Citiraj:
Borcu podrška velikana
Treningu rukometaša Borac M:tela u četvrtak uveče prisustvovala su dvojica velikana banjalučkog kluba - Abas Arslanagić i Aleksandar Knežević.
Obojica su, kažu, u dvoranu "Borik" došli da pruže podršku svom nekadašnjem klubu u nastojanjima da se što bolje predstavi u novoformiranoj regionalnoj ligi. I dok je Knežević, koji trenutno obavlja funkciju šefa stručnog štaba ženske ekipe njemačkog Gepingena, pomno pratio trening u društvu svog bivšeg saigrača i sadašnjeg stratega Borac M:tela Dragana Markovića, Arslanagić se čak prihvatio posla. Legendarni Ako, nekada najbolji svjetski golman, a kasnije uspješan trener, pokazao je Mariju Blaževiću i Bojanu Ljubišiću nekoliko trikova koji će sadašnjim čuvarima mreže i te kako dobro doći u bitkama koje predstoje.
"Marija i Bojana znam veoma dobro. Obojica su sjajni momci i vrhunski golmani i bilo mi je zadovoljstvo da, barem nakratko, radim s njima", kaže Arslanagić za "Nezavisne novine" i sa sjetom u glasu nastavlja:
"Svoj Borac i Banjaluku uvijek nosim u srcu. Oni su dio mene, ja sam dio njih. To je nešto što se nikada neće promijeniti."
I sa 67 godina na leđima, Arslanagić izgleda kao da bi bez problema ponovo mogao da stane na gol.
"Živim sportskim životom, a rad u rukometu me podmlađuje. Katar je moje trenutno odredište. Radim tamo s golmanima i zadovoljan sam, ne mogu da se žalim", navodi čovjek koji je s Borcem 1976. godine pokorio Evropu, a s reprezentacijom Jugoslavije 1972. godine u Minhenu osvojio zlatnu olimpijsku medalju.
Knežević, pak, pripada drugoj najuspješnijom generaciji Borca svih vremena, onoj koja je 1991. godine trijumfovala u Kupu IHF. Nekada vihorno desno krilo trenutno zarađuje hljeb u Njemačkoj, gdje je i završio blistavu karijeru u dresu Gepingena.
"Došao sam malo da vidim šta se to radi u mom nekadašnjem klubu, ali i da podržim Borac i svog kuma Dragana Markovića, te da im poželim uspješnu sezonu u regionalnoj ligi", navodi Knežević i dodaje:
"Vidim, treninzi su žestoki, igrači se ne štede i to je dobro. Siguran sam da Borac s ovom ekipom nikome neće biti lak zalogaj u regionalnoj ligi."
Marković nije krio oduševljenje dolaskom banjalučkih rukometnih gromada na trening njegovih izabranika.
"Borac je jedna velika porodica, klub koji je iznjedrio mnogo svjetski priznatih rukometaša, među kojima posebno mjesto zauzimaju Arslanagić i Knežević. Njihovo prisustvo na treningu mnogo je značilo našim momcima i nadam se da će i ostali naši bivši asovi slijediti njihov primjer", naglasio je Marković i dodao da je zadovoljan zalaganjem rukometaša u prvih pet dana priprema:
"Radimo pakleno. Trenutno je sticanje snage u prvom planu, ali ne zanemarujemo ni uigravanje tima."
Markovićevi nasljednici
Dragan Marković ima dva sina, Danu i Andreja. Obojica se bave sportom. Stariji Dane, koji je napunio 15 godina, igra rukomet u Veclaru, klubu u kojem je njegov otac svojevremeno trenirao prvu ekipu. Mlađi, 13-godišnji Andrej, odlučio se za fudbal i trenutno nastupa za mlađe selekcije Marburga. Zanimljivo je da Dane i Andrej ne propuštaju nijedan trening Borca dok su na raspustu u Banjaluci.