Znači lokalpatriotizam je tema,eh.....
Različiti su pristupi i mišljenja o toj problematici,a moje je dosta radikalno i izolovano.Porediti Štutgart i nas je pomalo neukusno,jer za razliku od nas,tamo je 99% navijača a 1% filozofa.Priznajem da nikad nisam imao visoko mišljenje o odnosu Banjaluke i banjalučana prema našem Borcu,i nadam se da će bar ova djeca i budući naraštaji promjeniti nešto u svom odnosu,za moju generaciju i starije je već kasno,ali za njih nije.Gledajte našu generaciju,radite potpuno suprotno i nećete pogriješiti,garantujem.
1-Nikad ne dozvoli da ne odeš na utakmicu Borca "zato što je u njemu lopov Brane Janković,zato što ga vodi Ringo,itd,itd...."..Nisu oni Borac,Borca je bilo i prije njih,biće ga i poslije njih,ne traži opravdanja da ne odeš na utakmicu.
2-Nije tvoje da razmišljaš da li se neko zalaže ili ne,da li neko zna igrati i voditi ekipu ili ne zna,ima onaj ko će poslati igrača na hlađenje ako se ne trudi,ili smijeniti trenera zbog loših rezultata,ako to ne uradi,tvoje je da se iskidaš tih 90 minuta,da ne reaguješ pogrdama na loš potez i lošu igru,lošu zamjenu,a sve što imaš reći iskaži aplauzom ili zviždkom na kraju utakmice. Jedna od najgorih mogućih stvari je da tokom utakmice reaguješ negativno na bilo kakav loš potez igrača svoje ekipe,pa taman da je najgori na svijetu. Mnogo bolje je da ostaneš kod kuće!
3-Ako si već došao na utakmicu,onda neka ti igrač Borca bude svetinja,čim jednom obuče taj dres,tu prestaje tvoje razmišljanje o njemu i sagledavanje istog sa svih aspekata. Ne dozvoli da govoriš "mrtvi Sakan,šta će onaj Grahovac igrati jebem ga u usta žuta,retardirani Damjanović,plaćenik Krunić,Bučana boli kurac,neće da se zalaže protiv sarajlija,glupi Žarić,Stevo maneken,Puzigaći i Vladi zatvoriti vrata zbog nekih izjava,Vule šupčina,Maletić i Avdukić izdajnici,ma ne mogu se više ni sjetiti....Pa većina pomenutih nam je donijela prvu titulu u istoriji (pa i Puzi,Vule i Maleta),i zapitajte se ko je više dao Borcu,on ili oni koji pišu takve stvari o njima...Vuletov otac je dao život za Republiku Srpsku,i poginuo kod Ribnika kao major VRS,a ovdje sam se načitao milione bljuvotina o njemu i njegovom izdajništvu,i to uglavnom od onih patriota koji nisu bili ni rođeni kad je čovjek poginuo i kad je taj patriotizam stvarno bilo potrebno dokazati na djelu a ne na tastaturi.
4-Neka vam klub uvijek bude na prvom mjestu. Nikakva navijačka prepucavanja,politika,odnosi prema drugim navijačkim grupama i drugim narodima, NE SMIJU biti opravdanje da upropastiš Borcu sezonu,da Željezničaru daš 6 bodova,da banjalučka publika ne može Borac pogledati dva mjeseca. Uvijek neka Borac bude na prvom mjestu,a ne kako ćeš se pokazati unutar neke grupe ili pred drugim navijačkim grupama,a ako imaš nešto neriješeno sa drugima,nikad to ne rješavaj na stadionu,jer jedini koji će ispaštati je - BORAC!
5-Nemoj nikad da ti utakmica Man City-ManUtd ili Zvezda-Partizan bude iznad Borca i razlog da ne dođeš na stadion.
6-Momci u drugim dresovima ti nisu neprijatelj,već sportski protivnik.Ne dolazi na borčevu utakmicu da "stvaraš državu" (tu je nećeš stvoriti sigurno) ili pokazuješ svakom koliko si ogroman patriota,već da navijaš za svoj klub! Umjesto velikh parola,patriotizam iskazuj tako što ćeš staricu prevesti preko ceste,ili odgrnuti snijeg ispred svog dvorišta i ulaza,da neko ne slomi nogu,prijaviti korumpiranog doktora,profesora ili inspektora....
7-Ne može igrač Borca biti pizda,plaćenik,curica,maneken,djevojčica NI POD KAKVIM objašnjenjem!
8-Sa gnušanjem se gadi politike i političara i neka borčeve utakmice budu oaza zabranjena za ta govna,a ne poligon na kojem će da parazitiraju i sluđuju ovaj narod velikim pričama,dok u pozadini izvlače stotine miliona maraka sa namještenih tendera i provizija. Ne budi levat!!
Dosad su najmanje skloni filozofiranju bili Lešinari,oni su u 90%slučajeva navijali bez obzira na zalaganje,kvalitet igre i igrača,rang takmičenja itd,ali sad protiv Sarajeva,ako u tako važnim ključnim utakmicama za klub,i oni počnu voditi kadrovsku politiku i skandirati protiv Baje,onda će mi se zgaditi i fudbal i sve....Da mi je samo jednom doživjeti bezgraničnu podršku i učešće u svakom dodiru,svakoj akciji,bez ijednog ružnog komentara na račun naših igrača,čini mi se da bih ja bio srećan čovjek...pa kad sudija odsvira kraj-onda opleti,a ne usred utakmice!
PS Nemoj da bi slučajno neko ovo shvatio lično,ovo je jedna zajednička kritika svih nas kolektivno,pa prvi ja sam bar 5 ovih stavki prekršio,osim vrijeđanja igrača,to nisam nikad. Ali vrijeđao sam Janjetovića,Maxmaru,Dzimija Marića,Karasija,išao jednom na beogradski derbi,iako su igrali Borac-Banovići,umjesto odlaska na stadion ostao pred tv da gledam Borac-Zrinjski,redovno propuštao onaj Kup Grada,a ponekad i Kup Rs,a ima momaka koji gledaju skoro svaki trening,a da ne pominjem utakmice.Neke sam kritikovao i prije nego su uopšte ušli u klub

,kao ovog Barašina!Nisam ni ja cvjećka,niko nije bezgrešan,ali zaista bih volio da se u budućnosti dosta toga promjeni.Čini mi se da imam bar taj dar da primjetim šta ne valja i onda to mijenjam.
Eto,to je neko moje viđenje lokalpatriotizma,cijenim kolegu koji je otvorio temu,a namjerno sam se zadržao baš na nama,jer naslov teme je upravo takav. Naravno da ne pretendujem da se bilo ko mora slagati sa mnom,svako ima pravo na svoj stav i svoje mišljenje.