banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 133 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Sep 2011, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
shakal je napisao:
Evil_Dead je napisao:
Знам, знам... Конкретан примјер - у једној БЛ основној школи енглески језик предаје жена која је психички болесник!

Da bi radio u skoli to ti je preduslov. Znam po sebi.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Исти случај!

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2011, 15:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Maj 2009, 15:48
mangia je napisao:
Jbg ljudi... Trčite završavati fakultete koji godišnje izbacuju 10 000 diplomaca pa se onda čudite što se 1000 ljudi prijavi na bilo koji konkurs...

Marinko, volim te kao brata, zato pročitaj ovo, ovo, ovo i ovo.

U svojoj prošloj poruci na ovoj temi sam opisao kakvo je stanje što se tiče moje struke za područje Banjaluke, a i šire. Nije tako loše, s obzirom da se engleski jezik uči u sedam od devet razreda osnovne škole (što za mene nema nikakvog smisla). Međutim, kako doći na red? Svi znamo kako se red danas formira, čak i Glas Srpske piše o tome u NAJAPSURDNIJEM prilogu novinama u istoriji novinarstva, smijuriji zvanoj "SVJEDOK SARADNIK":

Slika

Dalje, da li svi treba da budemo nindža ratnici i eksperti u deficitarnim zanimanjima da bismo došli do posla? Pored iskustva Evil_Deada koje je opisano ovdje na temi (LINK), evo neki podaci:
http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... vnike.html
http://www.glassrpske.com/vijest/10/ban ... vnika.html
Citiraj:
Od ukupnog broja brucoša koji se ove godine upisuju na univerzitete i visoke škole u Srpskoj, kao i prethodnih godina najviše mjesta, odnosno po 760, planirano je za ekonomiste i pravnike, potvrdili su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Citiraj:
Samo u Administrativnoj službi grada tokom prošle godine prvi posao je dobilo 13 pripravnika.
- Prvo zaposlenje u gradskoj upravi su dobila četiri diplomirana pravnika, dvojica diplomiranih ekonomista, arhitekta, profesor likovne kulture, inženjer poljoprivrede, inženjer hortikulture... - dodao je Kalaba.

Eto, polovina primljenih pripravnika su presipači iz šupljeg u prazno... Da li su nam oni (bili) potrebni, zaista?

Svako bira fakultet jer ima pravo da izabere ono što želi, ako ima dovoljno znanja onda se i upiše se na isti bez problema. Nije njegov problem što ne može naći posao. TO JE PROBLEM DRŽAVE. Problem je zato što viša instanca ne radi svoj posao. Zašto se odobrava upis dodatnih studenata na suficitarnim studijskim smjerovima? Ne postoji nikakav ozbiljan plan za stimulisanje i školovanje kadrova u deficitarnim zanimanjima... A to je samo jedan od mnogih planova koji nedostaju, planova za BUDUĆNOST.
Na stranu sam apsurd što mi pričamo o ljudima sa diplomama (koje nisu kupljene), a ko zna koliko ih ima zaposlenih, najčešće u kojekakvoj birokratiji, bez ikakvih fakultetskih diploma i BEZ IKAKVIH SPOSOBNOSTI. Jer, da nije tako, makar bi zaglavlje dokumenata Ministarstva prosvjete bilo otkucano kako treba.

P.S. Nepokoreni, šta'š u Kleku, bolje 'aj na jednu kleku...

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2011, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
BSE je napisao:
kao sto sam vec spomenuo, ima osoba, a to su one osobe na koje dolazi 5 do 10 neradnika koji moraju da izdrzavaju magarce, koji svaki dan nose posao kuci ne bi li odradili dio posla koji besposlicari nece i ne znaju da odrade
i vjeruj mi, te osobe prolaze imaju sad vec ozbiljnijih zdravstvenih problema jer trpe mobing na poslu, uglavnom od vec spomenutih magaraca
nije sve sjajno kako si ti predocavas

Je li to ono kao sto se oni na privatnom fakultetu satrase od ucenja...

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2011, 19:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Besparica je napisao:
BSE je napisao:
kao sto sam vec spomenuo, ima osoba, a to su one osobe na koje dolazi 5 do 10 neradnika koji moraju da izdrzavaju magarce, koji svaki dan nose posao kuci ne bi li odradili dio posla koji besposlicari nece i ne znaju da odrade
i vjeruj mi, te osobe prolaze imaju sad vec ozbiljnijih zdravstvenih problema jer trpe mobing na poslu, uglavnom od vec spomenutih magaraca
nije sve sjajno kako si ti predocavas

Je li to ono kao sto se oni na privatnom fakultetu satrase od ucenja...

jesam li igdje u svom postu stavio ijedan smajli?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2011, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jos jedan gangster?

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2011, 21:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Vlaja1 je napisao:

P.S. Nepokoreni, šta'š u Kleku, bolje 'aj na jednu kleku...

Važi :D ti kleku a ja lozu, ponesemo meze i ima da se urušimo ko Željava :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2011, 17:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ma Vako se to radi u susjednoj nam srbij, ovi našiu su za njih male mace :lol:
Citiraj:
Dekan zaposlio celu familiju
Da li je moguće sa osno¬vnom školom raditi kao referent za doktorske studije na Medicinskom fakultetu? Ili biti mašinski preser, a zaposliti se na mesto sekretara Katedre za internu medicinu? Iako zvuči neverovatno, sve ovo je moguće - neophodan je samo rođak, koji je dekan fakulteta.
Prema saznanjima "Blica”, profesor Milan Višnjić, dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, zaposlio je ukupno devet članova svoje porodice, od kojih deo nije kvalifikovan za radno mesto u naučnoobrazovnoj instituciji.

Dekan Višnjić je, iako za to ne postoji zakonski osnov, već pet mandata prvi čovek Medicinskog fakulteta. Za praktično 12 godina zaposlio je užu, ali i širu familiju pa čak i majku zeta.

Među prvima dekan je zaposlio sina na mesto docenta na predmetu socijalna medicina iako nije reizabran na mesto asistenta a što je neophodno po statutu.

Sinovljeva supruga, odnosno dekanova snaja, inače je diplomirala književnost, ali na Medicinskom fakultetu radi kao lektor srpskog jezika.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/168665/Dekan-zaposlio-celu-familiju-

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2011, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
old fashion men je napisao:
Ma Vako se to radi u susjednoj nam srbij, ovi našiu su za njih male mace :lol:
Citiraj:
Dekan zaposlio celu familiju
Da li je moguće sa osno¬vnom školom raditi kao referent za doktorske studije na Medicinskom fakultetu? Ili biti mašinski preser, a zaposliti se na mesto sekretara Katedre za internu medicinu? Iako zvuči neverovatno, sve ovo je moguće - neophodan je samo rođak, koji je dekan fakulteta.
Prema saznanjima "Blica”, profesor Milan Višnjić, dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, zaposlio je ukupno devet članova svoje porodice, od kojih deo nije kvalifikovan za radno mesto u naučnoobrazovnoj instituciji.

Dekan Višnjić je, iako za to ne postoji zakonski osnov, već pet mandata prvi čovek Medicinskog fakulteta. Za praktično 12 godina zaposlio je užu, ali i širu familiju pa čak i majku zeta.

Među prvima dekan je zaposlio sina na mesto docenta na predmetu socijalna medicina iako nije reizabran na mesto asistenta a što je neophodno po statutu.

Sinovljeva supruga, odnosno dekanova snaja, inače je diplomirala književnost, ali na Medicinskom fakultetu radi kao lektor srpskog jezika.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/168665/Dekan-zaposlio-celu-familiju-

Sjajno! :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2011, 13:54 
Pripravnik
Pripravnik

Malo sam se skoncentrisao na neke druge stvari pa zaboravih na ovu temu.

Htio bih da pridodam na priču koja se povela između BSE i Besparice. Iako zvuči nevjerovatno, više Besparici nego meni (iako sam i ja sličan neverni Toma Zdravković kao i kolega Besparica), postoje ovi ljudi koje BSE spominje. O jednom takvom primjeru mi je svojevremeno ispričao brat, pa sam ga danas upitao o tome da mi osvježi pamćenje...

Elem, sa njim na postdiplomskom je jedna djevojka, diplomirani ekonomista, koja je volontirala u nekom od ministarstava za nekih 800 KM. Prvo što je bratu bio zanimljiv taj koncept, volontiranje za 800 KM, a drugo što je za vrijeme dok je tako volontirala, u toku sezone konkurisanja za škole (avgust/septembar) ona intenzivno tražila posao u školama (njen rejon je preduzetništvo/ekonomska grupa predmeta u srednjim školama). Zvuči kao "s konja na magarca", i po pitanju plate (pripravnička profesorska plata je oko 760 KM), i po pitanju samog posla - iz ministarstva u čopor djece. Međutim, ova je to pravdala činjenicom kako je ona jedina tu nešto radila i kako je i pored toga trpila pritiske sa kojekakvih strana, što se kaže, mobing.

Dakle, za "vjerovali ili ne" rubriku - vjerujte. Postoje ljudi koji vuku na svojim leđima teret silnih krembila uvaljenih u fotelje. Možda je i Vanja Kopanja jedan od tih, a možda i nije. U svakom slučaju, sumnjam da je njeno volontiranje bilo krajnje volonterično.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 21:25 
Pripravnik
Pripravnik

Objavljeno je i na BL!N portalu:
http://banjalukain.com/blog/kako-se-zap ... osvjete-rs
Mislim, ide se po principu nek' se nešto dešava. A desio se komentar:
mile.bagerista @ gmail.com je napisao:
bez mnogo mudrosti i potraćenih riječi, jer među nama mladima i nema ničeg drugog..ja ću sada biti ta ista, vanja kopanja, koja je volontirala, možda i radila za vrijeme studija, radila za DŽ. nije birala, i možda na kraju dobila ono što je zaslužila..POSAO...PRESTANITE PRIČATI, UPISIVATI MAGISTARSKE STUDIJE NA RAČUN RODITELJA I RADITE ŠTA MORATE!!!!

:D :D :D

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2011, 13:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
e vidis to je taktika. znaci imas pare, mozes raditi dzabe i onda na kraju dobijes posao jer si najkvalifikovaniji?

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2011, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oni najopustenije opravdavaju namjestanje posla sa volonitanjem. Kao sve je kul, pa volonirala je. :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2011, 16:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nisam pratio.....Osim prezimena,je li iko ima kakvu informaciju ko je ona? Ono,sem tog Kopanja,čime potkrepljujete tvrdnje da ima love,vezu i sl?

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2011, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Sasa Kopanja je sasvim dobar lik, ne znam za njegovu zenu, ali o njemu niko ne prica lose. Cak mi je par puta izasao u susret jer smo komsije a ni ne znamo se toliko dobro. Inace sam veliki kriticar vlasti i svega oko te vlasti ali moram reci za tog momka sve njabolje.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2011, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
_зока je napisao:
Nisam pratio.....Osim prezimena,je li iko ima kakvu informaciju ko je ona? Ono,sem tog Kopanja,čime potkrepljujete tvrdnje da ima love,vezu i sl?

Савршено је небитно ко је она и да ли је повезана с Копањом... Поента је да је објављен јавни конкурс за пријем приправника (дакле, радника који нема никаквог искуства) а знало се да ће она бити примљена. Ово не лупам напамет, јер имам провјерену информацију из прве руке да би она била примљена таман да се Христос појавио на конкурсу.
Мој пријатељ је истоварио паре за љекарски, као и сви који су се пријавили (иако то не смије бити услов на конкурсу, као ни потврда о некажњавању) и извисио исто као и Влаја.
Ако то није непотизам или превара не знам шта јесте...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 01:33 
Pripravnik
Pripravnik

Malo zanemarujem sopstvenu temu...
_зока je napisao:

Zoka, zar nam treba ovaj prazan hod?
Ali evo sad i od mene: ne poznajem Vanju Kopanju lično, a u trenutku pisanja prigovora nisam znao da li ona ima veze sa Željkom, odnosno kako ga neki ovdje zovu, Željom Kopanjom. Ali sam pretpostavio da ima neke veze. MORA IMATI. Tek kasnije sam se raspitivao. Indirektno sam potražio pomoć od jednog tvog imenjaka koji je zaposlen u "Nezavisnim novinama". On je, nakon desetak dana, javio kako Vanja Kopanja nije snaha Željka Kopanje. Naveo je da je izvor te informacije vjenčana Kopanjina kuma. Šta da kažem za tog tvog imenjaka?

Nego, objava na BL!N portalu je izazvala dosta reakcija a i posjećenost mog bloga je poprilično skočila, interesuju se ljudi i za ostale dijelove priče. Već sam jedan od komentara kopirao gore a zanimljivo je da su se tu stvorila još tri dobronamjerna komentara koji mi kažu kako je ova moja priča pogrešna.
Prvi komentar nije ni komentar već je solidan traktat o svemu i svačemu, od mog prosjeka i moje prepotentnosti pa do opravdanosti zapošljavanja osobe V. Iz tog komentara ne bih da izdvajam ništa, da ga seciram komad po komad, bilo bi previše krvavo. Zanimljivo mi je da je taj komentar osvanuo u 9:50 ujutru... To je napisao neko ko se inače bavi pisanjem (pretpostavljam u nekim dnevnim novinama) i sam komentar je, do pred sam kraj, poprilično precizan, a onda se vidi da je ponestalo snage i energije. Više sreće drugi put.
Druga dva komentara su kraća i jezgrovitija:
Citiraj:
Bolje bi bilo da energiju koju si potrosio da skeniras i napises sve ovo, da si potrosio na trazenje posla, siguran sam da bi vec radio negdje.

Dakle, osoba koja bolje od mene zna šta je dobro po mene.
(Što se tiče traženja posla, samo u ovom septembarskom roku sam skupio 10-ak odbijenica, neke još uvijek čekam.)
Citiraj:
Da sam na tvom mjestu, ne bih se kofrcio oko ovog slucaja, nego poveo istim primjerom i prihvatio do sada najbolje provjeren model, a to je volontiranje.

Još jedna osoba koja bolje od mene zna šta je dobro po mene.

Zanimljivo je uporediti te anonimne komentare sa komentarima koji nisu anonimni:

Slika

Ja nemam Facebook profil pa sam natjerao brata da se uloguje tamo nakon ko zna koliko vremena da bi kliknuo na "sviđa mi se".
Slika

Evo jedna zanimljivost, lagana mozgalica: zašto je konkurs bio raspisan za pripravnika sa Filozofskim fakultetom? S obzirom da se radi o Resoru kulture, možda nam tu ne treba neki ekonomista ili pravnik koji čeka poziv Biroa, ali, zar nije to lijepo mjesto za nekoga sa Akademije umjetnosti?

I još jedna stvar, malo komplikovanija mozgalica. Na internet stranici Ministarstva prosvjete stoji dokument Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu prosvjete i kulture. Član 39 istog pravilnika kaže kako se upražnjeno radno mjesto popunjava na četiri načina, između ostalog putem javnog konkursa (naš slučaj). Dalje kaže kako je to u skladu sa Zakonom o administrativnoj službi u upravi Republike Srpske. Taj zakon kaže kako se njime ustanovljava Agencija za državnu upravu koju osniva Vlada (Član 5). Ta agencija ima svoju internet stranicu: http://adu.vladars.net/
Svako zapošljavanje državnih službenika ide preko Agencije. Organizuje se u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenim pravilima i proceduri zapošljavanja, imenovanja i postavljanja državnih službenika. Dalje, na stranici Agencije se nalazi Zakon o državnim službenicima. Četvrta glava tog zakona se odnosi na zapošljavanje i popunjavanje upražnjenih radnih mjesta. U okviru te četvrte glave se nalazi Član 35:
Citiraj:
Sastav Komisije i spisak kandidata prijavljenih na javni konkurs Agencija će učiniti dostupnim putem Internet stranice Agencije, tri dana prije zakazanog intervjua.

Elem, na internet stranici Agencije nema nikakvih podataka o ovom konkursu. Ni spomena. Ni da je objavljen, ni rezultati, ništa.
Otišao sam u samu Agenciju da pitam zašto nema. Dobio sam odgovor kako zapošljavanje pripravnika i volontera nema veze sa njima, to je u direktnoj nadležnosti organa, odnosno, u ovom slučaju, Ministarstva. Da li je to stvarno tako? Zašto se onda u Zakonu o državnim službenicima nalazi sedma glava, "Pripravnici i volonteri u organima uprave"?

Usput, da ne spominjem da se na samoj internet stranici Ministarstva prosvjete ne nalazi nijedan trag o ovom konkursu, kao ni o "konkursu" iz aprila/maja mjeseca kad je osoba V primljena i kad je potpisala ugovor o volontiranju na godinu dana. A Zakon o republičkoj upravi kaže sljedeće (Član 7):
Citiraj:
(1) Rad organa uprave je javan.

Eto, ako ćemo o nečemu raspravljati, izvolite.
Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 09:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
A jes pokusavo mozda sa privatnim firmama ako si toliko dobar u svom poslu? Najbolje ti je mozda da se obratis nekom advokatu ako imas sigurne dokaze.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 10:51 
Evil_Dead je napisao:
Мој пријатељ је истоварио паре за љекарски, као и сви који су се пријавили (иако то не смије бити услов на конкурсу, као ни потврда о некажњавању) и извисио исто као и Влаја.

:roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:
A jes pokusavo mozda sa privatnim firmama ako si toliko dobar u svom poslu?

Pa lijepo je biti profa. Radis 5-6 sati dnevno, u najgorem slucaju. Tri mjeseca raspusta. Drzavna plata...

Podsjeti me na onog kretena sto je strajkovao sto nema posla. I doveo ATV, u fazonu ja sam aplicirao za Elektroprivredu... :lol:
Sto je najgore, Mile izasao i sredio mu taj posao...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 11:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
lollipop je napisao:
Evil_Dead je napisao:

:roll:

Lolli ne kotrljaj očima...Svi na konkursima traže ljekarsko i uvjerenje da se ne vodi krivični postupak protiv tebe. A po pravilu, ta dva dokumenta naknadno predaje osoba koja je prošla na konkursu...

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 133 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]