banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jul 2011, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Па, добро... Можда и прдимо у прашину, али због нас рецимо и постоји овај форум и твоје право да на њему критикујеш било кога и било шта. Нису трговци или машински инжињери поставили питање слободе говора већ филозофи.
И није нико због полинома или начина узгајања пшенице водио рат, већ због филозофије (каква год да је она била). Ти би и даље копао њиву спахији да неко није прдио у прашину, једнако као што бих ја умирао од глади да неко није копао њиву...
Све има свој разлог, па и твоје посеравање на моју струку... на које имаш право...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Htio sam naglasiti slijedeće; da bi čovjek srao i pametovao nije potrebno zvanje, evo ja nisam serator po struci pa serem ko svi ostali zajedno i u tome nisam ništa lošij od onih koji su seratori po struci. 8)

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 19:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Наравно, и ту јеси у праву. Само постоји и мала разлика - наиме, мени није потребно звање да бих чачкао по компјутеру, зидао кућу или нешто слично... али то што ја нешто "куцкам" не чини ме ни програмером, ни зидаром, нити мој рад ваљаним.
То што имаш руке и очи не значи да ћеш ако ти дају кожу ти знати да направиш ципеле, јер ниси обућар. Исто тако то што имаш мишљење не значи да га знаш употребљавати.
Кењање је једно, филозофија друго. А, да многи кењају и то проглашавају филозофијом, ту се слажем с тобом у потпуности.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 22:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
Evil_Dead je napisao:
.једнако као што бих ја умирао од глади да неко није копао њиву...
.

sacuvaj me boze od takve pameti! znaci ti bi krepo od gladi da ti neko sve ne servira pod nos? nebi znao ni jabuka nabrat dok ti nepadne naglavu!!! 8)
po zanimanju ti si vjerovatno troll,
a sto se vjere tice to je pitanje koje najlakse moze posvadjat i oci u glavi a kamoli ljude!
i na kraju svi ljudi vjeruju u nesto ako nista vjerujemo da nevjerujemo nista!!! :) :) 8) :P

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 22:31 
Veteran
Veteran

old fashion men je napisao:
Htio sam naglasiti slijedeće; da bi čovjek srao i pametovao nije potrebno zvanje, evo ja nisam serator po struci pa serem ko svi ostali zajedno i u tome nisam ništa lošij od onih koji su seratori po struci. 8)

potvrdio "strucnjak"! 8) :evil3: :) :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 07:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
.једнако као што бих ја умирао од глади да неко није копао њиву...
.

sacuvaj me boze od takve pameti! znaci ti bi krepo od gladi da ti neko sve ne servira pod nos? nebi znao ni jabuka nabrat dok ti nepadne naglavu!!! 8)
po zanimanju ti si vjerovatno troll,
a sto se vjere tice to je pitanje koje najlakse moze posvadjat i oci u glavi a kamoli ljude!
i na kraju svi ljudi vjeruju u nesto ako nista vjerujemo da nevjerujemo nista!!! :) :) 8) :P

Не, нисам трол по занимању. :P
А крепао бих од глади да неко не копа њиву стога што ја немам њиву. Неко ко има њиву је копа и производи храну коју ја онда купим. И сви људи тако раде. Оно што имају или знају продају/мијењају за оно што немају, јер не можемо сви све знати и радити.
А расправа о религији до једне границе може ићи здраворазумски, али у једном моменту пређе у поље за које је неопходно имати нека знања из филозофије, како је то фино и рекао jelly. А потом су мене напали да кењам кад сам рекао да ето ја имам нека знања из филозофије и теологије. И тако сам ни крив ни дужан постао трол, по твом мишљењу.
Зато религија и свађа људе. Свак мисли да зна све о свему, умјесто да мало размислимо и схватимо да није свака наша "од злата" и да више не знамо него што знамо. Поготово кад је Бог у питању.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 10:26 
Veteran
Veteran

aha, jadan ti tako "pametan" a"neshvacen", nisi trol? ko fol studiras filozofiju i religiju? a zasto ti je onda od te silne "dobrote" nadimak zlodjelo? ili je i to kao slucajno? ili si mozda mislio da niko ovdje nezna engleski?
e ajde nam jos sad objasni i toplu vodu pa da znamo i to! :lol: :lol: 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Устао си јутрос на лијеву ногу, шта ли?
Evil Dead је наслов филма, и значи "зли мртви", а и слика је из филма (Брус Кембел у улози Еша Вилијамса). A "злодјело" би се писало "evil deed". Толико о знању енглеског. :wink:
А какве везе то има с темом наше данашње емисије?

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 10:46 
Veteran
Veteran

aha sve je to slucajno???
za tvoju informaciju ja uvjek ustajem na ljevu nogu! :lol: :lol: 8)
a tema danasnje emisije me neinteresuje! :P

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011, 03:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Elvis Presley je napisao:
Pa to je ono sto ti je Popokatepetl govorio.
Sve religije se baziraju na duhovno/natprirodno/onostrano a zanemaruju ovaj svijet.

Hrišćanstvo ne propagira otuđenje od ovoga svijeta niti od ljudi nego suprotno, obaveza simbioze sa drugima i činjenje dobrih djela... opraštanja itd. I te kako je bitan i ovaj svijet, ali je on prolazan (tj. ljudski tjelesni život) te prema tome veću vrijednost ima duhovna strana u odnosu na tjelesnu, ali ni tjelesna nije zanemarena.
Ljudski materijalni/tjelesni život je period samoizgradnje i spoznaje dobrog i lošeg, a takođe i Življenja (ne životarenja).

Tako ti shvatas hriscanstvo.

Problem je sto nisi objektivna. Ti u hriscanstvu vidis simbolicki motor koji ljude tjera da rade dobra djela a ja vidim zanemarivanje ovog svijeta i fokusiranje na zivot poslije smrti. Nigdje ta ideja zagrobnog zivota nije vise izrazena danas kao kod monoteistickih religija.
A evo npr. jedan budizam je jako negativno okrenut prema ovozemaljskom, prema tjelesnom i materijalnom pa je opet izgradio jedan moralni sistem vrijednosti koji zapadni covjek ne moze ni da pojmi a kamoli da upraznjava.

Evo ti si dobro gore rekla
Citiraj:
obaveza simbioze sa drugima

Meni se nekako u tom hriscanstvu sve svodi na obavezu a ne na ZELJU da se postupa nekako. Cinices dobro jer ces u protivnom u pakao a ne zato sto osjecas kako bi to trebao da radis (stari dobri Kant).
Budisti su mnogo jace povezani sa drugim zivim bicima i izvor svoje moralnosti vide u sebi samima a ne u nekom uzvisenom bicu.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011, 03:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
slaba je ta vjera kod pojedinca, ako ga svestenikov zivot moze poljuljati..

Ako je tako, sta ce nam svestenici uopste (i nisi li ti ucio da budes jedan)??

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011, 03:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sve te nazovihrišćanske religije su Sotonino djelo kako bi bacio ljagu na Boga, Hrista i Bibliju.
Evo u ovoj raspravi vidimo potvrdu toga, većina mrzi religiju upravo zbog tih crkava, upravo zbog takvih i ne mogu vjerovati, a ne mogu vjerovati u nešto što ne poznaju, a kako će upoznati ako ne čitaju Bibliju, kako će čitati kad su se nazovihrišćanske crkve potrudile da Biblija postane simbol zla i to je bio Sotonin cilj, čini zločine i govori da je to u ime Boga i da tako piše u Biblij, zato danas imamo pune "crkve" vjernika, a nijedan od tih vjernika nije otvorio bibliju i u ime te vjere rade sve suprotno onome što piše u Biblij.
Međutim sve je to i prorečeno i kijepo opisano u Biblij, a i lijepo piše kakav će biti kraj. :D

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011, 03:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
"Људи комунизам/фашизам/национализам/(уписати по слободном избору) гледају кроз њихове представнике. У нацизму виде концентрационе логоре, у комунизму гулаг и црвену диктатуру... што је у многима створило негативну слику према тим идејама, не зато што оне у својој доктрини проповиједају то, него због понашања појединаца."

Не постоје идеологије/религије! Постоје само (и искључиво) њихови представници! И само по поступцима оних који их "проповиједају" можемо о њима судити, никако по апстрактним доктринама. Не постоји хришћанство - постоје хришћани. Не постоји комунизам - постоје комунисти...итд...итд...
И њихова дјела...наравно...

Da!
Neki politicar je los jer je ukrao koji milioncic ali je npr. Muhamed kul lik iako je ozenio sedmogodisnjakinju i sa njom upraznjavao brak kada je imala 9 godina.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2011, 06:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Elvis Presley je napisao:
Tako ti shvatas hriscanstvo.

Problem je sto nisi objektivna. Ti u hriscanstvu vidis simbolicki motor koji ljude tjera da rade dobra djela a ja vidim zanemarivanje ovog svijeta i fokusiranje na zivot poslije smrti. Nigdje ta ideja zagrobnog zivota nije vise izrazena danas kao kod monoteistickih religija.
A evo npr. jedan budizam je jako negativno okrenut prema ovozemaljskom, prema tjelesnom i materijalnom pa je opet izgradio jedan moralni sistem vrijednosti koji zapadni covjek ne moze ni da pojmi a kamoli da upraznjava.

Izgleda da se ne razumijemo. Ja govorim sa stanovišta religije, što ne znači da sam ja duboko religiozna osoba koja nikad ne pravi greške ili koja se svim silama trudi da se usavrši i ispravi svoje viđenje stvari i života kako zemaljskog tako i onog drugog.
Po Hrišćanstvu život i jeste test i škola, period kada se uči i izgrađuje duhovno u čovjeku. Jalov je život ako se ne čini ništa nego čeka taj "drugi život", jalova je nada vjerniku koji se moli čitavi dan a iza sebe nema djela, jalova mu je nada ako bilo šta korisno radi a ako je to uslovljeno nekom nagradom u drugom životu. To je čisto licemjerje.

Citiraj:
Evo ti si dobro gore rekla
obaveza simbioze sa drugima
Meni se nekako u tom hriscanstvu sve svodi na obavezu a ne na ZELJU da se postupa nekako. Cinices dobro jer ces u protivnom u pakao a ne zato sto osjecas kako bi to trebao da radis (stari dobri Kant).
Budisti su mnogo jace povezani sa drugim zivim bicima i izvor svoje moralnosti vide u sebi samima a ne u nekom uzvisenom bicu.

Kao što sam već navela ako se bilo šta radi a za uzvrat nešto očekuje uzalud je.
Ako ja moram da oprostim jer tako treba - ja oprostila nisam.
Ako učinim dobro djelo jer tako treba - nisam ga ni učinila jer ga nisam učinila od srca, ne očekujući ništa za sebe. Najteža stvar je pobijediti sebe.
I Hrišćansto kao i Budizam streme ka istom - ubiti ego.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2011, 20:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Filozofi i umjetnici su ponekad,lajtmotiv i vodilja . . . ljudskog saznanja.

Ali . . . isti ti filozofi,najumniji filozofi srednjega vijeka,decenijama su se zabavljali raspravljajući . . . koliko anđela moze da stane na vrh igle.
Kada je došao „taj veliki naučni napredak“ i pojavila se jedna,vrlo solidna grana nauke,kao što je neurofiziologija,postavilo se pitanje: gdje je ljudska duša, da li postoji ljudska duša i u kičmi. Prvo se vjerovalo da je u stomaku.Pa je na Zapadu otišla u srce, a na Istoku u jetru(zato mi kazemo "Srce moje").Na Istoku se kaže "Jetro moja".

Ona je ipak putovala i došla je u mozak,pa je iz mozga otišla u moždanu koru.Tu je ona bila više desetina godina,pa je tada otišla u hipotalamus.Danas je,iz hipotalamusa otišla u retikularnu formaciju.
I taman . . . kada su neurofiziolozi svijeta utvrdili,da duše nema u kičmenoj moždini,za vrlo kratko vrijeme(pošto je otišla u retikularnu formaciju,a retikularna formacija ide u kičmenu moždinu),ispalo je . . . da duša postoji i u kičmenoj moždini.
Sva su ova mjesta bila,decenijama ozbiljno shvatana.Pojedinci su za svoja tumačenja dobijali Nobelovu nagradu ,a ipak . . . duša se nalazi,u svakoj ćeliji i to . . . više ili manje!?

Sva današnja saznanja,sve današnje pseudoistine,sva današnja mišljenja,sva današnja tzv . . ."sigurna" znanja“ . . . “sigurna vjerovanja“ . . . sve je to . . . poprilično sumnjivo!?
Zbog toga neke stvari ljudski um,još uvijek nije spreman da razumije . . . shvati a kamoli prihvati.A znamo da čovjek neće riječi . . . Njegove (Hristove) . . . da razumije,pa me uopšte i ne iznenađuje, da ne prihvata ni ljudske ideje.U tom kontekstu i slušam . . . sav ovaj lutajući svijet.
Samo jedna stranica Biblije zahtijeva . . . da se svi ljudi ove planete,pozabave s njom i na kraju shvate da to . . . ipak nijesu u stanju.
To zapravo nije ni bitno.
Najvažnije su deset zapovijesti a ko je to pisao,zašto . . . kako,gore,dole,lijevo,desno . . . sasvim je sporedna stvar.To je oduzimanje energije u pogrešnom pravcu,sa nebitnim stvarima . . .

Ipak kazaću , ono što je mudrost na ovome svijetu jeste zapravo . . . ludost pred Njim!

. . .

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2011, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Orhana1 je napisao:
Filozofi i umjetnici su ponekad,lajtmotiv i vodilja . . . ljudskog saznanja.

Ali . . . isti ti filozofi,najumniji filozofi srednjega vijeka,decenijama su se zabavljali raspravljajući . . . koliko anđela moze da stane na vrh igle.
Kada je došao „taj veliki naučni napredak“ i pojavila se jedna,vrlo solidna grana nauke,kao što je neurofiziologija,postavilo se pitanje: gdje je ljudska duša, da li postoji ljudska duša i u kičmi. Prvo se vjerovalo da je u stomaku.Pa je na Zapadu otišla u srce, a na Istoku u jetru(zato mi kazemo "Srce moje").Na Istoku se kaže "Jetro moja".

Ona je ipak putovala i došla je u mozak,pa je iz mozga otišla u moždanu koru.Tu je ona bila više desetina godina,pa je tada otišla u hipotalamus.Danas je,iz hipotalamusa otišla u retikularnu formaciju.
I taman . . . kada su neurofiziolozi svijeta utvrdili,da duše nema u kičmenoj moždini,za vrlo kratko vrijeme(pošto je otišla u retikularnu formaciju,a retikularna formacija ide u kičmenu moždinu),ispalo je . . . da duša postoji i u kičmenoj moždini.
Sva su ova mjesta bila,decenijama ozbiljno shvatana.Pojedinci su za svoja tumačenja dobijali Nobelovu nagradu ,a ipak . . . duša se nalazi,u svakoj ćeliji i to . . . više ili manje!?

Sva današnja saznanja,sve današnje pseudoistine,sva današnja mišljenja,sva današnja tzv . . ."sigurna" znanja“ . . . “sigurna vjerovanja“ . . . sve je to . . . poprilično sumnjivo!?
Zbog toga neke stvari ljudski um,još uvijek nije spreman da razumije . . . shvati a kamoli prihvati.A znamo da čovjek neće riječi . . . Njegove (Hristove) . . . da razumije,pa me uopšte i ne iznenađuje, da ne prihvata ni ljudske ideje.U tom kontekstu i slušam . . . sav ovaj lutajući svijet.
Samo jedna stranica Biblije zahtijeva . . . da se svi ljudi ove planete,pozabave s njom i na kraju shvate da to . . . ipak nijesu u stanju.
To zapravo nije ni bitno.
Najvažnije su deset zapovijesti a ko je to pisao,zašto . . . kako,gore,dole,lijevo,desno . . . sasvim je sporedna stvar.To je oduzimanje energije u pogrešnom pravcu,sa nebitnim stvarima . . .

Ipak kazaću , ono što je mudrost na ovome svijetu jeste zapravo . . . ludost pred Njim!

. . .

Jedan pametan post na forumu nakon xxxxxx vremena.
Dobro je, nije sve uzalud.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2011, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Prilično sam siguran da sam taj tekst već negdje čitao...

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2011, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Orhana1 je napisao:
Zbog toga neke stvari ljudski um,još uvijek nije spreman da razumije

Kako čij!

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2011, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Orhana1 je napisao:
Zbog toga neke stvari ljudski um,još uvijek nije spreman da razumije

Kako čij!

pazi da ne nagaziš liniju..."neke stvari" je širok pojam.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2011, 00:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 15:21
Postoje ljudi koji na početku svog rada . . . dolaze do sistema i ostaju mu vjerni čitavog života.

Naravno postoje i oni koji u svojoj filosofiji odražavaju duhovne borbe i u čijim se mišljenjima mogu razotkriti . . . različite etape.

Uostalom,smatram da je istinska . . . filosofija oduvijek bila borba poput recimo . . . Platona,Plotina,Dekarta,Spinoze,Kanta,Fihtea,Hegela . . .

Protivurječnosti koje se mogu pronaći u ovom traktatu,protivurječnosti su duhovne borbe . . . iste one koja se u samom startu ne može a i ne treba . . . prikriti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]