tensSa je napisao:
Sta mozes uraditi u takvoj situaciji ako lopov npr. pocne da bjezi sa necim vrijednim?
Vjerujem da je dozvoljena upotreba sile, tj ako si snazniji da ga smijes savladati uz minimalnu upotrebu sile, ali sta ako je lopov jaci i krene bjezati, a ti ne smijes niti pucati niti ista?
Lopov bježi sa vrednom stvar-na tebi je odluka...naravno da ga možes savladati i upotrebiti (minimalnu silu,bez oružija,sa laksim povredama) silu koja je potrebna da ga zadržiš dok dođe policija,ili da vratiš pomenuti predmet u svoj posjed.
E sada (krivično pravo na stranu), ti tu rizikuješ svoj život jer naravno da ne znaš da li on ima neko oružije koje će upotrebiti ako ga pokušaš spriječiti. Zavisno o kakvoj se osobi radi-može biti neki plašljivac koji će sam stvar ispustiti i pokušati pobjeći, a može biti i očajan narkoman koji će sve uraditi za potrebnu dozu i sl. O kome se radi ti procijenjuješ i stavljaš svoj život na kocku. E sad ako on tu upotrebi oružije, nastaje nešto potpuno novo...kažem ti,kompleksno je

Po meni, zbog nikakve stvari se život ne rizikuje. Neka to riješava onaj ko treba.
Ni u kome slučaju ne smiješ pucati za njim, jer to je čist umišljaj i dobijaš finu robiju.
Daću ti jedan dobar primjer,čest za naše podnevlje:
Izađeš iz kafane i ideš kući, naleti pet pijanih i drogiranih klošara i ubije Boga u tebi...Kad završe s tobom počnu se udaljavati. Ti malo dođeš sebi, ako imas oružije kod sebe, ili u autu odeš po njega i dok još nisu pobjegli ti zapucaš i ubiješ nekoh od njih. Iako izgleda kao nešto "logično" u takvoj situaciji, to je UBISTVO SA UMIŠLJAJEM.Nema priče o nužnoj odbrani. Zašto? Po krivičnom zakonu iz mnogo razloga je to tako.
Zato ti kažem, nije lako nužnu odbranu postići.
Malo sam odužio sry.
Imaš ovdje link,definicija nužne odbrane (nije loša) možda pomogne,iako nije sve u teoriji.
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0