Popokatepetl je napisao:
Mislim da će biti sljedeći scenario: izbunarićemo nekih 0:0 u S. Irskoj, dobiti Farane, Italija će nabiti Sloveniju i time osigurati prvo mjesto. Sjevernu Irsku čeka dvomeč sa Estonijom, i u slučaju da dobiju oba susreta, biće najbliži drugom mjestu, ali sumnjam da se to može desiti. Mi ćemo u Beogradu protiv Italije ići na 0:0, vjerovatno i uspjeti, jer će Italijani do tada biti sigurno prvi. U tom slučaju, u zadnjem kolu idemo u Sloveniju sa bodom ili dva manjka, igramo "meč odluke" u kojem nam samo pobjeda odgovara, igramo neriješeno i ne prolazimo u baraž (identičan scenario smo već imali 2001. godine, mislim). Onda Pižon izjavljuje kako je preuzeo reprezentaciju u teškom trenutku, kad se sve raspadalo, i kako je opet istu doveo na rub plasmana na EP. Ostaje na mjestu selektora i agonija se nastavlja.
Alternativni scenario je da nekako dobijemo Italiju u Beogradu, koja je već obezbijedila plasman i dolazi sa drugom postavom. Onda u Sloveniju odlazimo sa bodom prednosti, i branimo 0:0, primamo go 10 minuta pred kraj i ne odlazimo u baraž.
Ah, kako sam samo vizionarski ovo opisao prije dva mjeseca, šteta što se ne kladim

Inače, ja sam prilično mirno gledao utakmicu, bez nervoze, i to ću činiti i ubuduće. Navijaću, ali kao navijač svake prosječne ekipe u nekom sportu, koji se raduje svakoj pobjedi, i ne tuguje previše zbog poraza. Ne vidim prevelikog razloga za neko razočarenje i pljuvanje sad. Mi ni ovu situaciju nismo zaslužili (u stvari, za nju treba da zahvalimo Farskim Ostrvima koja su pobijedila Estoniju, oduzevši joj tako bitna tri boda), ništa u prethodne 3-4 utakmice nismo pokazali što bi ulilo nadu i optimizam. Irce srećno pobijedili, Farane očekivano (a duvalo nam je tad kroz odbranu), protiv igramo-pod-ručnom Italijana jedva bod, i poraz, doduše nesrećan od očajne Slovenije, ali uz nepostignut go.
Ne treba biti stručnjak da se vidi kako je naša odbrana, koja ima neke od ponajboljih igrača u Evropi, bila jedna od najlošijih u kvalifikacijama, ako izuzmemo ovu topovsku hranu. Mislim da je do sistema igre, jer naši odbrambenjaci su visoki spori, i kad se nađu u igri "1 na 1", ispadaju u većini slučajeva, a to se u ovim kvalifikacijama nebrojeno puta dešavalo. Znači, treba neki sistem gdje te njihove mane neće dolaziti do izražaja.
A što se Vidića tiče, ne znam šta bih rekao. Od njega se ne može očekivati da napada i zabija. U odbrani nije bio loš, a što se penala tiče, zaista je nejasno zašto ga je šutirao. Ako je tražio da šuta, onda je idiot najveći. Ako nije imao izbora, tj. ako je bilo "svi junaci nikom ponikoše..:", onda mu ne možemo ni zamjeriti.