giometar je napisao:
Jos prije nego sto sam otvorio temu, pretpostavljao sam da ce glavni argument biti Englezi, i koje li slucajnosti, spominju se vec u prvoj recenici. Sto mi moramo kopirati Engleze? Ako oni jedu govna ne moramo i mi. Ako oni snime Green Street Elite, ne moraju banjalucki klinci poletjeti da i oni budu ti mangupi sa filma. A bas to se desava, ono sto je starijih stane u prva tri cetiri reda, ono ostalo nema preko 15 godina.
Te podjele unutar jednog naroda, lokal patriotizam, je nesto najgore sto se moze desiti jednom narodu, to ga malo po malo unistava. Ne samo u sportu, nego u svakom smislu! To sto je svaka regija imala svoje, sto se narod podjelio na krajisnike, hercegovce, crnogorce, vojvodjane, sumadijce je dovelo da se drzava raspada, da svako hoce svoje parce zemlje, a da na primjer, Srbi iz Beograda ne podnose Srbe iz Krajine i obratno.
Umjesto pozdrava, vidimo se 26. na stadionu, kao i svaki put!
Nisu Englezi argumenti vec primjer, a ima jos puno boljih primjera po Italiji, Njemackoj i drugim zemljama. Evo ti i BiH kao primjer, zasto se u Zenici ne navija sa sarajevske klubove, ili u istocnom Mostaru ili u Tuzli? U Srbiji su ljudi okrecu sve vise svojim klubovima i gradovima ali sam proces zahtjeva godine i godine strpljenja.
O kakvom kopiranju ti pricas? Navijackog pokreta?
Podjela unutar jednog naroda ce uvijek biti, to nema veze sa lokalpatriotizmom , vec sa ljudskim bicem.
Raspad drzave takodje nema veze sa tim podjelama na Krajisnike, Vojvodjane itd. kako ti kazes, trebali bi sada diskusiju povesti kako nastaje jedna drzava itd. ali odosmo u neke druge teme koje namaju veze sa sportom.
Citiraj:
Navijati za neki od tih klubova je bilo kao navijanje za reprezentaciju. I ja ne vidim nista lose u tome. Znaci svi mozemo navijati za Srbiju, ali treba da mrzimo klubove iz Beograda, oni nisu nasi? Razumijem da se mrze Sarajevo, Zeljeznicar, Fenerbahce, itd... Ali da se ne smije navijati za neki srpski klub? Pustite price tipa "ajd ti u Beogradu se prosetaj u Borcevom dresu, pa ces vidjeti kako ces zavrsiti!". Beograd i beogradski klubovi su svjetlosnim godinama daleko od nas po sportskom ugledu. Sta sad, treba jedna Banja Luka da se sveti Beogradu?
Srz problema je ovaj tekst.
Ne moze biti navijati za jedan klub kao da navijas za reprezentaciju. Reprezentacija je od nas svih, a beogradski klubovi su klubovi Beograda i predstavljaju ni manje ni vise nego Beograd. Prica da je neko veci Srbin jer navija za blizance a ne za Radnicki ili Slobodu ili neki drugi klub je glupost neunistiva. To je najobicnija propaganda, a mjeri se tima sto blizanci su imali najvise uspjeha na sportom planu, pa se sa tim ljudi automatski poistvjecuje, iako sam uspjeh treba da je najmanje bitan prilikom poistovjecivanja sa jednim klubom.
Ne mrzi niko Beogra, ali su totalno razliciti motivi neljubavi prema Beogradu ili tacnije receno prema blizancima (OFK, Rad pa i Zemun i ostali klubovi iz regije nemaju nista sa tim) i Sarajevu.