banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Avg 2025, 00:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 308 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Nov 2011, 23:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Ова тема, као и читав спортски подфорум је отишао у погрешном смијеру и изгубио на квалитету.

Сматрам да је ова тема лоша од почетка, јер је на њој изречено више пљувачине, псовки и свега другог, а најмање аргумената...
Симпатизерима ЦЗВ и ПАР можда смета што смо ми доминантна већина у граду, нама смета што и они не навијају за Борац, и тако у круг...Можда некима смета и нешто друго, небитно је...

Моје мишљење јесте да се форумаши безвезе троше свађајући са симпаатизерима осталих клубова. То неће донијети напредак никоме.
Ми се требамо окренути још јаче овим млађим генерацијама, јер се позитивне ствари са младима већ виде. У основним и средњим школама су 95% наши...

Не трошите енергију сулудо, уложите је за добробит свог клуба, а не на пљување другог...
Предлажем затварање теме, јер није донијела ништа позитивино, него само продубљивање јаза између супротсављених страана...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 00:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Imala je tema loših, ali i dobrih momenata, tako da ne mislim da je u potpunosti promašila cilj. Uostalom, cilj rasprave je da obe strane iznesu argumente, ne nužno i da mijenjaju mišljenje. Ali mogu biti od koristi nekome neutralnom ili neupućenom.

Međutim, ono što me i dalje zanima, što sam pitao nekoliko puta je, gdje počinje, a gdje se završava lokal-patriotizam? Zašto se on ogleda u navijanju za Borac, a ne i nekim drugim stvarima? Koliko vas je u kinu gledalo film našeg sugrađanina, "32. decembar", ili pročitalo knjigu "Dalj", koju je napisao takođe naš čovjek, Banjalučanin, između ostalog i forumaš? Ili tu lokal-patriotizam prestaje? Živo me zanimaju odgovori na ova pitanja, jer bez njih nikako argumente o podržavanju Borca ne mogu uzeti kao validne.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 08:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2010, 10:52
Popokatepetl je napisao:
Imala je tema loših, ali i dobrih momenata, tako da ne mislim da je u potpunosti promašila cilj. Uostalom, cilj rasprave je da obe strane iznesu argumente, ne nužno i da mijenjaju mišljenje. Ali mogu biti od koristi nekome neutralnom ili neupućenom.

Međutim, ono što me i dalje zanima, što sam pitao nekoliko puta je, gdje počinje, a gdje se završava lokal-patriotizam? Zašto se on ogleda u navijanju za Borac, a ne i nekim drugim stvarima? Koliko vas je u kinu gledalo film našeg sugrađanina, "32. decembar", ili pročitalo knjigu "Dalj", koju je napisao takođe naš čovjek, Banjalučanin, između ostalog i forumaš? Ili tu lokal-patriotizam prestaje? Živo me zanimaju odgovori na ova pitanja, jer bez njih nikako argumente o podržavanju Borca ne mogu uzeti kao validne.

Brate,uz duzno postovanje podforum je "Sport",logicno da ce se diskutovati o stvarima vezanim za tu oblast...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svjestan sam toga, ali je neizvodljivo ostati samo u okvirima sporta kad je ovakva tema u pitanju. Ovdje je riječ o društvenom fenomenu, koji se ne može posmatrati izolovano, jer je onda nemoguće donijeti pravi zaključak i stvoriti kompletnu sliku. Kada razmišljam o lokal-patriotizmu, meni se nameće logično pitanje: zašto se on ogleda u navijanju za Borac, a ne i u podržavanju i praćenju drugih banjalučkih sportskih, kulturnih i sl. dostignuća? A nametne mi se i odgovor - zato što bi onda argumenti većine ljudi koji su ovdje pisali o tome kako je "jedino banjalučki navijati za Borac" bili smiješni. Vjerovatno je to razlog što svi redom izbjegavaju da barem razmisle o ovom što sam pitao.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 10:43
Ne moze se posmatrati izolovano, ali se radi o posebnom fenomenu koji se ne moze izjednacavati sa nekim drugim drustvenim fenomenima. Nije to slucaj samo kod nas. Podrzavati rezisere i muzicare iz svoje sredine, to je nesto drugo nego podrzavati klubove, a posebno fudbalske. Ne mislim na lovu nego na osjecaj pripadnosti i privrzenosti.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2011, 14:43
Popokatepetl je napisao:
Kada razmišljam o lokal-patriotizmu, meni se nameće logično pitanje: zašto se on ogleda u navijanju za Borac, a ne i u podržavanju i praćenju drugih banjalučkih sportskih, kulturnih i sl. dostignuća? A nametne mi se i odgovor - zato što bi onda argumenti većine ljudi koji su ovdje pisali o tome kako je "jedino banjalučki navijati za Borac" bili smiješni. Vjerovatno je to razlog što svi redom izbjegavaju da barem razmisle o ovom što sam pitao.

NETACNO!!!
To su argumenti ovih drugi, sta cak vise omiljeni argumenti ovih drugih.

Prate se i drugi banjalucki klubovi, da kazem lokalni klubovi iz naselja, i to prate isto tako momci koji su aktivni na istoku, furaju se na naselje itd. Ali naravno da je Borac na prvom mjestu, jer je SD Borac ponos naseg grada, ima veliku tradiciju i velike uspjehe i najvaznije proslavio je ime naseg grada u cijelom svijetu. Pa izvlacenje kuglica u ligi sampiona vise uradi za reklamu naseg grada nego ne znam ni ja koliko ulzenih miliona u neke prospekte. Kada je Borac osnovan, nije cak ni bio da kazem "privilegirani" klub u gradu, ali to su sada neke druge price.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kitopsina je napisao:
Ne moze se posmatrati izolovano, ali se radi o posebnom fenomenu koji se ne moze izjednacavati sa nekim drugim drustvenim fenomenima. Nije to slucaj samo kod nas. Podrzavati rezisere i muzicare iz svoje sredine, to je nesto drugo nego podrzavati klubove, a posebno fudbalske. Ne mislim na lovu nego na osjecaj pripadnosti i privrzenosti.

Ovo gore je samo neargumentovana kontstatacija. Zašto je fudbal (ili sport) poseban fenomen i zašto se ne može izjednačavati sa nekim drugima? Zašto je drugačija (i važnija) podrška fudbalerima, nego drugim predstavnicima našeg grada, u nekim drugim oblastima?

Volim Borac je napisao:
NETACNO!!!
To su argumenti ovih drugi, sta cak vise omiljeni argumenti ovih drugih.

Prate se i drugi banjalucki klubovi, da kazem lokalni klubovi iz naselja, i to prate isto tako momci koji su aktivni na istoku, furaju se na naselje itd. Ali naravno da je Borac na prvom mjestu, jer je SD Borac ponos naseg grada, ima veliku tradiciju i velike uspjehe i najvaznije proslavio je ime naseg grada u cijelom svijetu. Pa izvlacenje kuglica u ligi sampiona vise uradi za reklamu naseg grada nego ne znam ni ja koliko ulzenih miliona u neke prospekte. Kada je Borac osnovan, nije cak ni bio da kazem "privilegirani" klub u gradu, ali to su sada neke druge price.

Nisam govorio samo o drugim fudbalskim klubovima u Banjaluci, već uopšteno ljudima iz Banjaluke koji imaju neka značajna i zanimljiva postignuća. Evo, prvo mi pade na pamet hor "Banjalučanke", prije par dana su osvojile zlatnu medalju na Malti, i to im je drugo zlato ove godine. Važe za jedan od najboljih ženskih horova na svijetu, i siguran sam da, uz dužno poštovanje i čast "Borcu", mnogo bolje predstavljaju Banjaluku u svijetu. E sad, živo me zanima da mi učesnici ove rasprave iskreno odgovore, da li su znali za ovaj podatak, i da li su bili na njihovom koncertu u skorije vrijeme?

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 20:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
Ево сад кад се све стишало да пустим један подужи коментар...Подијелићу га у цјелине јер ће бити подугачак и у дјеловима.

Зашто локал патриотизам?
Зато што је то клуб из МОГ града,зато што представља МОЈ град,зато што не желим да навијам за тамо неке из града удаљен 100 км и не желим навијати за најбоље.Нећу да имам неку наметнуту љубав тате,маме,бабе,деде,ујака,стрица и све остале фамилије...Волим свој клуб и свој град!

Зашто Борац 1926?
Дјелимично одговорио горе,клуб из мог града,основан 19 година прије београдских клубова,увијек је био раднички клуб,ни војни ни полицијски,већ чисто раднички клуб!Никад није био фаворизован од власти,баш супротно,увијек се сам борио(како му и име говори),ријетко кад је добио помоћ чак и од градски власти,а ипак се одржао толико година.Зато што не желим да имам петокраке на грбу и комунистичка имена.Зато што је то клуб у којем сам од малена трениро и увијек био присутан на утакмицама,са запада наравно.

Зашто Лешинари?
Зато што желим некако да подржим свој клуб,некако да му помогнем у најбољем случају навијањем и кореографијама.Не могу да сједим и љуштим кошпице,хоћу да се дерем колико год могу,да некако помогнем да заједно дођемо до побједе.ДА пратим свој клуб и на страни и да му и тамо помажем да некако,чак и у овој нашој усраној лиги побиједимо у гостима.Зато што имам своју екипу и њу не бих ни за шта на свијету мијењао.Зато што бранимо улице града,да нам свакакви индијанци не би оисјећали као домаћини.Зато што је прејак осјећај кад доводиш људе на трибину и видиш како и они послије неколико мјесеци,година постају загрижени као и ти и још се више цимају.Зато што су то људи са истом идејом и идеалима.

И још да додам.Неописив је осјећај,који само Борац може приуштити,када до 90 мин буде нпр. 1:1 и у 99 минути забију го.Једноставно сувишно је ишта коментарисати на ту тему,ко је доживио доживио је,али то је стварно један од најљепших осјећаја који се могу доживити,када се та лопта просто шуња у том казненом простору,не знају ни играчи гдје да шутај,гдје шта и одједном сјевне лопта у голу. 8)
Ето то је то,нећу се више јављати на ову тему,живјели!

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 21:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
Citiraj:
Зашто локал патриотизам?
Зато што је то клуб из МОГ града,зато што представља МОЈ град,зато што не желим да навијам за тамо неке из града удаљен 100 км и не желим навијати за најбоље.Нећу да имам неку наметнуту љубав тате,маме,бабе,деде,ујака,стрица и све остале фамилије...Волим свој клуб и свој град!

Borac nije jedini klub iz TVOG grada. Ima ih još nekoliko. Zašto i za njih ne navijaš.

Citiraj:
клуб из мог града,основан 19 година прије београдских клубова

Ako ćemo tako, onda je splitski Hajduk najveća faca na ovim prostorima, jer je osnovan prije 100 godina.

Citiraj:
И још да додам.Неописив је осјећај,који само Борац може приуштити,када до 90 мин буде нпр. 1:1 и у 99 минути забију го.

Znači, sudije vam navlače vrijeme dok ne zabijete gol potreban za pobjedu.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 21:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Nisam govorio samo o drugim fudbalskim klubovima u Banjaluci, već uopšteno ljudima iz Banjaluke koji imaju neka značajna i zanimljiva postignuća. Evo, prvo mi pade na pamet hor "Banjalučanke", prije par dana su osvojile zlatnu medalju na Malti, i to im je drugo zlato ove godine. Važe za jedan od najboljih ženskih horova na svijetu, i siguran sam da, uz dužno poštovanje i čast "Borcu", mnogo bolje predstavljaju Banjaluku u svijetu. E sad, živo me zanima da mi učesnici ove rasprave iskreno odgovore, da li su znali za ovaj podatak, i da li su bili na njihovom koncertu u skorije vrijeme?

Naravno da ne znaju za taj podatak i naravno da nisu bili na njihovom koncertu. To je atomska fizika za njih.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 21:41 
Veteran
Veteran

Пекмен, уживање је читати твоје постове...

Толико губљења на једном мјесту, па то је страшно...

www.gubljenje.ba
Spoiler:
Ај` сад признај да си кликн`о на овај линк горе :D

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 21:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Priznajem da ste nula od kluba.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 21:53 
Veteran
Veteran

Не, ни смо у минусу...

До нуле имамо још пуно да радимо ...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 21:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
De da i ja prozborim koju! :D
Prije nego sto sam uopste znao za ista o sportu, znao sam postoji nesto Crvena Zvezda, i da je stari o tome cesto pricao. Jesu to bile predratne i ratne godine, i osjecaj nacionalizma (malo veceg od lokalnog) se osjecao, znalo se da je to ponos nacije i tako je bilo. Ali i godinama prije toga, stari je volio i pratio Zvezdu, kao i mnogi ljudi u drzavi. Pratio je on i Borac, ali se znalo sta je na prvom mjestu. Jednostavno tih nekoliko klubova tada su bili vise od Beograda, Zagreba, Splita ili Sarajeva. Bili su ponos svog naroda, iznad lokalnog nivoa. Navijati za neki od tih klubova je bilo kao navijanje za reprezentaciju. I ja ne vidim nista lose u tome. Znaci svi mozemo navijati za Srbiju, ali treba da mrzimo klubove iz Beograda, oni nisu nasi? Razumijem da se mrze Sarajevo, Zeljeznicar, Fenerbahce, itd... Ali da se ne smije navijati za neki srpski klub? Pustite price tipa "ajd ti u Beogradu se prosetaj u Borcevom dresu, pa ces vidjeti kako ces zavrsiti!". Beograd i beogradski klubovi su svjetlosnim godinama daleko od nas po sportskom ugledu. Sta sad, treba jedna Banja Luka da se sveti Beogradu?
Jos prije nego sto sam otvorio temu, pretpostavljao sam da ce glavni argument biti Englezi, i koje li slucajnosti, spominju se vec u prvoj recenici. Sto mi moramo kopirati Engleze? Ako oni jedu govna ne moramo i mi. Ako oni snime Green Street Elite, ne moraju banjalucki klinci poletjeti da i oni budu ti mangupi sa filma. A bas to se desava, ono sto je starijih stane u prva tri cetiri reda, ono ostalo nema preko 15 godina.
Te podjele unutar jednog naroda, lokal patriotizam, je nesto najgore sto se moze desiti jednom narodu, to ga malo po malo unistava. Ne samo u sportu, nego u svakom smislu! To sto je svaka regija imala svoje, sto se narod podjelio na krajisnike, hercegovce, crnogorce, vojvodjane, sumadijce je dovelo da se drzava raspada, da svako hoce svoje parce zemlje, a da na primjer, Srbi iz Beograda ne podnose Srbe iz Krajine i obratno.

Umjesto pozdrava, vidimo se 26. na stadionu, kao i svaki put!

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Za pobede za miran, za titule za Partizan. 8)

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:07 
Veteran
Veteran

Репрезентација је ту да уједини све Србе, од Аљаске до Аустралије, а не клубови...

Па највише се мрзе Делије и Гробари и већина средина се управо и дијели по том принципу, или си црвено-бели или црно бели...

Куд ћеш веће подјеле од тог?

Да ли би и њима требало рећи да за*ебу те подјеле и навијају заједно...

Једноставно, та констатација ти не стоји... Клуб, по мом мишљењу, представља неку твоју средину, понос је твог града, регије, а репрезентација је ту да нас све представља...

Али, опет прихватам и друга мишљења...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Previše smarate sa tim "moj klub - moj grad".

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
pravi se javio za smaranje...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
јан_де je napisao:
Па највише се мрзе Делије и Гробари и већина средина се управо и дијели по том принципу, или си црвено-бели или црно бели...

Куд ћеш веће подјеле од тог?

Apsolutno, kod nas je to najveci primjer podjele. Samo sto je situacija takva da su to simboli srpskog sporta, isto kao reprezentacija, kao Real u Spaniji, kao Mancester u Engleskoj.
A eto i Delije i Grobari su iz istog grada, lokal patriote i jedni i drugi, a za koje se moze reci da vise vole svoj grad? Ili je ta ljubav izgubila smisao u mrznji prema onima drugima? Lose se bi bilo da se i u Banjaluci desi takvo nesto, a koliko vidim to se gradi i to bas prema beogradskim klubovima, posto u samom gradu nema konkurencije.
Ili na primjer ono sto se desava u Atini izmedju Olimpijakosa i Panatinaikosa, svi su iz istog grada, a mrze se do krvi! To nije lokal patriotizam, to je bolest, nema nikakvog opravdanja.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lokal-patriotizam, u obliku u kojem se ovdje pokušava predstaviti je najobičnija konstrukcija, ili narodski rečeno, prodavanje muda pod bubrege. Navijanje za Borac nije odraz lokal-patriotizma, to je samo jedan od mnogih načina da se ubije vrijeme, bez obzira kako velikim i važnim to neki pokušavali predstaviti

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 308 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]