obrazovnih institucija sa njemackim partnerima. To sve na dobrovoljnoj bazi. Nemam marke od toga, a za hljeb inace zaradjujem u Beogradu. Dakle, znam tu pricu iznutra i znam da postoje razlike kada se radi o sportu, kulturi, obrazovanju. Sve te moje aktivnosti imaju jedan izvor, ali rad na svakom od tih podrucja je sasvim drugaciji. U obrazovanju i kulturi npr. moras da imas vise rezerve prema onom sto hoces da unaprijedis i promovises napolju nego u sportu. Takva je priroda tih stvari. U kulturi neces daleko stici navijackim odnosom jer on ne stoji u temelju odnosa spram kulturi pa ni onoj najrodjenijoj. U sportu je navijacki odnos motor, osnova na kojoj se onda mogu izgraditi i neke druge stvari.

Nemoj pokušavati da raspravu preneseš na polje moje ličnosti, jer je nepotrebno, i to je obično jedan od prvih pokazatelja nedostatka argumenata. Ja ostavljam emocije van rasprave, i mrzim kad se ljudi pozivaju na njih, jer one ostavljaju utisak, ali suštinski ne doprinose raspravi. (Pritom mislim i na ostale, nije problem da se priča naziva šupljom, ako se to obrazloži. A provokator nisam, i to je jasno svakome ko je čita postove malo pažljivije.)

U ovom drugom dijelu si se malo dotakao stvari koje su me interesovale, ali opet nisam zadovoljan odgovorom. Jeste, jasno je da je u, npr. kulturi "navijački" odnos manje upotrebljiv, nepoželjan čak, ali šta je sa odsustvom elementarnog interesovanja? Razumijem da treba biti oprezniji kada nešto želiš da promovišeš napolju, ali šta je sa odnosom nas, Banjalučana, prema našem? Jeste, neke stvari su kod nas nerazvijene ili još nepostojeće, ali zar ne bi primjena tog "navijačkog modela", makar u najblažem obliku, u obliku interesovanja za te stvari, dovela do stvaranja "osnova na kojoj se onda mogu izgraditi" veće stvari? Mislim da princip ovdje nije mnogo različit od navijačkog.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne doticem se tvoje licnosti nego tvog shvatanja konstruisanosti identiteta. Citaj malo pazljivije.

Navijacki odnos je neophodan u sportu. To tvrdim. U drugim oblastima se radi drugacije. Oblici pripadnosti i privrzenosti su drugaciji pa samim tim i rad na tim poljima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 308 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]