pederska prica matorog pedera
svi su krivi sem njega
Citiraj:
Sumornu fudbalsku godinu za srpski fudbal, koji su najpre ocrnili naši velikani Zvezda i Partizan eliminacijom u kvalifikacijama za Ligu Evrope, upotpunili su reprezentativci Srbije. Porazom u Mariboru "orlovi" su se oprostili od Evropskog prvenstva i "upisali" novu, tragičnu epizodu u almanahe domaćeg loptanja. Šta i kako dalje, sa selektorom Petrovićem ili bez njega, sa istom garniturom u foteljama Saveza, i sa kojim igračima, pitali smo predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića, koji je, hladne glave, sumirao utiske posle još jednog fijaska.
- Sigurno je da je ovaj rezultat težak za nas. U svakom slučaju treba reći da smo propustili veliku priliku da uđemo u baraž. Mislim da smo igrama u poslednje vreme to zaslužili - mirnim tonom počeo je razgovor za SPORTAL.RS Karadžić.
Prvi čovek srpske "kuće fudbala" je konstatovao da je Srbija oštećena protiv Slovenije u prvom poluvremenu za penal, i da su ta situacija i promašen jedanaesterac Nemanje Vidića odredili dalji tok utakmice.
- Mnogo pehova nam se desilo u Mariboru. Nije dosuđen penal nad Jovanovićem, jer je sudija, mislim, najpre pokazao na "belu tačku", ali je na intervenciju pomoćnika i nakon pritiska trenera Slovenije promenio odluku. Da je postupio po prvobitnoj nameri, utakmica bi bila verovatno rešena u našu korist. Imali bismo penal, Slovenci igrača manje... Međutim, ni tu nije bio kraj našim nevoljama: primili smo gol sa 40 metara što je uticalo na dalji tok, a zatim smo promašili penal. Kada toliko nemate sreće, onda se ne možete nadati dobrom rezultatu.
Utisak je da je Srbija ključne bodove izgubila u dvomeču sa Estoncima, u Beogradu u čudnoj atmosferi na stadionu Partizana, i u Talinu, uprkos vođstvu.
- Pa, dobro, jeste, ali smo ipak imali šansu sa ekipama kojima bodovi nisu bili potrebni, jer smo bili uvereni da ćemo se naći u baražu. Očigledno je da imamo problem sa ekipama kojima ne trebaju bodovi. Setimo se Australije na Svetskom prvenstvu, pa nedavno sa Italijom i sada sa Slovenijom. Ali, šta je tu je, život teče dalje, moramo se okrenuti budućnosti, odnosno kvalifikacijama za Mondijal u Brazilu.
Selektoru Petroviću ugovor ističe krajem godine. Hoće li nacionalni tim dobiti novog vođu na klupi?
- Zadovoljan sam radom selektora Petrovića. Moramo priznati da su njega i nas pratili veliki pehovi. Pola igrača koji su igrali u kvalifikacijama ne igraju u klubovima, a problem je i što su pojedini igrači koji su u prethodnom kvalifikacionom ciklusu bili odlični sada nisu pružali ni 50 odsto od toga. Tu mislim na Milana Jovanovića i Miloša Krasića. U svakom slučaju, mnoge stvari moramo da menjamo, potrebne su nam reforme. U celoj organizaciji slede izbori i ti izbori će iznedriti neke nove ljude, nove kadrove, potrebno nam je osveženje.
Da li vi kao predsednik osećate odgovornost za neuspeh?
- Vidite, predsednik je najviše odgovoran za stanje u fudbalskoj organizaciji, pa i za takmičarske rezultate, čak i kad tu treba podeliti odgovornosti. Ali, predsednik nije taj koji prima gol sa 40 metara i promašuje penal. Mi ćemo sada ostaviti mesec dana selektorima da naprave kvalitetne izveštaje o problemima koji su prisutni, pa će organi Saveza doneti određene odluke na osnovu toga.
I u finansijskom smislu neodlazak na Evropsko prvenstvo je težak udarac za srpski fudbal. Navodno, samim učešćem na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta FSS bi profitirao osam miliona evra.
- Posle Đenove smo svakako radili na jedan način, jer nismo bili sigurni da ćemo se kvalifikovati. Dosta toga je urađeno, prihodovano i mogu reći da nemamo problem sa finansijama. Pričati sada da će sve stati, da neće biti sredstava za infrastrukturu zbog neodlaska na Evropsko prvenstvo nije istina, jer to radi država i lokalne samouprave. Opet, nije poznato kolika bi nam suma pripala da smo se plasirali. Koliko znam, postoje izveštaji da će naredno Evropsko prvenstvo biti nerentabilnije od onog u Austriji i Švajcarskoj, jer se ne očekuje toliki broj gledalaca. Uglavnom, pretrpeli smo štetu, ali nadomestićemo to sponzorima.
Posle Zvezde i Partizana, i reprezentacija se obrukala, što je samo upotpunilo utisak o sumornoj realnosti srpskog fudbala i neizvesnoj budućnosti.
- To je fudbal. Nekad imate sjajne rezultate, dobru atmosferu, imate i materijalna rešenja, ali ovoga puta nije nam se posrećilo. Ipak, mislim da fudbal neće stati, moramo se spremiti za ono što nas čeka - zaključio je Karadžić u razgovoru za SPORTAL.RS.