Malo zanemarujem sopstvenu temu...
_зока je napisao:
Nisam pratio.....Osim prezimena,je li iko ima kakvu informaciju ko je ona? Ono,sem tog Kopanja,čime potkrepljujete tvrdnje da ima love,vezu i sl?
Zoka, zar nam treba ovaj prazan hod?
Ali evo sad i od mene: ne poznajem Vanju Kopanju lično, a u trenutku pisanja prigovora nisam znao da li ona ima veze sa Željkom, odnosno kako ga neki ovdje zovu, Željom Kopanjom. Ali sam pretpostavio da ima neke veze. MORA IMATI. Tek kasnije sam se raspitivao. Indirektno sam potražio pomoć od jednog tvog imenjaka koji je zaposlen u "Nezavisnim novinama". On je, nakon desetak dana, javio kako Vanja Kopanja nije snaha Željka Kopanje. Naveo je da je izvor te informacije vjenčana Kopanjina kuma. Šta da kažem za tog tvog imenjaka?
Nego, objava na BL!N portalu je izazvala dosta reakcija a i posjećenost mog bloga je poprilično skočila, interesuju se ljudi i za ostale dijelove priče. Već sam jedan od komentara kopirao gore a zanimljivo je da su se tu stvorila još tri
dobronamjerna komentara koji mi kažu kako je ova moja priča pogrešna.
Prvi komentar nije ni komentar već je solidan traktat o svemu i svačemu, od mog prosjeka i moje prepotentnosti pa do opravdanosti zapošljavanja osobe V. Iz tog komentara ne bih da izdvajam ništa, da ga seciram komad po komad, bilo bi previše krvavo. Zanimljivo mi je da je taj komentar osvanuo u 9:50 ujutru... To je napisao neko ko se inače bavi pisanjem (pretpostavljam u nekim dnevnim novinama) i sam komentar je, do pred sam kraj, poprilično precizan, a onda se vidi da je ponestalo snage i energije. Više sreće drugi put.
Druga dva komentara su kraća i jezgrovitija:
Citiraj:
Bolje bi bilo da energiju koju si potrosio da skeniras i napises sve ovo, da si potrosio na trazenje posla, siguran sam da bi vec radio negdje.
Dakle, osoba koja bolje od mene zna šta je dobro po mene.
(Što se tiče traženja posla, samo u ovom septembarskom roku sam skupio 10-ak odbijenica, neke još uvijek čekam.)
Citiraj:
Da sam na tvom mjestu, ne bih se kofrcio oko ovog slucaja, nego poveo istim primjerom i prihvatio do sada najbolje provjeren model, a to je volontiranje.
Još jedna osoba koja bolje od mene zna šta je dobro po mene.
Zanimljivo je uporediti te anonimne komentare sa komentarima koji nisu anonimni:

Ja nemam Facebook profil pa sam natjerao brata da se uloguje tamo nakon ko zna koliko vremena da bi kliknuo na "sviđa mi se".

Evo jedna zanimljivost, lagana mozgalica: zašto je konkurs bio raspisan za pripravnika sa Filozofskim fakultetom? S obzirom da se radi o Resoru kulture, možda nam tu ne treba neki ekonomista ili pravnik koji čeka poziv Biroa, ali, zar nije to lijepo mjesto za nekoga sa Akademije umjetnosti?
I još jedna stvar, malo komplikovanija mozgalica. Na internet stranici Ministarstva prosvjete stoji dokument
Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu prosvjete i kulture. Član 39 istog pravilnika kaže kako se upražnjeno radno mjesto popunjava na četiri načina, između ostalog putem javnog konkursa (naš slučaj). Dalje kaže kako je to u skladu sa
Zakonom o administrativnoj službi u upravi Republike Srpske. Taj zakon kaže kako se njime ustanovljava Agencija za državnu upravu koju osniva Vlada (Član 5). Ta agencija ima svoju internet stranicu:
http://adu.vladars.net/Svako zapošljavanje državnih službenika ide preko Agencije. Organizuje se u skladu sa
Pravilnikom o jedinstvenim pravilima i proceduri zapošljavanja, imenovanja i postavljanja državnih službenika. Dalje, na stranici Agencije se nalazi
Zakon o državnim službenicima. Četvrta glava tog zakona se odnosi na zapošljavanje i popunjavanje upražnjenih radnih mjesta. U okviru te četvrte glave se nalazi Član 35:
Citiraj:
Sastav Komisije i spisak kandidata prijavljenih na javni konkurs Agencija će učiniti dostupnim putem Internet stranice Agencije, tri dana prije zakazanog intervjua.
Elem, na internet stranici Agencije nema nikakvih podataka o ovom konkursu. Ni spomena. Ni da je objavljen, ni rezultati, ništa.
Otišao sam u samu Agenciju da pitam zašto nema. Dobio sam odgovor kako zapošljavanje pripravnika i volontera nema veze sa njima, to je u direktnoj nadležnosti organa, odnosno, u ovom slučaju, Ministarstva. Da li je to stvarno tako? Zašto se onda u
Zakonu o državnim službenicima nalazi sedma glava, "Pripravnici i volonteri u organima uprave"?
Usput, da ne spominjem da se na samoj internet stranici Ministarstva prosvjete ne nalazi nijedan trag o ovom konkursu, kao ni o "konkursu" iz aprila/maja mjeseca kad je osoba V primljena i kad je potpisala ugovor o volontiranju na godinu dana. A
Zakon o republičkoj upravi kaže sljedeće (Član 7):
Citiraj:
(1) Rad organa uprave je javan.
Eto, ako ćemo o nečemu raspravljati, izvolite.