banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 05:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Okt 2011, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Jel' ovaj Milutin priča sam sa sobom ili se to meni samo čini? Ima'l kakav doktor ovdje? Gdje Jovo kad ga čovjek treba?

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 22:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2006, 22:46
Jagsiemash!

Diskutante Stratokasteru ;) , Milutin ne priča sam sa sobom već odavno, nego sa diskutantima vrijednim diskusije ;)

Da razjasnim, prije nego što si se pojavio sa svojim krajnje neumjesnim komentarom, ovdje smo diskutovali sa osobom imenom - mudonja (ni manje ni više) koji nije razgovarao sa nama na ljudima primjeren način, niti je dao konkretne argumente, pa da sa njim povedemo neku ozbiljniju priču...

Moderator ove diskusije je to, naravno, shvatio, i izbrisao provokatorove postove, pa je ispalo kao da ja i još par diskutanata blebećemo k'o... hmm... vjerovatno postoji terminologija koja adekvatno opisuje ovo ;)

Eto, Fenderu, nadam se da je ovo jasno ;) ako nije, a ti reci ;) rad sam da ti obrazložim do tančina...

Shinquesh!

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Pošto tvoji postovi više nemaju nikakve veze ni sa čime (za neupućene u tu epizodu), čudi me da i njih moderator nije izbrisao istovremeno.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 23:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jagsiemash!

Moji postovi imaju veze sa zadatom temom, a tvoja najnovija izjava je izjava nekoga ko želi da pošto poto bude prihvaćena, da li od cure na koju oči bacaš, a ova ne da ;) , ili od bulija koji te tuče u školi, pa želiš da budeš veliki u njegovim očima ;) psihologijom se ne bavim, pa ne znam... medievalizam je moja struka...

Pretpostavljam da me je moderator ovdje ostavio, zajedno sa mojim postovima, da ljudi pročitaju nešto... vjerujem zato što sam ostavio link za knjigu koju je pisao Šidak...

I da se ne udaljujemo od teme, Čedo Antić je vrlo blizu mojih stavova... da li se iko ovdje smilovao i pročitao šta je pisao u prvom dijelu njegovih kazivanja u Blicu!? A, ne jeblo te, moj čovjek!

(Samo Gibson LesPaul ;) )

Shinquesh!

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 07:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Neću brisati cijelu temu,jeste da na prvoj stranici izgleda malo konfuzno ali je Milutun objasnio zbog čega je tako....Ako bi neko bio ljubazan da kopira Antićev tekst ovde i da raspravu usmjerimo u pravcu u kojem bi se trebala kretati.Hvala!

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 18:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jagsiemash!

A jeste udarili na sva zvona, a ni jedan junak da napiše bilo šta, nego mene 'vako starog ćerate da idem na trafiku kupiti Blic... i još da prekucavam...

Citiraj:
Onda, kada su Srbi bili brojniji od Engleza

Da li su veliki ratovi učinili da Srbi, od brojnog naroda iz vremena "srednjevijekovne slave", do 21. vijeka stanu u red malobrojnih evropskih naroda? Koliko je istina u našoj javnosti često iznošena tvrdnja da je u srednjem vijeku broj Srba (ili makar stanovnika tadašnje Srbije) bio istovjetan broju podanika engleskog kralja?

Gotovo je nemoguće govoriti o naseljenosti Srbije tokom srednjeg vijeka. U to vrijeme nije postojala mogućnost da budu sprovedeni precizni popisi, baš kao što srednjevijekovni čovjek nije bio posebno posvećen tačnosti brojeva o kojima je pisao. Srednjevijekovna srpska država je tokom svog "zlatnog doba" često mijenjala granice, stanovništvo nije imalo razvijenu svijest o identitetu, a nije izvjesno ni da su se granice baš poklapale sa etničkim. Naravno, u srednjem vijeku ne može biti riječi o nacionalnom identittetu. Konačno, do našeg vremena se očuvao manji broj ionnako skromnih i nepreciznih dokumenata o brojnosti stanovništva srednjevijekovne Srbije.

Postojeće procjene broja stanovnika zato mogu biti samo grube, ali ipak pružaju predstavu. Vjeruje se da je oko 1450. godine na Balkanu živjelo gotovo 4,5 miliona stanovnika. Prema mnogo citiranom osmanskom defteru i 1455. godine procjenjuje se da je na današnjem Kosovu i Metohiji tada živjelo oko 75 000 stanovnika.

U ostatku despotovine (približno sadašnja Srbija do Save i Dunava), koja je za srednjevijekovne prilike i sama bila gusto naseljena, moglo je živjeti još 300 000 stanovnika. Dakle, Srbija je u to vrijeme mogla imati između 350 000 i 400 000 stanovnika. Gornja granica procjena broja stanovnika srednjevijekovne Srbije prema procjenama Sime Ćirkovića kreće se između 660 000 i 800 000.

U Engleskoj, jednoj od najuređenijih srednjevijekovnih monarhija, broj stanovnika se od X do XV vijeka kolebao u rasponu "od 1,25 do 4 ili čak 7 miliona"! Dakle, ni ovi podaci nisu sigurni. Stanovništvo Francuske se od XI do XIV vijeka učetvorostučilo. Ferdinand Lot je na osnovu kraljevskog popisa iz 1328. godine procijenio da je od četiri miliona, koliko ih je bilo u XI vijeku, poraslo na 17,6 miliona! A onda je Evropu pohodila "crna smrt" - bubonska kuga - i oko 1450. godine stanovništvo Francuske je brojalo oko 12 miliona. Srednjevijekovna Rusija je prema procjenama početkom XI vijeka imala šest,, 1340. godine osam i 1450. godine šest miliona stanovnika. Ugarska je u tim godinama brojala jedan i po, dva i jedan i po milion stanovnika, a Poljska dva, tri i dva miliona stanovnika.

Ako, uz sve ograde, uporedimo ove procjene, stanovništvo Srbije (bez Vojvodine) je danas, u odnosu 1455. godinu, gotovo 13 puta brojnije (oko 400 000 prema nešto manje od 5,4 miliona stanovnika koliko danas stanovnika broji Srbija broji bez Kosova i Metohije). Stanovništvo Francuske je brojnije svega oko 5,2 puta (od 12 miliona sredinom XV vijeka do 62miliona današnjih stanovnika u koje su uračinati i milioni doseljenika). Razlika u broju stanovnika u Engleskoj (bez Škotske, Velsa i Sjeverne Irske) je sličnija našem slučaju - od 2,5 do 3 miliona (1450. godine) broj stanovnika porastao je na 51,7 milion (2009. godine), dakle 17,3 puta. Čak i ako uzmemo u obzir da je na Balkanu sredinom XV vijeka živjelo 4,5 miliona stanovnika, danas na ovom prostoru živi oko 55 miliona stanovnika. Dakle, sa obzirom na burnu istoriju, region je u značajnoj mjeri uspio da obnovi svoje stanovništvo.

Na drugoj strani, starenje stanovništva i kriza koju ovaj proces izaziva svakako nije direktna posljedica ratova, posebno ne onih iz daleke prošlosti.

Dobar primjer je Bugarska. U svjetskim ratovima, je pretrpjela značajno manje gubitke nego Srbija. Bugarska je 1914. godine imala 4,85 miliona stanovnika. Poslije ratova u kojima je stanovništvo Srbije višestruko (u WWI razlika je bila petostruka, a u WWII, prema uzdržanijim procjenama, dvadesetostruka) stradalo u odnosu na stanovništvo Bugarske, te razdoblja šezdesetogodišnjeg sasvim drugačijeg razvoja dvije države, u Srbiji živi oko 6,2 miliona Srba, dok ih je u regionu još gotovo dva miliona. Istovremeno, u Bugarskoj prema popisu iz 2011. godine obitava oko 5,7 miliona Bugara.

Srpski narod je tokom svoje često tragične prošlosti zaista trpio velike gubitke. Ipak, ne treba prenagliti sa zaključcima i poređenjima, posebno kada nismo sigurni oko istinskog broja stanovnika srednjevijekovne Srbije. Teza da su Srbi bili brojni koliko i Englezi, pa su onda stradali u ratovima braneći Evropu, nastala je u novije vrijeme i imala je prije svega političku funkciju. I drugi narodi su tokom proteklih vijekova trpili velike demografske gubitke (epidemija bubonske kuge - "crna smrt" sredinom XIV vijeka, Stogodišnji rat, Tridesetogodišnji rat, vjerski progoni, opšti ratovi). Stanovništvo Srbije je stradalo tokom osmanske najezde, ali se kasnije u demografskom pogledu oporavilo.

Velika pogibija stanovništva Srbije iz WWI ostavila je posljedice koje se i danas osjećaju, baš kao i genocid nad Srbima u NDH. Ipak, od najvećeg uticaja na brojnost srpskog naroda bila je velika socijalna napetost u društvu koje je prebrzo, megalomanski i loše modernizovano. U demografskom pogledu za srpski narod su šezdesete godine prošlog vijeka zato dugoročno bile štetnije nego veliki ratovi

Eto, ovo je bilo danas... sutra nek se neko drugi iskezi za 60 pefinga i nek kuca... ako sam mogao ja, može, vala, i neki mlađarac ovdje zainteresovan za istoriju ;)

Shinquesh!

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 18:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Milutine koja je tvoja teza ovde posto od silnih Jagsiemasha i Shinquesha ne mogu da te pratim?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Mala greskica u tekstu. Navodi se da Srbija bez Kosova ima 5,4 miliona stanovnika. Nije tacno . Po popisu iz 2002 ima 7,4 miliona.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 18:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jagsiemash!

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Mala greskica u tekstu. Navodi se da Srbija bez Kosova ima 5,4 miliona stanovnika. Nije tacno . Po popisu iz 2002 ima 7,4 miliona.

Ovako nam reče Čeda, ja sam samo prekucavao... ;)

Frisky, majko, moj stav je krajnje nebitan sada, Čedo će napisati još oko trideset ovakvih pisanija u Blicu (a neko će, vala, prekucavati ovdje, ja više neću!), pa ćemo onda diskutovati, jel' valja?

Shinquesh!

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ti i hrvat ceda slobodno sami diskutujte, ionako ni jedan nemate nista novo da kazete.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 19:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jagsiemas!

Želiš li moj stav? Evo, ako ti se da čitati... http://www.nezavisne.com/forum/index.ph ... 805.0.html

Iz starina, a mnogo se reklo, a ljudi nemaju pojma da ovakve stvari postoje, a tiče se njihove istorije ;)

Hrvat (uslovno, makar ;) ) je bio i onaj koga sam tada uzimao kao referencu... i vjerujem da sam bar zbog najmanje tri dana provedenih na ratištu veći Srbin od tebe ;) jedno je prditi na forumu, a drugo je jesti govana u tranšeju, jel tako? ;)

Nemoj mi sada da sam politički nekorektan, ti si prvi počeo... ;)

Elem, čekamo sljedećeg dobrovoljca za prekucavanje ;)

Shinquesh!

MAJKE MI!

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 19:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

procito sam prvi post dilajle, to si , valjda, ti?

prvo, petranovic je tvrdio da je ta crkva pravoslavna a ne katolicka. a bila je tolko je znacajna da sve izvore gdje se ona pominje mozes procitati za 5 minuta. ona je fusnota bosanske istorije a ne nikakav "najznacajniji proces".

nakon dolaska turaka ona nije ostala cak ni kao nisa ili ostatak duhovnosti u bosni, nije ostalo apsolutno nista. i ono sto je najvaznije sjecanje na nju je potpuno iscililo, a kolektivno sjecanje je osnovna vertikala nekog identiteta. meni zaista nije jasno koja je poenta i sta ti pokusavas sa pricom o toj crkvi danas da postignes? a cak i da je ostala i da, na primjer, nisu turci okupirali bosnu mogli bi da se kao npr. bavarci, pozivamo na posebnu duhovnost istog nacionalnog identiteta. i ako znas istoriju poznato ti je da je islamizacija zahvatila bosnu tek kasnije, u prvim godinama ona je bila rijetka, tako da vjernici tkz. bosanaske crkve su zapravo nestali odumiranjem drzave. toliko o utemeljenosti u narodu.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2011, 20:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Milutin je Milutin i tamo....Da si odmaknuo od prvog posta vidio bi...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 04:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jagsiemash!

Zorule, em si objasnio, nego sve ostalo... ;)

Friski dingo, kao što ti rekoh već... čitaj! Nema veze što si se zajebao oko diskutanata, meni je drago da si došao do treće stranice ;)

Shinquesh!

MAJKE MI!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]