Citiraj:
Zanima me da li trbusnjaci i trcanje bas mnogo pomazu u razvijanju misica ?
Ovo je pravi apsurd i nonsens u onom smislu na koji si ti ciljao, mada nije daleko od istine u dvije teze:
Ako je neko normalne tezine i gradje, ukljucuje trcanje svaki dan i trbusnjake (mada su trbusnjaci zanemarivi), izgubice mnogo masnog (i misicnog) tkiva, uz dovoljno truda bice izdefinisan i vidjece mu se vecina misica jako dobro. Za nas narod to je = dobio je misice, razvio ih, jer mu se, eto "vidi svaki misic".
Druga teza je da neko radi jako kvalitetan sprinterski trening bez teretane, sto zaista i razvija misice nogu, trbusni zid i donji dio ledja pri stabilizaciji, ruke, grudi i gornji dio ledja pri zamahu. Uz pravilnu prehranu i zestoke sprinteve, kroz neko vrijeme bi prosjecna osoba dobila dovoljno misica da se vidi razlika (a svakako bi izgubila masti), nista spektakularno ali bi se vidjela osjetna razlika, pogotovo u nogama.
Ali sumnjam da si mislio na to

Citiraj:
Tek sad kad sam ovo pobrojao, shvatio sam koliko se kvalitetno moze raditi i kuci, nikada ranije nisam razmisljao o tome.
Moram napomenuti da sve zavisi prvenstveno od genetike, ishrane, pa tek onda od vjezbanja. Dakle, ne fokusirajte se kao hipnotisani samo na trening i trening, bio on u teretani i kuci, ako nemate sredjenu ishranu dzaba i kucno vjezbanje i teretana. Mnogi geneticari su kod kuce uz banalan i los trening, napravili ono o cemu vecina prosjecne populacije moze sanjati i nakon par godina u teretani, sa ciljanim treningom i dobrom prehranom. Osoba prosjecne ili losije genetike, uz mrcvarenje po kuci+losu ishranu napraviti jako malo ili gotovo nista, tek ce pravi treninzi moci da ga poguraju dovoljno, a oni se mogu uraditi samo u teretani (osim ako nisi jako iskusan i imas dobre tezine kuci). Ali, nista nije izgovor da se ne pokusa, bez truda niko nije postigao ista.
Ono sto bi prosjecan vjezbac koji radi u kucnim uslovima trebao znati, ako zeli misicni rast, jeste da se drzi malog broja ponavljanja. Sklekovi jesu zabavni, ali veoma brzo svako dodje na nivo u kome moze da uradi preko 20 ponavljanja, sto kod 99% populacije nece dovoditi do rasta misica, treba se, uslovno receno, drzati opterecenja na kojima ne mozemo uraditi vise od 12 ponavljanja.
Kraljevska trojka osnovnih (kompleksnih) vjezbi, koja ce uz solidnu prehranu od svakog napraviti mnogo, bilo u kuci ili teretani, jesu cucnjevi, zgibovi, razboj. Te tri vjezbe, uz pravilno izvodjene i dodatna opterecenja, pokrivaju gotovo sve misice. Jos par bucica za izolacione vjezbe pojedinacnih misica, i to je sve sto treba, naravno, sa jakom voljom i disciplinom i bez ocekivanja rezultata preko noci, pod cime mislim da se ozbiljniji rezultat bez godinu dana ne moze ocekivati.
Ipak, teretana je teretana - sredina predvidjena za vjezbanje, gdje nema telefona da nas prekida, ostalih ukucana, sve je optimizovano za trening i samo trening, za uspjesno vjezbanje kod kuce treba dosta vise znanja, truda i mnogo vise volje.