banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Avg 2025, 05:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 308 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2011, 15:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Volim Borac je napisao:
da objasnimo Banjalucanima da trebaju biti ponosni na klub iz svoga grada i na svoj grad, pa makar igrali Evropu svake desete godine, ne kupili nikada "dobrog" igraca, ne imali nikada stadion od 40 000hiljada sjedecih mjesta, onda ne znam...

Sta je od nabrojanog realno ovdje za ponos?
Ima i ona cega se pametan stidi...
Ili ja nisam dobro razumio.

Ja volim Borac samo jer je iz mog grada.
Kada bi gledao na uspjehe, rezultate i ostale stvari... nikad ne bih navijao za Borac, jer ruku na srce Borac je ispod prosjecan klub na nivou ex yu, ne racunajuci bljesak u kupu... Ne poredim sa Goskom, Olimpikom i slicnim nus pojavama.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 16:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Nov 2011, 22:31
borat je napisao:
Ne opravdavam te napade al kad smo vec kod toga, napadnut je i nas momak u bg. i to je bas zgazen,a i delije kada su dolazile na rukomet isto su nekima klincima skidali salove i prozivali,.Svagdje to ima samo sto vecina vas ne volite Borac i cijelu tu pricu gledate sa nekim podsmijavanjem,.

Nije isto otimanje šalova i zastava na utakmicama i kada nekoga sretneš na ulici pa ga iz čista mira napadnu 3-4 seljobera. Na utakmicama je to dio navijačkog folklora i kulture a na ulici čist primitivizam i debilizam. Ali, kako to obično biva, njih 3-4 na jednog. Sve neke mudonje u pm...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 16:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 17:38
Zvezda i Partizan su drzavni projekti a Borac nije :) Sve pare je klub stvorio :)
ne smeta meni prica Lesinara ni cinjenica da su napravili dobru grupu i da rade na sebi. To je zdravo , grafiti , i sve ali mi smeta da namecete nekome da ako je rodjen u BL mora navijati za Borac. Ne mora, kao sto biras zenu, zanimalnje tako biras i klub koji ce voliti. Pa imate u svojoj grupi momke rodjene u Kninu , Glamocu , jel oni moraju voliti Dinaru ili Sator...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 18:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A šta ćemo sa podrškom ostalim klubovima iz BL: Omladinac, Krila Krajine, BSK... Jel' treba samo Borac podržavati a ostale ko šiša...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
ma to je to malo licimjerstvo

kad osvane grafit lesinara u celincu, derventi ili kozarskoj dubici, onda je to svrsavanje tipa: svaka cast, trebamo svi navijati za borac...
a inace je druga prica...

ja sam bio svjedok kad su ljude sa zvezdinim obiljezijem napadali u akvani, u gospodskoj kod hrama, ispod paprikovca kod pasarele... a cuo sam jos slucajeva
evo ovaj lik rece da je vidio prije par dana da dvojica napali klince sa zvezdinim salovima... toga itekako ima, sad malo ređe nego ranije. znaci ove price da nema silenja i pokusaji da se navijaci borca operu, ne pije vodu

i da, ja sam banjolucanin, ovdje rođen, ovdje živim, cijeli svoj zivot sam ovdje...
i ne navijam za borac, ne smatram da me borac trebaju predstavljati bilo gdje, niti ga tako dozivljavam. i ko je lesinare uopste "ovlastio", ko im je dao pravo, da predstavljaju banja luku? mene ne predstavljaju, kao ocigledno ni vecinu banja luke.
al jbg, sta ces, vise ima grafita nego navijaca

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2011, 23:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2011, 23:57
Pekmen je napisao:
A šta ćemo sa podrškom ostalim klubovima iz BL: Omladinac, Krila Krajine, BSK... Jel' treba samo Borac podržavati a ostale ko šiša...

а шта ћемо са осталим клубовима из бг или из цјеле Србије??? јел треба само цз и партизан да подржавамо а остале ко шиша???

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2010, 10:52
Ljudi,i jedni i drugi se borite sa vjetrenjacama u ovim raspravama.A post se obicno zavrsi omalovazavanjem neke od grupa.Evo ovaj iznad,par postova,na kraju kaze "vise grafita,nego navijaca",onda neko stalno spominje naziv "Titovi blizanci".A bilo je i ostrijih rijeci,psovki,i obicno nema drugog zavrsetka,nego svadja.

Shvatite da necete nikog obrlatiti,i privuci na svoju stranu,pogotovo ne preko foruma.Ne mozete vi nekom nabrojati razloge i reci,zato,zato i zato ti trebas navijati za Borac,a zato,zato i zato,ne trebas navijati za neki drugi klub,i on se onda nekim cudom,prekonta u glavi,i kaze,a vidi jebote,pa u pravu si.Ili obrnuto.

Uostalom,ima ljudi koji mrze i Borac i Lesinare,iako su Banjalucani,iako su nasi sugradjani,ali jednostavno mrze.Znam ih ja dosta,a i po prici na forumu se da vidjeti,kako stvari stoje.Ima nekih koji vole Borac,ali mrze Lesinare,jer misle da sramote ime Borca.Pa koriste svaku priliku da popljuju.U redu,ima nas svakakvih,sve je to okej.

Ono sto ja znam,je da mene apsolutno boli briga,za bilo koji drugi klub,od Liverpula,preko Barselone,do Zvezde,Partizana.Eto,simpaticna mi je Vojvodina,zbog kontakata sa njihovim navijacima,ali istinski volim samo Borac,i to je to.

Cinjenica jeste da trenutno Borceve navijace cine mladji momci,ima i dosta klinaca,ali jbg za par godina,ti klinci ce odrasti,i neka ih od,lupam 500 ostane 100 onih pravih zaljubljenika,zaludjenika,koji ce prenijeti svoju ljubav,svojoj djeci,svom drustvu,ma ja se ne bojim za buducnost ovog grada,za buducnost Borca i za buducnost Lesinara.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 09:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2011, 14:43
Macr0 je napisao:
Sta je od nabrojanog realno ovdje za ponos?
Ima i ona cega se pametan stidi...
Ili ja nisam dobro razumio.
Ja volim Borac samo jer je iz mog grada.
Kada bi gledao na uspjehe, rezultate i ostale stvari... nikad ne bih navijao za Borac, jer ruku na srce Borac je ispod prosjecan klub na nivou ex yu, ne racunajuci bljesak u kupu... Ne poredim sa Goskom, Olimpikom i slicnim nus pojavama.

Nisi dobro razumio ali si napisao svrhu svega u jednoj recenici.
Volis klub jer je iz tvoga grada, jednostavnije ne moze biti.
Igrace, uprave prolaze i odlaze, a svi mi i istok i zapad smo ti koji ce biti tu i kada je lose i kada je dobro. Igrali smo do skoro derbi sa Lijevcom, ko je tada mislio da cemo doziviti da igramo Evropu.

Citiraj:
i ko je lesinare uopste "ovlastio", ko im je dao pravo, da predstavljaju banja luku? mene ne predstavljaju, kao ocigledno ni vecinu banja luke.
al jbg, sta ces, vise ima grafita nego navijaca

izrode, tebe su pitali Lesinari i ti si ih ovlastio.
Lesinari ne predstavljaju VECINU Banja Luke, vec BANJA LUKU.

Citiraj:
ali mi smeta da namecete nekome da ako je rodjen u BL mora navijati za Borac. Ne mora, kao sto biras zenu, zanimalnje tako biras i klub koji ce voliti. Pa imate u svojoj grupi momke rodjene u Kninu , Glamocu , jel oni moraju voliti Dinaru ili Sator...

Po stoti put, ne mora se nista, samo umrijeti. U danasnjim vremenima treba nametati i reklamirati da navijas za klub iz svoga grada. A najveci krivci su upravo tvoj klub i jos jedan drugi,koji je uostalom u drugoj drzavi a namece se ne samo po BL vec gdje god stignu.

P.S. Sada sam procitao post tatamate i slazem se sve sa njim, ovo je forum i prica je i tako tako supljak ali svejedno, neke stvari treba reci.

Poslednji put menjao Volim Borac dana 17 Nov 2011, 09:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 09:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2010, 10:09
Pekmen je napisao:
borat je napisao:
Ne opravdavam te napade al kad smo vec kod toga, napadnut je i nas momak u bg. i to je bas zgazen,a i delije kada su dolazile na rukomet isto su nekima klincima skidali salove i prozivali,.Svagdje to ima samo sto vecina vas ne volite Borac i cijelu tu pricu gledate sa nekim podsmijavanjem,.

Nije isto otimanje šalova i zastava na utakmicama i kada nekoga sretneš na ulici pa ga iz čista mira napadnu 3-4 seljobera. Na utakmicama je to dio navijačkog folklora i kulture a na ulici čist primitivizam i debilizam. Ali, kako to obično biva, njih 3-4 na jednog. Sve neke mudonje u pm...

Pa i oni (seljoberi) su to radili na ulici koliko znam i isto je bila 3-4 na jednog.,ma ponavljam svagdje to ima.pozz

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Šta je uopšte lokal-patriotizam, i zašto ga upražnjavati?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Da bi se potvrdio kao lokal patriota. To je, valjda ista priča kao sa "crvenim" piscima koji su poslije raspada Juge postajali vekiki srpski pisci, koji decenijama plaču u svojim pjesmama nad kletom srpskom sudbinom od koje su oni vidjeli samo masne honorare, luksuzne vile i sjajne poslove. Doduše, u mnogo manjoj mjeri. Princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 10:43
Hajde, dobro je vise...
Ovdje se neke stvari ili potpuno pozitivno vrednuju ili potpuno negativno. Svaka ideja pa i lokal patriotizam mogu da se korumpiraju. Zivio sam dugo u Njemackoj i vidio sam kako lokal patriotizam moze da bude pozitivna stvar i da bude nesto sasvim normalno i za ljude kojima su svaki politicki ekstremizam i iskljucivost strani. A bar u Evropi je fudbal vrlo cesto usko vezan za lokal patriotizam. Poznajem neke profesore iz Kajzerslauterna kojima je 1FCK svetinja. Rijetko kada propustaju utakmice. Cijela porodica ide na utakmice, a stan i auto su u znaku kluba. U vecini regiona Njemacke ces naci slicne slucajeve. Trecu i cetvrtu ligu prati po 10000 gledalaca. Npr. Augsburg i Ingolastadt imaju velike stadione i armiju svojih navijaca iako su im Bajern i Nirnberg pred nosom. I sta fali tim ljudima? Recice neko, mi nismo Nijemci i sl. Pa sta onda? Bitno je da je takav odnos prema svome moguc, a bice ga i ovdje kad tad. Ali zato treba negdje poceti te su mi i ovi nasi cesto nespretni izlivi lokal patriotizma simpaticniji nego njegovo odsustvo.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
tatamata je napisao:
Ljudi,i jedni i drugi se borite sa vjetrenjacama u ovim raspravama.A post se obicno zavrsi omalovazavanjem neke od grupa.Evo ovaj iznad,par postova,na kraju kaze "vise grafita,nego navijaca",onda neko stalno spominje naziv "Titovi blizanci".A bilo je i ostrijih rijeci,psovki,i obicno nema drugog zavrsetka,nego svadja.

Shvatite da necete nikog obrlatiti,i privuci na svoju stranu,pogotovo ne preko foruma.Ne mozete vi nekom nabrojati razloge i reci,zato,zato i zato ti trebas navijati za Borac,a zato,zato i zato,ne trebas navijati za neki drugi klub,i on se onda nekim cudom,prekonta u glavi,i kaze,a vidi jebote,pa u pravu si.Ili obrnuto.

Uostalom,ima ljudi koji mrze i Borac i Lesinare,iako su Banjalucani,iako su nasi sugradjani,ali jednostavno mrze.Znam ih ja dosta,a i po prici na forumu se da vidjeti,kako stvari stoje.Ima nekih koji vole Borac,ali mrze Lesinare,jer misle da sramote ime Borca.Pa koriste svaku priliku da popljuju.U redu,ima nas svakakvih,sve je to okej.

Ono sto ja znam,je da mene apsolutno boli briga,za bilo koji drugi klub,od Liverpula,preko Barselone,do Zvezde,Partizana.Eto,simpaticna mi je Vojvodina,zbog kontakata sa njihovim navijacima,ali istinski volim samo Borac,i to je to.

Cinjenica jeste da trenutno Borceve navijace cine mladji momci,ima i dosta klinaca,ali jbg za par godina,ti klinci ce odrasti,i neka ih od,lupam 500 ostane 100 onih pravih zaljubljenika,zaludjenika,koji ce prenijeti svoju ljubav,svojoj djeci,svom drustvu,ma ja se ne bojim za buducnost ovog grada,za buducnost Borca i za buducnost Lesinara.

pošteno. živio!

a za gospodina @Volim Borac mogu samo reci hvala na čašćavanju. :roll:
fino si ti to sve objasnio :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Nisam ja protiv lokal-patriotizma (nisam siguran ni kako se ispravno piše, lokal patritozam, lokal-patriotizam ili lokalpatriotizam), barem ne načelno. Ono što me interesuje od početka ove rasprave, nisu priče "ko kome šta treba da brani ili ne", već gdje lokal-patriotizam počinje a gdje završava? Koji su njegovi okviri i granice? Kada je simptaičan i poželjan, a kada fanatičan i glup? Da li je zasnovan na osjećanjima ili interesu?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 13:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
ono sto meni smeta u svoj ovoj prici je mrznja,ne mogu da vjerujem da pojedinci u sebi nose toliko mrznje.

ajmo biti malo realni pa da vidimo koliko je pravih borcevaca od rodjenja,a koliko ih je juce pocelo simpatisati borac a danas je kako vi kazete u venama.po tribini od prije par godina ja bi rekao 5%.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 10:43
Tesko se takve stvari mogu definisati, ali eto u ovoj pozitivnoj varijanti je bitna stvar odsustvo bilo kakvog nasilja. Prije svega aktivnog, ali i pasivnog. Npr. znao sam uvijek ko subotom igra protiv Stutgarta. Vidis vec prijepodne ljude sa salovima i dresovima recimo Verdera. I ne dira niko nikoga. Ma ni ne okrecu se. Prolaze grupe klinaca u Stutgartovim dresovima kraj ovih gostujucih. A na utakmici gori sveta zemlja. Navijanje iz peta. Pun stadion. Doduse, vecina gostujucih navijaca je u svom bloku, ali ne svi. Jednom je gostovao Partizan u Ligi Evrope. Mi isli da navijamo za Partizan. Jedini koje je policija izolovala i dobro pazila su navijaci koji su bili organizovano dosli iz Beograda. A bila je masa drugih sa Partizanovim salovima i dresovima. Navijaci skoro pa izmjesani. Nikome nista. Ima ovog pasivnog nasilja, ali blagog. Npr. u Kajzerslauternu ne vole novopecene navijace instant kluba Hofenhajm. Cuces uvijek neku zajebanciju na njihov racun ili prozivanja.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 15:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Znači lokalpatriotizam je tema,eh.....

Različiti su pristupi i mišljenja o toj problematici,a moje je dosta radikalno i izolovano.Porediti Štutgart i nas je pomalo neukusno,jer za razliku od nas,tamo je 99% navijača a 1% filozofa.Priznajem da nikad nisam imao visoko mišljenje o odnosu Banjaluke i banjalučana prema našem Borcu,i nadam se da će bar ova djeca i budući naraštaji promjeniti nešto u svom odnosu,za moju generaciju i starije je već kasno,ali za njih nije.Gledajte našu generaciju,radite potpuno suprotno i nećete pogriješiti,garantujem.
1-Nikad ne dozvoli da ne odeš na utakmicu Borca "zato što je u njemu lopov Brane Janković,zato što ga vodi Ringo,itd,itd...."..Nisu oni Borac,Borca je bilo i prije njih,biće ga i poslije njih,ne traži opravdanja da ne odeš na utakmicu.

2-Nije tvoje da razmišljaš da li se neko zalaže ili ne,da li neko zna igrati i voditi ekipu ili ne zna,ima onaj ko će poslati igrača na hlađenje ako se ne trudi,ili smijeniti trenera zbog loših rezultata,ako to ne uradi,tvoje je da se iskidaš tih 90 minuta,da ne reaguješ pogrdama na loš potez i lošu igru,lošu zamjenu,a sve što imaš reći iskaži aplauzom ili zviždkom na kraju utakmice. Jedna od najgorih mogućih stvari je da tokom utakmice reaguješ negativno na bilo kakav loš potez igrača svoje ekipe,pa taman da je najgori na svijetu. Mnogo bolje je da ostaneš kod kuće!
3-Ako si već došao na utakmicu,onda neka ti igrač Borca bude svetinja,čim jednom obuče taj dres,tu prestaje tvoje razmišljanje o njemu i sagledavanje istog sa svih aspekata. Ne dozvoli da govoriš "mrtvi Sakan,šta će onaj Grahovac igrati jebem ga u usta žuta,retardirani Damjanović,plaćenik Krunić,Bučana boli kurac,neće da se zalaže protiv sarajlija,glupi Žarić,Stevo maneken,Puzigaći i Vladi zatvoriti vrata zbog nekih izjava,Vule šupčina,Maletić i Avdukić izdajnici,ma ne mogu se više ni sjetiti....Pa većina pomenutih nam je donijela prvu titulu u istoriji (pa i Puzi,Vule i Maleta),i zapitajte se ko je više dao Borcu,on ili oni koji pišu takve stvari o njima...Vuletov otac je dao život za Republiku Srpsku,i poginuo kod Ribnika kao major VRS,a ovdje sam se načitao milione bljuvotina o njemu i njegovom izdajništvu,i to uglavnom od onih patriota koji nisu bili ni rođeni kad je čovjek poginuo i kad je taj patriotizam stvarno bilo potrebno dokazati na djelu a ne na tastaturi.
4-Neka vam klub uvijek bude na prvom mjestu. Nikakva navijačka prepucavanja,politika,odnosi prema drugim navijačkim grupama i drugim narodima, NE SMIJU biti opravdanje da upropastiš Borcu sezonu,da Željezničaru daš 6 bodova,da banjalučka publika ne može Borac pogledati dva mjeseca. Uvijek neka Borac bude na prvom mjestu,a ne kako ćeš se pokazati unutar neke grupe ili pred drugim navijačkim grupama,a ako imaš nešto neriješeno sa drugima,nikad to ne rješavaj na stadionu,jer jedini koji će ispaštati je - BORAC!

5-Nemoj nikad da ti utakmica Man City-ManUtd ili Zvezda-Partizan bude iznad Borca i razlog da ne dođeš na stadion.

6-Momci u drugim dresovima ti nisu neprijatelj,već sportski protivnik.Ne dolazi na borčevu utakmicu da "stvaraš državu" (tu je nećeš stvoriti sigurno) ili pokazuješ svakom koliko si ogroman patriota,već da navijaš za svoj klub! Umjesto velikh parola,patriotizam iskazuj tako što ćeš staricu prevesti preko ceste,ili odgrnuti snijeg ispred svog dvorišta i ulaza,da neko ne slomi nogu,prijaviti korumpiranog doktora,profesora ili inspektora....

7-Ne može igrač Borca biti pizda,plaćenik,curica,maneken,djevojčica NI POD KAKVIM objašnjenjem!

8-Sa gnušanjem se gadi politike i političara i neka borčeve utakmice budu oaza zabranjena za ta govna,a ne poligon na kojem će da parazitiraju i sluđuju ovaj narod velikim pričama,dok u pozadini izvlače stotine miliona maraka sa namještenih tendera i provizija. Ne budi levat!!

Dosad su najmanje skloni filozofiranju bili Lešinari,oni su u 90%slučajeva navijali bez obzira na zalaganje,kvalitet igre i igrača,rang takmičenja itd,ali sad protiv Sarajeva,ako u tako važnim ključnim utakmicama za klub,i oni počnu voditi kadrovsku politiku i skandirati protiv Baje,onda će mi se zgaditi i fudbal i sve....Da mi je samo jednom doživjeti bezgraničnu podršku i učešće u svakom dodiru,svakoj akciji,bez ijednog ružnog komentara na račun naših igrača,čini mi se da bih ja bio srećan čovjek...pa kad sudija odsvira kraj-onda opleti,a ne usred utakmice!

PS Nemoj da bi slučajno neko ovo shvatio lično,ovo je jedna zajednička kritika svih nas kolektivno,pa prvi ja sam bar 5 ovih stavki prekršio,osim vrijeđanja igrača,to nisam nikad. Ali vrijeđao sam Janjetovića,Maxmaru,Dzimija Marića,Karasija,išao jednom na beogradski derbi,iako su igrali Borac-Banovići,umjesto odlaska na stadion ostao pred tv da gledam Borac-Zrinjski,redovno propuštao onaj Kup Grada,a ponekad i Kup Rs,a ima momaka koji gledaju skoro svaki trening,a da ne pominjem utakmice.Neke sam kritikovao i prije nego su uopšte ušli u klub :( ,kao ovog Barašina!Nisam ni ja cvjećka,niko nije bezgrešan,ali zaista bih volio da se u budućnosti dosta toga promjeni.Čini mi se da imam bar taj dar da primjetim šta ne valja i onda to mijenjam.

Eto,to je neko moje viđenje lokalpatriotizma,cijenim kolegu koji je otvorio temu,a namjerno sam se zadržao baš na nama,jer naslov teme je upravo takav. Naravno da ne pretendujem da se bilo ko mora slagati sa mnom,svako ima pravo na svoj stav i svoje mišljenje.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 20:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ColTrane je napisao:
Pekmen je napisao:

а шта ћемо са осталим клубовима из бг или из цјеле Србије??? јел треба само цз и партизан да подржавамо а остале ко шиша???

Zašto sa pominješ klubove iz Srbije? Postavio sam pitanje, čekam odgovor...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 21:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Schlager je napisao:
Znači lokalpatriotizam je tema,eh.....

Različiti su pristupi i mišljenja o toj problematici,a moje je dosta radikalno i izolovano.Porediti Štutgart i nas je pomalo neukusno,jer za razliku od nas,tamo je 99% navijača a 1% filozofa.Priznajem da nikad nisam imao visoko mišljenje o odnosu Banjaluke i banjalučana prema našem Borcu,i nadam se da će bar ova djeca i budući naraštaji promjeniti nešto u svom odnosu,za moju generaciju i starije je već kasno,ali za njih nije.Gledajte našu generaciju,radite potpuno suprotno i nećete pogriješiti,garantujem.
1-Nikad ne dozvoli da ne odeš na utakmicu Borca "zato što je u njemu lopov Brane Janković,zato što ga vodi Ringo,itd,itd...."..Nisu oni Borac,Borca je bilo i prije njih,biće ga i poslije njih,ne traži opravdanja da ne odeš na utakmicu.

2-Nije tvoje da razmišljaš da li se neko zalaže ili ne,da li neko zna igrati i voditi ekipu ili ne zna,ima onaj ko će poslati igrača na hlađenje ako se ne trudi,ili smijeniti trenera zbog loših rezultata,ako to ne uradi,tvoje je da se iskidaš tih 90 minuta,da ne reaguješ pogrdama na loš potez i lošu igru,lošu zamjenu,a sve što imaš reći iskaži aplauzom ili zviždkom na kraju utakmice. Jedna od najgorih mogućih stvari je da tokom utakmice reaguješ negativno na bilo kakav loš potez igrača svoje ekipe,pa taman da je najgori na svijetu. Mnogo bolje je da ostaneš kod kuće!
3-Ako si već došao na utakmicu,onda neka ti igrač Borca bude svetinja,čim jednom obuče taj dres,tu prestaje tvoje razmišljanje o njemu i sagledavanje istog sa svih aspekata. Ne dozvoli da govoriš "mrtvi Sakan,šta će onaj Grahovac igrati jebem ga u usta žuta,retardirani Damjanović,plaćenik Krunić,Bučana boli kurac,neće da se zalaže protiv sarajlija,glupi Žarić,Stevo maneken,Puzigaći i Vladi zatvoriti vrata zbog nekih izjava,Vule šupčina,Maletić i Avdukić izdajnici,ma ne mogu se više ni sjetiti....Pa većina pomenutih nam je donijela prvu titulu u istoriji (pa i Puzi,Vule i Maleta),i zapitajte se ko je više dao Borcu,on ili oni koji pišu takve stvari o njima...Vuletov otac je dao život za Republiku Srpsku,i poginuo kod Ribnika kao major VRS,a ovdje sam se načitao milione bljuvotina o njemu i njegovom izdajništvu,i to uglavnom od onih patriota koji nisu bili ni rođeni kad je čovjek poginuo i kad je taj patriotizam stvarno bilo potrebno dokazati na djelu a ne na tastaturi.
4-Neka vam klub uvijek bude na prvom mjestu. Nikakva navijačka prepucavanja,politika,odnosi prema drugim navijačkim grupama i drugim narodima, NE SMIJU biti opravdanje da upropastiš Borcu sezonu,da Željezničaru daš 6 bodova,da banjalučka publika ne može Borac pogledati dva mjeseca. Uvijek neka Borac bude na prvom mjestu,a ne kako ćeš se pokazati unutar neke grupe ili pred drugim navijačkim grupama,a ako imaš nešto neriješeno sa drugima,nikad to ne rješavaj na stadionu,jer jedini koji će ispaštati je - BORAC!

5-Nemoj nikad da ti utakmica Man City-ManUtd ili Zvezda-Partizan bude iznad Borca i razlog da ne dođeš na stadion.

6-Momci u drugim dresovima ti nisu neprijatelj,već sportski protivnik.Ne dolazi na borčevu utakmicu da "stvaraš državu" (tu je nećeš stvoriti sigurno) ili pokazuješ svakom koliko si ogroman patriota,već da navijaš za svoj klub! Umjesto velikh parola,patriotizam iskazuj tako što ćeš staricu prevesti preko ceste,ili odgrnuti snijeg ispred svog dvorišta i ulaza,da neko ne slomi nogu,prijaviti korumpiranog doktora,profesora ili inspektora....

7-Ne može igrač Borca biti pizda,plaćenik,curica,maneken,djevojčica NI POD KAKVIM objašnjenjem!

8-Sa gnušanjem se gadi politike i političara i neka borčeve utakmice budu oaza zabranjena za ta govna,a ne poligon na kojem će da parazitiraju i sluđuju ovaj narod velikim pričama,dok u pozadini izvlače stotine miliona maraka sa namještenih tendera i provizija. Ne budi levat!!

Dosad su najmanje skloni filozofiranju bili Lešinari,oni su u 90%slučajeva navijali bez obzira na zalaganje,kvalitet igre i igrača,rang takmičenja itd,ali sad protiv Sarajeva,ako u tako važnim ključnim utakmicama za klub,i oni počnu voditi kadrovsku politiku i skandirati protiv Baje,onda će mi se zgaditi i fudbal i sve....Da mi je samo jednom doživjeti bezgraničnu podršku i učešće u svakom dodiru,svakoj akciji,bez ijednog ružnog komentara na račun naših igrača,čini mi se da bih ja bio srećan čovjek...pa kad sudija odsvira kraj-onda opleti,a ne usred utakmice!

PS Nemoj da bi slučajno neko ovo shvatio lično,ovo je jedna zajednička kritika svih nas kolektivno,pa prvi ja sam bar 5 ovih stavki prekršio,osim vrijeđanja igrača,to nisam nikad. Ali vrijeđao sam Janjetovića,Maxmaru,Dzimija Marića,Karasija,išao jednom na beogradski derbi,iako su igrali Borac-Banovići,umjesto odlaska na stadion ostao pred tv da gledam Borac-Zrinjski,redovno propuštao onaj Kup Grada,a ponekad i Kup Rs,a ima momaka koji gledaju skoro svaki trening,a da ne pominjem utakmice.Neke sam kritikovao i prije nego su uopšte ušli u klub :( ,kao ovog Barašina!Nisam ni ja cvjećka,niko nije bezgrešan,ali zaista bih volio da se u budućnosti dosta toga promjeni.Čini mi se da imam bar taj dar da primjetim šta ne valja i onda to mijenjam.

Eto,to je neko moje viđenje lokalpatriotizma,cijenim kolegu koji je otvorio temu,a namjerno sam se zadržao baš na nama,jer naslov teme je upravo takav. Naravno da ne pretendujem da se bilo ko mora slagati sa mnom,svako ima pravo na svoj stav i svoje mišljenje.

Svaka čast! Lijepo si ovo objasnio i dao upute mlađim navijačima kako se trebaju ponašati.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2011, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2010, 22:15
Schlager je napisao:

zaista nisam mislio napisati ni jedan posta na ovoj temi jer me prilicno nervira ali evo morao sam. mislim da je Schlager, po meni, ovom boldovanom recenicom dotakao srž. voliti i postovati svoje, svoj narod, svoj grad, ljude u njemu. ja nisam rodjen u BL, okolnosi su bile takve i za to nisam ja kriv. ali odrastao sam ovdje, skolovao se ovdje, upoznao drugove ovdje i zavoljeo sam ovaj grad. da li neko navija za drugi klub to mene ne zanima jer je to njegova stvar. svako ima pravo na izbor. meni nisu jasni samo ovi danasnji klinci, koji uhvate i istuku starijeg covjeka bez razloga. to nikako ne mogu da shvatim! kako mozes napasti nekog bez razloga?

Schlager sa vecim dijelom tvog posta se slazem ali to da bi trebali biti na svakoj utakmici i treningu...ipak smo mi ljudi u drzavi koja ti ne ostavlja mnogo vremena da ga planiras i trosis po svojoj volji. nekad covjek mora da bira ili Borac ili nesto drugo sto je mozda neodlozno. mene one ultras price ne zanimaju i ne doticu me, tipa "nema izgovora", jer svako se nasao bar jednom u situaciji da nije mogao ili da nije zelio da dodje i zna o cemu pricam. zato svi koji ne dodju ne osudjujem ih i ne branim im da dodju opet. neko na fudbal gleda kao na predstavu, dodje da se zabavi, neko to gleda kao izduvni ventil, neko to gleda kao nacin da potrosi vrijeme, svi smo mi razliciti. ali nista nije razlog da nekog osudjujes sto voli Partizan, Zvijezdu ili nesto trece jer taj ko navija za nekog drugog mozda ni sam nije kriv za to. mozda su ga roditelji ili drustvo okrenuli u tom pravcu isto kao sto neki od nas okrecu svoju djecu prema Borcu. sto se tice Bosne, tu sam primjetio da za nju navijaju samo ljudi koji nisu ni malo osjetili rat, ciji su roditelji bili duboko iza prvih linija. bar je tako u mom drustvu. moji drugovi, ciji su ocevi ranjeni, neciji se nisu nikad ni vratili, nikad nisu navijali za Bosnu. nije to mrznja, nije to moras mrziti tudje da bi voljeo svoje. jednostavno ne zelimo nista zajednicko. ja bih recimo voljeo da se kod nas ljudi zabavljaju dok navijaju kao recimo u Brazilu, a ne da se loze na Poljsku i huligane ali ko zna mozda se i to promjeni. jer svi mi manje vise na kraju shvatimo da odijelo ipak cini covjeka.

"... reperi su obmana svi su Toni Montana, svi su brate crnci ja sam samo Barak Obama..."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 308 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]