banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 18:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7439 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 372  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Crna hronika
PostPoslato: 21 Sep 2011, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
filozof sa vrbasa je napisao:
Što se tiče drugog slučaja, ja ne znam zašto policija maltretira Jošila, kada je na suđenju dokazano da on ima dozvolu za ubistvo.

:thumbright:

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 22:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 00:57
Što se tiče drugog slučaja, ja ne znam zašto policija maltretira Jošila, kada je na suđenju dokazano da on ima dozvolu za ubistvo.

sine, ako neko puca na tebe , onda imas pravo da ga ubijes , za samoodbranu te niko ne moze osuditi a mali nije nista kriv a poginu jadan

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2011, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
insider je napisao:

sine, ako neko puca na tebe , onda imas pravo da ga ubijes , za samoodbranu te niko ne moze osuditi

Gdje si to pročitao? :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 13:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
insider je napisao:

sine, ako neko puca na tebe , onda imas pravo da ga ubijes , za samoodbranu te niko ne moze osuditi a mali nije nista kriv a poginu jadan

Nemas ti pojma sta je samoodbrana....

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 16:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Samoodbrana je jaaako kompleksna stvar, misljenja sam da je zakon kurva po tom pitanju al' tako je kako je.
Moras dokazati da je u tom trenutku postojala realna opasnost po tebe, da je imao oruzje koje je namjeravao iskoristiti bla bla.

Npr. udje ti lopov nenaoruzan u kucu i zateknes ga da krade - ne smijes pucati jer to je prekoracenje nuzne samoodbrane. itd...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 16:20 
Rjesenje = drzis ga na nisanu dok policija ne dodje, e sada ako krene bjezati da li je ok onesposobiti ga pucajuci mu u noge...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Samoodbrana je jaaako kompleksna stvar

Bas tako. I u svakom individualnom slucaju se procjenjuje s obzirom na sve moguce okolnosti. Veoma je tesko "postici" nužnu odbranu, pogotovo ako se (kao u ovom slucaju) radi o ubistvu. Ljudi na sve i svasta proširuju nužnu odbranu, to baš ne ide tako....

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 17:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Rjesenje = drzis ga na nisanu dok policija ne dodje, e sada ako krene bjezati da li je ok onesposobiti ga pucajuci mu u noge...

Nije ok. Gledaš njegov cilj (namjeru), a to je pljačka. Njegov namjera nije bila da ti oduzme ili ugrozi život (već krađa,neovlašten ulazak na privatni posjed etc.), pa tako ni ti njega ne možeš "sakatiti" u interesu pravde.
Međutim, ako ima vatreno,hladno oružije,neku drugu opasnu stvar i imao je očiglednu namjeru da je upotrebi to je već oružana pljačka.Tu su tvoje opcije šire....Sad da ne idem u detalje,kompleksna stvar uglavnom. Koja se, kao što rekoh, procijenjuje za svaki individualni slučaj. I sudija je ne izriče baš tako lako (ako nema baš pouzdane dokaze)....bar ne bi trebao.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 18:01 
Sta mozes uraditi u takvoj situaciji ako lopov npr. pocne da bjezi sa necim vrijednim?

Vjerujem da je dozvoljena upotreba sile, tj ako si snazniji da ga smijes savladati uz minimalnu upotrebu sile, ali sta ako je lopov jaci i krene bjezati, a ti ne smijes niti pucati niti ista?

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Sta mozes uraditi u takvoj situaciji ako lopov npr. pocne da bjezi sa necim vrijednim?

Vjerujem da je dozvoljena upotreba sile, tj ako si snazniji da ga smijes savladati uz minimalnu upotrebu sile, ali sta ako je lopov jaci i krene bjezati, a ti ne smijes niti pucati niti ista?

Lopov bježi sa vrednom stvar-na tebi je odluka...naravno da ga možes savladati i upotrebiti (minimalnu silu,bez oružija,sa laksim povredama) silu koja je potrebna da ga zadržiš dok dođe policija,ili da vratiš pomenuti predmet u svoj posjed.
E sada (krivično pravo na stranu), ti tu rizikuješ svoj život jer naravno da ne znaš da li on ima neko oružije koje će upotrebiti ako ga pokušaš spriječiti. Zavisno o kakvoj se osobi radi-može biti neki plašljivac koji će sam stvar ispustiti i pokušati pobjeći, a može biti i očajan narkoman koji će sve uraditi za potrebnu dozu i sl. O kome se radi ti procijenjuješ i stavljaš svoj život na kocku. E sad ako on tu upotrebi oružije, nastaje nešto potpuno novo...kažem ti,kompleksno je :) Po meni, zbog nikakve stvari se život ne rizikuje. Neka to riješava onaj ko treba.

Ni u kome slučaju ne smiješ pucati za njim, jer to je čist umišljaj i dobijaš finu robiju.

Daću ti jedan dobar primjer,čest za naše podnevlje:
Izađeš iz kafane i ideš kući, naleti pet pijanih i drogiranih klošara i ubije Boga u tebi...Kad završe s tobom počnu se udaljavati. Ti malo dođeš sebi, ako imas oružije kod sebe, ili u autu odeš po njega i dok još nisu pobjegli ti zapucaš i ubiješ nekoh od njih. Iako izgleda kao nešto "logično" u takvoj situaciji, to je UBISTVO SA UMIŠLJAJEM.Nema priče o nužnoj odbrani. Zašto? Po krivičnom zakonu iz mnogo razloga je to tako.
Zato ti kažem, nije lako nužnu odbranu postići.

Malo sam odužio sry.
Imaš ovdje link,definicija nužne odbrane (nije loša) možda pomogne,iako nije sve u teoriji. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 18:35 
Hvala na odgovoru, shvatio sam sustinu. :)

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 19:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Što se tiče samoodbrane po meni je najjača izjava jednog američkog policajca koji kaže da se kod njih zbog toga uvijek posjeduju dva oružja (jedno registrovano, drugo ne). Ono drugo se uvijek može naći u napadačevim rukama, a mrtva usta ne govore.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
http://banjalukain.com/hronika/huligani ... liko-ljudi

јебем те државо :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 12:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Treba njih sve zaposliti "na lopatu" pa ces vidjeti hoce li imati snage da budu "huligani" x)

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
opojne droge su opasne po mladi organizam...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 14:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:

mozes da ga uhvatis za dzemper i drzis dok ne dodje policija

moj stric je kod 007 uhvatio lopova kako krade neke masine u garazi, uhvatio ga, zavrno ruku u SUp (blizo mu bilo) i kad je usao u SUP svi skocili da ga nesmije tuci i vuci tako po ulici
on ga je udario nogom u guz i okreno se i otisao

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Шајин je napisao:
http://banjalukain.com/hronika/huligani-napali-i-zboli-nekoliko-ljudi

јебем те државо :roll:

Kaze tuce ih specijala, a oni se smiju. Radnika zeljeznica jesu istukli, ono sto dize rampu u zaluzanima. I eto njih za 24-48h opet na slobodi.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
U jebote sada sam gledao na TV prilog, to je strašno, njih treba u policiji dobro izlemati.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2011, 22:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

treba njih objesiti naopako u parku petar kočić i drzati 5 dana da vise tako, napadaju narod po ulici, skretnicara na poslu , to je stoka neodgojena

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2011, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Treba prije svega takve roditelje kazniti koji su dopustili da dijete od 14 godina u 6 ujutru vršlja po naselju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7439 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 372  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]