Trudnica dobila otkaz .
četvrtak, 13 decembar 2012 07:44 ..
1825 1G+1
Dvadesetosmogodišnjoj Anji Dovedan iz Gradiške, dok je bila na bolovanju zbog krvarenja u četvrtom mjesecu trudnoće, direktor firme "Falcon style" Nenad Krajišnik uručio je rješenje o prestanku radnog odnosa.
Dovedanova kaže da je zbog rizične trudnoće i učestalog krvarenja morala otići na bolovanje, te da na ljekarovu preporuku nije smjela da radi, jer joj je na radnom mjestu bilo veoma hladno.
- Kada sam pitala šeficu da li mogu da dobijem dva mjeseca slobodno, pa i makar i neplaćeno ako treba, ona je nazvala gazdu. On me je tada samo pitao šta planiram da radim, a ja sam odgovorila "da rodim dijete".
Međutim, kada sam otišla na bolovanje, jer sam drugi put prokrvarila, u firmi su me 26. novembra dočekali sa otkazom i otkaznim rokom od 30 dana - priča ogorčeno Anja.
Dodaje da nije očekivala da će dobiti otkaz zato što je trudna, jer je u ovoj firmi radila pet godina, a dvije godine otkako je Krajišnik vlasnik.
- Rekla sam šefici da nisam prva koja je trudna u ovoj firmi. Ali, tada je gazda rekao da mi prenese da sve što može uraditi za mene jeste prijaviti me na biro, gdje ću dobijati šest mjeseci po 160 KM. Pričala sam sa njim, i pitala kako druge radnice mogu na bolovanje,
na šta mi je gazda odgovorio da su se eto kola na meni "slomila". Čime mislite da hranim svoje dijete, upitala sam ga, ali on je odgovorio da je takva situacija, te da ne želi biti nečovjek, ali da je tako kako je - istakla je Anja.
Krajišnik je juče potvrdio da je Dovedanovoj dao otkaz, ali tvrdi da nije znao da je ona u drugom stanju.
- Na osnovu čega sam mogao da znam da je trudna. To je jedan nesporazum, koji sa njom moram da završim. Nisam znao da je na bolovanje otišla jer je trudna. Otkaz je dobila zato što je tražila da ne radi dok je ovako hladno - kazao je Krajišnik.
Istakao je da je ovo slučaj koji bi trebalo da se završi unutar preduzeća, a ne da se sad na sva zvona diže i da o tome pišu mediji.
Dovedanova je rekla da je smiješno da nije znao da je trudna, jer su u firmi svi to znali, te da je lično sa njim o tome razgovarala, kao i da mu je dostavila doznake od svog ljekara, i istakla da je o cijelom slučaju obavijestila republičku inspekciju.
Inspektorat
U Inspektoratu RS rekli su da još nisu upoznati sa ovim slučajem, naglasivši da će inspekcija čim primi predstavku Anje Dovedan, u najkraćem roku obaviti kontrolu.
Zakon o radu RS propisuje kaznu od 2.000 do 15.000 KM ako poslodavac ne omogući zaposlenoj da koristi prava u vezi sa trudnoćom, porođajem i materinstvom. Poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zbog toga što je trudna, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog toga što žena koristi porodiljsko odsustvo.
- Veoma je važno da se radnice informišu o tome koja su njihova zakonom zagarantovana prava, kako bi se na vrijeme mogle obratiti Inspekciji rada ako su im neka od tih prava uskraćena - istakli su u Inspektoratu.
(Glas Srpske)
Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala:
http://www.banjalukalive.com/drustvo/tr ... z2EwgtvFYPProizvode ove firme treba bojkotovati, pa da svi oni ispaštaju zbog jednog drkadžije.