banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 21:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 542 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Razdruzivanje
PostPoslato: 15 Sep 2011, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
jellyfish je napisao:
Ja se sjecam 1997 ili je 1998 u centru u Srpskoj ulici u prodavnici elektronike vidim dva televizora jedan do drugoga "Cajavec" i "Sony". Iste velicine i gotovo istog izgleda i dizajna. Taj tv "Sony" kostao 530DM, a "Cajavec" 560DM. Treba li sta dodati. Ko je budala za "Cajavec" dati 560DM, ako moze na istom mjestu kupiti duplo bolji za 530DM.
Znaci skresala nas je konkurencija. Isto je i sa vocem i sa povrcem i svim ostalim. Niko nece da kupi kilogram domacih jabuka koje imaju lisajeve, crve i sta sve ne za 2KM ako moze kupiti uvozne bez ijedne tackice za 1,5KM.
Kod nas je problem sto nema proizvodnje na veliko, sto su veliki nameti i sto su proizvodjaci zinuli puno da zarade, i onda je proizvedena roba skuplja od uvozne i nije konkurentna pa svi kupuju uvoznu jer je kvalitetnija i jeftinija. I onda nema kupovine domacih proizvoda s cime se smanjuje i proizvodnja i tako u krug.

Opet ti je percepcija djelomicno pogresna. Ali ne krivim te jer ne poznajes komplet odnose samo mozes da naslucujes.
Nakon rata jedna od prvih firmi koja se bavila prodajom muzicke opreme, a i dan danas je tu - Artist je vec pocela ozbiljno da nabavlja razne proizvode (klavijature, gitare i sl.).
U to vrijeme je Boska jos radila, i desilo se da su i jedni i drugi nabavili par istih artikala. I tako dok je jedan u Artistu kostao 1900 maraka, isti (apsolutno isti) u Boski je bio preko 3000. I sad ti skontaj tog nekog idiota koji je odredjivao cijene u Boski...
To isto vrijedi i za Cajevceve televizore. RETARD koji ih je prije svega prodao po ko zna kolikoj cijeni, a jos veci je onaj retard sto ih je uopste kupio kad vec u konkurenciji ima Sony za manje pare.

Objektivno, ti Cajevcevi TV-ovi su mogli biti cijenjeni i ispod 300KM u maloprodaji, a da se svako moze ugraditi u to, ali problem citavog drustva tad koje se susretalo sa neiskrenim stranicima (plus nas mentalitet) je isao samo ka tome da se "ovaj put" ugradi, a poslije neka sve tone...

Vracamo se na istu stvar s pocetka - em imamo strance koji neiskreno dolaze da nam pomognu, a jedini interes im je kamata, em imamo nase ljude kojima takva situacija lakih jednokratnih finansijskih injekcija u vlastiti dzep pogoduje vise nego da poguramo vlastitu privredu.

Takav odnos nije postojao u posljeratnoj Njemackoj niti bi Ameri dozvolili da ijedan dolar koji su oni ulozili propadne zarad necijih licnih interesa.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 20:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Po osnovu kojeg principa, ako se svi dobrovoljno dogovore za razdruzivanje, EU odlazi sa ovih prostora?

Ključna rečenica i objašnjenje zašto do razdruživanja neće doći.Kraj rasprave.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zoka ne kontam tvoj komentar. Citavu temu sam poceo sa pretpostavkom u koju ni sam nisam vjerovao, ali ocigledno je da ipak postoji jedan odredjen procenat ljudi u federaciji kojima nije do cjelovite BiH niti im je RS ni po kojoj stavci neki cilj.
Dakle, po kojem principu je BiH kao jedna drzava interesantna Evropi, a kao dvije drzave neinteresantna?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Šta ti nije jasno? Pa normalno je da muslimani neće pristati na "razdruživanje"....Jedini kojima u federaciji nije do cjelovite BiH su Hrvati.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Dakle, po kojem principu je BiH kao jedna drzava interesantna Evropi, a kao dvije drzave neinteresantna?

Zato što sa dvije države dobijaju jedno islamsku zemlju u Evropi, a to ne ide. Evo vidiš primjer Turske, kandidati su ima jedno sto godina ali u EU neće nikada. Po meni jedan od razloga...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Šta ti nije jasno? Pa normalno je da muslimani neće pristati na "razdruživanje"....Jedini kojima u federaciji nije do cjelovite BiH su Hrvati.

Ma covjece da je meni prije 7 dana to rekao ja bih isto tako reagovao, ali izgleda da je ljudima dopizdilo, a tako je zato sto stalno uzimaju u usta Dodika u medijima, i njega krive. Sad mi sasvim prirodno djeluje da se javno mjenje promijeni, eto bar djelimicno u: "Ok, je*es kretena Dodika, necemo mi nikad imati nista od RS, bolje da idemo svojim putem kao nezavisna Federacija"... podvlacim: vjerujem da je bar dio ljudi u Federaciji ovakvih stavova.

Panzer:
Ne slazem se sa konstatacijom u potpunosti. Prije ce biti da bi u slucaju razdruzivanju muslimani pazili da ne naprave istu gresku kao u "velikoj BiH" i hrvatima ne bi dali entitet/republiku, ali bi im ostavili konstitutivnost, te drzava ne bi bila iskljucivo islamska, pogotovo s obzirom na prisustvo Majke Hrvatske i njene uloge u regionu.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:16 
Administrator
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Ma covjece da je meni prije 7 dana to rekao ja bih isto tako reagovao, ali izgleda da je ljudima dopizdilo, a tako je zato sto stalno uzimaju u usta Dodika u medijima, i njega krive. Sad mi sasvim prirodno djeluje da se javno mjenje promijeni, eto bar djelimicno u: "Ok, je*es kretena Dodika, necemo mi nikad imati nista od RS, bolje da idemo svojim putem kao nezavisna Federacija"...

Al' to ne znače da hoće da se razdruže.Hoće da neko dođe i ukine RS.Kontaš? Oni nemaju dalje. Ako propadne BiH oni su gubitnici u svakom pogledu....Em su ostali bez države,em su im životi sjebani,em nemaju priliku da im bude bolje...Nema odstupanja za muslimane u BiH. Il' će biti BiH,kakve-takve,il' će biti rata....

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
_zoka je napisao:

Ma covjece da je meni prije 7 dana to rekao ja bih isto tako reagovao, ali izgleda da je ljudima dopizdilo, a tako je zato sto stalno uzimaju u usta Dodika u medijima, i njega krive. Sad mi sasvim prirodno djeluje da se javno mjenje promijeni, eto bar djelimicno u: "Ok, je*es kretena Dodika, necemo mi nikad imati nista od RS, bolje da idemo svojim putem kao nezavisna Federacija"...

Al' to ne znače da hoće da se razdruže.Hoće da neko dođe i ukine RS.Kontaš? Oni nemaju dalje. Ako propadne BiH oni su gubitnici u svakom pogledu....Em su ostali bez države,em su im životi sjebani,em nemaju priliku da im bude bolje...Nema odstupanja za muslimane u BiH. Il' će biti BiH,kakve-takve,il' će biti rata....

Ne ne, ono sto je meni receno je da su oni (federacija) za to da krenu dalje kao zasebna drzava... Tema je naravno cisto iz interesovanja da li je broj tih ljudi u 100inama, 1000ama ili mozda cak i veci?

I sad se tu postavlja jako bitno pitanje: da se neki politicar (muslimanski) odluci na guranje ovako neceg, i polako sagradi jedno takvo novo misljenje, te na kraju, kao Alija, pridobije skoro sve muslimane, nema te EU koja bi zabranila obostrano dobrovoljno razdvajanje...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne ne, ono sto je meni receno je da su oni (federacija) za to da krenu dalje kao zasebna drzava...

Hajde,onako,spekuliši,i na osnovu rezultata izbora reci da li su oni spremni da se okkanu Bosne?
Možda al' samo možda,a i to mi je teško povjerovati,postoji određen broj muslimana koji su spremni na to al' j3beš mi sve ako ih ima više od dvadeset.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ne ne, ono sto je meni receno je da su oni (federacija) za to da krenu dalje kao zasebna drzava...

Hajde,onako,spekuliši,i na osnovu rezultata izbora reci da li su oni spremni da se okkanu Bosne?
Možda al' samo možda,a i to mi je teško povjerovati,postoji određen broj muslimana koji su spremni na to al' j3beš mi sve ako ih ima više od dvadeset.

Citava tema je naravno pretpostavka, ali ako uzmemo da ih ima nebrojeno vise nego sto si ti naveo; mislis li da bi u ovom trenutku ijedan medij iz federacije ili politicar ovo javno rekao.
Nije to ni poenta, nego je poenta da tako nesto ipak postoji i da je tome uzrok ovakva nefunkcionalnost drzave, a pogotovo nefunkcionalnost njihovog entiteta.
Meni je sasvim logicno da neko nakon 15 godina konta da je RS u stvari za njih postala na neki nacin strana zemlja i da se vise nicim posebno ne bi mogli vezati, i da je samo mrcvarenje pokusavati bilo sta jer "glupi srbi nece da pristanu ni na sta, pa nam je bolje da idemo sami. Rata vise nece biti, bar smo svoji na svome". Priznaces da jedan ovakav stav uopste nije nerealan.
To je ugrubo i razlog zasto su Slovenci izasli iz Jugoslavije, od koje 1990 vise nisu imali nikakvu korist, a s dr. str. imali samo opterecenja.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Panzer:
Ne slazem se sa konstatacijom u potpunosti. Prije ce biti da bi u slucaju razdruzivanju muslimani pazili da ne naprave istu gresku kao u "velikoj BiH" i hrvatima ne bi dali entitet/republiku, ali bi im ostavili konstitutivnost, te drzava ne bi bila iskljucivo islamska, pogotovo s obzirom na prisustvo Majke Hrvatske i njene uloge u regionu.

Pa ako bi već došlo do cijepanja vjerovatno bi to došlo u momentu kada bi i Hrvati osjetili da su najjači i u tom momentu i oni ostvarili svoje ciljeve. U raspadu ovakve BiH bi vjerovatno nastale tri države tako da bi Muslimani opet ostali sami.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 21:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
Panzer:

Pa ako bi već došlo do cijepanja vjerovatno bi to došlo u momentu kada bi i Hrvati osjetili da su najjači i u tom momentu i oni ostvarili svoje ciljeve. U raspadu ovakve BiH bi vjerovatno nastale tri države tako da bi Muslimani opet ostali sami.

Mi govorimo o medjusobnom dogovoru muslimana i srba o podjeli 49/51. Oni hrvate ionako preglasavaju kad nema srba da se suprostave... tako da...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Mi govorimo o medjusobnom dogovoru muslimana i srba o podjeli 49/51. Oni hrvate ionako preglasavaju kad nema srba da se suprostave... tako da...

Malo Mikija Laktasenka neko malo "naruzi u strasnome Rajvosa, i odma beleaj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A ovo za dogovore fol o podjeli, pa ti snovi su dvano nestali, davno, davno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne seri...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Banjalucki_Behar je napisao:

Malo Mikija Laktasenka neko malo "naruzi u strasnome Rajvosa, i odma beleaj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A ovo za dogovore fol o podjeli, pa ti snovi su dvano nestali, davno, davno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

O podjeli govore napaceni ljudi koji zaista zive u BiH, a ne nacionalisti koji ratuju iz Skandinavije.

A kad si vec tu sta vama vrijedi RS, kad smo ionako stranci za vas. Sta ce ti Banjaluka koja sad ima 300.000 stanovnika ako bi sve iz nje morao istjerati prije nego pristanemo na unutarnu BiH?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23

O podjeli govore napaceni ljudi koji zaista zive u BiH, a ne nacionalisti koji ratuju iz Skandinavije.

A kad si vec tu sta vama vrijedi RS, kad smo ionako stranci za vas. Sta ce ti Banjaluka koja sad ima 300.000 stanovnika ako bi sve iz nje morao istjerati prije nego pristanemo na unutarnu BiH?

Kao prvo ja zivim u mojoj Banjaluci :D Kao drugo, nikada nijedna bosnjacka opcija nece ni pomisliti na tako nesto, ali sigurno NIKADA ni u najludem snu nece pristati na ovakvu glupost.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao prvo ja zivim u mojoj Banjaluci :D Kao drugo, nikada nijedna bosnjacka opcija nece ni pomisliti na tako nesto, ali sigurno NIKADA ni u najludem snu nece pristati na ovakvu glupost.

A zasto? Vidis da se RS nece ukinuti, nema vise prenosa nadleznosti, pa ne mogu se ni izborni rezultati sprovesti jer se ne mozemo dogovoriti ni vi ni mi, a ni vi ni hrvati. Imate u federaciji 13 vlada? Na osnovu cega mislis da je to sve funkcionalno? A ne mozes nista od toga da ukines u ovakvoj postavci odnosa... Ajd dobro razumijem tebe, ti bi ostao manjina, ali narod u federaciji bio bio svoj na svom, i ne bi ga usporavao neki Dodik iz neke RS s kojom mlade generacije ne osjecaju nikakvu emocionalnu povezanost u smislu BiH patriotizma.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
ovo sto je zoka napisao je tacno ali to je njihov interes a ne nas. nas je nezavisnost jer zivot sa njima je cist mazohizam. zasto bi nas problem bio kako ce oni da se politicki organizuju nakon razlaza? oni su stvorili ovu situaciju jos 92. a ne mi.

behar, podjela se desila prije 20 godina, ovdje se prica o legalizaciji faktickog stanja i prestanku mucenja.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
ovo sto je zoka napisao je tacno ali to je njihov interes a ne nas. nas je nezavisnost jer zivot sa njima je cist mazohizam. zasto bi nas problem bio kako ce oni da se politicki organizuju nakon razlaza? oni su stvorili ovu situaciju jos 92. a ne mi.

behar, podjela se desila prije 20 godina, ovdje se prica o legalizaciji faktickog stanja i prestanku mucenja.

e to je upravo stvar. kod njih je narod dignut na takvim osnovama 92-e, ali proslo je od tada skoro 20 godina, a ono u sta su oni uvjeravani nije se pomjerilo sa mrtve tacke. prvo su posli od postavke nezavisne bih, pa da su od te bih izgubili 49%, a sad polako postoje uslovi da shvate da nisu u stvari izgubili nista, jer ne mozes izgubiti nesto sto nikad nisi ni imao niti te je interesovalo.
kad je to Sarajevo bilo zainteresovano za Banjaluku do prije 92-e?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
jos jedna stvar, muslimani ne kontrolisu republiku srpsku kao sto ne kontrolisu ni 50% federacije, oni su izgubili te teritorije i priznali su to potpisivanjem mirovnog sporazuma, tako da ideja da oni nesto brane ili smatraju da njima pripada je potpuno suluda. to nije njihova teritorija, oni imaju 24% i to je sve. ako pokusaju, eventualno agresiju, to bi bilo cisto samoubistvo a i nemaju mogucnost za tako nesto, tako da se radi o supljoj prici. naravno, zahvaljujuci nasim nesposobnim politicarima bosna ce na formalno postoji jos izvjesno vrijeme...ali ne jos dugo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 542 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]