banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 20:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1082 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Okt 2011, 21:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Divlje meso je i meni draga predstava. Najbolja uz Porodicne price i Iza zatvorenih vrata. Ne mislim ja da je neciji odlazak uticao na to da se stvori predstava, niti mislim da su to glumci koji se manje pojavljuju. Naprotiv. Ono sto se mora priznati je da se pokusavaju stvoriti dvije ekipe koje ne glume u istim predstavama, ali tesko to ide kada predstava zahtjeva vise ljudi, a njih nema.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Nisam mislio pisati o REVIZORU, još manje o Narodnom pozorištu, ali opširni post nekoga ko se krije iza samoironičnog nicka "domać'ca" traži svojevrsni nastavak.
REVIZOR je loša predstava i to ponajviše zbog rediteljskog kukavičluka i činjenice da su ovaj komad postavljali dva mjeseca, što je neoprostivo malo. Sve što rediteljski valja u ovoj predstavi staje u posljednjih deset minuta. Kraj nije, kako "domać'ca" reče, naročito spektakularan, ali je svakako bolji od Petrovićevog kraja u ROMEU I JULIJI. Rušenje scene i cenzorski kraj na mene su ostavili sasvim pozitivan utisak, ali ne toliko da doživim intelektualni orgazam. Zanimljivo i efektno, u svakom slučaju. I bolje nego da se komad završili onako kako su ga i počeli - u potpunom realističkom maniru (iako ni to nije ispoštovano do kraja). Ovako je kraj dobio jednu eshatološku dimenziju, što je sasvim u redu. A zašto kraj nije odličan? Zato što je u potpunoj suprotnosti sa Radivojevićevom postavkom, koja je iznevjerila duh ovog Gogoljevog teksta. Gogolj je i sam pisao da REVIZORA ne treba igrati kao travestiju, grotesku, da od napisanih likova ne treba praviti karikature, a Radivojević je upravo to učinio. Cijeli REVIZOR je loša karikatura. Sam REVIZOR je ismijavanje društva; ima li, stoga, potrebe dodatno ga pojeftinjavati lošim karikiranjem. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je reditelj samo djelimično preobrazio polove? Kako drugačije objasniti, kako "domać'ca" primijeti, Šavijino kreveljenje i totalno odsustvo empatije za bilo koju ulogu koju tumači? Kako, na kraju, objasniti ulogu Hljestakova koja je APSOLUTNO negledljiva? Da li reditelj sebi može da dozvoli ovakvog Hljestakova, sve i da pravi ne znam kakvu travestiju, ne znam kakvu grotesku? I kako objasniti da reditelj koji postavlja REVIZORA, sem pomalo dosadnih fazona o jeftinom pozivanju na svece i crkvene zakone, uopšte ne aktuelizuje tako aktuelan tekst? Povremeno bljesne nešto što bi moglo biti naznaka toga, ali brzo i zgasne. Većina glumaca je neupotrebljiva, osim Nikoline i Snježane. Prva leti visoko, ali i pada u prosječnost. Nema se tu šta zamjeriti, jer nju pretjerano forsiraju. Ona jeste, i tu se nikako ne slažem sa "domać'com", suvi talenat, ali bojim se da će on otupiti ako nastavi ovako da se forsira nosećim ulogama. Nema potrebe za tim. Sa opisom ostalih uloga se slažem i sa "taksijem" i sa "domać'com".
A pozorište? Pa, pozorište je postalo, kao i mnogo toga drugog, poligon na kome vježbaju ljudi koji sa pozorišnom umjetnošću nemaju nikakve - ali nikakve - veze. I upravo zbog toga - meni ne pada na pamet da odlazim u teatar čija je glavna odlika odsustvo bilo kakve poetičke, umjetničke, repertoarske, estetske svijesti. Godinama sam odlazio u Narodno, a zaobilazio Dječije pozorište. Tek sada vidim koliko sam griješio u tome.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 10:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jun 2011, 20:48
Sto se poslednje premijere u Djecijem tice, nisi :D
Tacnije, "poslednjIH" :)

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 19:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Okt 2011, 12:28
Kakav je to seksisticki komentar, Daljac? :D Pa i domac`ce idu u pozoriste! :)

E sad, nije da ce domac`ca prestat kuvat rucak iz protesta sto neko nije saglasan sa njenim misljenjem, ali mora da kaze da joj nije jasno gdje je to ona rekla bilo sta protiv Nikolininog talenta. Bas naprotiv (ako se pazljivo citalo). Ali dobro de, nebitno.

Pitam se gdje si ti novinar i zbog cega za rubrike kulture po novinama/na televizijama koje imaju kakav-takav tiraz/gledanost u ovoj drzavi rade osobe koje nisu dostojne pisanja izvjestaja sa kupusijada.

Sto se Djecijeg tice, prije nekoliko godina rekla bih da si u pravu. Danas vec ne. I sa njima se desava nesto vrlo cudno. Vecernja scena je, izgleda, umrla. Razumnost tog poteza ravna mi je skidanju "Porodicnih prica" sa repertoara Narodnog. Mada, opet, sa druge strane, posjecenost je bila na sramotno niskom nivou (i dan danas ostalo mi je nejasno kako je moguce da su ljudi radije isli gledati Draganu Maric i njenu glumu "jupiiii, platili mama i tata nekim cikama da otvore privatno pozoriste pa da ja malo poglumim", nego jednu "Zivotinjsku farmu", "Tuznog princa" pa mozda mogu navesti i "Olovnog vojnika"). Da li porazeni cinjenicom da se njihova mala umjetnicka djela mnogo manje cijene od tada popularnih predstava nastalih u manufakturi komercijalnih proizvođača pozorisne "umjetnosti" koje su se stancale kao na traci i bile bez ikakvog kvaliteta (sa publikom koja je dozivljavala ekstaze na iritantna kreveljenja tezgarosa Dragana Marinkovica Mace), ili iz nekog drugog razloga, no ono sto su u protekle 3-4 sezone uradili je upitnog kvaliteta. Nema vise predstava kao sto su "Tuzni princ", "Majstor i margarita", "Mala elfa", "Princezin osmijeh"... Jedna od rijetkih predstava koja je u ovom vrlo cudnom "mracnom" periodu osvjetlala obraz je "Folklorna magija". Biberce je imalo potencijal da bude dobra djecija predstavica, ali dostigla je tek nivo gledljivosti. Nije mi jasno zbog cega se neke predstave za djecu rade kao da su im ciljna publika starmala djeca, a neke kao da djecu treba pripremiti za zivot pun tuge, placa, nesrece i ostalih nedaca. :-? Na kraju krajeva, gledajuci na njihovoj FB stranici fotke sa pojedinih predstava, nevaspitano komsijino dijete sa sprata iznad odvela bih na neku od njih da mu zaprijetim da ce tu vjecno ostati ako ne prestane svaku vece lupati i dernjati se pred spavanje. Najnovijoj predstavi, "Carobnjaku iz Oza", fali maste, leprsavosti, bajkovitosti i dopadljive scenografije. Nadam se da ce se stvari uskoro promijeniti jer imaju potencijal za to.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2011, 21:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Ne kažem da je marketing najbitnija stvar, ali večernja scena nije imala NIKADA nijednu reklamu za svoje predstave, osim plakata u zahrđalom postolju, često nakrivo okačenom i zgužvanom.
U Črobnjaku iz oza je jedino Limeni dobro odradio svoj posao, Petar Pan je dosadan i glumci ne znaju pjevati. Folklorna magija je pokazala koliko pojedini glumci mogu, samo kad ima neko da ih usmjeri i nauči.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

MAJSTOR I MARGARITA će, prema riječima direktora DP RS, biti vraćena na Večernju scenu. Slavčo Malenov će obnoviti predstavu, ali će to biti nova premijera, jer je od stare prošlo koliko - desetak godina, možda koja godinica manje?

Citiraj:
Pitam se gdje si ti novinar i zbog cega za rubrike kulture po novinama/na televizijama koje imaju kakav-takav tiraz/gledanost u ovoj drzavi rade osobe koje nisu dostojne pisanja izvjestaja sa kupusijada.

Ja radim u EuroBlicu. To je odgovor na prvo pitanje. A na drugo je odgovor očigledan: kome, pobogu, trebaju novinari koji znaju, mogu i umiju kritički da misle?

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Daljac je napisao:
MAJSTOR I MARGARITA će, prema riječima direktora DP RS, biti vraćena na Večernju scenu. Slavčo Malenov će obnoviti predstavu, ali će to biti nova premijera, jer je od stare prošlo koliko - desetak godina, možda koja godinica manje?

Moze li nesto vise o ovome :)
Sad citam knjigu, pa me posebno zanima... Kad se moze ocekivati premijera?

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 08:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam ništa više. MAJSOTR I MARGARITA su u Dječijem pozorištu bili postavljeni prije 7-8-9 godina, ali su brzo skinuti sa repertoara; nemam pojma zašto. Uglavnom, otvaranjem Večernje scene 333 javila se ideja da se predstava obnovi i reditelj, Slavčo Malenov, ponovo postavlja tu predstavu, koja će, zbog velike vremenske razlike, imati novu premijeru - glumci su daleko stariji, potrebno je obnoviti kostimografiju i scenografiju... Meni rekoše da će premijera, ukoliko iščupaju još para od Ministarstva, biti krajem februara/početkom marta.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 08:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Bio gledao Revizora, bas mi se svidjelo, pogotovo taj fazon da zene glume muske likove i obrnuto. Samo onaj isus na kraju, ono mi je bilo vrhunac. Kakva hladnokrva faca

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Ташко je napisao:
Moze li nesto vise o ovome :)
Sad citam knjigu, pa me posebno zanima... Kad se moze ocekivati premijera?

I ja sam prije tri dana počeo čitati knjigu (jedina lektira koju nisam pročitao), pa bi bilo dobro to odmah nakon čitanja pogledati i na daskama...

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 11:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

REVIZIJA ANUSA

Uh, ne znam ni sam koliko me ljudi pitalo da li sam ja ovo napisao. A nisam. Što nikako ne znači da se ne slažem sa napisanim :D

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 14:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Cini mi se da sam imao srece sto sam dao karte za premijeru Revizora, bar po onome sto sam cuo, a i ovde procitao... Pozoriste se bas srozalo, slabog kvaliteta tamo ima... Vidim da Jazavac reklamira Pigmalion, sada me strah otici da pogledam tu predstavu... :?

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam JAZAVAC baš podržavao, ali onda sam otišao i pogledao OBLIK STVARI, pa BLIŽE, pa više nisam htio ni tamo da idem. Je l moguće da je sve to samo do mene? :D

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 14:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma meni se Jazavac nikada nije svidjao, sve neke depresivne predstave :?

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam na drugoj predstavi shvatio puni smisao njihove kampanje "Nama fali daska" :D

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aj ti lepo pogledaj Pigmalion pa javi vredi li... Vidim da su mu dali naziv XXX i da je za 18+ godina, mogu misliti na sta ce to da lici... Imam osecaj da ce losu glumu i adaptaciju pokusati prikriti erotskim scenama

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šta sam ja ovdje, kolateralna šteta? :D

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Indeed :D

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Hertzog je napisao:
Unbeliever je napisao:
Ide li iko skoro u pozorište?
Nisam bio godinu dana.
Kakva je situacija sa kartama, jel se mora unaprijed rezervisati?
Ima telefon na sajtu, ali da čujem vas.
Utisci?

Imas temu o pozoristu, karta je 6KM, a za rezervaciju zavis od predstave do predstave, mozes nazvati... Mene smorilo pozoriste, svaka predstava isti glumci sa istim ulogama, kreveljenje piksija i "transformacija" Nikoline mi vise nisu zanimljivi... A i zadnjih nekoliko puta kada sam bio publika je bila za oskara, sve akademici sa kalinica pijace... Jedan izvadio kesu bombona i suska, jedna "gospodja" se dere i komentarise svaku recenicu teksta, zvonjava mobilnih je vec ustaljena praksa :D

Hvala Hertzogu na mišljenju koje mi je poljuljalo ubjeđenje u banjalučku akademsku svijest i spartansko-božanski pristup kulturi i umjetnosti iste.
Ne da mi se čitati 30+ stranica, ako neko ima mišljenje, nek napiše

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2011, 16:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Procitaj zadnje strane, pa tu uglavnom mozes naci sve sto te zanima o trenutnom stanju, repertoar i sl...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1082 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]